Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Fuarda görüp ekimini yaptığı lavantayı, ekonomiye ve turizme kazandırmayı hedefliyor

Bingöl Belediye meclis üyesi, fuarda görüp hobi olarak ektiği Isparta lavantalarını, tarım arazileri dışındaki alanlara ekerek hem ekonomik kazanç sağlamak hem de turizme kazandırmak istiyor.

Bingöl’de yaşayan üç çocuk babası ve Bingöl Belediyesi Meclis Üyesi Sait Kolak (44), birkaç yıl önce Antalya’da düzenlenen bir fuara katıldı. Fuarda Isparta’dan gelen kooperatiflerin lavanta ile elde ettiği ürünleri gören Kolak, merak ederek hobi olarak bahçesine ekimini gerçekleştirdi. Yaklaşık 1,5 dönümlük alana ilk olarak ekim yapan Kolak, lavantaların verimli olduğunu görünce 10 dönümlük alana 5 bin kök daha ekti. Amacının hem kullanılmayan tarım arazilerine lavanta ekimi yapıp kazanç sağlamak hem de turizme kazandırmak olduğunu belirten Kolak, bu kapsamda köylerde kooperatifler kurmayı hedeflediğini söyledi.

Antalya’da bir fuara katıldığını aktaran Sait Kolak, “Isparta’dan gelen kooperatif yetkilileriyle tanıştık, lavantadan söz ettiler, oradaki ürünleri görünce. Lavantanın turizme çok büyük katkısı olduğunda da söz ettiler. Biz de 1,5 dönümlük alana deneme amaçlı ilk olarak ettik. 2020 yılında da 8 dönüm kalan arazimizin tamamına da lavanta ektik. Yüzde 80 civarında o da tuttu. Bizim buradaki gayemiz tarım arazisi dışındaki arazileri lavantayla ekonomiye tekrar kazandırmak. Köylüye daha farklı gelir elde etmeleri için öncülük etmek. Düşüncemiz Bingöl’deki birçok alanda köy kooperatifleri kurdurup burada da Isparta gibi lavanta ektirmek. Burada da niye Isparta olmasın. Yüzen adalar gibi bir turizm yerimiz var, o bölgedeki insanlarla görüşüp yüzen adayla beraber lavantayla turizme kazandırmak. Düşüncemiz, ekilmeyen arazilerin bir şekilde ekonomiye kazandırılmasıdır” dedi.


Lavantanın hem ekonomik olarak hem de turizm olarak çok katkısı olduğunu dile getiren Kolak, “Bu alanda toplam 5 bin fide ektik. Ben özellikle şunu söylüyorum, insanlarımız tarım arazisine lavanta ekmesinler. Ekilmeyen arazilere eksinler, çok da su istemiyor. Ayda birkaç kez damlama sistemiyle sulanırsa yeterlidir. Lavantanın turizme katkısı var. Aynı zamanda bunun yağı elde edildiği zaman sıvı sabunu, kolonya, katı sabun, çay, krem gibi birçok envai ürünleri var. Yani lavantanın suyuna kadar. Çok faydalı bir bitkidir. Çarpanı çok yüksek bir bitkidir. Şunu şöyleyeyim, biz kollarımızı sıvadık kardeşlerimizle beraber. Bu alanı tamamını kendimiz yaptık. İnşallah bu iş tutarsa, her vatandaşımıza yardımcı oluruz” şeklinde konuştu.

Çevre

Bursa Valiliği’nden toz taşınım uyarısı

Bursa Valiliği tarafından vatandaşlara toz taşınımı uyarısı yapıldı.

BURSA-
Bu gece 23:59’a kadar sürmesi beklenen meteorolojik olayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yapılan son değerlendirmelere göre; Çarşamba günü bölge genelinde (Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik) toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımı nedeni ile görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Okumaya devam et

Çevre

Tokat’ta 191 konut zarar gördü, 2 bin yıllık köprüde çatlak bile yok

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.

Yasin Kıras – Yunus Çiftci
TOKAT-
Tokat, aynı gün içinde üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde çatlaklar oluştu. Ancak ilçe merkezinde bulunan ve halen çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. 2 bin yıllık tarihi yapı, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
Öte yandan, depremin etkileri gün ağarırken dronla havadan görüntülendi.

Okumaya devam et

Çevre

Deprem uzmanından uyarı: Tokat’ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı

Gazi Üniversitesi DEMAR (Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ın da üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda beklenen büyük şiddetli depremin hala olmadığını kaydetti.

Muhammed Musab Gümüşer – Tolga Başer
ANKARA-
Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ta meydana gelen ve Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum gibi çevre illerde de hissedilen 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arslan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Bingöl çevresinde birleşen Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın birbirleri üzerinde sürekli hareket halinde olduğunu kaydederek, “Son 1 ayda özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın her iki ucunda hareketlenmeler mevcut. 4’ün üzerinde çok fazla sayıda deprem oldu. Hem Doğu bölgesinde özellikle Adıyaman’ın biraz daha ilerisinde depremler oldu hem de hattın batı ucunda yani Yunanistan’da 4’ün üzerinde depremler oldu. Dolayısıyla bu fay hattının üzerinde bir hareketlenmenin olduğu çok net bir şekilde ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı’nın, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na doğru 9 metre kaydığını kaydeden Arslan, yukarıya doğru meydana gelen hareket sonucu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kırılmalar meydana geldiğini ve Tokat’ın da bu hat üzerinde olduğunu kaydetti.

Arslan, iki hattın birleştiği noktalarda bulunan Bingöl, Erzincan, Bitlis ve Muş çevresinde stres birikimi yaşandığını kaydetti. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ortaya çıkan jeolojik verilere değinen Arslan, 10 yıl içerisinde bu hat üzerinde 7.0 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüzde 90 olduğuna dikkati çekti.

“Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır”

Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu belirten Arslan, sözlerine şöyle devam etti:
“Ne zamana kadar? Periyodu doluncaya kadar. Kahramanmaraş depreminin periyodu 450 ila 500 yıl civarındadır. Dolayısıyla da Pazarcık bölgesinde fayın tekrar kırılması için 450 yıla daha ihtiyacımız var ancak buradaki kırık meydana geldiğinde hem Elazığ ve Bingöl’e doğru olan bir bölgede hem de Hatay’ın daha güneyinde olan bölgelerde gerilme birikmesi meydana geldi. 9 metreye ileriye doğru giden hareket, Malatya civarında durdu. Sonra bu hareket bir türlü devam edecek, kırılmayı tamamlayacak.”

“Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz”

Bingöl civarında büyük şiddetli depremin hala olmadığını ifade eden Arslan, “İki fay hattının buluştuğu kavşak nokta olan Bingöl’de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca 7.0 ila 7.5 büyüklüğündeki depremi beklememek çok hata değil ama zamanlamasını söyleyebilmek çok zor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kesinlikle 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.