AB’nin Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiseri Janez Lenarcic yapılan BM sınır ötesi insani yardım operasyonlarını yerinde incelemek için Hatay’a geldi. Lenarcic BM Güvenlik Konseyi’nin bu operasyonun önemini bir kez daha anlayacağını düşündüğünü ve devam ettirme kararı alacaklarına inanmak istediğini söyledi.
AB’nin Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiseri Janez Lenarcic ve beraberindeki heyet Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bulunan BM aktarma lojistik deposunu ziyaret etti. 10 Temmuz 2021’de süresi dolan, sınır ötesi yardımlara ilişkin açıklamalarda bulunan Lenarcic sınır ötesinde bulunan Suriyelilerin her şeye ihtiyacı olduğunu ve bu yardımların bunun için çok önemli olduğunu söyledi. Janez Lenarcic, insani yardımlara dikkat çekmek için Hatay’a geldiğini belirterek, “Bu operasyonun nihai tarihine yaklaşıyoruz, tabi Güvenlik Konseyi bu tarihi uzatma kararı da alabilir. Aslında bu operasyon yaşam anlamına geliyor, sınırın ötesinde yaşayan 3 buçuk milyondan fazla kişinin insani yardım anlamına geliyor, sınır ötesinde yaşayanlar için hayat anlamına geliyor. Oradaki kişilerin her şeye ihtiyacı var, gıdaya, suya, barınmaya, korunmaya, psiko sosyal desteğe ihtiyacı var.
Bu kişiler 10 yıldan uzundur travmatik şiddet olayı yaşadılar, savaş ve çatışma yaşadı. Bu oradaki toplumların hayatını mahvetti ve bir sonraki neslin hayatını elinden aldı. Avrupa Birliği’nin insani yardımlarından sorumlu komisyon üyesi olarak bugün burada insani operasyona dikkat çekmek için burada bulunuyorum. Bu gerçekten önemli bir karar. Bu operasyonun devam etmemesi milyonlarca kişinin hayatının bitmesi demek” dedi. BM Güvenlik Konseyi’nin insani yardımlar için süreyi uzatacağına inandığını belirten Lenacic, şöyle devam etti: “Gerçekten BM Güvenlik Konseyi bu operasyonun önemini bir kez daha anlayacağını düşünüyor ve devam ettirme kararı alacaklarına inanmak istiyorum. BM insani anlamında burada çok önemli operasyon sürdürüyor. Buraya gelip bu operasyonun ne kadar iyi biçimde yürütüldüğü yerinde görebildim. Bu ekip operasyonu sürdürüyor ve her anlamda destekleyen Türk yetkili mercilerine de teşekkür ediyorum. Türkiye’nin bu operasyona vermekte olduğu destek aynı zamanda burada milyonlarca mültecinin barınmasına ilaveten verdiği bir destek.
Türkiye’nin mültecilere yapmış olduğu ev sahipliğini misafirliği en yoğun nüfusa sahip Hatay’da yerinde görebiliyoruz.” Bağlantı noktalarının artması gerektiğine dikkat çeken Lenacic, “Şu anda içinde bulunduğumuz aktarma merkezi son bağlantı noktası bu kişilerin yaşamı için. Bu tür bağlantı noktalarının sayısının arttırılması gerekiyor. Şam’da kurulacak olan bağlantı noktalarının olması gerekiyor. Ancak durumun böyle olmadığını biliyoruz, Kuzeybatı Suriye’de merkezi yönetiminden herhangi bir yaşam bağlantısı söz konusu değil. Keşke bütün bağlantılar kurulabilseydi. Her ay binden fazla tır insani yardım taşıyor bu noktada. Ancak hat ötesinde baktığımız zaman bu boyuttan Kuzeybatı Suriye’ye insani yardım gelmediğini görüyoruz. Biz bu tırların oralardan da gelmesini beklerdik ama halihazırda böyle bir yardım hattını görmüyoruz. Suriye halkı uzun zamandır acı içerisinde ve çok büyük sayılarda uzun zaman süren acıdan bahsediyoruz.
Biz yardıma ihtiyaç duyan tüm Suriyelilere yardım vermeye devam edeceğiz. Tabi ki yapmak istediğimiz şey onların kendi ayakları üzerinde durabilecek şekilde yaşam kaynakları ile desteklenmeleri. Sadece insani yardıma bağlı bir şekilde hayatlarını sürdürmemeleri için yaşam kaynakları ile ilgili destekleme programlarının sürdürülmesi temel amacımız” diye konuştu. AB’nin Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiseri Janez Lenarcic ve beraberindeki heyet açıklamanın ardından BM Yardım Transfer Deposunu inceledi yetkililerden bilgi aldı.
YEDAŞ, 2024 Uluslararası İşletme Stevie Ödülleri’nde Bronz Stevie ödülünü kazandı
YEDAŞ, 21. Yıllık Uluslararası Stevie Ödülleri’nde ‘Yılın Şirketi – Kamu Hizmetleri – Büyük’ kategorisinde Bronz Stevie Ödülü’nün sahibi oldu.
