Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Tarım

Sağanak yağışlar fındık işçilerini tedirgin ediyor

Ordu’da sağanak yağışlar etkili olurken, fındık hasadı için bölgeye gelen tarım işçileri tedirgin oluyor.

Bu yıl 7 Ağustos tarihinde resmi olarak hasadına başlanan fındık için Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden Fatsa ilçesine gelen fındık işçilerinin sağanak yağışlar nedeniyle tedirgin bekleyişi sürüyor.
Özellikle sabah saatlerinde etkili olan yağışlar bölgede etkisini sürdürürken, Fatsa-Kumru yolu Saraytepe Mahallesi’nde konaklayan fındık işçilerini Fatsa Kaymakamlığı yetkilileri sürekli olarak kontrol ederek güvenliklerini sağlıyor.

Ahmet Altay

Ekonomi

Bakan Kirişci: Sulama konusunu Türkiye’nin gündeminden düşüreceğiz

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, öğrencilik yıllarında Türkiye’nin 8 buçuk milyon hektarlık sulanabilir tarım alanı olduğu belirterek, “Artık bu 2 milyonun altına düşmüş durumda. Sulanmayan alan kısmı itibarıyla söylüyorum. Önümüzdeki yıllarda buna da çok büyük bir hız vereceğiz. Biz son hamlemizle 10 yıllar sürecek bu süreci, çok daha kısaya çekerek, daha kısa zaman aralığına getirerek bu sulama konusunu Türkiye’nin gündeminden düşüreceğiz” dedi.

Mustafa Cenik – Nurullah Geylani
ANKARA-
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Etlik Tesisleri’nde, kurumun makine parkında yer alan 2 bin 87 iş makinesine 70 adet yeni ekskavatör (kepçe) kazandırılması için düzenlenen teslim törenine katıldı. 2024 yılına kadar 650 adet daha kazandırılacak ekskavatörler taşkın öncesi, taşkın esnası ve taşkın sonrasında dere yatağı ıslahatından kanal temizliğine, rüsubat temizliğinden arama kurtarma çalışmalarına kadar farklı birçok alanda kullanılıyor.

Bakan Kirişci burada yaptığı konuşmasında, makine parkına kazandırmak istedikleri 650 makineden 70 adet 30 tonluk paletli ekskavatörleri parka kazandıracaklarını belirterek, “Benim öteden beri üzerinde hassasiyetle durduğum konulardan bir tanesi de şu; eğer bizler, kendi işletmelerimizde veya kendi işlerimizde veya birey olarak artık ‘bu yaşlandı, bize masraf açıyor, bizim mutlaka yenilememiz, elden çıkarıp yenisi almamız gerekir’ dediğimiz hadiseleri kamu ile ilgili konularda daha hızlı hareket ederek mutlaka göstermemiz gerekir. Bu 70 adet ekskavatör ve yine 650 adet toplam aracın makine parkımıza kazandırılması ile 0-10 yaş aralığındaki araçlarımızın toplam makine parkı içerisindeki payının yüzde 55’lere çıkacağı yönünde bir bilgi aldım. Bundan da gerçekten mutlu oldum” dedi.

“Sulama konusunu Türkiye’nin gündeminden düşüreceğiz”

Bakan Kirişci, değişen teknolojiye ayak uydurduklarını ifade ederek, “Bu alacağımız ve şu anda aldığımız araçlarımız da teknolojik olarak bu manada bizim ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek durumda. Bu yönü itibarıyla da ben bunu çok önemli görüyorum. Bu kurum her şeyin en iyisine layık. Bu güzide kurumu makine parkları ile insan kaynakları ile stratejik planları ile takip etmemiz, geliştirmemiz gerekiyor. Türkiye, su zengini bir ülke değil. Buna rağmen suyun en verimli şekilde kullanılması konusu Devlet Su İşleri’nin alanına giriyor. Bir yerde suyu toplayacağız, topladığımız suyu suya ihtiyacı olan alan ile mutlaka buluşturacağız. O alana getirdikten sonra da uygun teknolojilerle bunların en moderni olanlarıyla onların tarlaya, bağa, bahçeye verilmesini sağlayacağız. Bu konuda öğrencilik yıllarıma atıfta bulunayım. 8 buçuk milyon hektarlık Türkiye’de sulanabilir tarım alanı var derdik. Artık bu 2 milyonun altına düşmüş durumda. Sulanmayan alan kısmı itibarıyla söylüyorum. Önümüzdeki yıllarda buna da çok büyük bir hız vereceğiz. Biz son hamlemizle 10 yıllar sürecek bu süreci, çok daha kısaya çekerek, daha kısa zaman aralığına getirerek bu sulama konusunu Türkiye’nin gündeminden düşüreceğiz” diye konuştu.

Bakan Kirişci’nin, konuşmasının ardından 70 adet yeni ekskavatörün teslimi için temsili kurdele kesimi gerçekleştirildi. Daha sonra Bakan Kirişci, teslim edilen ekskavatörlerden birine binerek çalışanlardan detaylı bilgi aldı.

Ekskavatörün içinde yetkililerle konuşan Kirişci, törene gelmeden önce Ukrayna Tarım Bakanı ile görüştüğünü belirterek, “Bir taraftan araç gereç, makine parkı öbür taraftan da taşkınlar veya sulama hizmetlerinin hepsini konuştuk. İnşallah orada DSİ’ye ve DSİ üzerinden de özel sektörümüze çok büyük bir fırsat alanı doğacak. Tabii ki Allah onları o duruma düşürmemiş olsaydı ama şu anda bizim bu hizmetimize muhtaç olduklarını ilgili mevkidaşım ifade etti” dedi.

