Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Genel

İsrail’de Yamina partisi lideri Bennett, Netanyahu karşıtı koalisyona katılmayı kabul etti

 İsrail’de Yamina Partisi lideri Naftali Bennett, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun siyasi rakibi Yesh Atid Partisi ile koalisyon hükümeti kurmayı kabul ettiklerini duyurdu.


İsrail’de 23 Mart’taki erken genel seçimde hiçbir partinin hükümeti kurmak için gereken milletvekili sayısına ulaşamaması ve Başbakan Binyamin Netanyahu’nun hükümeti kurmakta başarısız olmasının ardından başlayan siyasi kriz devam ediyor. Yamina Partisi lideri Naftali Bennett yaptığı açıklamada, Netanyahu’nun siyasi rakibi Yesh Atid Partisi ile koalisyon hükümeti kurmayı kabul ettiklerini duyurdu.
“Böyle devam edersek, ev üzerimize çökecek”


İsrail’in 2,5 yıldır baş döndürücü bir döngü içinde olduğunu ifade eden Bennett, “Dört seçim boyunca sevgili ülkemizin kendini parçaladığını, zayıfladığını, iş görme kapasitesini kaybettiğini izledik” ifadelerini kullandı. “2000 yıl önce burada bir Yahudi devletini iç çekişmeler yüzünden kaybettik, bu bir daha olmayacak, benim gözetimimde değil” diyen Bennett, “Siyasi kriz, küresel düzeyde emsalsizdir. Böyle devam edersek, ev üzerimize çökecek. Çılgınlığı bırakıp sorumluluk alma zamanı” dedi.

“Ya beşinci seçimler ya da birlik hükümeti”


“Köşede sağcı bir hükümet var ve onun kurulmasını sadece bizim engellediğimizi söyleyenler var. Bu tamamen yalan” diyen Bennett, “Sağcı bir hükümet yok. Dört seçim ve 2 ay, Netanyahu liderliğindeki sağcı bir hükümet olmadığını kanıtladı. Ya beşinci seçimler ya da birlik hükümeti” ifadelerini kullandı. Sorumluluğu almayı seçerek bu kararı verdiğini belirten Bennett, “İsrail’i tekrar yoluna koymak için arkadaşım Yair Lapid ile birlikte ulusal bir birlik hükümeti kurmak amacıyla tüm gücümle çalışmak niyetindeyim” dedi.

“Kimse ideolojisinden vazgeçmek zorunda kalmayacak”

Tüm tarafları koalisyona davet eden Bennett, “Kimse ideolojisinden vazgeçmek zorunda kalmayacak, ama herkes bazı hayallerinin gerçekleşmesini ertelemek zorunda kalacak. Nelerin olamayacağını tartışmak yerine nelerin yapılabileceğine odaklanacağız” ifadelerini kullandı.
Kuracakları koalisyona hükümetinin solcu olmadığını belirten Bennett, kurulması planlanan koalisyon hükümetinin mevcut hükümetten biraz daha sağcı olduğunu belirterek, “Bakanların listesine bir bakın” ifadelerini kullandı. Bennett ayrıca, “Bu şimdiye kadar verdiğim en zor karar ama bundan memnunum” dedi.

Hükümeti kurma görevi önümüzdeki günlerde sona erecek olan Lapid’in, önümüzdeki birkaç gün içinde de mevcut Savunma Bakanı Benny Gantz’ın partisi Blue and White ve New Hope partileri ile anlaşmayı hedeflediği düşünülüyor.

Netanyahu, 12 yılın ardından Başbakanlık koltuğuna veda edecek

Ülkede en uzun süre görev yapan başbakan unvanına sahip olan Netanyahu, koalisyon hükümetinin kurulması halinde, 12 yılın ardından Başbakanlık koltuğuna veda edecek. İsrail medyasında yer alan haberlerde ise, koalisyon hükümetinin kurulması halinde Netanyahu’nun 12 yıldır aralıksız sürdürdüğü başbakanlık görevine ilk olarak Bennett’in, 2 yıl sonra ise Lapid’in geleceği öne sürülmüştü.
Haberlerde ayrıca, Dışişleri Bakanı’nın ilk 2 yılda Lapid, İçişleri Bakanı’nın Ayelet Shaked (Yamina) ve Adalet Bakanı’nın Gideon Sa’ar (New Hope) olması beklendiği, Savunma Bakanı görevini Benny Gantz’ın (Blue and White) sürdürmesi, Maliye Bakanı’nın Avigdor Liberman, Ulaştırma Bakanı’nın Merav Michaeli (Labor) ve Sağlık Bakanı’nın da Nitzan Horowitz (Meretz) olması planlandığı iddia edilmişti.
Hükümet kurulamazsa ülke 2.5 yıl içinde 5’inci kez seçime gidecek


Lapid’in 2 Haziran’a kadar çoğunluğu sağlayamaması halinde Knesset’in (İsrail parlamentosu) yeni başbakanı belirlemek için 21 günü olacak. Bu süreçte bir başbakan üzerinde anlaşılamazsa ülke, 2.5 yıl içinde 5’inci kez seçimlere gidecek.