SAMSUN-YEDAŞ, 21. Yıllık Uluslararası Stevie Ödülleri’nde ‘Yılın Şirketi – Kamu Hizmetleri – Büyük’ kategorisinde Bronz Stevie® Ödülü’nün sahibi oldu. ‘Yılın Şirketi’ dahil olmak üzere çeşitli kategorilerde değerlendirilen ve bir çok sektörden kuruluş ile 3 bin 600’den fazla aday sunuldu. YEDAŞ, ”YEDAS AI Projesi” ile ‘Yılın Şirketi – Kamu Hizmetleri’ kategorisinde ödül kazandı.
‘KAZANANLARIN YÜKSEK HEDEFLER BELİRLEDİĞİNİ VE BU HEDEFLERE ULAŞTIĞINI GÖSTERDİ’
Stevie Ödülleri Başkanı Maggie Miller, “Uluslararası İş Ödülleri’ni uzun zamandır işyerleri için bir olimpiyat olarak görüyoruz ve bu yılki yarışma bunun şimdiye kadarki en iyi kanıtıdır. Kazananlar, kuruluşlarının yüksek hedefler belirlediğini ve bu hedeflere ulaştığını gösterdi. Başarılarından dolayı kendilerini tebrik ediyor ve 11 Ekim’de İstanbul’da sahnede kutlamayı dört gözle bekliyoruz” dedi. (DHA)
TÜİK: Bağımsız yıllık gayrisafi yurt içi hasıla yüzde 5,1 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bağımsız yıllık gayrisafi yurt içi hasılanın 2023 yılında yüzde 5,1 arttığını açıkladı.
ANKARA-TÜİK, 2023 yılına ilişkin yıllık gayrisafi yurt içi hasıla verilerini açıkladı. Buna göre; yıllık verilere dayalı olarak hesaplanan bağımsız yıllık gayrisafi yurt içi hasıla, 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 5,1 arttı. Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla gayrisafi yurt içi hasıla, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 76,8 artarak 26 trilyon 545 milyar 722 milyon TL oldu. Gayrisafi yurt içi hasılada en yüksek payı, 2023 yılında yüzde 19,5 ile imalat sanayi aldı. İmalatı, yüzde 13,9 ile toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı ve yüzde 9,5 ile ulaştırma ve depolama sektörü izledi. Yıllık gayrisafi yurt içi hasılada en düşük pay hanehalklarının işverenler olarak faaliyetleri için gerçekleşti.
HANEHALKI NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI YÜZDE 13,6 ARTTI
Yerleşik hanehalkı nihai tüketim harcamaları, 2023 yılında bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre yüzde 13,6 arttı. Yerleşik hanehalkı nihai tüketim harcamalarının cari değerlerle gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payı yüzde 59,1 oldu. Hanehalkı harcamalarında en yüksek payı alan harcama grupları sırasıyla yüzde 22,8 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 19,7 ile ulaştırma ve yüzde 11,1 ile konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar oldu.
Devletin nihai tüketim harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payı, 2023 yılında yüzde 13,1 olurken, gayrisafi sabit sermaye oluşumunun payı yüzde 31,9 olarak gerçekleşti. Bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 2,4 artarken, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 8,4 arttı. Mal ve hizmet ihracatı 2023 yılında zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 2,8 azalırken, ithalatı ise yüzde 11,8 arttı. Harcama yöntemine göre cari gayrisafi yurt içi hasıla ana bileşenleri içerisinde toplam mal ve hizmet ihracatının payı yüzde 31,9, ithalatın payı ise yüzde 34,4 oldu.
İŞ GÜCÜ ÖDEMELERİ YÜZDE 116,7 ARTTI
Gelir yöntemiyle gayrisafi yurt içi hasıla hesaplamalarına göre iş gücü ödemeleri, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 116,7 artarken, brüt işletme artığı/karma gelir yüzde 62,3 arttı. İş gücüne yapılan ödemelerin cari gayrisafi katma değer içindeki payı 2022 yılında yüzde 26,3 iken, bu oran 2023 yılında yüzde 32,5 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise 2022 yılında yüzde 53,7 iken 2023 yılında yüzde 47 oldu.(DHA)
İlk yerli ve milli havadan havaya görüş ötesi füzesi ‘GÖKDOĞAN’dan tam isabet
İlk yerli ve milli havadan havaya görüş ötesi füzesi GÖKDOĞAN, atış testinde hedef uçağı tam isabetle vurdu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır o anların görüntüsünü paylaştı.
Salih HÜDAVERDİ ANKARA-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen, ilk yerli ve milli havadan havaya görüş ötesi füzesi GÖKDOĞAN’ın, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile birlikte icra edilen yetenek gösterimi amaçlı atış testi faaliyetlerinde hedef uçağı tam isabetle vurduğunu duyurdu. Paylaşımında “Nice ZAFER’lere” diyen Bakan Kacır, bu anın videosuna da yer verdi.(DHA)