Ekonomi

Esnaf, 25 milyar ciro bekliyor

Son 2 yıldır kan ağlayan esnaf, bu Ramazan Bayramı’nda 25 milyar liralık ciro yapmayı hedefliyor. Tatlısından kıyafetine kadar bayram alış-verişinin başladığı ülkemizde 2 yıldır kan ağlayan esnafın bu bayram yüzünün güleceği tahmin ediliyor.

AYHAN GONCA
HABER MERKEZİ –
Ramazan Bayramı alışverişlerinden esnaf oldukça umutlu. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bu yıl pandemiden kurtulduklarını ve hareketli bir bayram beklediklerini belirtti. Otobüs, tren, uçak bilet fiyatlarının artması şehirlerarası yolculuk sayısını azaltsa da şehirlerde bayram hareketliliği başlamış durumda. Bu yıl tatlıdan kıyafete bayram cirosunun 25 milyar lira olması bekleniyor. Palandöken, “İnşaallah daha fazla olur” diyerek bunalan esnafın artık yüzünün gülmesi gerektiğini ifade etti.

ESNAF BAYRAMA HAZIR

Bayram hareketliliği çarşılarda başladı. Esnafın en çok yüzünün güldüğü özel günlerin bayramlar olduğu bilinirken, Ramazan Bayramı alışveriş hareketliliği çarşı pazarlarda başlamış durumda. Dünyadaki pandemi kurgusundan dolayı geçmiş bayramlara nazaran bu bayramdan esnaf umutlu. 25 milyar lira olması beklenen bayram cirosu, tatlıdan kıyafete, dolmuşçudan kuaföre yüzlerce sektördeki esnafın yüzünü güldürecek. Vatandaşların da alışverişlerin yoğun olduğu bu dönemde bayram hediyesinden alışverişine, dondurmasından baklavasına “üç kuruş ucuz olsun” ve “ev yapımı doğal ürün” diye merdiven altı ürün satanları tercih etmemesi gerektiğine dikkat çekildi. Esnafların Başkanı Bendevi Palandöken, “Halkımız bildiği ve güvendiği esnafı tercih etmeli. Piyasada fiyat dengesizliği yaşansa da esnafımızda her bütçeye uygun ürün var” vurgusunu yaptı.

AŞIRI HIZ KAZA NEDENİ

Bayram trafiği de çok önemli. Her bayram yüzlerce vatandaşımızın trafik kazası yaparak ölmesi veya ağır yaralanması da iç kanatan gerçeklerden. Bu nedenle sürücülerin trafik kurallarına uyması önem arzediyor. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, “Sürücüler, araç kullanırken kesinlikle telefon kullanmamalı ve aşırı hız yapmamalı. Kazaların en büyük iki nedeni telefon ve hız” dedi.

Şoför esnafının çok zor 2 yılı geride bıraktığı, akaryakıt zamlarıyla ezildikçe ezildiği, bu kara günleri geride bırakmak istedikleri de kaydedildi. Apaydın, bu konuda da şunları söyledi:

SEVDİKLERİMİZİN GÖZÜ YOLLARDA

“Akaryakıt zamları, otobüs ve uçak bileti fiyatlarındaki artışlar ziyarete gitmemeye yol açacak olsa da iki yıldır çekilen özlemin önüne geçemeyecektir. Gözü yollarda bizi bekleyen sevdiklerimize güvenle ulaşmalıyız. Geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nın da denk geldiği Mayıs ayındaki kaza sayısı 21 bin 125. İnsanımızın 179’u ölmüş. Hem de pandemiye rağmen rakamlar böyle. Bayramlarda trafikteki araç sayısı 10-15 kat artıyor. Eğer kurallara uymazsak bayram kazaları çok can yakar. Aman dikkat!”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Trendler