Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Tekirdağ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Günay ile birlikte, KOSGEB Başkanlığına atanan Hasan Basri Kurt’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Murzioğlu ve Günay yaptıkları ziyarette ayrıca, iş dünyasının beklentilerini Kurt ile paylaştı.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Günay, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığına (KOSGEB) atanan Hasan Basri Kurt’u makamında ziyaret etti. Murzioğlu ve Günay, oldukça samimi ortamda gerçekleşen ziyarette, Kurt’a yeni görevinde başarılar diledi. Ziyarette ayrıca, ülke ekonomisine güç verecek projeler, fuarlar ve sektörlere dair konular hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.
KOSGEB iş dünyasının en önemli paydaşı
KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt’a ziyaretlerinde göstermiş olduğu ilgi ve alakadan dolayı teşekkür eden Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “KOSGEB, KOBİ’leri destekleme sürecinde en büyük paydaşlarımızdan. KOBİ’lerimiz için birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Pandemi döneminde KOBİ’lere sağladığı finansman destekleri için KOSGEB’e teşekkür eden Murzioğlu, “Herkesin bildiği gibi pandemi dolayısıyla dünya zorlu bir süreçten geçiyor. Bu süreçte tüm ölçeklerdeki işletmelerimizin destek talebinin karşılanması çok önemliydi. Normalleşmeyle birlikte toparlanma sürecinde yüksek bir ivme kaydedilmek için KOSGEB desteklerinin artırılarak devam edilmesine ihtiyacımız var” diye konuştu.
İş dünyasının taleplerini Kurt ile paylaştı
İş dünyasının KOSGEB’den beklediği talepleri de Hasan Basri Kurt’la paylaşan Murzioğlu, “Ocak ayında İşletme Geliştirme Destek Programı’nda yapılan değişiklikler ile işletmelerin yararlandığı ilk destek programındaki destekler için ikinci destek programından yararlanamayacağı yönünde düzenleme yapıldı. Desteklere her zamankinden ihtiyaç duyduğumuz bu süreçte yapılan değişikliğin eski haline getirilmesi talep edilmektedir. Çünkü bu düzenlemeyle ile fuarlara katılacak olan şirketler yalnız bir fuara katılım için destek alabileceklerdir. Ancak bu durum KOBİ’lerin çeşitli pazarlara ulaşması önünde büyük bir engel olacaktır. Pandemi döneminde tamamen kapanma noktasına gelen fuarcılık sektörü için KOSGEB destekleri hayati bir öneme sahiptir. Bu nedenle destek miktarlarının mümkünse artırılması gerekmektedir. Ayrıca, bu dönemde eğitim sektöründe faaliyet gösteren işletmelerimiz büyük kayıp yaşadılar. Eğitim sektörünün de KOSGEB destekleri kapsamına alınmasını bekliyoruz. Yine hizmetler sektörünün de mikro işletme hızlı destek programına dahil edilmesini bekliyoruz. Bu yönde atılacak adımlar KOBİ’lerimize can suyu olacaktır” ifadelerini kullandı. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt ise iş dünyasının taleplerinin kendileri için önemli olduğunu belirterek, talepleri değerlendireceklerini söyledi.
Ticaret Bakanlığı, asgari ücret zammını fırsat bilerek henüz zam yapılmadan fiyat artışına giden işletmelere karşı denetimlerini artırdı. Kasım ayında yapılan denetimlerde 19 milyon 616 bin 776 lira idari para cezası uygulandı. Yılın 11 ayında yapılan denetimlerde 197 bin 883 firmaya toplamda 4 milyar 758 milyon lira idari para cezası uygulandı.
Gizem ÇORLU ANKARA-Ticaret Bakanlığıasgari ücret zammını fırsat bilerek fiyat artışlarına giden kurum, kuruluş ve işletmelere yönelik denetimlerini sıklaştırdı. Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, 81 ilde henüz Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmadan fiyatlama yapan işletmeleri denetleyerek, fiyat listelerini kontrol ediyor. Bu kapsamda sadece kasım ayında reklam ve haksız ticari uygulama denetimleri kapsamında 19 milyar 616 milyon 776 lira idari para cezası kesildi. Yılın 11 ayında ise toplam 224 milyon lira para cezası uygulandı.
İç piyasadaki istikrarın sağlanması, tüketicilerin arz ve talep dengesizliğinden etkilenmemesi amacıyla Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından yılın 11 ayında gerçekleştirilen denetimlerde 197 bin 883 firmaya toplamda 4 milyar 758 milyon lira idari para cezası uygulandı. Otomotiv sektöründe stokçuluk faaliyetleri dahil 205 gerçek ve tüzel kişi denetlenerek, aykırı fiillerde bulunan 71 gerçek ve tüzel kişiye 76,8 milyon lira idari para cezası uygulandı. Emlak ve kuyum sektöründe 1008 gerçek ve tüzel kişi denetlenirken, 663 gerçek ve tüzel kişiye 69 milyon lira ceza uygulandı. Otomotiv, stokçuluk, emlak, kuyum ve fahiş fiyatla ilgili toplamda 65 bin 957 gerçek ve tüzel kişi denetlendi ve bin 519 gerçek ve tüzel kişiye 362,1 milyon lira idari para cezası kesildi.
GÜVENSİZLİK ORANI YÜZDE 1,7’YE DÜŞTÜ
Tekstil, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye, çocuk bakım ve kullanım ürünleri ve deterjan gibi tüketici ürünlerinin güvenli bir şekilde piyasaya arz edilmesi amacıyla ise 11 ayda 7 bin 725 gerçek ve tüzel kişi denetlendi, 355 gerçek ve tüzel kişiye 35 milyon lira idari para cezası uygulandı. ‘Güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans’ ilkesiyle yapılan bu denetimler sonucunda bu ürün gruplarında 2011 yılında yüzde 32 olan güvensizlik oranı, bu yıl yüzde 1,7’ye düşürüldü.
MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMELERİNE 257,4 MİLYON LİRA CEZA
Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından da ön ödemeli konut satışları, abonelik sözleşmeleri, mesafeli satış sözleşmeleri, taksitli satış ödemeleri, paket tur ve devre tatil satış sözleşmelerindeki aykırılıklara ilişkin denetimlerde de 3 milyar 954 milyon lira para cezası uygulandı. Sadece mesafeli satış sözleşmelerindeki aykırılıklar nedeniyle 257,4 milyon lira ceza uygulandı. (DHA)
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ‘Esnafa konum vergisi geliyor’ iddiasının doğru olmadığını duyurdu.
ANKARA-Bakanlıktan yapılan açıklamada, bugün bazı medya organlarında ‘Esnafa konum vergisi‘ başlığıyla yer alan haberlere ilişkin açıklama yapma zorunluluğu doğduğu belirtilerek, “Söz konusu kanun Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisinde yer alan coğrafi verileri üreterek gelir elde eden gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerini kapsamaktadır, sosyal medya hesapları üzerinden konum paylaşımı yapan esnafı ilgilendirmemektedir. Dolayısıyla konum paylaşımı yapan esnaftan vergi alınacağı bilgisi kesinlikle doğru değildir” denildi.
DMM’DEN AÇIKLAMA
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden (DMM) yapılan açıklamada da “Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan, ‘Esnafa konum vergisi geliyor’ iddiası doğru değildir. Sosyal medya hesapları üzerinden konum paylaşımı yapan esnafa herhangi bir vergi getirilmesi söz konusu değildir. ‘7221 sayılı Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun’ esnafı değil, Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisinde yer alan coğrafi verileri üreterek gelir elde eden gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri kapsamaktadır. Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik asılsız iddialara itibar etmeyiniz” ifadeleri kullanıldı. (DHA)
Bakanlıktan faiz/kar payı destekli kredilere ilişkin açıklama
Hazine ve Maliye Bakanlığı, hazine faiz/kar payıdestekli kredi uygulamasından 1,1 milyon çiftçi ile 804 bin esnaf ve sanatkarın faydalandığını, uygulama kapsamında kamu bankalarının herhangi bir zarara uğratılmasının söz konusu olmadığını açıkladı.
ANKARA-Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Çiftçiler ile esnaf ve sanatkarlara sağlanan hazine faiz/kar payıdestekli krediler kaynaklı kamu bankalarının zarara uğratıldığına yönelik kamuoyunda yer alan iddialara karşı doğru bilgilendirme yapılması zaruri görülmüştür. Çiftçilerimiz ile esnaf ve sanatkarlarımız kamu bankalarımız aracılığıyla hazine faiz/kar payı destekli kredilerden yararlanmaktadır. Söz konusu kredilerin faiz/kar payı yükünün belirli bir kısmı bakanlığımızca karşılanmaktadır. Bakanlığımızca karşılanan tutarlar bu amaçla önceden bütçede ayrılan ödenekten ilgili kamu bankasına ödenmektedir. 2001 krizinden sonra bütçe disiplininin sağlanması ve kamu bankalarında görev zararlarının tekrar yaşanmaması amacıyla alınan tedbirler kapsamında; 25 Kasım 2000 tarihinde yayımlanan 4603 sayılı Kanun ile bütçede ödenek bulunmaksızın kamu bankalarımıza bir görev verilmeyeceği hükme bağlanmıştır. Bu çerçevede, bakanlığımızın mevcut uygulaması kapsamında kamu bankalarının herhangi bir zarara uğraması söz konusu değildir” denildi.
‘ESNAF VE ÇİFTÇİLERE DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEKTİR’
Görevlendirmelere ilişkin yapılan ödemelerin bakanlık tarafından şeffaf şekilde kamuoyu ile paylaşıldığı kaydedilen açıklamada, “2001 yılı öncesindeki uygulamalardan 233 sayılı KHK’nin 35 inci maddesinde yer alan ‘görev zararı’ ifadesi, 2 Temmuz 2018 tarihli ve 703 sayılı KHK ile ‘görevlendirme’ olarak değiştirilmiştir. Kamuoyuna açıklanan resmi raporlarda da bütçeden yapılan söz konusu ödemeler ‘görevlendirme gideri’ olarak yer almaktadır. Görevlendirmelere ilişkin yapılan ödemeler bakanlığımız tarafından yayımlanan raporlarda şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Hazine faiz/kar payı destekli kredi uygulaması çiftçiler için 2004 yılında, esnaf ve sanatkarlar için 2002 yılında başlamıştır. 2024 yılı Ekim ayı itibarıyla 1,1 milyon çiftçi ve 804 bin esnaf ve sanatkar bu imkandan faydalanmıştır. Çiftçilerin kullandığı kredilerin faiz/kar payı yükünün yaklaşık yüzde 70’i, esnaf ve sanatkarlar için ise yüzde 50’si bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır. 2024 yılında sağlanacak faiz/kar payı desteğinin çiftçilerimiz için 87,1 milyar TL’ye, esnaf ve sanatkarlar için ise 37,7 milyar TL’ye ulaşması öngörülmektedir. Çiftçilerimiz ile esnaf ve sanatkarlarımızın uygun koşullu finansmana ulaşması için desteğimiz devam edecektir” ifadelerine yer verildi. (DHA)