Asayiş

Kazakistan’a Rusya kıskacı!

Akaryakıt zammını protesto için sokağa dökülen Kazakistanlılar ülkeyi karıştırınca Rusya Kazakistan’a hava indirme birliği gönderdi. Yaşanan durum Türkiye için de ikaz niteliğinde. Rusya’nın tavrı, Türkiye’ye, “Hani dış güçler etkisi yoktu” sorusunu sordurdu. Türkiye’de sokak çağrısı yapanların da ABD Başkanı Biden’e hizmet ettiği vurgulandı. Kazakistan ile ilgili değerlendirmeler aşağıda…

DERLEME: AYHAN GONCA
Kazakistan’da istifa eden hükümet sonrasında da eylemlerini sürdüren protestocular, Aktobe’de hükümet binasına baskın düzenledi ve Almatı’da belediye binasını ateşe verdi.

Kazakistan’daki protestoların arkasındaki gizli güç: Rusya

Kazakistan’da doğalgaz fiyatlarının yüzde 50 zamlanması sonrası başlayan protestoların ardından Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, hükümetin istifasını kabul ederken, ülke çapındaki protestolar devam ediyor.

Kazakistan’ın Taldikorgan kentinde protestocular ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in heykelini halat bağlayarak yıkmaya çalıştı. Kazakistan’da akaryakıt zammı protestolarının çatışmalara dönüşmesi ve göstericilerin hükümet binalarını basmasının ardından ülke genelinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

Kazakistan’da akaryakıt zammı protestolarının çatışmalara dönüşmesi ve göstericilerin hükümet binalarını basmasının ardından ülke genelinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkedeki krizin aşılması konusunda Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütünden (KGAÖ) yardım talep etti. Aralıksız süren protestolarda ise 8 kişinin hayatını kaybettiği, 317 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığından Kazakistan’daki olaylara yönelik yapılan açıklamada, “Kırgızistan, her zaman kardeş Kazakistan’ın yanında oldu ve olmaya devam edecektir, halklarımızın tarihinde her zaman olduğu gibi her türlü desteği ve yardımı vermeye hazırdır” denildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Jeyhun Bayramov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Kazakistan’daki son gelişmelerin ele alındığı bildirildi. Türk Devletleri Teşkilatı: “Kazakistan Hükümetine ve halkına ihtiyaç duyabilecekleri desteği vermeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz.” dedi

BBP Genel Başkan Yarımcısı Uğur Bulut, Türk Devletleri Teşkilatı’nı Kazakistan’da ki olaylara karşı tavır almaya davet etti. Kazakistan’da polis tarafından yapılan açıklamada, hükümet binalarına yapılan baskınlarda onlarca kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada, protestocularla çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden polislerin sayısının 12’ye yükseldiği ifade edildi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, Kazakistan’da yaşanan gelişmelere ilişkin açıklama yaparak, “Kazakistan’da sorunlar diyalog ile çözülmeli” açıklamasında bulundu.Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, ikili ilişkiler, NATO Rusya Konseyi toplantısı, Kazakistan, Bosna Hersek ve Kafkaslar’daki güncel gelişmelerin ele alındığı bildirildi.

Kazakistan’daki protestolarda onlarca kişi hayatını kaybetti, 12 güvenlik gücü öldü

Kazakistan’da polis tarafından yapılan açıklamada, hükümet binalarına yapılan baskınlarda onlarca kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada, çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden güvenlik gücü sayısının 12’ye yükseldiği, 353 kişinin yaralandığı ifade edildi.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Heyeti Başkanı ve AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, “Türk Devletleri Teşkilatı Aksakalları olarak kardeş Kazakistan ile güçlü dayanışmamızı belirtmek isteriz” dedi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkedeki protestolar nedeniyle özel soruşturma ekibi oluşturulması talimatı verdi.

Kazakistan’ın Almatı kentindeki protestolarda kanun ve düzen ihlali nedeniyle 2 bin kişi gözaltına alındı. AK Parti Sözcüsü Çelik: “Daima dost ve kardeş Kazakistan’ın yanındayız. Bugünlerin atlatılması, Kazakistan’ın her bakımdan huzurlu ve güçlü olması en büyük temennimizdir. Kazakistan halkı büyük bir halktır. Bugünleri sağduyulu şekilde atlatacak basirete sahiptir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırgız mevkidaşı Caparov ile Kazakistan’ı görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesinde Kazakistan’daki mevcut durum ele alındı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Trendler