Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Samsun’un fındık rekoltesine ‘Amerikan beyaz kelebeği’ ve kuraklık etkisi

Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, bu sene Samsun’daki sahil kesimlerindeki fındık tarlalarında ‘Amerikan beyaz kelebeği’ ve diğer bazı zararlı türlere rastlandığını, yaşanan kuraklık dolayısıyla da rekoltenin geçen seneye oranla yüzde 6 daha az olabileceğini söyledi.

Türkiye’nin en çok fındık üretilen ikinci ili olan Samsun’da 1 Eylül itibarıyla fındık satışları başlayacak. Üreticiler, 1 Eylül’den itibaren Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) giderek fındıklarını satabilecek. Bu sezon yüzde 6 rekolte düşüşü olabileceğine dikkat çeken Hasan Tütüncü, bunun sebebini de zararlı türler, yaşanan kuraklık ve mart-nisan aylarındaki don olaylarına bağladı.

“Rekoltenin yüzde 6 oranında eksildiğini gördük”

Bu sezon rekoltenin geçen seneye oranla daha az olduğunu dile getiren Başkan Hasan Tütüncü, “Kıyı kesimlerde 8 Ağustos’ta fındık hasadı başladı. 5 Eylül’de de yüksek ve eğimli yerlerde hasat başlayacak. 15 Eylül’de de fındık hasadı tamamlanacak. Samsun fındık üretiminde Türkiye ikincisi. Bu sene fındığın rekoltesi oldukça iyi ancak yüzde 6 seviyesinde bir eksilme söz konusu. 1 Eylül’de TMO fındık alımına başlayacak. TMO çiftçinin kara gün dostu. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 3. yılda da sezon başlamadan fındık üreticisinin yüzünü güldürerek, fiyatları belirliyor. Geçen sene rekoltemiz 123 bin ton civarındaydı. Bunun 110 bin tonu borsada işlem gördü. Kalan kısmı da iç piyasada işlem gördü. Geçen sene rekolteyi tutturduk. Bu sene yapılan çalışmalar sonucu rekoltenin yüzde 6 civarında eksildiğini öngördük. Eksilmenin sebebi olarak da aşırı sıcaklar ve mart-nisan aylarındaki don olayıdır. Bu sene ki rekolteyi 110-116 bin ton civarında bekliyoruz” dedi.

“Samsun 3 yıl içinde Türkiye’nin en çok fındık üreten ili olacak”

Ordu’da bulunan fındık üretimi birinciliğini 3 yıl içinde kazanacaklarını iddia eden Hasan Tütüncü, “Rekolteye girmeyen 200 bin dönüm fındık alanımız vardı. Geçen sene bu alan rekolteye eklendi. Bu sene kuralık nedeniyle biraz eksilme oldu ama önümüzdeki yıllarda fındık ekimi yapılan 100 bin dönüm arazi daha rekolteye eklenecek. Bu alan da rekolteye girince 300 bin dönüm arazi Samsun’da rekolteye girecek. Bu alanlarda da tam kapasite fındık üretilince 3 yıl içerisinde Türkiye’nin en çok fındık üreten ili olacağız. Bu alanlarla birlikte Samsun’da yıllık 150 bin tondan fazla fındık üretilmiş olacak” diye konuştu.

“2-3 senedir Amerikan beyaz kelebeği ile mücadelemiz sürüyor”

Bir yandan rekolte arttırma çalışmalarını sürdürüp, bir taraftan da zararlı türler ile mücadele ettiklerini dile getiren Tütüncü, şunları söyledi:
“Amerikan beyaz kelebeği ve diğer zararlılarla ilgili fındıkta sıkıntımız var. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. Devlet katkısı da olacak. Kokarca dediğimiz böcekler, sarı sinekler ve diğer zararlılar fındığa girdiği zaman fındığın içini tüketiyor. Yapılan çalışmalar ile bunun üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Bu zararlılar genelde sahil kısmındaki fındık tarlalarında oluyor. Terme, Çarşamba ve Ayvacık ilçelerindeki tarlalarda bu zararlılara rastladık. Ziraat Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ile Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte 2-3 senedir Amerikan beyaz kelebeği ile mücadelemiz sürüyor. İnşallah başarı sağlarız.”

Erdi Demür

Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye ve Tanzanya arasında yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi

Türkiye-Tanzanya İş Forumu’nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “İki ülke arasından yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi. Geçen yıl 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimizin 1 milyar dolar hedefini yakalaması konusunda tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç sektörü gibi önemli fırsatlar bulunuyor” dedi.

