Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Genel

“Azerbaycan ile 2 buçuk milyar, Gürcistan ile 2 milyar seviyesinde karşılıklı ticaretimiz var”

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 6. Azerbaycan-Türkiye-Gürcistan İş Forumu’na katılan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Olpak, “Azerbaycan ile 2 buçuk milyar, Gürcistan ile 2 milyar seviyesinde karşılıklı ticaretimiz var” dedi

Kamil Nadirli
BAKÜ-Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deki Kongre Merkezinde düzenlenen 6. Azerbaycan-Türkiye-Gürcistan İş Forumu çok sayıda iş adamını ve bağlı kuruluşları bir araya getirdi. Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov, Türkiye Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Natiya Turnava başta olmak üzere Azerbaycan’da İhracat ve Yatırımları Teşvik Fonu (AZPROMO) Başkan Vekili Yusif Abdullayev, Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Giorgi Pertaia ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak forumda konuşma yaptı.

Forum kapsamında güzel adımlar atılarak devam edileceğini belirten DEİK Başkanı Nail Olpak, “Türkiye açısından bakıldığında Azerbaycan ile 2 buçuk milyar, Gürcistan ile 2 milyar seviyesinde karşılıklı ticaretimiz var. Bu noktada özellikle savunma sanayisinde Azerbaycan ile artan iş birliğimizin yanı sıra Gürcistan ile sıfırlanan vergilerle tarım sektöründen de daha iyi sonuçlar alabileceğimizi düşünüyorum. Uluslararası ilişkiler açısından büyük önemi olan Bakü-Tiflis demiryolu hattı elbette en mühim destek unsurlarından birisi. Türkiye ile Azerbaycan’ı kara yoluyla birbirine bağlayacak olan Zengezur koridoru da lojistik ve ticarette yeni alternatiflerinin önünü açacaktır diye düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi. İş birliği yapmak için çok farklı fırsat alanlarının mevcut olduğunu da vurgulayan Olpak, “Sağlığı bu dönemde çok konuşuyoruz ama sadece sağlık değil tarım, gıda, altyapı ve madencilik gibi konulara da yoğunlaşmalıyız. Bir başka çok önemli konu ise, işgal altından kurtarılan Karabağ’ın yeniden inşası süreci. Bu süreç, Azerbaycan için olduğu kadar hepimizin açısından da son derece önemli. Biz de burada daha fazla fiili katkıda, daha fazla projeyle birlikte olabileceğimizi düşünüyorum. Bir başka unsur yatırım ve proje dediğimizde aynı zamanda finansman var. Türkiye’nin bu konuda çok başarılı olduğu yap işlet devret projeleri var. Onları sadece tecrübe paylaşımı değil, uygulamalı olarak hem Azerbaycan, hem de Gürcistan’da birlikte gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum. Üçüncü ülkeleri de unutmayalım, özellikle Afrika bu konuda çok konuşulanlardan birisi” diye konuştu.

Türkiye ve Gürcistan’a teşekkür edildi

Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov, Azerbaycan’ın 2020’de Karabağ’ı işgalden kurtardığını belirterek, gösterdikleri destek için Türkiye ve Gürcistan’a teşekkür etti. Karabağ ihtilafının sona ermesiyle bölgede yeni dengelerin oluştuğunu vurgulayan Cabbarov,“Bu durum yeni iş ve ekonomik imkanlara yol açtı. Geçtiğimiz süreç boyunca kardeş Türkiye ile ilişkilerimiz hızla gelişti. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki müttefiklik hakkında Şuşa Beyannamesinin imzalanması ikili ilişkilerimizi yeni seviyelere yükseltmiştir. Azerbaycan’ın yurt dışındaki yatırım hacmine göre Türkiye ilk sıradadır. Şu anda, bu yatırımlar 19 milyar dolardan fazladır. Türkiye aynı zamanda Azerbaycan’ın petrol dışı sektöründe de en büyük yatırımcıdır. Bu yıl pek çok Türk şirketi ile sermaye yatırımı konusunda anlaşma memorandumları imzalandı. Dağ-maden alanında, iplik üretimi ve fabrikasının kurulması daha sonra kumaş ve tekstil ürünlerinin üretimini kapsayan enerji alanındaki projeleri hatırlatmak isterdim. Bugün Türk iş adamlarının ülkemizde olmasının aramızdaki ekonomik ilişkilere daha olumlu katkısı olacaktır” dedi.

