Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Kültür - Sanata

Emine Erdoğan, YTB’nin desteği ile hazırlanan Tatarca çocuk kitaplarını Ukrayna’da miniklere hediye etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) desteği ile Kırım Tatarcasına çevrilen çocuk kitap setlerini Ukrayna’da faaliyetleri YTB tarafından desteklenen Kırım Ailesi Okulu öğrencilerine hediye etti.

Alpay Atcı
ANKARA-
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Ukrayna’daki Kırım Tatarları ve Gagauzlu gençler ile miniklerin, ana dilleri olan; Gagauz Türkçesini ve Kırım Tatarcasını aynı zamanda kültürlerini erken yaşta yakından tanımaları için her yıl çeşitli projeler hayata geçiriyor.

Aile ve vatan bağları vurgulanıyor

YTB tarafından desteklenen proje kapsamında, Ukrayna’nın en eski ve tanınan yayın evlerinden olan The Old Lion Publishing House tarafından Ukraynaca yayınlanan ve 3 ayrı kitaptan oluşan çocuk okuma seti Kırım Tatarı asıllı Zuleyha Kadri-zade tarafından Kırım Türkçesine tercüme ederek Latin alfabesiyle basımı gerçekleştirildi. Latin alfabesiyle yayınlanan set, Kırım ve Ukrayna’daki çocuklar ile birlikte Kırım Tatar diaspora temsilcileri tarafından da okunuyor.

Üç kitaptan oluşan ve Ukraynalı yazar Kateryna Mikhalitsyna ve ressam Oksana Bula tarafından hazırlanan kitaplarda; çocuk yaşında insanın kendini ve etraftaki diğer insanları tanıması, kimlik arayışı, dünyadaki yerimiz ve köklerin arayışı, vatan ve aile bağları, doğa sevgisi ve gerçeklerin ancak kökleri öğrendikten sonra anlaşılacağı vurgulanıyor.

YTB tarafından hayata geçirilen “Gagauzca Çocuk Kitapları Serisi Projesi” ile de Moldova’nın Gagauz Özerk Yeri ve Ukrayna’daki Gagauz miniklerine hediye edilmek üzere; iki masal, bir şiirden oluşan bir çocuk okuma seti hazırlandı. Dokuz ressam tarafından Gagauz geleneklerine uygun resimlenen 3 kitabın eğitim-öğretim standartlarına uygun olmasına dair Gagauz Yeri Bilim Merkezinden de onay alındı. 2021’de tanıtımı yapılan bu eğitim setleri ilk olarak YTB tarafından Moldova Gagauz Yeri’nde bulunan kreş, okul ve kütüphanelere ulaştırıldı. Bunun yanında ise hazırlanan eğitim setleri, Ukrayna’nın Odesa bölgesinde bulunan ve Gagauz Türkçesinde eğitim veren okul öncesi ve ilkokul düzeyindeki eğitim kurumlarına da gönderiliyor. Bölgede yaklaşık 32 bin civarında Gagauz Türkünün yaşadığı biliniyor.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kültür - Sanata

Babadağ’da Serdar Ortaç rüzgarı

Muğla’nın Fethiye ilçesi Ölüdeniz Mahallesi’nde bulunan Babadağ’da ‘Eğlence Dorukta’ etkinliği çerçevesinde bir dizi konser düzenlenirken, Babadağ’ın son konuğu ünlü şarkıcı Serdar Ortaç oldu.
Bin 200 metre yükseklikte düzenlenen etkinliğin birinci gününde Cem Adrian, ikinci gününde Hande Yener, üçüncü gününde Murat Dalkılıç, dördüncü gününde Afara Uğur Arslan, beşinci gününde Volkan Konak ve altıncı gününde ise Serdar Ortaç sahne aldı.

Babadağ’daki bir işletme tarafından gerçekleştirilen konserler serisinin son konuğu olan Serdar Ortaç’ın konseri ise yoğun katılım gerçekleştirildi. Ünlü şarkıcı Ortaç, konser boyunca dinleyenlerine coşkulu anlar yaşattı. Şarkılarını seslendiren Serdar Ortaç izleyenleri kendine hayran bırakırken, dinleyicilerine unutulmaz bir gece yaşattı.

