Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Samsun’da fındıkta verim artırılacak

Türkiye’de fındık üreten iller arasında ikinci sırada yer alan Samsun’da fındık alanlarında yapılacak rehabilitasyon çalışmaları ile verim artırılacak.

Furkan Abrek Ünal
SAMSUN-
Samsun’da fındık üretimi yapılan 13 ilçede kullanılmak üzere alınan 451 bin TL’lik ekipman ve alet, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından oluşturulan Fındıkta Teknik Uygulama Ekiplerine teslim edildi. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce uygulanmakta olan “Fındık Bahçeleri Teknik Uygulamalarla İyileşiyor Projesi” kapsamında alet-ekipman dağıtımı, “Patlıcan İncir Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi” kapsamında patlıcan inciri fidanı dağıtım töreni Zirai Karantina Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda, Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı’nın katılımıyla yapıldı.

Eylül 2022 ve Eylül 2024 tarihleri arasında 2 yıl olarak planlanan Fındık Bahçeleri Teknik Uygulamalarla İyileşiyor Projesi ile fındık yetiştiriciliği yapılan 13 ilçede, 500 mahallede oluşturulacak örnek fındık bahçelerinde en az bin fındık üreticisiyle çalışılması planlandı. İlçelerin fındık alan büyüklükleri dikkate alınarak il/ilçe müdürlüğü koordinasyonunda; ilçe sivil toplum kuruluşları, ziraat odaları, üretici birlikleri teknik personelleri dâhilinde projede toplam 24 adet “Fındıkta Teknik Uygulama Ekibi” oluşturuldu.

Bu doğrultuda proje kapsamında 451 bin 199 TL değerinde 5 adet sırt akülü çapa makinesi, 25 adet budama seti, 25 adet motorlu testere, 13 adet sırt atomizörü, 52 adet budama makası, 26 adet budama testeresi, 26 adet fındık bıçkısı, 25 adet kalında dal budama makası, 14 adet baltalı demir orak, 14 adet uzun ağızlı bel kürek, meyvecilik birimince makineyle çilek bahçeleri artık kolay kurulacak projesinde kullanılmak üzere çilek masura, sulama borusu, mal ve 1 adet çekim makinesinin alımı yapıldı. Ayrıca Patlıcan İnciri Yetiştiriciliği Geliştirme Projesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığının finansman desteği 33 üreticiye yeni kuracakları 50 dekar alan için bin 500 adet patlıcan inciri fidanı teslim edilecek.

“Üretimde biraz daha çeşitlendirerek ve stratejik olarak gitmek gerekiyor”

Dağıtım törenin konuşan Samsun Valisi Zülkif Dağlı, “Samsun tarım memleketidir. Geldiğimizden beri üzerinde durduğumuz bir konudur. 2 tane önemli ırmağı olan Yeşilırmak ve Kızılırmak onun yanı sıra bereketli ovaları vardır. Tarımsal açıdan gerçekten çok güzel imkânlar sağlıyor. Yeter ki biz bunları değerlendirelim. Toprağımız bereketli, sularımız iyidir. Bundan sonrası da birazda bize kalmış. Biz 2 haftada bir ilçe programı yapmazsak zaten rahatsız oluyoruz. Üretime daha fazla döndüreceğiz. Önümüzde iklim değişikliği dediğimiz bir konu var. Samsun’da yetişen ürün çeşitliliğine sahip olan il azdır. Bizim hemen 150 kilometre ötemizdeki illere bakın 10’u geçmez. Ben geldiğimde müdür beye zeytin burada olur dedim. Bin sene önce Samsun’da zeytinin olduğunu ben okudum. Zeytin buranın önemli türlerinden birisidir. Tropikal meyvelerle ilgili de çalışmalar başladı. Ejder meyvesi olsun, diğerleri olsun bir çalışma başladı. Üretimde biraz daha çeşitlendirerek ve stratejik olarak gitmek gerekiyor. Bol bir şekilde bir ürünü üretmekten çok daha değerli olan ürünü üretmeye doğru yönelmek daha önemli hale geldi” dedi.

Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye ve Tanzanya arasında yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi

Türkiye-Tanzanya İş Forumu’nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “İki ülke arasından yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi. Geçen yıl 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimizin 1 milyar dolar hedefini yakalaması konusunda tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç sektörü gibi önemli fırsatlar bulunuyor” dedi.