Beş belge imzalandı

Forumun açılış konuşmalarının ardından, Türkiye ve Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odaları arasında 1 mutabakat zaptı olmak üzere 3 ülkenin çeşitli iş ve yatırım kurumları arasında ticaret, ekonomik ve endüstriyel alanlarda 5 belge imzalandı. Forumun ardından Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov, Türkiye Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Gürcistan Ekonomik ve Sürdürebilir Kalkınma Bakanı Natia Turnava ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Cabbarov, son dönemde ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi yönünde çeşitli platformlarda çok sayıda görüşmeler gerçekleştirildiği kaydetti. İş birliğinin geliştirilmek ve yeni seviyeyi ulaştırılması için Türkiye ile etkili bir şekilde çalıştıklarını da belirten Cabbarov,“Hükümetler, yatırımların artırılması ve ticaret ilişkilerinin yükseltilmesi için devlet başkanlarımızın kabul ettiği kararları gerçekleştirmek için etkili bir şekilde çalışıyor. Karşımıza iddialı bir hedef koyduk. Ticaret hacmimizi kısa zaman içinde 15 milyar dolara ulaştırmak için çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Azerbaycan ve Türkiye arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması’nın kapsama alanını geliştirmek için yapılan görüşmelerin 15 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için önemli olduğunu da belirten Cabbarov,“Tercihli Ticaret Anlaşmasının yürürlüğe girmesi Azerbaycan ile Türkiye arasındaki petrol dışı sektördeki ticarete olumlu etkisini göstermiştir. Bu yıl, Azerbaycan’dan Türkiye ihracatı yapılan ürünlerin hacminde artış olduğunu gözlemledik” ifadelerini kullandı.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

TCMB: Enflasyonda Ramazan ayına özgü unsurların etkisinin belirgin olduğu gıda fiyatları öne çıkmıştır

Merkez Bankası PPK özetinde Şubat ayı tüketici enflasyonu artışında ücret ve geriye doğru endeksleme davranışının devam eden yansımalarının hissedildiği hizmet fiyatlarının yanı sıra Ramazan ayına özgü unsurların etkisinin belirgin olduğu gıda fiyatlarının öne çıktığı ifade edildi. Bu dönemde özellikle kırmızı et ve bağlantılı işlenmiş et ürünleri ile çiğ süt referans fiyat artışının yansımalarının izlendiği süt ve süt ürünleri fiyatlarında artış oranının belirgin olduğuna işaret edildi.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini yayımladı. Özette, Şubat ayı enflasyonunda ücret ve geriye doğru endeksleme davranışının devam eden yansımalarının hissedildiği belirtildi. Raporda Ramazan ayına özgü unsurların etkisinin belirgin olduğu gıda fiyatlarının öne çıktığı ifade edildi.
Metinde şu ifadeler yer aldı:

“Küresel büyüme görünümü yatay seyretmekte, işgücü piyasalarındaki sıkılık ise devam etmektedir. Türkiye’nin dış ticaret ortaklarının ihracat paylarıyla ağırlıklandırılan küresel büyüme endeksinin 2023 yılı dördüncü çeyrek yıllık büyümesi yüzde 1,76 olarak gerçekleşerek bir önceki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında yatay bir seyir izlemiştir. 2024 yılı ilk çeyreğine ilişkin tahminler ise yüzde 1,85 düzeyindedir. Bu çerçevede, küresel ekonomide geçen yılın üçüncü çeyreğinde yaşanan yavaşlamanın son çeyrekte de devam ettiği ve küresel iktisadi faaliyetin zayıf seyrini sürdürdüğü değerlendirilmektedir. Bununla birlikte, gerek ihracat ağırlıklı küresel büyüme görünümü gerekse ocak ve şubat ayı PMI verileri, iktisadi faaliyette 2023 yılı son çeyreğine göre ılımlı bir toparlanmaya işaret etmektedir. Enflasyonda kalıcı düşüş sağlamak amacıyla sıkı para politikalarının sürdürülmesi ve jeopolitik risklerin varlığı 2024 yılında küresel iktisadi faaliyetin seyri açısından öne çıkan risk faktörleri olarak görülmektedir.

