Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Hamsinin fiyatı bir günde ikiye katlandı

Bekir Koca

TRABZON – Trabzon’da dün tezgahlarda kilosu 10 TL’den satılan hamsinin bugün itibariyle fiyatı ikiye katlanarak 20 TL’ye çıkarken, fiyat rekoru ise 150 TL’den satılan mezgitte oldu.


Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne ait Toptancı Balık Hali’nde satışa sunular yüzlerce kasa hamsi kısa sürede tükenirken bazı balıkçı esnafı hamsi alamadan geri döndü. Sabah saatlerinden itibaren hamsi almak için bekleyen esnaflar hamsi alabilmek için adeta birbirleriyle yarıştı.

Toptancı Balık Hali’nde fiyat rekoru mezgitte olurken mezat usulüyle yapılan satışta iri mezgitin kilosu 100 TL’ye kadar yükseldi. Tezgahlarda ise iri mezgitin fiyatı 125-150 TL arasında satılırken, diğer balık çeşitlerinin fiyatı da önceki günlere oranla biraz yüksek olduğu gözlendi.

Balıkçı esnaflarından Ahmet Çoğalmış, fiyat rekorunun mezgitte olduğunu belirterek “Hamsi bugün biraz az geldi. Dün itibariyle kilosunu 15 TL’den satıyorduk bugün 20 TL. İlerleyen zamanlarda ne olacağını bilmiyoruz. Palamut 35-40 TL. İstavrit dün 10 TL idi bugün 15 TL. Mezgit toptan 100 TL’ye satıldı, 50 TL’ye satılan oldu. Çinekop 30 TL. Mezgit az olduğundan fiyatı bu kadar pahalı oldu. Dolayısıyla iri olunca fiyatı da yükseliyor. Mezgit şu ana kadar bir ki kez 100 TL’nin üzerine çıktı. Son zamanlarda ilk kez toptan 100 TL’ye mezgit satıldı. Mezgit satışımız ise 125-150 TL. Sezon şu ana kadar iyi gidiyor diyebiliriz. Bu sezon hamsi erken başladı şu ana kadar iyi gitti. Bugün az çıkınca fiyatı da arttı, ilerleyen zamanlarda çok olacak görüntüsü veriyor” dedi.

Balıkçı esnaflarından Gökmen Aydın ise “Dün hamsinin kilosunu 10-15 TL’den satıyorduk bugün ise az geldiği için fiyatı 20 TL. Deniz suyu sıcak olduğu için balık az geliyor diyebiliriz. İstavrit 15 TL, palamut 35-40 TL, çinekop 35-40 TL, levrek, çupra 60 TL, mezgit 30-35 TL. Dün 10 TL olan hamsi bugün 20 TL olunca vatandaş da fiyat konusunda tedirginlik yaşadı. Onlarda haklı yapacak bir şey yok. Bu sezon en ucuz balık hamsi ve istavrit oldu. Sezondan umutluyum ilerleyen günlerde daha da iyi olacağını tahmin ediyorum” diye konuştu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,5830 liradan, euro ise 34,8670 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,5810 liradan alınan dolar 32,5830 liradan, 34,8650 liradan alınan euro ise 34,8670 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,50 liradan, euro ise 34,56 liradan satılmıştı.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.