Ne olmuştu?

İsrail’de 23 Mart’ta düzenlenen 2 yıl içindeki 4’üncü erken genel seçimde, hiçbir partinin hükümeti kurmak için gerekli olan 61 milletvekili sayısına ulaşamaması üzerine Başbakan Netanyahu, koalisyon hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Netanyahu’nun da hükümeti kurmakta başarısız olması üzerine Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, hükümeti kurma görevini 5 Mayıs’ta muhalefet lideri Yair Lapid’e vermişti.(iha)

Genel

Sudan Cumhurbaşkanının oğlu Ankara’da son yolculuğuna uğurlandı

Ankara’da motosikletiyle otomobile arkadan çarptığı kazada yaralanıp, tedavi gördüğü hastanede 2 ay sonra hayatını kaybeden Sudan Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Burhan’ın oğlu Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman, Karşıyaka Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.

Gizem KARADAĞ- Canberk ÖZTÜRK
ANKARA-Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman, 7 Mart’ta akşam saatlerinde Gölbaşı ilçesine bağlı Kızılcaşar Mahallesi Kiraz Bulvarı’nda motosikleti ile hafif ticari araca çarptı. Çarpmanın etkisiyle savrulan Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman, ağır yaralandı. Olay yerindeki ilk müdahalenin ardından ambulansla Bilkent Şehir Hastanesi’ne kaldırılan el-Burhan Rahman, hastanenin yoğun bakım sevisine alındı. Yaklaşık 2 aydır yaşam mücadelesi veren Sudan Cumhurbaşkanı‘nın oğlu Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman, dün hayatını kaybetti.

Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman için Ankara’da Karşıyaka Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene, Sudan Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Burhan, ailesi, yakınlarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Bekir Bozdağ ile çok sayıda kişi katıldı. Cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı. Öğle kılınan namazın ardından Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman’ın cenazesi Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.(DHA)

Okumaya devam et

Asayiş

İliç’teki maden faciasında cansız bedenine ulaşılan 2 işçi, toprağa verildi

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında cansız bedenlerine ulaşılan işçilerden Ramazan Çimen ile Kenan Öz’ün cenazeleri, bugün törenle toprağa verildi.

Muzaffer KOŞAN
ERZİNCAN-İliç ilçesinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait altın madeninde, 13 Şubat’ta yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın yamaçtan akması ile heyelan altında kalan 9 işçiden kıdemli kırıcı vardiya süpervizörü Ramazan Çimen ile kıdemli istifleme ve aglomeratör süpervizörü Kenan Öz’ün, dün akşam saatlerinde cansız bedenlerine ulaşıldı.
Evli ve 3 çocuk babası olan Ramazan Çimen ile evli ve 2 çocuk babası olan Kenan Öz için bugün cenaze töreni düzenlendi. İliç ilçesindeki Yusuf Ziya Demir Camisi’nde öğlen kılınan cenaze namazına protokol, Çimen ve Öz’ün ailesi, yakınları ve vatandaşlar katıldı. Erzincan Müftüsü Muharrem Gül’ün kıldırdığı cenaze namazı sonrası Çimen ve Öz’ün cenazeleri ilçe mezarlığında toprağa verildi.

5 İŞÇİ ARANIYOR

Faciada toprak altında kalan 9 işçiden Ramazan Çimen ile Kenan Öz ile birlikte 4 işçinin cansız bedenine ulaşıldı. Çok sayıda iş makinesi ve personelin katıldığı aramalarda ilk olarak 5 Nisan’da Uğur Yıldız’ın, 19 Nisan’da Adnan Keklik’in cenazesi bulunmuştu.

Halen toprak altında olan 5 işçiye ulaşmak için çalışmalar aralıksız sürüyor. (DHA)

Okumaya devam et

Asayiş

MSB: Suriye’de 7 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye’nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgelerinde saldırı hazırlığı yapan 7 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Taha AYHAN
ANKARA-Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, terörü kaynağında yok etmek için kesintisiz operasyonlarla mücadeleye devam ediyor. Suriye’nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgelerinde saldırı hazırlığı yapan 7 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi” denildi. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.