Daha sonra makine parkını gezen Bakan Kirişci, marangoz atölyesini ve merkez atölyeyi ziyaret etti. Çalışanlarla sohbet eden Bakan Kirişci, personelden çalışma şartlarına ilişkin bilgi aldı.

Okumaya devam et

Çevre

Muhsin Yazıcıoğlu Hatıra Ormanı’na bin sedir ve karaçam fidanı dikildi

Eskişehir’de hayata geçirilen Muhsin Yazıcıoğlu Hatıra Ormanı’na, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici’nin de katılımı ile bin sedir ve karaçam fidanı dikildi.

Ali Furkan Çetiner – Hüseyin Samet Öksüz
ESKİŞEHİR-
Şüpheli helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun anısına hayata geçirilen hatıra ormanı için fidan dikimi programı yapıldı. Eskişehir-Ankara karayolunda bulunan Muhsin Yazıcıoğlu Hatıra Ormanı’na sedir ve karaçam türlerini barındıran bin adet fidan dikildi. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve Orman Bölge Müdürü İsmail Boz’un da katıldığı programda, dua edildi, fidanlar dikildi, can suları döküldü.

“Burada dikeceğimiz bin fidan hepsinden anlamlı, hepsinden değerli”

Fidan dikim programında konuşma yapan Eskişehir Orman Bölge Müdürü İsmail Boz, projenin anlamına değindi. Eskişehir’de yılda 3 milyon fidan dikilmesine rağmen hatıra ormanına dikilecek olan bin fidanın ayrı bir yeri olduğunu belirten Boz, “25 Mart 2009 tarihinde bütün bir milletin gönlüne gömülen Yazıcıoğlu’nu hiç, ama hiç unutmadık. Şimdi onun hatırasına bir orman oluşturuyoruz. Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içinde, Ankara yolu Mahmudiye ve Çifteler ilçeleri kavşağında bulunan 30 dekarlık alanın toprak işlemesini yaptık. Fidan dikimine hazır hale getirdik. Eskişehir Orman Fidanlığında yetiştirilen karaçam ve sedir gibi türlerden bin adet fidanı sahaya getirdik. Birazdan hep birlikte bu fidanları toprakla buluşturacağız. Sadece Eskişehir ilinde her yıl ortalama 3 milyon fidan dikiyoruz. Ama bugün burada dikeceğimiz bin fidan hepsinden anlamlı, hepsinden değerli” dedi.

“Muhsin Yazıcıoğlu’nun en önemli amaçlarından birisi de fidan yetiştirmekti”

Hayatını kaybeden Muhsin Yazıcıoğlu’nun yaşam boyu fidan yetiştirilmesine önem verdiğini belirten BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, şu ifadeleri söyledi:

“Orman bölge müdürlüğümüzün Eskişehir’imizde, memleketim Mahmudiyede Büyük Birlik Partimizin Kurucu Genel Başkanı, şehit liderimiz Muhsin Yazıcıoğlu adına yaptığı, belirlediği bu bölgeye bin fidanı inşallah dikeceğiz. Biz bu fidanları diktiğimizde eminim ki şehit liderimizin Muhsin başkanımızın ruhu da şad olacaktır. Muhsin Yazıcıoğlu’nun Türk siyasetinde ki fikir hayatın da en önemli amaçlarından birisi de fidan yetiştirmekti. Vatan sevdalısı, millet sevdalısı, memleket sevdalısı, din ve devlet sevdalısı, yüreği insan sevgisiyle dolu fidanlar, yani gençler yetiştirmekti. Yüz binlerce gencimiz büyük, güçlü ve mutlu bir Türkiye hedefiyle bütün vatandaşlarımızın güvenli özgür ve refah içinde yaşayacağı Türkiye hayaliyle mücadele ediyorlar. Bu hayal Şehit Muhsin Başkanımızın hayaliydi, bizim de hayalimiz. Tabi o şehadete yürüdü. Onun arkasından bizler, onun dava arkadaşları onun hayalini gerçekleştiriyoruz gerçekleştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.”

Okumaya devam et

Ekonomi

Samsun’da çilek üretimi yaygınlaşıyor

Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde 150 bin çilek fidesi toprakla buluşacak.

Ahmet Şükrü Uluçay
SAMSUN-
19 Mayıs İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce hazırlanan “Çilek Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi” kapsamında 30 çiftçi projeden yararlanarak çilek bahçelerini hazırlamaya başladı. Proje kapsamında yaklaşık 150 bin fide toprakla buluşacak. Çilek Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında 15 mahallede çilek üretilecek.

Çilek üretimi hakkında bilgi veren İlçe Tarım ve Orman Müdürü Galip Baykal, “Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında projemize başvuran çiftçilerimize Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile birlikte proje kapsamında eğitim verilmesi planlandı. Ayrıca İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün çiftçilerimizin kullanımı için projelendirdiği yastık ve malçlama makinesini de bu yıl ilk defa çiftçilerimize kullandırdık. Bu sayede çiftçilerimiz hem zamandan kazanmış oldu hem de modern tarım alet ve ekipman kullanımı ile ekim dikim maliyetlerini düşürmüş olduk. 2022 yılının çiftçilerimize bereket getirmesini dilerim” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.