Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Belediyeler

Orta ve Doğu Karadeniz’in mantarı Samsun’dan

Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde 1500 m2’lik kapalı alanda üretilen mantarlar Sinop’tan Rize’ye kadar olan sahil illerine gönderiyor.

Kültür mantarı yetiştiriciliği son zamanlarda artmaya başladı. 19 Mayıs ilçesinde mantar üretimine başlayan bir işletmeci de 3 yıl gibi kısa bir sürede 120 m2’lik üretim kapasitesini 1500 m2’ye, aylık üretimini de 2 tondan 70 tona çıkardı. Sinop’tan Rize’ye kadar tüm sahil illerine mantar gönderdiklerinin altını çizen işletmeci Kerem Demircan (40), 8 adet daha çadır kurarak üretim kapasitelerini 120 tona çıkartarak tüm Karadeniz illerine mantar satmak istediklerini ifade etti.

“Talebe yetiştiremiyoruz”

3 yıl önce aylık 2 ton üretimle işe başladıklarını ancak şu anda aylık 70 ton mantar üretmelerine rağmen talebe yetişemediklerini dile getiren Kerem Demircan, “3 yıldır mantar yetiştiriyorum. İlk başladığımda 120 m2’lik bir çadırda işe başladım. Şu anda yaklaşık 1500 m2’lik bir alanda üretim yapıyoruz. 15 odamız var. Bunların 7’si istiridye çadırı, 7 tanesi de beyaz şapkalı mantar için. Kestane mantarı üretimine de başlıyoruz. Ürettiğimiz mantarları Sinop’tan Rize’ye kadar sahil kesiminde bulunan illere gönderiyoruz. Marketlere ve semt pazarlarına da mantar veriyoruz. Bu işe başladığımda aylık 2 tona yakın bir üretim yapıyordum. Şu anda 70 tona yakın üretim yapıyoruz. Yakın zamanda üretim kapasitemize 8 oda daha ekleyeceğiz. Şu anda talep çok yetiştiremiyoruz ama semt pazarlarının açılmamasından ufak bir sıkıntı var. Gerisi çok güzel gidiyor” dedi.

“1 odada 65 günde 4 tona yakın hasat yapılabiliyor”

100 m2’lik bir odada 65 günde 4 tona yakın mantar hasadı yapıldığına dikkat çeken Demircan, “Hedefimiz aylık 120 ton arasında mantar üretmek. Yapabilirsek Karadeniz Bölgesi’ndeki talebi karşılayabileceğimizi düşünüyorum. Şu anda mantarın kilosu 10-11 TL arasında gidiyor. Pazarlarda 14-15 TL arasında satılıyor. İstiridye mantarı yüzde 100 pamuk torbalarında yetişiyor. 10 kiloluk torbada 65 günde ortalama 4-5 kilo arası mantar alıyoruz. 100 m2 bin torba alıyor. Yani 1 odada 65 günde 4 tona yakın hasat yapılabiliyor. İstiridye mantarı pamukta, beyaz şapkalı mantar ise fermantasyona uğramış samanda tavuk gübresinde üretiliyor. Üzerine harici toprak seriliyor” diye konuştu.

Başkan Topaloğlu: “Mantar yetiştiriciliği temiz ve karlı bir iş”

Mantar üretiminin ilçeye katma değer kattığını ifade eden 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, “19 Mayıs ilçesinde Kerem Demircan adlı işletmecimiz 3 yıldır mantar yetiştiriciliği yapıyor. Üretim kapasitesi de her yıl giderek arttı. Yakında da TKDK destekli büyüterek devam edecek. Burada istiridye ve kültür (beyaz şapka) mantarı yetiştiriliyor. Yakında kestane türü mantar da ilçemizde yetiştirilecek. Birçok ile buradan mantar ihraç ediliyor. Mantar yetiştiriciliği temiz ve karlı bir iş. İnsanların et yerine daha sağlıklı ürünlere yönelmesi noktasında da başlangıç olabilir. Mantar yeme kültürü birçok ilde yok. Mantar sanki çok lüks restoran ve marketlerdeymiş gibi algılandı halkımız tarafından. Halbuki fiyatı ete göre son derece ucuz. Protein açısından da oldukça zengin. İnşallah Kerem Bey’in başlattığı bu öncülük ilçemizde sera mantarcılığında bir örnek olacak ve gören arkadaşlarımız da üretime katılarak, Samsun ve 19 Mayıs’ın katma değerini zirveye taşıyacaktır” şeklinde konuştu.

Belediyeler

Canik’ten çölyak hastalarına destek

Canik Belediyesi, çölyak hastalarına glütensiz gıda paketi desteği sağlıyor.

SAMSUN-
Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, ilçede sosyal belediyecilik çalışmalarını yeni projelerle taçlandırıyor. Çölyak hastalığına yönelik ilçede birçok farkındalık çalışması gerçekleştiren Canik Belediyesi, glütensiz gıda paketlerini çölyak hastası vatandaşlarla buluşturacak. Glütensiz gıda desteğini sürdürdüklerini ifade eden Başkan İbrahim Sandıkçı, ilçedeki çölyak hastası vatandaşların yanında olduklarını belirtti. Canik Belediyesi, 26 Nisan 2024 Cuma günü saat 17.00’a kadar glütensiz gıda desteği başvurularını almaya devam edecek.

