Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

TESK Başkanı Palandöken: “Ulaşım sektörü muhakkak özel olarak desteklenmeli”

 Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yarı kapasite ile çalışmaya devam eden ulaşım sektöründe maliyetlerin bir önceki yıla göre yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdiğini belirterek, “Başta ticari akaryakıt olmak üzere ulaşım sektörü muhakkak özel olarak desteklenmeli” ifadelerini kullandı.


TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, pandemi sürecinde şehir içi ve şehirlerarası toplu taşıma araçlarının bir dolu bir boş olacak şekilde ayakta yolcu kabul etmeden kapasitesinin yarısı kadar kabul edilmesi kararı üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Ulaşım sektöründe bir yolcunun bile önemi varken kapasitenin yarısına çalışmanın şoför camiasını zora soktuğunu hatırlatan Palandöken, “Çok uzun şoför esnafımız için bir yolcunun bile önemi büyükken doğrudan yarı kapasite ile çalışması artık zorluyor.

Gittiği mesafe aynı, yaktığı yakıt aynı, çalışan şoför sayısı aynı olduğu için bu kesimimiz artık ayakta kalmakta zorlanıyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana lastik, sigorta fiyatları, araçların bakım masrafları, mazot parası ve daha birçok kalemde maliyetlerin tamamında artış oldu. Şoför esnafımız başta ticari yakıt desteği olmak üzere nakit desteği gibi takviyeler ile ayrı olarak desteklenmeli. Pandeminin başından bu yana bir gün bile evde durmayan, sürekli yolcu taşıyan, tüm gün direksiyon sallayan şoför emekçilerimizin bu desteğe çok uzun zamandır ihtiyacı var” değerlendirmesini yaptı.(Mustafa Cenik)

Ekonomi

TÜİK: Nisanda en yüksek reel getiriyi BİST 100 sağladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayında yatırımcısına en yüksek aylık getiriyi BİST 100 endeksinin sağladığını açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Nisan 2024 dönemine ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Buna göre; aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 3,17, tüketici fiyatları (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 3,59 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile külçe altın yüzde 1,37 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 0,56, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 0,76, dolar yüzde 2,55 ve euro yüzde 3,87 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile külçe altın yüzde 1,78 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 0,16, DİBS yüzde 0,36, dolar yüzde 2,15 ve euro yüzde 3,48 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

Külçe altın, 3 aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile yüzde 10,31, TÜFE ile yüzde 10,08 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile yüzde 7,60, TÜFE ile yüzde 7,80 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. 6 aylık değerlendirmeye göre külçe altın; Yİ-ÜFE ile yüzde 18,30, TÜFE ile yüzde 12,69 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile yüzde 10,48, TÜFE ile yüzde 14,73 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

YILLIK EN YÜKSEK REEL GETİRİ BİST 100 ENDEKSİNDE

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile yüzde 23,92, TÜFE ile yüzde 13,60 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından külçe altın yüzde 23,85, dolar yüzde 7,40 ve euro yüzde 5,04 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 26,71 ve DİBS yüzde 44,81 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde külçe altın yüzde 13,54 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; dolar yüzde 1,54, euro yüzde 3,70, mevduat faizi (brüt) yüzde 32,81 ve DİBS yüzde 49,41 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Kripto parada şikayetler yüzde 22 arttı; mart ayı zirve yaptı

Çözüm platformu Şikayetvar, 2024’ün ilk 4 ayı için kripto parayla ilgili gelen şikayetleri açıkladı. Platform tarafından yapılan açıklamaya göre,16 ayda şikayetlerin zirve yaptığı ay 3 bin 523 şikayet mart olurken geçen yıla oranla şikayetler yüzde 22 artış gösterdi. En çok ise sistem girişinde hata oluşması, hesabın sıfırlanması, kimlik doğrulamada karşılaşılan sorunlar, aracı kurumların komisyon ücretinin yüksekliği konularında şikayet alındı.

İSTANBUL-Son yılların en popüler yatırım araçlarından biri olan kripto paralar, herkesin gündeminde yer alıyor. Kripto paralarla ilgili şikayet verilerini açıklayan Şikayetvar, tüketicilerin en çok çözüm beklediği konuları da derledi.

2024’ÜN İLK 4 AYINDA ŞİKAYETLER YÜZDE 22 ARTTI

2023 yılında platforma ulaşan şikayet sayısı 6 bin 296 olarak kaydedildi. 2024’ün ilk 4 ayı ile bir önceki yılın aynı dönemi karşılaştırıldığında şikayet sayısının arttığı gözlemleniyor. 2024’ün ilk dört ayında şikayetler yüzde 22 artış gösterdi ve 7 bin 711’e ulaştı. 2024’ün Mart ayı son 16 ayın en çok şikayet gelen ayı oldu. Mart ayında şikayet sayısı 3 bin 5223 oldu.