Çekirdek enflasyonun ve enflasyon beklentilerinin yüksek seviyeleri, küresel enflasyonun bir süre daha merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyretmeye devam edeceğini ima etmektedir. 2023 yılında enflasyonda görülen keskin düşüşe rağmen birçok ülkede, özellikle hizmet enflasyonundaki katılık dikkat çekmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde faiz indirimleri parasal sıkılığı koruyacak şekilde sürdürülürken, gelişmiş ülke merkez bankalarının da 2024 yılı içerisinde faiz indirimlerine başlamaları beklenmektedir. Ancak, merkez bankalarının son dönem iletişimleri ve ABD ocak ve şubat enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi sonucunda piyasa fiyatlamaları önceki PPK dönemine kıyasla daha temkinli bir indirim patikasına işaret etmektedir. GOÜ’lere yönelen portföy akımları, ocak ayı başından itibaren görülen yavaşlamanın ardından, risk iştahındaki olumlu seyre bağlı olarak son haftalarda yeniden artış göstermiştir.

Parasal ve Finansal Koşullar

Bir önceki PPK döneminden bu yana toplam kredi büyümesinde ivmelenme gözlenmiştir. Bireysel kredilerin 4 haftalık ortalama büyüme oranları önceki PPK toplantısı haftasından bu yana artarak, yüzde 4,12 seviyesinde gerçekleşmiştir. İhtiyaç kredilerinde ve bireysel kredi kartlarında bu oran sırasıyla yüzde 4,59 ve yüzde 5,34 seviyesindedir. Taşıt kredileri ise yüzde 0,59 azalarak yılbaşından bu yana sergilediği zayıf seyrine devam etmiştir. Diğer taraftan, Türk lirası ve kur etkisinden arındırılmış yabancı para ticari kredilerin aynı dönemde 4 haftalık ortalama artış oranları sırasıyla yüzde 3,34 ve 1,28 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Mart ayı içinde yapılan düzenlemelerle finansal koşullar sıkılaştırılmış, para politikası aktarımı desteklenmiştir. Bu kapsamda, Türk lirası ticari ve ihtiyaç kredileri için aylık büyüme kısıtları yüzde 2’ye düşürülmüş, uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla büyüme kısıtlarının aşılması durumunda menkul kıymet tesisine ek olarak zorunlu karşılık tesisi getirilmiştir. Kredi kartı nakit çekim ve kredili mevduat hesaplarında uygulanacak azami faiz oranları ihtiyaç kredi faizleri ile uyumlu olarak yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseltilmiştir. Öte yandan, Türk lirası mevduatın desteklenmesi amacıyla, tüzel kişiler için Türk lirası pay artış hedefi getirilmiş, gerçek kişi Türk lirası pay artış hedefleri mevcut eğilimler çerçevesinde kalibre edilmiş ve hedeflere ulaşılamaması durumundaki komisyon oranları artırılmış, yenileme ve Türk lirasına geçiş hedefini sağlayan bankalar için zorunlu karşılık tesisi üzerinden faiz ödemesi (katılım bankaları için indirim uygulaması) vadesiz ve 1 aya kadar vadeli mevduatı kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Türk lirası cinsinden yükümlülükler için 14 günlük dönemde ortalama olarak tesis edilen zorunlu karşılık tutarının bir kısmının bloke olarak tutulmasına karar verilmiştir.

Finansal koşulları sıkılaştırıcı yönde atılan adımların da etkisiyle Türk lirası ticari kredi faizleri ve ihtiyaç kredisi (Kredili Mevduat Hesabı-KMH hariç) faizleri önceki PPK toplantı haftasından bu yana sırasıyla 6,27 puan ve 15,3 puan artarak, yüzde 59,6 ve yüzde 76,0 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde sınırlı artış gösteren konut kredisi ve taşıt kredisi faizleri 15 Mart 2024 itibarıyla sırasıyla yüzde 42,7 ve yüzde 43,1 olarak gerçekleşmiştir. Mart ayı PPK kararı ve alınan makroihtiyati tedbirler ile kredi büyümesinde dengelenme öngörülmektedir.

Okumaya devam et

Genel

Samsun’da iç sularda av yasağı 1 Nisan’da başlıyor

 Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun’da iç sularda av yasağının 1 Nisan’da başlayacağını hatırlatarak, “Sürdürebilir avcılığın sağlanması, ekosistemin koruması için her balığa en az bir kere üreme hakkı verilmesi ancak av yasaklarının getirilmesi ile mümkündür” dedi.

