Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Hazır yemek sektörü destek bekliyor

BURSA- BUYSAD yöneticileri, BTSO’yu ziyaret ederek, hazır yemek sektörünün meselelerini dile getirdi. Ziyarette gıda fiyatlarındaki artışın yol açtığı sıkıntılar konuşuldu ve bunların TOBB nezdinde dile getirilmesi için BTSO’dan destek istendi.

Son yıllarda gıda fiyatlarındaki hızlı artışla mücadele eden hazır yemek sektörü, meselelerini her zeminde dile getirerek, çözüm arayışını sürdürüyor. Bursa Hazır Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nı (BTSO) ziyaret etti. BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve Yönetim Kurulu Üyesi Irmak Aslan tarafından karşılanan BUYSAD heyeti, hazır yemek sektörünün içinde bulunduğu durumla ilgili değerlendirme yaptı. Ziyarette bütün dünyada artan gıda fiyatlarındaki hızlı yükselişten kaynaklanan sıkıntılar konuşuldu. Sektördeki istihdam meselesine de işaret edilen toplantıda, BTSO Mutfak Akademi üzerinden ortak çalışmalar yapılmasına devam edilmesine ve en kısa zamanda bir etkinlik yapılması kararlaştırıldı.

İki yıldır devam eden pandemi sürecinde, hijyen ve sanitasyonun hazır yemek sektörü için ne kadar önemli olduğunun bir kez daha görüldüğünü kaydeden Başkan Coşkun Dönmez, güvenilir firmalardan alışveriş yapılmasının öneminin şimdi daha iyi anlaşıldığını vurguladı. Dünya genelinde ve Türkiye’de gıda fiyatlarındaki hızlı yükselişin hazır yemek sektörüne çok büyük etki yaptığını, pandemi sürecinin de sektöre ilave yük oluşturduğunu dile getiren Dönmez, “Kuraklık, aşırı yağışlar üretimin azalmasına ve arz yetersizliğine sebebiyet verirken, tarım sektörünün enerji, gübre, ilâç gibi girdileri dövizdeki artışa bağlı sürekli yükseldi. Böyle olunca gıda fiyatları Türkiye’de daha fazla arttı. Hazır yemek firmaları arasındaki kıyasıya rekabet nedeni ile karsız hâle gelen sektörde firmalar bazende zararına satış yapmak zorunda kaldılar. Bu yüzden eskiden yıllık belirlediğimiz mönü fiyatlarımızı önce 6 aylık sonra 3 aylık şimdi de aylık periyotlar hâlinde güncellemek durumuna geldik. Zor bir dönemden geçen sektörümüzün ayakta kalması için sorunlarımızı gündeme getiriyoruz” dedi.
Coşkun Dönmez, ziyarette, hazır yemek sektörünün meselelerinin BTSO’nun bağlı olduğu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından dile getirilmesinin kamuoyu ve ilgili kurumlar açısından daha etkili olacağını söyleyerek, bu konuda BTSO’dan aracılık etmesini istedi.

BTSO Başkan İbrahim Burkay da, genel anlamdaki enflasyon artışının, TL-Dolar dengesindeki kırılmaların bütün ekonomiyi olumsuz etkilediğini söyledi. Gıda fiyatlarındaki artışın en çok hazır yemek sektöründeki firmaları ve paydaşlarını etkilediğinin farkında olduklarını ifade eden Burkay, “Hazır yemek sanayii dalında faaliyet gösteren firmalar bizim üyemiz. Oda olarak üyelerimizin sorunlarının çözümü için gereken desteği vermeye elbette hazırız. Kalifiye eleman meselesinde de BTSO Mutfak Akademi ile çalışmaya başlayabiliriz. Bu konuda ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Genel anlamda yaşadığımız sorunların da üst perdeden dile getirilmesi için TOBB nezdinde teşebbüste bulunacağız” dedi. (İHA)

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,5830 liradan, euro ise 34,8670 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,5810 liradan alınan dolar 32,5830 liradan, 34,8650 liradan alınan euro ise 34,8670 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,50 liradan, euro ise 34,56 liradan satılmıştı.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.