Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Dünya

Putin: NATO’nun doğuya daha fazla ilerleyişi kabul edilemez

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, düzenlediği 2021 yılsonu toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayarak, “NATO’nun doğuya daha fazla ilerleyişi kabul edilemez” dedi

Erhan Altıparmak
MOSKOVA-Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2001 yılından beri düzenlediği basın toplantısında bu yıl da önemli açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz yıl Covid-19 salgını nedeniyle gazetecilerin sorularını internet yayını üzerinden yanıtlayan Putin, bu yıl ise toplantıyı PCR testinden geçen 507 medya temsilcisi ile yüz yüze gerçekleştirdi. Kremlin Sarayı’nın yanındaki Manej Sergi Salonu’nda yapılan toplantı öncesi geniş güvenlik önlemleri alınırken akredite edilen gazeteciler, yetkililere negatif sonuçlu 3 ayrı PCR testi gösterdi. Salona alınan gazeteciler maske ve sosyal mesafe kuralına göre yerleştirildikten sonra programın moderatörü Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, toplantıyı başlattı.

Gazetecilerin Putin’e yönelttikleri ilk soru, Rusya’daki ekonomik gelişmeler olurken Putin, ülkedeki ekonominin ilerlemesinden bahsederek, “Ekonomimiz zorluklarla ve mecburi sınırlamalarla karşılaştı. Fakat G20 ülkeleri dahil dünyanın pek çok gelişmiş ekonomisine kıyasla şoklara karşı çok daha hazırlıklı olduğumuzu gördük. 2021 yılında GSYİH büyümesini yüzde 4,5 olarak bekliyoruz. Rus halkının net gelirlerindeki artış yüzde 3,3 oldu. Ülkenin dış borcu ise yüzde 4’e geriledi. Ülkenin uluslararası rezervleri 625,5 milyar dolara ulaştı. Tüm bunlar ekonomimizin istikrarlı olduğunun işaretidir” dedi. Putin ayrıca ülkedeki işsizlik rakamlarının yüzde 4,4 olmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.

146 Milyon Rusya için yeterli bir nüfus değil

Her fırsatta ülke nüfusunun artması gerektiğini savunarak nüfus artışına dair politikalar geliştiren Rus lider, ülke nüfusunun yeterli olmadığını söyleyerek, “Ülkemizde ölüm oranında artış gözlemleniyor. Bu en önemli sorunlardan biri ve demografik açıdan karşı karşıya olduğumuz en önemli görevlerden biri haline geldi. 146 milyon bu kadar geniş topraklar için yetersiz. Şuan çalışma hayatının içinde olan 81 milyondan biraz daha fazla insanımız var. 2024 ve 2030 yıllarına kadar bu sayıyı ciddi şekilde arttırmamız gerekiyor. Bu ekonomik büyüme için en önemli faktörlerden biridir” dedi.

Sürü bağışıklığı oranı yüzde 59,4’e ulaştı

Ekonomik ve sosyal konularla ilgili soruları cevaplarken ülkedeki Covid-19 salgınına ilişkin de konuşan Putin, ülkedeki sürü bağışıklık oranının yüzde 80’lere ulaşması gerektiğini söyleyerek, “Rusya genelinde korona virüse karşı sürü bağışıklığı oranı yüzde 59,4’e ulaştı. Yüzde 80 düzeyinde bir sürü bağışıklık düzeyine ihtiyacımız var. 2022 yılının ilk çeyrek sonunda veya ikinci çeyreğinde bu bağışıklık düzeyinin yüzde 80’e ulaşmasını bekliyorum” dedi. Ülkedeki Covid-19’a karşı geliştirilen aşılara karşı olanlara saygı duyulması gerektiğini de ifade eden Putin, “Onlara saygı duyulması gerekiyor. Mesele kesinlikle herhangi bir siyasi iradeyle alakalı değil. Mesele, etki kuvvetinin her zaman tepki kuvvetine eşittir: Baskı yapmaya başladığınızda, bizim halkımız hemen bu baskı arzusunu bertaraf etmenin yollarını bulur” dedi.
Salgınla mücadelede bölge başkanlarının aldıkları sorumlulukları takdir eden Putin, “Rusya’daki salgınla mücadelede tüm bölge başkanları önemli sorumluluklar aldılar. Önemli kararlar almaktan çekinmediler, Bakanlar Kurulu da alınan kararlar konusunda onlara destek verdi” şeklinde konuştu. Ülkeler tarafından geliştirilen aşıların karşılıklı olarak tanınması gerektiğini savunan Putin, “Aşılar karşılıklı olarak tanınmadan ve tüm dünyaya mümkün olan en hızlı şekilde ve en yüksek miktarda dağıtılmadan, Covid-19 sorunuyla küresel düzeyde başa çıkamayız. Bu durumda insanoğlu her zaman bununla yaşayacak ve büyük kayıplar verecek” ifadelerini kullandı.