Uğur Çetin – İsmail Coşkun
İSTANBUL-
Türkiye Tanzanya İş Forumu Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan’ın katılımı ile gerçekleşti. Forumda konuşan Bolat, “İki ülke arasında 1 milyar dolar ticaret hacminin belirlendi. Geçen yıl 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimizde söz konusu 1 milyar dolar hedefini yakalaması konusunda tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç sektörü gibi önemli fırsatlar bulunuyor. Tanzanya tarafı ise altın, elmas, kömür, kaju ve pamuk gibi bizlere tedarik edeceği çok önemli tarımsal ürünler var” dedi.

“Türkiye ve Tanzanya arasında yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi”

Türkiye ve Tanzanya’nın birbirine sunduğu çok önemli fırsatların olduğunu belirten Bakan Bolat, “Bu fırsatların arasında tarım, tekstil-giyim, ilaç gibi sektörler büyük önem taşıyor. Tanzanya tarafında ise altın, elmas, kömür, kaju ve pamuk gibi bizlere tedarik edeceği çok önemli tarımsal ürünler var. Türkiye-Tanzanya arasında 2023 yılında 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimiz bu yıl 1 milyar dolar olarak belirlendi. İki ülke arasında çifte vergilendirilmenin önlenmesi anlaşması için maliye bakanlıklarına talepte bulunacak. Daha hızlı aksiyon alabilmek adına JETCO yeni nesil ekonomik taslak anlaşma metinlerini gönderip hızlandırma gerçekleştireceğiz. Müteahhitlik hizmetleri noktasında Tanzanya önemli fırsatlar sunmakta. Şu ana kadar 6.4 milyar dolarlık 14 adet projeyi üstlenen Türk müteahhitlerini tebrik ediyoruz. Türk müteahhitler Tanzanya’da yeni projeler üstleneceklerdir. Bu forum inşallah Türkiye-Tanzanya arasında hem siyasi alanında hem de ekonomik ticaret konusunda yeni bir dönüm noktası olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Ekonomi

Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile mart ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar TL oldu.

Ali Canberk Özbuğutu
İSTANBUL-
Mart ayı itibarıyla Türkiye’de kredi kartı sayısı 121,4 milyon, banka kartı sayısı 192,0 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 93,3 milyon adet oldu. 2023 yılının Mart ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 17’lik, banka kartı adedinde yüzde 10’luk, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 23’lük artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise 406,7 milyon adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artış gösterdi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2024 Yılı Mart ayı verilerini açıkladı. Buna göre, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile mart ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar TL oldu. Kartlı ödemelerin 991,8 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken 167,8 milyar TL’sinde banka kartları, 21,8 milyar TL’sinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 138, banka kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 71 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 157 oldu.

Toplam ödeme adedi yüzde 25 arttı

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile mart ayında yapılan toplam ödeme adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 1,45 milyar adet oldu. Kartlı ödemelerin 817,7 milyon adedi kredi kartları ile yapılırken 518,2 milyon adedinde banka kartları, 116,9 milyon adedinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartları ile yapılan ödeme adetlerinde büyüme oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27, banka kartları ile yapılan ödeme adetlerinde yüzde 15 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödeme adetlerinde ise bu oran yüzde 59 oldu.

İnternetten kartlı ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 135 artarak 355 milyar TL’ye yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 30 oldu.

Mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4’ü temassız

İnternetten kartlı ödeme adedi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 219,6 milyon adede yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 16 oldu.
Kartlarla yapılan temassız ödeme adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artarak 916 milyon adet oldu. Temassız ödeme tutarı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 155 artarak 327,2 milyar TL oldu. Mart ayında mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4’ü temassız gerçekleşti.

Okumaya devam et

Ekonomi

Yurt dışı borçlanması yaparak aylık bağlatacaklara kolaylık

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Müracaatta bulunan vatandaşlarımız ‘Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesine’ ek olarak sunulması gereken ‘3201 Sayılı Kanuna Göre Aylık Talebinde Bulunanlara Mahsus Beyan ve Taahhüt Belgesini’ artık e-Devlet üzerinden verebilecek” dedi.

Burak Can Ekizoğlu
ANKARA-
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yurt dışı borçlanması yaparak aylık bağlanması müracaatında bulunan sigortalıların işlemlerinin kolaylaştırılabilmesi için e-Devlet üzerinden yeni bir işlem başlattıklarını bildirdi.

Bakan Işıkhan, “Müracaatta bulunan vatandaşlarımız ‘Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesine’ ek olarak sunulması gereken ‘3201 Sayılı Kanuna Göre Aylık Talebinde Bulunanlara Mahsus Beyan ve Taahhüt Belgesini’ artık e-Devlet üzerinden verebilecek” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar daha ayrıntılı bilgiyi “https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tahsis-talep-taahhut-beyan” adresinden ulaşabilecek.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.