Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faiz düzeni zulüm düzenidir, biz bu düzene savaş açtık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemizin ekonomik bağımsızlığı için çalışıyoruz. Faiz düzeni zulüm düzenidir. Faiz zengini daha zengin fakiri daha fakir yapar, biz de bu düzene savaş açtık. 19 yıldır bunlarla savaş halindeyim. Hiçbir zamanda bu can bu tende olduğu sürece faizcilere hiçbir zaman yürüyün diyemem, onların ne yanında ne arkasında yer alamam. Çünkü; bizim inandığımız bu noktada değerler silsilesi içerisinde faizin yeri yoktur” dedi

İSTANBUL-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, A Haber-ATV-A Para-ANews-A2 ortak canlı yayınındaki ‘Gündem Özel’ programına katılarak gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı.

“Faiz düzeni zulüm düzenidir, biz bu düzene savaş açtık. 19 yıldır bunlarla savaş halindeyim”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ortak yayında faizle ilgili yaptığı konuşmada, “Ülkemizin ekonomik bağımsızlığı için çalışıyoruz. Faiz düzeni zulüm düzenidir. Faiz zengini daha zengin fakiri daha fakir yapar, biz de bu düzene savaş açtık. 19 yıldır bunlarla savaş halindeyim. Hiçbir zamanda bu can bu tende olduğu sürece faizcilere hiçbir zaman yürüyün diyemem, onların ne yanında ne arkasında yer alamam. Çünkü; bizim inandığımız bu noktada değerler silsilesi içerisinde faizin yeri yoktur. Biz faizle ayağa kalkan değil, inşallah faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bunun uygulamasını başbakanlığım döneminde gördük. Hatırlayın Faiz 4,7 veya 6 ya kadar düşmüştü. Enflasyonda inmişti. Yani doğru orantılı olarak o da iniyor, o da iniyor. Ne oldu işte gezi olayları patlak verdi. Gezi olayları patlak verdiği zaman bunun arkasında hangi emperyal güçler vardı. O emperyal güçler Türkiye’nin ayağa kalkmasını istemeyen güçlerdi. Gezi olayları patlak verdi bay Kemal oralarda dönüp dolaşıp duruyordu. Orada bir sıçrama oldu maalesef faiz yükseldi, aynı şekilde enflasyon yükseldi. Şimdi maalesef yalandan sürekli olarak nemalanan bay Kemal çıktı dedi ki, ‘gelin sıfıra indirin faizi dedi, biz CHP olarak desteğe hazırız’ dedi, geçenlerde açıklama yaptı, bu gün ‘faizi artırın’ diyenlere gezi provokatörünü serbest bırakın diyenler aynı. Hiç değişen bir şey yok. Bunlar Sorosçu. Bunların bütün derdi, bu ülkeyi faizden para kazanarak zengin olanlara fakiri daha fakir yapanlar aynı safta. Biz buna fırsat vermeyeceğiz, indiriyoruz, inşallah Merkez Bankası’nın bu adımlarla beraber, çok kısa zamanda enflasyonunda nasıl aşağıya indiğini göreceğiz. Hiç endişem yok. Çünkü bütün meselem, faizden sömürü, bunun karşısında durmak. Sömürülen o benim fakir vatandaşım, buna fırsat vermeyeceğiz” dedi.

“Merkez Bankası’nda geçmişte başkanlık yapmış olan zat o da bu suçu işlemiştir”

Eski Merkez Bankası Başkanının dövizle ilgili yaptığı açıklamalara yönelik konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaşadığımız süreç bu yöndeki iddiaların gerçek dışı yanıltıcı manipülatif olduğunu ortaya çıkardı, hem de birkaç saat içinde. Söz konusu beyan ve iddialar, kanunlarımıza aykırıdır. Merkez Bankasının itibarını kıracak asılsız haber yayamazsınız. Piyasa bozucu eylemler, piyasa dolandırıcılık yapamazsınız. Finansla piyasalarda manipülasyonda suçtur. Burada hiç af yok. Bunları yapanlar hakkında kanuni yollara başvurulacaktır. BDDK bunlarla ilgili adımlar atmıştır. Merkez Bankası’nda geçmişte başkanlık yapmış olan zat o da bu suçu işlemiştir. Hele hele Merkez Bankası’nda başkanlık yapacaksın, kalkıp yol göstericiliğe soyunacaksın, bunları hesaba çekecekler. Kamu görevinde bulunmuş birisi kamu aleyhinde açıklama yapamaz. Burada bir sorun var, yine o sorunu hep beraber kaldıracağız. Onlarda bedelini ödeyecekler. Milletvekili sebebiyle yırtar ama tazminat olarak bunun bedelini öder” diye konuştu.

“Amacı dışında kullanılan kredilere ilişkin ilgili kurumlar değerlendirme yapıyor”

“Proje bazlı kredi temin edip, bu krediye farklı şekilde kullanan sözde iş adamları var, bunların üzerine gitmek bizim görevimiz” diyerek konuşmasını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Salgın döneminde olağanüstü şartlardan dolayı ilave kontrol olmaksızın işletmelere birçok destek paketiyle finansmana erişim sağladık. Hazine destekli kredi garanti sistemi kapsamında açıkladığımız desteklerde kullanılan kredinin nakit kısmı kıymetli maden ve döviz alınımında kullanılmayacağına yönelik kuralda koyduk. Bu tespit edildiği takdir, işletmenin kullanmadığı kısmını iptal ediyoruz, sistem kapsamında destek paketinde faydalanmasına müsaade etmiyoruz. Tüm dünyada etkili olan, küresel ekonomik yavaşlamanın salgının olumsuz etkilerini gidermek için çeşitli tedbirleri uygulamaya aldık. Üretim ve istihdam için bireyler ve şirketlerin krediye ulaşımını kolaylaştırdık. Bu desteklerden yararlananların bazılarının fonlarla kısa vadeli, spekülatif kar amaçlı faaliyetlerde bulunduklarını, bazılarının da farklı harcamalarda kullanıldığını biliyoruz. Ayrıca amacı dışında kullanılan kredilere ilişkin ilgili kurumlar değerlendirme yapıyor. Bunda kararlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. Bunlarda bir fırsatçılıktır, bunlara biz zemin hazırlamayacağız” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Trendler