Siyaset

Bakan Soylu: Türkiye’de 3 milyon 700 bin civarında olmak üzere geçici koruma statüsünde Suriyeli var

Göç akımının başladığı 2011 yılından 2021 yılı sonuna kadar 200 bine yakın Suriyeli’nin Türk vatandaşı olduğunu söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “2021 yılı sonuna kadar toplam istisnai olarak 84 bin 152’si çocuk olmak üzere 193 bin 293 Suriyeli Türk vatandaşı oldu” dedi.

ANKARA-
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Medya temsilcileri ile göç buluşması” adı altında yazılı ve görsel basının Ankara temsilcileri ile bir araya geldi. Gölbaşı’nda bulunan Vilayetler Evi’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Soylu, Türkiye’nin göç politikasına yönelik yaptığı çalışmalara yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Dünyada gelişen güvenlik problemlerinin Türkiye’yi de etkilediğini belirten Bakan Soylu, “2011 yılı Suriye iç savaşından itibaren ne yaptığını bilmeyen bir Türkiye değil, tam tersine ne yaptığını bilen bir Türkiye var. Hemen yanıbaşımızda olan ve her türlü istikrarsızlığının bize sirayet edeceği ve sonucunda da bize sirayet edebileceği gelişmeleri görüyoruz. Dünyada hangi güvenlik problemi varsa hepsi bize temas ediyor. Bunun kaynağı da biz değiliz. Bunun kaynağı bence bunu yaşayan ülkelerde değil” değerlendirmesinde bulundu.

“Gelişmiş ülkeler göç problemine hiçbir şey yapmıyorlar”

Batılı ülkelerin göç problemine seyirci kaldığını ifade eden Bakan Soylu, “Suriye’den gelenlerin, gelmeye çalışanların ve bizim kaçak olarak yakaladıklarımızın önemli bir bölümü Şam çevresinden geliyor. Şam’daki ekonomik kriz yüzünden hedef ülke ya Türkiye oluyor ya da Batı oluyor. Gelişmiş ülkeler göç problemine hiçbir şey yapmıyorlar. Sadece izliyorlar. Avrupa bu konuda yönlendirici politik bir güç sahibi olamadılar. Bizim sınırımızda her an hareketlenmeye maruz Afganlı var. Göçü yaşayan ve göçe maruz kalan ülkelerle değerlendirme yapmadan bu durumu çözebilme imkanına sahip değilsiniz. Birleşmiş Milletler ve diğerleri yapıyormuş gibi yapıyorlar” diye konuştu.

“Etrafındaki coğrafyayla ilişkini yönetmeye çalışan bir Türkiye var”

Civardaki ülkelerden göç durumu olmaya müsait 8 milyondan fazla kişinin olduğunu aktaran Bakan Soylu, “Göç potansiyeli olan 2 milyon Afgan, İran sınırında var. 3.9 milyon İdlib’de var. 1.2 milyon Cerablus, Azez, Mare, El Bab, Çobanbey bölgesinde var. 550 – 600 bin Afrin’de var. 350 bin de Resulayn ve Tel Abyad’da var. Yani 8 milyonun üzerinde hemen harekete geçebilecek bir göç kütlesi var. Bu çerçeve içerisinde etrafındaki coğrafyayla ilişkini yönetmeye çalışan bir Türkiye var. Sadece son 5 yılda Doğu ve Güneydoğu sınırlarımızda 2 buçuk milyon Türkiye’ye girmek için baskı yaptı ve engellendi. Bizim yakalayıp geri gönderme mekanizmasıyla geri göndermeye çalıştığımız kaçak göçmen sayısı da 306 bin. 306 bin 138 kişiyi geriye gönderdik. Dünyada bu kadar güçlü bir geri gönderme mekanizması yok” ifadelerini kullandı.

“Buradaki kaçak Afganları göndermeye başladık”

Yurda kaçak yollarla giren Afganistan vatandaşlarını yeniden ülkelerine göndermeye başladıklarını dile getiren Bakan Soylu, “Afganistan’a Taliban’ın gelmesinde itibaren Afganistan’a geri göndermeyi durdurmuştuk. Havalimanı şartlarından ötürü. 27 Ocak tarihinden itibaren Afganistan’a yeniden buradaki kaçak Afganları göndermeye başladık. Şu ana kadar 5 sefer yaptık. Gönüllü geri dönüş kapsamında bunu sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Trendler