Uğur Çetin – İsmail Coşkun
İSTANBUL-
Türkiye Tanzanya İş Forumu Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan’ın katılımı ile gerçekleşti. Forumda konuşan Bolat, “İki ülke arasında 1 milyar dolar ticaret hacminin belirlendi. Geçen yıl 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimizde söz konusu 1 milyar dolar hedefini yakalaması konusunda tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç sektörü gibi önemli fırsatlar bulunuyor. Tanzanya tarafı ise altın, elmas, kömür, kaju ve pamuk gibi bizlere tedarik edeceği çok önemli tarımsal ürünler var” dedi.

“Türkiye ve Tanzanya arasında yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi”

Türkiye ve Tanzanya’nın birbirine sunduğu çok önemli fırsatların olduğunu belirten Bakan Bolat, “Bu fırsatların arasında tarım, tekstil-giyim, ilaç gibi sektörler büyük önem taşıyor. Tanzanya tarafında ise altın, elmas, kömür, kaju ve pamuk gibi bizlere tedarik edeceği çok önemli tarımsal ürünler var. Türkiye-Tanzanya arasında 2023 yılında 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimiz bu yıl 1 milyar dolar olarak belirlendi. İki ülke arasında çifte vergilendirilmenin önlenmesi anlaşması için maliye bakanlıklarına talepte bulunacak. Daha hızlı aksiyon alabilmek adına JETCO yeni nesil ekonomik taslak anlaşma metinlerini gönderip hızlandırma gerçekleştireceğiz. Müteahhitlik hizmetleri noktasında Tanzanya önemli fırsatlar sunmakta. Şu ana kadar 6.4 milyar dolarlık 14 adet projeyi üstlenen Türk müteahhitlerini tebrik ediyoruz. Türk müteahhitler Tanzanya’da yeni projeler üstleneceklerdir. Bu forum inşallah Türkiye-Tanzanya arasında hem siyasi alanında hem de ekonomik ticaret konusunda yeni bir dönüm noktası olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Ekonomi

Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile mart ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar TL oldu.

Ali Canberk Özbuğutu
İSTANBUL-
Mart ayı itibarıyla Türkiye’de kredi kartı sayısı 121,4 milyon, banka kartı sayısı 192,0 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 93,3 milyon adet oldu. 2023 yılının Mart ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 17’lik, banka kartı adedinde yüzde 10’luk, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 23’lük artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise 406,7 milyon adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artış gösterdi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2024 Yılı Mart ayı verilerini açıkladı. Buna göre, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile mart ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar TL oldu. Kartlı ödemelerin 991,8 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken 167,8 milyar TL’sinde banka kartları, 21,8 milyar TL’sinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 138, banka kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 71 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 157 oldu.

Toplam ödeme adedi yüzde 25 arttı

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile mart ayında yapılan toplam ödeme adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 1,45 milyar adet oldu. Kartlı ödemelerin 817,7 milyon adedi kredi kartları ile yapılırken 518,2 milyon adedinde banka kartları, 116,9 milyon adedinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartları ile yapılan ödeme adetlerinde büyüme oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27, banka kartları ile yapılan ödeme adetlerinde yüzde 15 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödeme adetlerinde ise bu oran yüzde 59 oldu.

İnternetten kartlı ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 135 artarak 355 milyar TL’ye yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 30 oldu.

Mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4’ü temassız

İnternetten kartlı ödeme adedi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 219,6 milyon adede yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 16 oldu.
Kartlarla yapılan temassız ödeme adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artarak 916 milyon adet oldu. Temassız ödeme tutarı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 155 artarak 327,2 milyar TL oldu. Mart ayında mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4’ü temassız gerçekleşti.

Okumaya devam et

Ekonomi

Yurt dışı borçlanması yaparak aylık bağlatacaklara kolaylık

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Müracaatta bulunan vatandaşlarımız ‘Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesine’ ek olarak sunulması gereken ‘3201 Sayılı Kanuna Göre Aylık Talebinde Bulunanlara Mahsus Beyan ve Taahhüt Belgesini’ artık e-Devlet üzerinden verebilecek” dedi.

Burak Can Ekizoğlu
ANKARA-
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yurt dışı borçlanması yaparak aylık bağlanması müracaatında bulunan sigortalıların işlemlerinin kolaylaştırılabilmesi için e-Devlet üzerinden yeni bir işlem başlattıklarını bildirdi.

Bakan Işıkhan, “Müracaatta bulunan vatandaşlarımız ‘Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesine’ ek olarak sunulması gereken ‘3201 Sayılı Kanuna Göre Aylık Talebinde Bulunanlara Mahsus Beyan ve Taahhüt Belgesini’ artık e-Devlet üzerinden verebilecek” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar daha ayrıntılı bilgiyi “https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tahsis-talep-taahhut-beyan” adresinden ulaşabilecek.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.