Son başvuru 26 Nisan

Çölyak hastaları için glütensiz gıda desteklerini sürdürdüklerini ifade eden Başkan İbrahim Sandıkçı, “Canikimizdeki çölyak hastası vatandaşlarımıza yönelik glütensiz gıda desteğimize devam ediyoruz. Her zaman olduğu gibi glütensiz gıda paketlerimizi hazır hale getirip vatandaşlarımıza ulaştıracağız. Çölyak hastalığı ile mücadele eden vatandaşlarımızın glütensiz gıdaya erişimde yaşadığı zorlukları yakinen biliyoruz. Çölyakın farkındayız. Glütensiz gıda desteklerimizle birlikte çölyak farkındalık çalışmalarımızı da hassasiyetle sürdüreceğiz” dedi.
Başvurular, Canik Belediyesi Kadın, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü üzerinden şahsen başvuru yoluyla alınıyor.

Okumaya devam et

Belediyeler

Başkan Togar: İlçemize 61 adet park ve yeşil alan kazandırdık

Tekkeköy Belediye Başkanı ve Adayı Hasan Togar, “Samsun’un en çok yeşil alan, park ve spor tesisi yapan belediyesi olmanın haklı gururunu paylaşıyoruz. Son 10 yılda 61 adet park ve yeşil alanı ilçemize kazandırdık” dedi.

HAMİDE GONCA
SAMSUN-
10 yılda yapılanlar hakkında bilgiler veren Başkan Togar, “Bugüne kadar ilçemizin merkezinden kırsal mahallelerine kadar oyun alanları, kamelyaları, spor aletleri gibi farklı malzemelerle donattığımız 61 yeni parkımız ve 110 bin metrekarenin üzerinde bir alanı halkımızın hizmetine sunduk. En çok nüfusu barındıran 19 Mayıs Mahallemizde bu rakam 20 bin metrekarenin üzerinde ve yeni nesillere yemyeşil bir çehre bırakabilmek için 68 bin fidanı da toprakla buluşturduk” diye konuştu.

Kent merkezinde yer alan Nostalji Parkı’nın da bu alanda yapılan özel çalışmalardan biri olduğunu belirten Togar, “Yaptığımız tüm park ve yeşil alanların en özellerinden birisi ise Nostalji Parkımız. Kent merkezimizdeki eski gar binalarımızı tarihin ve doğanın eşsiz büyüleyici güzellikleri içerisinde bir asırlık çınar ağaçları gölgesinde adeta botanik bahçesine dönüştürdük. Asırlık tren istasyonumuzun tarihi dokusuna zarar vermeden restore ederek turizme kazandırdığımız bu çalışmamız insanlarımız için kentin içinde nefes alabilecekleri bir yaşam alanı olarak hizmet vermeyi sürdürüyor” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Belediyeler

Başkan Demirtaş’tan görme engellilere ‘beyaz baston’ desteği

İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, 40 adet beyaz bastonu Altı Nokta Körler Derneğine hediye etti.

ABDULLAH GONCA
SAMSUN-
Hizmet gezileri sırasında Altı Nokta Körler Derneği Samsun Şube Başkanı Ufuk Gürbüz ve yönetim kurulu üyelerine misafir olan Başkan Necattin Demirtaş, beyaz baston talebinde bulunan dernek üyelerinin isteğini karşıladı. Başkan Demirtaş, dernek başkanı Ufuk Gürbüz ve üyelerle bir araya gelerek, 40 adet beyaz baston hediye etti.

Ziyarette konuşan Ufuk Gürbüz, “İstihdam ve erişim sorunlarımızın yanı sıra bizim can güvenliğimiz, yol arkadaşımız olan bastonları bir ricamızla bizlere ulaştıran Başkanımız Necattin Bey’e şükranlarımızı sunarız. Görme engeli kardeşlerimizin sorunlarını yüzde 10 düşürebileceğimiz beyaz bastonumuz bir metal gibi görünebilir. Bu bastonlar arkadaşlarımız normal yaşamlarında kullanacakları bir yol arkadaşıdır. Bizlere karşı yapılan bu hareket bir birlikteliktir. Sıcak ilişkilerdir. İleriki zamanlarda ortak büyük makro projelerimizi beraber yürüteceğiz. Artık sizin İlkadım’da 40 tane manevi kardeşiniz var” dedi.

“Biz hep onlarlayız”

Her zaman engellilerin ihtiyaçlarına öncelik verdiklerini ifade eden İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, “Ufuk başkanımızı ziyarette gitmiştik. Bize taleplerini dile getirmişti. O zaman biz de kendisine yardımcı olacağımızı ifade etmiştik. Talepleri en doğal, en temel ve en zaruri ihtiyaçları olan beyaz bastondu. Bugüne nasip oldu. Bugün 40 adet beyaz bastonu teslim etme imkanı bulduk. Hayırlı olsun. Elbirliğiyle onların şehirdeki ihtiyaçları neyse, bunları da gidermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.