Kullanıcıların karşılaştığı sorunlar, ‘Sisteme girişte hata vermesi, hesabın sıfırlanması, kimlik doğrulama işleminde sıkıntı çıkması, telefon numarası güncellemenin yapılmaması, fazla komisyon ücreti alınması, ön satıştaki fiyatların yanıltıcı olması, transfer işleminin uzun sürmesi, yavaş oluşu, yükselince satış işleminde sıkıntı çıkarmaları, düşünce de alım yaptırmamaları, müşteri temsilcilerinin yanlış yönlendirmesi sonucu işlemlerde zarar edilmesi, müşteri temsilcilerinin yatırım yaptıktan sonra ilgilenmemesi’ olarak açıklandı.

Kripto paralarla ilgili kullanıcılardan gelen şikayetlerden bazıları şöyle sıralandı:

“Kripto alım satım platformuna para yatırıyorsunuz, alım satım yapıp bakiye yükseliyor fakat yatırdığınız parayı bile çekemiyorsunuz. Siteyi güvenli ve resmi diye anlatıyorlar ama o da iş birlikçisi. Temas etmeyin.”

“Bugün hesabıma giriş yaptığımda Litecoin ile ödeme yapacaktım. Bankama lira yükleyip lira ile Litecoin aldım. Fakat Litecoin ile ödeme yapmak istediğimde ‘kayıtlı olmayan adresinize bir süre para çekemezsiniz’ diye hata verdi. Kendi yatırdığım parama resmen bloke koyuldu. Benim hesap güvenliğim içinmiş! Size ne kardeşim benim paramdan. Ben kendi banka hesabımdan bin 500 lira yatırmışım ödeme yapacağım ama parama bloke koyuluyor. Canlı yardıma yazıyorum ‘paranıza bloke koyulmamış’ diyor. Dolaylı olarak param bloke koyulmuş oluyor. Salak değiliz biz. Para çekerken adres kaydetme saçmalığı nedir. Size ne kardeşim kime para göndereceğimden. Siz kimsiniz de benim parama bloke koyuyorsunuz? Üstüne bir de adres kaydetme saçmalığı getirmişsiniz?”

“Hesabıma giriş yapamıyorum ve hata alıyorum. Hesabıma neden giriş yapamadığım konusunda bir açıklama yapabilir misiniz? Siteyle ilgili bir sorun mu var, yoksa site sahibi mi ortadan kayboldu? Yardım bölümüne de yazamıyoruz, mağduriyetimizle kim ilgilenecek? Umarım en kısa sürede geri dönüş yapılır.”

“Siteye ve uygulamaya giriş yapamıyorum. Kaç gündür deniyorum. Kar mı ettim zarar mı haberim yok, destek için yazdım. Geri dönüş yapılmadı, uygulamayı sildim tekrar yükledim ama hala açılmıyor. Uygulama sürekli hata veriyor, web sitesinde de hesap giriş sayfasının linki açılmıyor.”

“Hesaba banka üzerinden para yatırdım ancak giriş yaparken şifreyi hatırlamadığımı fark ettim. ‘Şifremi unuttum’ tuşuna basıp e-posta adresimi girdiğimde sistem hata veriyor. Saatlerdir uğraşıyorum; parayı hesaba almayı biliyorsunuz ancak siteden şifre sıfırlanmıyor. Kimseye de ulaşamıyorum. Çok pişmanım. Anlık işlemin bu kadar önemli olduğu bir yerde üyelik girişi yapamamak büyük bir sorun.”(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Yumaklı: Kurbanlık hayvan sayımız yeterli

Bakan Yumaklı: (Yaklaşan kurban bayramı) Kurbanla ilgili hiçbir sıkıntı olmayacak, kurbanlık hayvan sayımız yeterli. Et fiyatlarındaki speklükatif durumun kurban fiyatlarında da olma potansiyeli vardı, ama aldığımız önlemlerle ve açıklanan kurbanlık fiyatlarıyla öyle olmayacağı görülmüş oldu.

ANKARA-Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: (Sokak hayvanları ile ilgili durum ne olacak?) Sokak hayvanları ile ilgili düzenlemede Meclis takvimini bilmiyorum. Ama bu yıl Meclis kapanmadan görüşülür diye düşünüyorum. Adalet, Çevre Şehircilik, İçişleri ve Bizim bakanlığımız işbirliğinde çalışılıyor. Neden böyle bir çalışma yapılması gerekir? Her kurumun sorumlulukları var. Bakanlıklar, Belediyeler, kurumlar… Daha önce de söylediğimiz gibi, herkes sorumluluklarını yerine getirecek, yasal düzenleme gerekiyorsa yapılacak, şimdi biz o kısımdayız. O devreye girdikten sonra herkes sorumluluklarını yerine getirecek.(DHA)


Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.