Ekonomi

Samsun Ekonomisi Batık Başkanlara Emanet!

Samsun’da kendi şirketlerini yönetemeyerek batıran Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) ve Samsun Ticaret Borsa Başkanları 2021 yılında 1 milyar 304 milyon dolarlık ihracat yapan iş insanlarını yönetiyor. İki başkanında yeni dönemde tekrar aday olacakları konuşuluyor.

SAMSUN-Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) ve Samsun Ticaret Borsa Başkanları 2021 yılında 1 milyar 304 milyon dolarlık ihracat yapan iş insanlarını yönetiyor. İki başkanında yeni dönemde tekrar aday olacakları konuşuluyor.

SAMSUN’DA TRAJİKOMİK HALLER

Samsun 2021 yılında 1 milyar 304 milyon dolar ihracat yaparken, İSO 500’e 5 firma, İSO 2.500’e ise 8 olmak üzere 13 firmayı şampiyonlar ligine sokmayı başardı. Samsun’da ticaret ve sanayi esnafı kendi imkanlarıyla bu başarıyı sergilerken, bağlı oldukları STSO ve Ticaret Borsa Başkanlıklarını yöneten isimlerin kendi şirketlerini yönetemeyerek batırmış olmaları trajikomik bir tablo oluşmasına neden oluyor.

TSO’YU TİCARETİ BAŞARAMAYAN BAŞKAN YÖNETİYOR!

Samsun’da yaklaşık 8 bin üyesi bulunan STSO’nun Başkanı Salih Zeki Murzioğlu’nun, ortağı olduğu Elektrosan Elektro Bakır Sanayi A.Ş’yi batırdığı biliniyor. STSO’da 3 dönemdir başkanlık yapan Murzioğlu kendi şirketini batırmasının ardından 2018 yılında son katıldığı seçimlerinde oğlunun şirketinden kendisini müdür olarak göstererek başkan seçilmişti. Murzioğlu’nun sahibi olmadığı bir şirkette müdürlük görevinde bulunarak 8 bin iş insanının üyesi olduğu bir odayı yönetmesi, Samsun’un ekonomik anlamda kabuğunu kıramaması ve bir sıçrama yapamamasına sebep olarak gösteriliyor.

BORSA BAŞKANI’DA BATTI!

Tıpkı STSO Başkanı Murzioğlu gibi Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır’da sahibi olduğu Yemsel Köytür, Samsun Yem ve Çakıroğlu şirketlerini iyi yönetemediği için iflas kararı almış ve 15 Ekim 2020’de Samsun Ticaret Mahkemesi’nce yapılan konkordato başvurusu kabul edilmişti. Çakır’a güvenerek milyonlarca liralık tavuk çiftliği yatırımı yapan yaklaşık 100 çiftlik sahibini de Çakır bu süreçte iflasa sürüklemişti. Çakır’ın oğlu alacak verecek meselesi olduğu iddiasıyla bu süreçte silahlı saldırıya uğramış ve bacağından vurulduğu biliniyor. Çarşamba ve Bafra gibi Türkiye’nin en önemli iki ovasının bulunana Samsun’da, üretilen ürünleri iç ve dış pazara ihraç eden iş insanlarının üye olduğu Samsun Ticaret Borsası’nın başında kendi şirketini yönetemeyen bir ismin başkanlık yapması şaşkınlıkla karşılanıyor.

SAMSUN EKONOMİSİNİN 4 YILI ŞEKİLLENECEK

Hem STSO hem de Samsun Ticaret Borsa Başkanları kendi şirketlerini yönetemeyerek iflasa sürükledikleri bilinirken, önümüzdeki Kasım ayında her iki STK’nın da seçime gitmesi bekleniyor. İki isim de Samsun ekonomisinin kalbinin attığı oda ve borsaya tekrar aday olup olmayacakları yönünde kamuoyuna bir açıklama yapmış değiller. Fakat iki isminde tekrar aday olacağı konuşuluyor. 2021 yılında 1 milyar 300 bin dolar ihracat yapan Samsunlu iş insanlarının bağlı olduğu oda ve borsayı batık başkanların tekrar yönetmeleri durumunda, Samsun’un 4 yıl daha yıllardır arzuladığı ekonomik sıçramayı başarmasının mümkün olamayacağı düşünülüyor.

Kaynak: Samsun Etik Haber

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Trendler