Samsun’un Bafra ilçesinde Kızılırmak Kadın İşletme Girişim Kooperatifi üyeleri ürettikleri malzemeleri satmak yer bulamayınca kaldırıma stant açtılar.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın il ve ilçelerde kadın kooperatiflerinin kurulması yolunda verdiği talimatlar doğrultusunda Samsun Valiliği’nin öncülüğünde başlatılan çalışmalar kapsamında el sanatları ve yöresel gıda ürünleri üretimi ile ürettiklerini satarak aile ekonomisine katkıda bulunmak isteyen 24 Bafralı kadın, Bafra Kaymakamlığı’ndan aldıkları destekle şubat ayında Kızılırmak Kadın İşletme Girişim Kooperatifi’ni kurdu. 6 aydır üretim atölyesi olarak kullanabilecekleri yer bulamayan kadınlar, çareyi kaldırıma stant kurmakta buldu.
Kızılırmak Kadın İşletme Girişim Kooperatifi üyesi Hülya Yangın Ertekin, “Şubat 2021 tarihinde Kızılırmak Kadın İşletme Girişim Kooperatifi’ni kurduk. El sanatları ve yöresel ürünler gıda üzerineydi alanımız. Samsun Valiliği’nin öncülüğünde, Büyükşehir Belediyesi’nin bir projesi ile başladık. Cumhurbaşkanımız emriyle ‘tüm il ve ilçelerde kadın girişim kooperatifleri kurulsun’ şeklinde söylendiği için bu çalışmaya biz de katıldık. Yer sorununu çözemediğimiz için, unlu gıdığalar şeklinde imalat malzemelerimiz Samsun’da bir depoda kaldı. Bafra’ya getiremedik. O yüzden unlu yöresel ürünlerimizi üretemiyoruz. Şu anda kadınlar evlerinde üretiyorlar. Evlerimizde ürettiğimiz el sanatlarımızı yerimiz olmadığı için sokakta stant kurarak değerlendiriyoruz” dedi. 1 çocuk annesi Bahar Dere de “Bizim yetkililerden isteğimiz girişimci kadınlar olarak bizlere bir yer sunmaları. Bizler de o zaman bu şekilde sokak yerine kendimize ait bir dükkânda hem üretimimizi yaparız hem de satışımızı daha rahat yerine getirerek istediğimizi elde etmiş oluruz. Böylelikle ailelerimize katkıda bulunmuş oluruz” diye konuştu.
Bakan Işıkhan: İşsizlikle mücadeledeki kararlılığımızı sürdüreceğiz
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Orta Vadeli Program (OVP) hedefleri doğrultusunda işsizlikle kararlı mücadelenin devam edeceğini açıkladı.
ANKARA-Bakan Vedat Işıkhan, temmuz ayı iş gücü istatistiklerine ilişkin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İstihdam dostu politikalarımızın olumlu sonuçlarını almaya devam ediyoruz. İşsizlik oranı son 15 aydır tekli hanelerde seyretmeye devam ediyor. 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 0,4 puan azalan işsizlik oranı, yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşti. Genç işsizliği, 1 puanlık bir iyileşme kaydederek yüzde 16,6’ya düştü.
Çalışma hayatını güçlendirmeye yönelik attığımız adımlar neticesinde istihdam sayımız aynı dönemde 235 bin kişi artarak 32 milyon 712 bin kişi, istihdam oranı ise 0,3 puan artarak yüzde 49,6 oldu. İş gücümüz bir önceki aya göre 123 bin kişi artarak 35 milyon 879 bin kişiye yükseldi. OVP hedeflerimiz doğrultusunda önümüzdeki dönemde de işsizlikle mücadeledeki kararlılığımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.(DHA)
ANKARA-Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Hükümet ve Ticaret Bakanlığı olarak uyguladığımız politikalar ve iş dünyamız ile birlikte attığımız adımlar sayesinde ihracat iklimimiz güçlenmeye devam ediyor. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi verilerine göre ihracatta 8 aydır devam eden pozitif ivme, ağustosta 51,3 seviyesine yükseldi. Ana ihracat pazarlarındaki ekonomik faaliyetlerini güçlendirerek sürdüren imalatçılarımıza, tarımcılarımıza, ihracatçılarımıza, hizmetler tedarikçilerimize, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da desteğimiz tam olacaktır. İhracatımızda yaşanan artış ve ortaya koyduğumuz hedefler, Türkiye’nin küresel alandaki hedefleri ile de uyumlu şekilde güçlenerek sürmektedir. Bu vesile ile tüm ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.(DHA)
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayında işsizlik oranının bir önceki aya göre 0,4 puan azalışla yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı.
ANKARA-TÜİK, Temmuz 2024 dönemine ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 112 bin kişi azalarak 3 milyon 167 bin kişi oldu. İşsizlikoranı ise 0,4 puan azalarak yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7 iken, kadınlarda yüzde 12,4 kaydedildi. İstihdam edilenlerin sayısı, bir önceki aya göre 235 bin kişi artarak 32 milyon 712 bin kişi, istihdam oranı 0,3 puan artarak yüzde 49,6 oldu. Bu oran, erkeklerde yüzde 67,4, kadınlarda yüzde 32,2 olarak gerçekleşti.
GENÇ NÜFUSTA İŞSİZLİK AZALDI
İş gücü, bir önceki aya göre 123 bin kişi artarak 35 milyon 879 bin kişi, iş gücüne katılma oranı ise 0,1 puan artarak yüzde 54,4 olarak gerçekleşti. İş gücüne katılma oranı, erkeklerde yüzde 72,4 iken, kadınlarda yüzde 36,8 oldu. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1 puan azalarak yüzde 16,6 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 12,2, kadınlarda ise yüzde 25 oldu.
İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi, bir önceki aya göre 1,3 saat azalarak 42,5 saat olarak gerçekleşti. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı, bir önceki aya göre 2,7 puan azalarak yüzde 26,5 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 17,9 iken, işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı yüzde 18,5 olarak gerçekleşti.(DHA)