Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Samsun’a dev sulama projeleri

Samsun’da devam eden dev sulama projeleri tamamlandığında içme ve sulama suyu anlamında sıkıntı yaşanmayacak.

Erdi Demür
SAMSUN-
DSİ 7. Bölge Müdürlüğü’nün Samsun’da 6 milyar 643 milyon 888 bin TL tutarında birçok projesi bulunuyor. Bu projeler arasında sulama, içme suyu, drenaj hattı, sanat yapıları ve taşkın koruma projeler yer alıyor. Projelerin 44’ü tarım alanları ile ilgiliyken, 3 proje ise hizmet alanında.

549 milyon TL’lik 19 Mayıs Barajı Sulaması Projesi

7 bin 693 hektar alanın sulanmasına fayda sağlayacak 19 Mayıs Barajı Sulaması Projesi’nin toplam maliyeti 549 milyon 764 bin TL. Yüzde 27’si tamamlanan proje ile 7693 hektar alan zirai arazinin sulanmasına hizmet edecek. Muhtelif cins ve çaplarda yaklaşık 96 km boru döşeme işleri tamamlanan projede kamulaştırma işlemleri, işletme bakım yolu, sanat yapısı ve boru montaj imalatları devam ediyor.

Bafra Ovası Sulaması Projesi 2. Kısım çalışmaları

395 milyon 826 bin TL proje bedelli Bafra Ovası Sulaması Projesi 2. Kısım çalışmalarına başlandı. İlgi sahada toplulaştırma çalışmaları yürütülmeye devam ediyor. 900 hektar alanın toplulaştırması 2021 Kasım ayında tamamlandı. Çeltik ekimi nedeniyle, drenaj kanalı, kanalet çalışmaları kasım-mayıs ayları arasında yapılabiliyor. Geçen yıl 3250 m anakanal, 520mm. duvarlı kanal ve 11 adet sanat yapısı yapıldı. 25 km’lik drenaj kanal kazıları tamamlandı. Yüklenici firma tarafından drenaj kanal kazıları çalışmalarına devam ederken, projenin yüzde 4’ü tamamlandı. Proje ile 6470 hektar alanın sulanması amaçlanıyor.

99 kırsal mahalleyi ilgilendiren pompalı drenaj ikmali

Çarşamba Ovası Sulaması ve Drenajı Projesi çerçevesinde “Çarşamba Ovası sağ sahil yüzeysel drenaj ile 2 metre kotu altı arazisinin pompalı drenaj ikmali” işinin proje bedeli 307 milyon 393 bin TL. Proje ile Çarşamba ve Terme Ovalarında 53 bin 507 hektar alan tarım arazisinin drenajının sağlanması amaçlanıyor. Önceki yılarda yapılan ihalelerde 32 bin 407 ha alanda drenaj çalışmaları yapıldı. Ayrıca 21 bin 100 hektar alan tarım arazisinin drenajı için ana drenaj kanallarında imalat çalışmaları devam ediyor. Yüzde 19’u tamamlanan işin 2022 yılında 5 bin hektar alanlık kısmında inşaat devam ederken, 2023 yılı ve sonrasında 40 bin 507 hektar alanlık kısmın tamamlanması hedefleniyor.

148 köyü ilgilendiren projenin yüzde 60’ı tamamlandı

139 milyon 603 bin TL proje bedelli Çarşamba Ovası denize çıkış yapıları ve sol sahil drenaj 2. kısım yapım işinin yüzde 60’ı tamamlandı. 2 ilçe ve 148 köyü ilgilendiren proje çerçevesinde sol sahilde 3 adet, sağ sahilde 6 adet olmak üzere toplam 9 adet denize çıkış yapısı yapılması, Çarşamba Ovası sol sahilde yetersiz kapasitedeki menfezlerin yıkılarak yerlerine menfez veya köprü yapılması, uygunsuz büzlü geçişlerin kaldırılarak uygun boyutta menfez imalatlar yapılacak. 2 adet menfez yapısı tamamlandı. 3 adet denize çıkış yapısı tamamlanırken, 2 adet denize çıkış yapısı inşaatı devam ediyor.

Asarcık Armutlu Göleti

58 milyon 589 bin TL proje bedelli Asarcık Armut Göleti’nin inşaatı devam ediyor. Temelden yüksekliği 36 metre olan ve 0,73 hm3 göl hacmine sahip gölet 360 hektar alanın sulanmasına fayda sağlayacak. 2023 Kasım’da bitirilmesi planlanan göletin gövde sıyırma ve dolusavak 1. kademe ile dipsavak kazıları tamamlandı. Cebri boru imalatları yapıldı. Ulaşım ve rölekasyon kazıları devam ediyor.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevre

Tokat’ta 191 konut zarar gördü, 2 bin yıllık köprüde çatlak bile yok

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.

Yasin Kıras – Yunus Çiftci
TOKAT-
Tokat, aynı gün içinde üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde çatlaklar oluştu. Ancak ilçe merkezinde bulunan ve halen çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. 2 bin yıllık tarihi yapı, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
Öte yandan, depremin etkileri gün ağarırken dronla havadan görüntülendi.

Okumaya devam et

Çevre

Deprem uzmanından uyarı: Tokat’ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı

Gazi Üniversitesi DEMAR (Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ın da üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda beklenen büyük şiddetli depremin hala olmadığını kaydetti.