“Ukrayna’da olanlara karşı tepkisiz kalamayız”

Ukrayna’daki iç savaşın başladığı 2014 yılından sonra Kırım ve Donbass Bölgesi ile ilgili kendi adımlarından bahseden Putin, “Kırımlıları korumayı reddetmemiz imkansızdı. Kırım’ın Rusya’ya bağlanacağı kimsenin aklına gelmezdi. Bizim gördüğümüz şu ki Ukrayna hükümeti Donbass’a karşı yeni bir askeri operasyonun hazırlıklarını yapıyor. Rusya’ya ise buna müdahale etmemesi çağrısı yapıyorlar. Görünen o ki Ukrayna hükümetine yeni silah sistemleri tedarik edilirken bizim buna aldırış etmememiz, bakışlarımızı başka yöne çevirmemiz isteniyor, Ukrayna’da radikallerin nasıl davrandığına aldırış etmememiz isteniyor. Bunlara karşı tepkisiz kalamayız” şeklinde konuştu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Asayiş

Gazze’de patlamayan İsrail füzesi endişe saçıyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nda bir eve isabet eden, ancak patlamayan bir füzesi siviller arasında ciddi güvenlik tehdidi oluşturuyor.

GAZZE ŞERİDİ-
Gazze Şeridi’nin farklı noktalarında bulunan İsrail’e ait patlamamış füzeler, her ana patlama korkusuna neden oluyor. İsrail savaş uçaklarının 1 aydan fazla bir süre önce Gazze Şeridi’nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nı hedef alması sonucu Rayan ailesine ait eve isabet eden 1 tonluk füze patlamadı. Füzenin patlamamasıyla facianın eşiğinden dönüldü. Ancak uzun süredir yerleşim yerinde duran patlamamış füze, siviller arasında büyük korkuya yol açtı. Bölge sakinlerinden Alaa Al-Talaa, “Nüfusun yoğun olduğu bölgeyi hedef alan füze çok şükür patlamadı. Füze patlasaydı evler birbirine yakın ve eski olduğundan felaket yaşanacaktı” dedi. Füzenin bölge sakinleri arasında korkuya neden olduğunu belirten Al-Talaa, uluslararası kuruluşlara füzenin bölgeden çıkarılması için çağrıda bulundu.

“Gazze, büyük miktarda patlamamış bomba riski nedeniyle en tehlikeli aşamada”

Birleşmiş Milletler Mayın Eylem Servisi (UNMAS) Filistin Şefi Mungo Birch, dün Cenevre’de başlayan “27. Uluslararası Mayın Faaliyetleri Ulusal Direktörleri ve BM Danışmanları Toplantısı” çerçevesinde açıklamalarda bulundu. Birch, Gazze’nin büyük miktarda patlamamış bomba riski nedeniyle “en tehlikeli aşamada” olduğu yönünde uyarı yaptı. Birch, “Bu en tehlikeli dönemdir. Kazaların çoğu insanlar kuzeye dönmeye başladıklarında meydana gelecektir, çünkü patlamamış mühimmatın nerede olduğunu bilmiyorlar. Geri dönüşler başladıktan sonra onların ihtiyaç duyduğu risk eğitimini sağlamaya hazır olmamız önemli” ifadelerini kullandı.

Okumaya devam et

Asayiş

Pakistan’da yolcu otobüsü, tanker ve kamyonet birbirine girdi: 8 ölü

Pakistan’da yolcu otobüsü, petrol tankeri ve kamyonetin karıştığı kazada 8 kişi hayatını kaybetti, 28 kişi yaralandı.

İSLAMABAD-
Pakistan’ın Sindh eyaletine bağlı Manjhand kasabası yakınlarındaki Indus otoyolunda bir yolcu otobüsü, petrol tankeri ve kamyonet çarpıştı. Kazada 8 kişi hayatını kaybederken, 7’si ağır 28 kişi de yaralandı. Yaralıların hastanede tedavisi sürerken, yetkililer can kaybının artmasından endişe ediyor.

Görgü tanıkları, kurtarma çalışmalarının geç başladığını iddia ederken, polisin yanı sıra çevrede bulunan sivillerin de kurtarma çalışmalarına katıldığını dile getirdi.

Kazanın nedeninin henüz bilinmediğini kaydeden polis, olaya ilişkin soruşturmanın başlatıldığını açıkladı.

Okumaya devam et

Dünya

İsrailli Bakan Katz’dan 32 ülkeye İran çağrısı: Yaptırım uygulanmasını talep ettim

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, 32 ülkeye mektup gönderdiğini açıklayarak “İran’ın füze planına yaptırım uygulanmasını ve İran’ı çevreleyip zayıflatmanın bir yolu olarak Devrim Muhafızlarının terör örgütü ilan edilmesini talep ettim” dedi.

TELAVİV-
İran’ın İsrail’e yönelik misilleme saldırısının ardından bölgedeki gerilim sürüyor. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, bugün 32 ülkeye mektup gönderdiğini açıkladı. Onlarca dışişleri bakanı ve dünyanın önde gelen isimleriyle görüştüğünü belirten Katz, “İran’ın füze planına yaptırım uygulanmasını ve İran’ı çevreleyip zayıflatmanın bir yolu olarak Devrim Muhafızlarının terör örgütü ilan edilmesini talep ettim. İran çok geç olmadan durdurulmalıdır” dedi.

ABD’den İsrail savunmasına destek vurgusu

ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Savunma Bakanı Lloyd Austin’in İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi. Açıklamada, iki bakanın İran’ın gerçekleştirdiği saldırı ve sonrasındaki gelişmeleri ele aldığı ve ABD tarafının İsrail’den İran’a karşı saldırı düzenlememesi çağrısında bulunduğu aktarıldı. Görüşmede, Austin’in “ABD’nin İsrail’in savunmasına yönelik kararlı desteğini yinelediği ve bölgesel istikrara yönelik stratejik hedefini bir kez daha vurguladığı” ifade edildi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.