Sağlık

Sağlıklı beslenmek ömrünüze 10 yıl ekleyebilir

Medline Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, sağlıklı beslenmenin temelinin, ağırlıklı olarak sebze-meyve, baklagiller, kepekli tahıllar ve işlenmemiş sağlıklı yağ zengini kuru yemişlerden oluşan dengeli bir sofradan geçtiğini bildirdi.

ADANA-
Beslenme alışkanlıklarının insan sağlığı üzerindeki etkisine yönelik yapılan son çalışmaların doğru bir beslenme tarzının insan ömrünü 10 yıldan daha uzun bir süre uzatabileceğini gösterdiğini söyleyen Oturakçıibogil, bunun için yapılması gerekenleri anlattı.

Kahvaltıya önem verin

Kahvaltıyı atlamamak kadar ne tüketildiği de önemlidir. Zeytin ve peynir çeşitleri, yumurta, doğal bal gibi klasik bir kahvaltıda olmazsa olmaz besinlerin yanı sıra vitamin ve mineral içeriği yüksek olan domates, salatalık, biber türü sebzeler de yer almalıdır. Ekmek olarak 1-2 dilim tam tahıllı ürünlerin tercih edilmesi faydalı olacaktır. Kızartmalar, poğaça, salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren işlenmiş gıdalardan ise kaçınılmalıdır.

Tabağınız renkli olsun

Beslenmede temel ve basit prensipleri uygulamak hem kolay hem de önemlidir. Bu nedenle tabağınızda her renk sebze-meyve olmasına özen göstermeniz farklı vitamin ve mineraller yönünden zengin beslenmenizi sağlar.

Baklagillere sofranızda yer açın

Protein yönünden çok zengin olan kuru baklagiller antioksidan içerikleri sayesinde zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olurlar. Ayrıca bağışıklık sistemini de desteklerler.

Trans yağlardan uzak durun

Trans yağ içeren gıdaları tüketmemeye çalışın. Kan şekerinizi dengede tutmak için şeker ve un içeren yiyecekleri sofranızdan kaldırın. Market raflarındaki işlenmiş ve paketli gıdalara sepetinizde yer vermeyin, fast food tarzı beslenmeden kaçının.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Trendler