Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Genel

Samsun’da Türkmenistan rüzgarı

Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İsankuli Amanlıyev, Türkmenistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekerek, Türkiye ve Türkmenistan’ın 2 ülkenin milli liderlerinin önderliğinde dostane ve kardeşlik münasebetlerini daha üst düzeylere çıkartmak noktasında gayret gösterdiklerini söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde Türkmenistan’ın 30. Bağımsızlık Günü nedeniyle etkinlik düzenlendi. Türkmenistan Büyükelçiliği ve OMÜ iş birliği ile düzenlenen konferans öncesinde Türkmenistan’ın yöresel ürünlerinin de bulunduğu fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Büyükelçi İsankuli Amanlıyev, Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar ve İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş konferans öncesi serginin açılışını yaparak, Türkmenistan hakkında büyükelçiden bilgi aldılar.

Büyükelçi Amanlıyev: “Türkmenistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke Türkiye”

Konferansın açılışında konuşan Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İsankuli Amanlıyev, “30. bağımsızlık yıldönümü münasebeti ile büyükelçiliğimiz tarafından düzenlenen konferansımıza katılan herkese teşekkür ediyorum. Türkmenistan’ın izlediği barışçıl politika, bölgesel ve küresel sorunlara yapıcı bir çözüme kavuşturmayı hedefleyen öneme sahiptir. Çünkü bugün dünyada barışın, güvenliğin ve sürdürebilir kalkınmanın sağlanması önemli faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda Türkmenistan dostane ve karşılıklı yarara dayalı devletlerarası ilişki ve iş birliğinin pekiştirilmesine de büyük önem veriyor. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerimiz dikkate şayandır. Türkmenistan’ın bağımsızlığı ilk tanıyan ve Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta ilk büyükelçilik açan ülke Türkiye Cumhuriyeti olmuştur. 2 devletin kararlı tutumları sonucunda bağımsızlık yıllarında Türkmen-Türk ilişkileri yüksek boyutlara erişmiştir. 2 kardeş ülkenin halklarını birleştiren sağlam ilişkiler ve kökleri 100 yılların derinliklerine uzanan ortak tarihi ve kültürel değerlerimiz Türkmen-Türk iş birliğinin gelişmesinin önemli koşulları olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde her 2 taraf, 2 ülkenin milli liderlerinin önderliğinde dostane ve kardeşlik münasebetlerinin daha üst düzeylere çıkartmak noktasında gayret göstermektedirler” dedi.

Rektör Ünal: “Askeri bağımsızlığın yanı sıra kültürel bağımsızlık da önemli”

Konuşmasında kültürel bağımsızlığın önemine değinen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “30 yıl bakıldığı zaman belki bir milletin hayatında çok uzun bir zaman değil. Ama ümit ediyoruz ki bu dünya var oldukça devam edecek bir süreç olacaktır. Türkmenistan; özgür, bağımsız, özgüveni yüksek, dünyaya değer üreten, hakkın yanında, mazlumların güvencesi ve yanında olan bir millet olarak varlığını güçlenerek sürdürecektir. Biz ümitliyiz. Ümidimizin en büyük gerekçesi de sizlersiniz. Gelecek sizin üzerinden gerçekleşecek. Sadece Türkiye ve Türkmenistan üzerinden değil, tüm dünyadaki mazlumlar açısından da bu geçerli. Gençlerin başarısı, gelecek için önemli. Özgürlüğün bir tanımı askeri işgalden kurtuluştur. Bu istiklal açısından bakıldığında zor olan bir eşik olarak görünüyor. Ama bütüncül olarak bakıldığında özgürlüğün 2 ayağı vardır. Bunun en büyük ayağı kültürel bağımsızlıktır. Askeri işgalden kurtulursunuz. İşgal edilen toprakların kurtarılması ortalama olarak çeyrek asra tekâmül eder. Kültürel olarak bağımsızlığını ilan edemediğinde bu aslında tam bağımsız, özgürlük değildir. Bizim sizden beklediğimiz şey, milletimizin tam bağımsızlığı konusunda kültürel özgürlüğünü ve üzgünlüğünü korumanızdır” diye konuştu.
Öte yandan Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İsankuli Amanlıyev ve beraberindeki heyet, konferansın ardından Rektör Yavuz Ünal’ı makamında ziyaret ederek, karşılıklı fikir alışverişinde bulundu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevre

Tokat’ta 191 konut zarar gördü, 2 bin yıllık köprüde çatlak bile yok

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.