Okumaya devam et

Kültür - Sanata

Belediyeden 11 branşta kurs

Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından 11 branşta açılacak kursların kayıtları eylül ayında başlayacak.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından düzenlenen kurslara geçen yıl 850 kişi katıldı. Piyano, keman, bağlama, ut, ney, tasavvuf korosu, Türk halk müziği korosu, Türk sanat müziği çocuk korosu, tiyatro, halk dansları, diksiyon ve güzel konuşma olmak üzere 11 branşta verilen kurslar 2021-2022 eğitim döneminde de açılacak.
Sosyal belediyeciliğe her yönüyle önem verdiklerini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Belediyeciliğin en önemli ayağı sosyal belediyecilik. Biz bu konuda elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret ediyoruz. Çocuklarımıza, gençlerimize daha iyi bir gelecek sunma adına elimizi taşın altına koyuyoruz. Onlar yeteneklerini keşfedebilsin diye birçok branşta ücretsiz kurslar düzenliyoruz. Bu konudaki geri dönüşlerde bizi oldukça mutlu ediyor” dedi.
7 yaş üzeri tüm öğrencilerin eğitim alabileceği kurslar için 2022-2023 dönemi kayıtları 15 Eylül itibarıyla alınmaya başlanacak.

Okumaya devam et

Kültür - Sanata

Bayram Bektaş: “Ligin ilk maçına hazır çıkmak istiyoruz”

Bayram Bektaş:Ligin ilk maçına hazır çıkmak istiyoruz”

Samsunspor Teknik Direktörü Bayram Bektaş, “İlk maça tam anlamıyla hazır, ne oynamamız gerektiğini bilen bir kadroyla çıkmak istiyoruz” dedi.
Yeni sezonun ikinci etap kamp çalışmalarına Bolu’nun Gerede ilçesinde dün akşam yaptığı antrenmanla başlayan Samsunspor’da Teknik Direktör Bayram Bektaş, değerlendirmelerde bulundu. İlk olarak Bolu kampını değerlendiren Bayram Bektaş, “Dün itibarıyla Bolu Gerede kampımızı başlatmış bulunuyoruz. Eksik futbolcularımız vardı. Bugün onlar geldi. Sadece Boldrin eksik onun dışında da 2 mevkiye daha takviye yapmamız gerekiyordu. Onlar da inşallah en kısa sürede gelir. Buradaki hazırlık maçlarımızla, sistemimizle, taktik çalışmalarımızla bu kampı da en üst seviyede bitirip inşallah Samsun’a döneriz” diye konuştu.

Bolu’da taktiksel antrenmanlar yapacaklarını belirten Bektaş, “Burada daha çok taktiksel, oyun planlarımızla alakalı, savunma ve geçiş prensipleri, hücum prensipleriyle alakalı bütünlüğü sahaya yansıtmak istiyoruz. İlk maça tam anlamıyla en üst seviyede hazır, ne oynamamız gerektiğini bilen kadroyla çıkmak istiyoruz. Burada da hava şartları çok iyi. İnşallah 12-13 gün içerisinde bütün bu çalışmalarımızı sahaya en iyi şekilde yansıtıp, oyuncuları da buna başlattık. Samsun’da, Kayseri’de başlattık. Bunlara çok iyi cevap veriyorlar. Ama bunu daha iyi pekiştirmemiz lazım. Hazırlık maçlarında da bunu daha iyi hale getirip, artık ne oynamak istediğimizi bütün takım halinde oynayan, oynamayan herkesin bilmesi gerekiyor. Çocuklar çok özveri ile çalışıyor. Burada çok güzel bir ortam kuruldu. Aile ortamı var. Bunu otelde lobide de görüyoruz. Neredeyse her gün bir doğum günü kutluyoruz. Güzel ve mutlu bir ortam var. İnşallah bunu lige girene kadar sürdürürüz. İlk maçta da bunu sahaya yansıtırız. Hem camiamıza hem de taraftarlarımıza galibiyeti getiririz inşallah” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.