SAMSUN-
İl Müdürü Sağlam, Samsun’da su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacı ile tüm göl, gölet, baraj gölleri, akarsu, çay, dere gibi tüm iç sularda su ürünleri avcılığının 1 Nisan-30 Haziran 2024 tarihleri arasında yasaklandığını söyledi. Sağlam, “Artan nüfus ve gelişen ihtiyaçlar doğal kaynakların daha fazla kullanılmasına, doğal balık stoklarının olumsuz etkilenmesine neden olmaktayken, sürdürebilir avcılığın sağlanması, ekosistemin koruması için her balığa en az bir kere üreme hakkı verilmesi ancak av yasaklarının getirilmesi ile mümkündür. Su ürünleri av yasağı denetimleri il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerinde görevli teknik personel, emniyet ve jandarma personeli ile belediye zabıtaları tarafından yapılmakta olup, ticari ve amatör su ürünleri avcılığı yapan vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için su ürünleri av yasaklarına uymaları hem kendi menfaatleri hem de su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır” ifadelerine yer verdi.

“Yasak öncesi avlanan balıkların stok tespitinin yapılması gerekiyor”

İç sularda sazan, kadife, siraz, yayın, tatlı su kefali ve diğer balık türlerinin avlanmasının yasak kapsamında olduğuna değinen İl Müdürü Sağlam, “Av yasağının başlaması ile birlikte balıkçılarımızın kayıklarını karaya çekmeleri zorunludur. Av yasağının sona ereceği 1 Temmuz 2024 tarihine kadar balıkçı teknelerinin iç sulara açılması, gerek teknelerde gerekse kıyıda av araç ve gereçlerinin bulundurması da yasak kapsamında olduğu unutulmamalıdır. Av yasağının başlaması ile birlikte yasaktan önce avlanılan balıkların en geç 3 gün içerisinde il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine stok tespitinin yaptırılmasını takiben satışı yapılabilecektir. Tespiti yapılmayan ürünlerin nakline ve pazarlanmasına izin verilmeyecek ve ilgililer hakkında yasal işlem başlatılacaktır. Stok tespiti yaptırılan balıkların satışında ‘stok tespit belgesi’ bulundurulmalı ve bu balıkların 7 gün içinde satışının gerçekleştirilmesi veya işlenmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Balıkçıların ve vatandaşların bu yasaklara dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çeken Sağlam, denetimlerin çok yönlü olarak yapılacağını, yasak dönemde avcılık yapanların ihbar edilmesi gerektiğini kaydetti. Sağlam, yasak ve sınırlandırmalara uymayanlar hakkında ‘Su Ürünleri Kanunu’ gereğince idari para cezası uygulanacağını da sözlerine ekledi.

Okumaya devam et

Genel

Başkan Demirtaş’tan “Büyüklerimiz Bize Yük Değilsiniz” uygulaması

Samsun’un İlkadım Belediye Başkanı ve Adayı Necattin Demirtaş, “Büyüklerimiz Bize Yük Değilsiniz” uygulaması ile halk pazarlarında yürümekte zorluk çeken 65 yaş üstü yaşlıları elektrikli mopedlerle evlerine bırakacaklarını söyledi.

HAMİDE GONCA
SAMSUN-
İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmaya yarayan çalışmalara devam ediyor. Başkan Demirtaş, bu sefer de halk pazarlarında alışveriş yapan yaşlıların ulaşım sorununa el attı. Demirtaş, yürümekte zorlanan ve yorulan 65 yaş üstü yaşlıları 3 tekerlekli mopedlerle evlerine kadar bırakacaklarını ifade etti.

“Büyüklerimiz Bize Yük Değilsiniz”

Büyüklerin ve yaşlıların bir yük değil nimet olduğunu ifade eden Başkan Demirtaş, “Bu anlayışla hizmet etmeye, şehrimizi inşa ederken hayatın her alanına dokunan çalışmalarımızla da insanımızı ihya etmeye çalışıyoruz. Yaşlılarımızın gönüllerini ve hayır dualarını alıyoruz. Zor durumda ve yardıma muhtaç vatandaşlarımıza destek olmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz inşallah. Bu şiarla Büyüklerimiz Bize Yük Değilsiniz uygulamamızla ilçede kurulan halk pazarlarında yürümekte zorluk çeken 65 yaş üstü eli öpülesi büyüklerimizin pazar alışverişleri sonrası elektrikli 3 tekerlekli mopedlerle evlerine bırakacağız. Sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket ediyoruz. Sosyal politikalarımızda önceliğimiz her zaman ilçe halkımız oldu. İnsan ve toplum odaklı projeler üretiyoruz. Vatandaşlarla sürekli fikir alışverişinde bulunuyoruz. Ortak akılla projelerimizi hayata geçiriyoruz. Huzur içerisinde yaşanacak bir İlkadım inşa etmenin kaygısı içerisindeyiz” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.