Yasin Kıras – Yunus Çiftci
TOKAT-
Tokat, aynı gün içinde üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde çatlaklar oluştu. Ancak ilçe merkezinde bulunan ve halen çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. 2 bin yıllık tarihi yapı, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
Öte yandan, depremin etkileri gün ağarırken dronla havadan görüntülendi.

Okumaya devam et

Genel

Bahçesini çapalayan çiftçinin pulluğuna takılan küpten Bizans dönemi sikkeleri çıktı

Hatay’da bir çiftçi, bahçesini çapalarken traktörünün pulluğuna takılan küpten çıkan Bizans dönemine ait 22 altın sikkeyi yetkililere teslim etti.

Ramazan İlın – Veysel Korkmaz
HATAY-
Antakya ilçesi Saçaklı Mahallesi’nde traktörle zeytin bahçesini çapalamak isteyen çiftçi İsmet Kaya’nın pulluğuna içi altın sikke dolu küp takıldı. Pulluğun temasıyla parçalanan küpü kontrol eden Kaya, altınların çevreye yayıldığını fark etti. Kaya, durumu jandarma ekiplerine bildirdi ve bölgeye kolluk kuvvetleri ile müze müdürlüğü görevlileri intikal etti. Kontrollerde; altınların 22 adet olduğu ve Bizans dönemine ait sikkeler oldukları ortaya çıktı. Sikkeler, müze müdürlüğü ekipleri tarafından teslim alınarak koruma altına alındı.

“Bütün akrabalarımız bizleri aradı, bütün akşam telefonlarımız susmadı”

İçinden altın çıkan küp karşısında şaşırdığını ifade eden çiftçi İsmet Kaya, 22 adet altın sikkeyi ekiplere teslim etmenin memnuniyeti yaşadığını belirterek, “Zeytinlerimiz daha iyi olsun diye traktörümüzle bahçeyi sürüyordum. O esnada çapaya bir tane kırık testi denk geldi, inip baktığımda içinde altın vardı. İçinde altın sikke vardı, onları aldım ve devletimize teslim ettim. İçerisinden 22 tane Bizans dönemine altın sikke çıktı. Biz zeytin hasadının iyi olmasını beklerken topraktan altın sikke hasat ettik bu yıl. Memnunuz, devletimiz memnun. Bizler çok şaşırdık, mahallede yaşayanlar olarak. Bütün akrabalarımız bizleri aradı, bütün akşam telefonlarımız susmadı. Devlete teslim etmekle en iyisini yaptın diyenler de oldu, farklı şeyler söyleyenler de oldu. Niye teslim ettin, niye kuyumcuya satmadın, daha iyi para ederdi diyenler oldu. Biz tarihimizin ortaya çıkması için bunları devletimize teslim ettik. Antakya ilçesindeki Saçaklı Mahallemiz tarihi açıdan zengin” dedi.

Okumaya devam et

Genel

Özdemir: Samsun’u ihracat konusunda adına yakışır yerlere getirmek için çalışmalıyız

 Samsun Çarşambalılar Derneği Başkanı Hüseyin Avni Özdemir, “Karadeniz Bölgesi’nin en önemli ihracat merkezlerinden olan Samsun’u adına yakışır yerlere getirmek için tüm gücümüzle çalışmalıyız” dedi.

SAMSUN-
Dernek Başkanı Hüseyin Avni Özdemir başkanlığındaki Çarşambalılar Yardımlaşma ve Haberleşme Derneği, yönetim, denetim ve disiplin kurulu üyeleri, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Av. Halit Doğan’a ‘hayırlı olsun’ ziyaretinde bulundu.

Dernek Başkanı Özdemir, ziyarette yaptığı konuşmada, yerel yönetimlerle sivil toplum kuruluşlarının kentin gelişmesi için ortak çalışmalara imza atmaları gerektiğini söyledi. Türkiye’nin seçimsiz bir 4 yıllık döneme girdiğini vurgulayan Özdemir, “Tüm paydaşlar olarak Karadeniz’in en önemli ihracat merkezlerinden olan Samsun’u adına yakışır yerlere getirmek için tüm gücümüzle çalışmalıyız” diye konuştu.

Samsun’un gelişimi için yapılabileceklerin ele alındığı ziyarette Özdemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Doğan’a yönetim kurulu ve dernek üyelerinin gündemlerinde yer alan konular ile sorun ve çözüm önerilerini aktardı.

Belediye Başkanı Halit Doğan ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Ziyaret hediye takdiminin ardından sona erdi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.