Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmektir. Bu hedefe ulaşmaya hiç olmadığımız kadar yakınız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Son 19 yılda her alanda güçlendirdiğimiz üretim kabiliyetini en üst seviyeye çıkardığımız şoklara karşı direncini defalarca test ettiğimiz sağlam bir ekonomi ile girdik. Pusulamız, katma değerli üretimdir. Rotamız, yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyümedir. Hedefimiz de dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmektir. Üstelik bu hedefe ulaşmaya hiç olmadığımız kadar yakınız. Ekonomide çizdiğimiz rota ve geliştirdiğimiz araçlarla ülkemizi, geçmişte sürekli içine çekildiği kısır döngüden arasına sıkıştırıldığı istikrarsızlık çarkından, ezilmeye çalışıldığı güvensizlik dişlisinden kurtardık” dedi.

Hülya Keklik – Derya Yetim
ANKARA-
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni’ne katıldı.

Programa ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Erdoğan, “Her yıl TÜBİTAK ve TÜBA bilim ödülleri sahipleriyle burada buluşarak artık bir geleneği iyice yerleştirdiğimize inanıyorum. Araştırmalarıyla dünyaya yön veren, hayatımızı kolaylaştıran, ülkemizin müreffeh yarınları için gecesini gündüzüne katan tüm bilim adamlarımıza milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Bu yıl 66 bilim insanımız yaptıkları çığır açıcı çalışmalarla TÜBİTAK VE TÜBA ödüllerine layık görüldü. Bugün TÜBİTAK Bilim Ödülünü 3, TÜBİTAK Teşvik Ödülünü ise 14 bilim insanımıza takdim edeceğiz. Aynı şekilde 3 bilim insanımız TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü, 37 üstün başarılı genç araştırmacımıza da TÜBA GEBİP Ödülü vereceğiz. Bilimsel telif eser ödülleri programı kapsamında ise, 9 Türkçe Bilimsel telif eser TÜBA TESEB ödüllerini alacak. TÜBİTAK ve TÜBA bilim ödüllerini alan bilim insanlarımızın her biri kendi disiplinlerinde seçkin çalışmalar gerçekleştiren, bilime uluslararası düzeyde katkıda bulunmuş isimlerdir” dedi.

Ödül alan bilim insanlarının yaklaşık 3’te birine tekabül eden 21 ismin kadın olmasının kendisi için ayrı bir gurur kaynağı olduğunu söyleyen Erdoğan, “İnşallah bu ödüller Türkiye’de bilimsel faaliyet yürüten herkes için birer teşvik unsuru olacak. Bilimin yaygınlaşması ve benimsenmesinde önemli bir görev icra edecektir” diye konuştu.

2021 TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreninin bilim camiasına hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, ödül alan bilim insanlarını tebrik etti.

İnsanlığa faydalı çalışmaların, ulaşılan medeniyet seviyesinin sembolü ve tüm insanlığın ortak değeri olduğunu ifade eden Erdoğan, ancak hak tesliminin de ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Batı Medeniyeti her ne kadar referans vermekten imtina etse de bugün bilimde varılan seviyenin temelleri Doğu Medeniyeti tarafından atılmıştır. Mezopotamya, Mısır, Yunan ve Roma uygarlıklarından sonra kaybolmaya yüz tutmuş bilimi, İslam Medeniyeti adeta yeniden ayağa kaldırmıştır. Tarihe kısa bir yolculuk yaptığımızda Batı’nın karanlık çağlarını yaşadığı dönemde Doğu’nun altın çağını yaşadığını görürüz. O dönemin dünya çapındaki bilim insanları hep bizim gönül coğrafyamızdan çıkmıştır. Ömer Hayyam’lar, Farabi’ler, İbn-i Sina’lar Biruni’ler bizim medeniyet bayrağımız altında tarih yazmıştır” ifadelerini kullandı.

“Geçmişten bugüne köprü kurmadan da geleceğimizi göremeyiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece geçmişteki başarılarla iftihar ederek bir yere varılamayacağını da belirterek, “Geçmişten bugüne köprü kurmadan da geleceğimizi göremeyiz. Batı ilimde, fende teknolojide ileri noktalara ulaşırken bizim geride kalmamızda nice adaletsizlikler, nice zulümler yanında kendi hatalarımızın eksiklerimizin de payı vardır. Dolayısıyla hayıflanmak çözüm değildir. Yapmamız gereken, üzerimize düşenleri yerine getirmek, çalışmak, üretmek, yeniliklerin öncüsü olmaktır. Her zaman ifade ettiğimiz gibi yiğit düştüğü yerden kalkar yitik kaybedildiği yerde aranır. Bu toprakların ruhuna, birikimine, bereketine güveniyoruz. İşte bu anlayışla son 19 yılda yaptığımız yatırımlarla, uyguladığımız politikalarla, bilimin ve özgür düşüncenin hamisi olduk, olmaya devam ediyoruz. İnovasyonun ve teknolojinin bel kemiği olan bilim, Türkiye’nin siyasi bağımsızlığının da teminatıdır” açıklamasında bulundu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Trendler