Muhammed Musab Gümüşer – Tolga Başer
ANKARA-
Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ta meydana gelen ve Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum gibi çevre illerde de hissedilen 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arslan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Bingöl çevresinde birleşen Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın birbirleri üzerinde sürekli hareket halinde olduğunu kaydederek, “Son 1 ayda özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın her iki ucunda hareketlenmeler mevcut. 4’ün üzerinde çok fazla sayıda deprem oldu. Hem Doğu bölgesinde özellikle Adıyaman’ın biraz daha ilerisinde depremler oldu hem de hattın batı ucunda yani Yunanistan’da 4’ün üzerinde depremler oldu. Dolayısıyla bu fay hattının üzerinde bir hareketlenmenin olduğu çok net bir şekilde ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı’nın, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na doğru 9 metre kaydığını kaydeden Arslan, yukarıya doğru meydana gelen hareket sonucu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kırılmalar meydana geldiğini ve Tokat’ın da bu hat üzerinde olduğunu kaydetti.

Arslan, iki hattın birleştiği noktalarda bulunan Bingöl, Erzincan, Bitlis ve Muş çevresinde stres birikimi yaşandığını kaydetti. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ortaya çıkan jeolojik verilere değinen Arslan, 10 yıl içerisinde bu hat üzerinde 7.0 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüzde 90 olduğuna dikkati çekti.

“Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır”

Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu belirten Arslan, sözlerine şöyle devam etti:
“Ne zamana kadar? Periyodu doluncaya kadar. Kahramanmaraş depreminin periyodu 450 ila 500 yıl civarındadır. Dolayısıyla da Pazarcık bölgesinde fayın tekrar kırılması için 450 yıla daha ihtiyacımız var ancak buradaki kırık meydana geldiğinde hem Elazığ ve Bingöl’e doğru olan bir bölgede hem de Hatay’ın daha güneyinde olan bölgelerde gerilme birikmesi meydana geldi. 9 metreye ileriye doğru giden hareket, Malatya civarında durdu. Sonra bu hareket bir türlü devam edecek, kırılmayı tamamlayacak.”

“Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz”

Bingöl civarında büyük şiddetli depremin hala olmadığını ifade eden Arslan, “İki fay hattının buluştuğu kavşak nokta olan Bingöl’de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca 7.0 ila 7.5 büyüklüğündeki depremi beklememek çok hata değil ama zamanlamasını söyleyebilmek çok zor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kesinlikle 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Okumaya devam et

Çevre

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Samsun’da 314 arsayı satışa çıkarıyor

 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, Samsun’da 314 muhtelif arsayı yatırım yapmak isteyenler için avantajlı şartlarda satışa çıkarıyor.

SAMSUN-
Samsun’daki 314 arsa; yüzde 25 peşin, 24 ay vadeyle satışa çıkacak. Bakanlık, peşin ödemelerde yüzde 20 indirim avantajı ile yatırım yapmak isteyenler için büyük bir fırsat sunuyor. 30 Nisan Salı günü saat 10.30’da yapılacak müzayedelere çevrimiçi (on-line) katılım da sağlanabilecek.

Büyük fırsat için başvurular başladı, on-line katılım sağlanabilecek

Konut, tarım ve plansız alan niteliğindeki 314 muhtelif arsa için alıcılar gün sayıyor. Samsun’daki arsalar için başvurular başladı. Açık artırma 30 Nisan Salı günü saat 10.30’da yapılacak. Ankara/Çankaya Holiday Inn Hotel ile Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salon’da yapılacak artırmaya internet üzerinden de (emlakmuzayede sitesinden) teklif verilebilecek.

“Bu fırsat kaçmaz”

Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan Samsun’da arsa sahibi olma fırsatının kendisini çok heyecanlandırdığını ifade eden Olgun Aydoğan, “Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, Samsun’daki 314 arsayı yüzde 25 peşin, 24 ay vadeyle satışa çıkaracak. Peşin ödemelerde yüzde 20 indirim avantajı ile yatırım yapmak isteyenler için büyük bir fırsat sunuluyor. Bu fırsat beni çok heyecanlandırdı. Bir firmayla anlaşıp 2-3 daire sahibi olabilirim. Yatırım için ise uzun vadede kullanabilirim. Bu fırsat kaçmaz” dedi.

“Arsa sahibi olmak isteyenleri açık arttırmaya davet ediyorum”

Kendisi gibi arsa sahibi olmak isteyen vatandaşları müzayedeye davet eden Kadriye Arslan ise “Samsun’dan arsa almak istiyordum. Güvenilir yerden, uygun şartlarda arsa bulmak oldukça zor. Alacağım arsayı daire karşılığında inşaata verebilir ya da yatırım için bekletebilirim. Tüm uzmanlar da günümüz şartlarında en önemli yatırım aracının arsa almak olduğunu dile getiriyor. Arsa sahibi olmak isteyen vatandaşları bu imkanlardan yararlanmaya davet ediyorum” diye konuştu.

30 Nisan Salı günü saat 10.30’da yapılacak müzayede hakkında ayrıntılı bilgilere internet sitesinden ve 0212 608 15 00 numaralı telefondan ulaşılabilecek.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.