Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Öğrenciler ulaşım ücretlerini Büyükşehir’in karşılamasını istiyor

Eskişehir’de öğrenciler, Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşımaya yaptığı zamların İstanbul’da olduğu gibi öğrencilere yansıyan bölümünün belediye tarafından karşılanmasını talep ediyor.

Güvenç Açaroğlu – Erhan Can
ESKİŞEHİR-
Eskişehir’de son dönemde toplu taşımaya yapılan zamlarla birlikte öğrencilerin kullandığı indirimli Eskart ücreti 2.50 TL’den 3.50 TL’ye çıkarılmıştı. Yapılan zammın ardından öğrenciler, sosyal medyadan tepkilerini dile getirmişlerdi. İstanbul’da ise toplu ulaşıma yapılan yüzde 40’lık zammın öğrencilere yansıyan bölümünün İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanması kararı, 14 Nisan’da oy çokluğuyla kabul edildi. Bunun üzerine Eskişehir’de yaşayan öğrenciler de son dönemlerde toplu ulaşıma yönelik zamların fazla olmasına dikkat çekerek İstanbul’da olduğu gibi aradaki farkın Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmasını istediklerini belirtti.

“Ulaşım 2 TL gibi eski fiyatlara dönerse çok iyi olur”

Eskişehir’de 4 yıldır üniversite okuyan Volkan Çıldır, ulaşım zamlarının öğrencileri çok fazla etkilediğini belirtti. Öğrencilerin bu durumdan fazlasıyla rahatsız olduğunu dile getiren Çıldır, “Eskişehir bir öğrenci şehri ve öğrencilerin çok sevdiği bir şehir. Zaten öğrenci sayısı da fazla olduğu için zamların geri çekilmesi bizleri çok rahatlatabilirdi. Ben buradan yetkililere seslenmek istiyorum. Umarım bu durum için bir şeyler yaparlar ve biz de sevinebiliriz. 3.50 TL, bir öğrenci için gerçekten çok pahalı bir ücret. Öğrenci ulaşım ücretleri, 2.50 TL veya 2 TL gibi eski fiyatlara dönebilirse bizim için çok daha iyi olur” dedi.

“İstanbul’da öğrencilere yönelik zamların geri alınmasını destekliyorum”

Her gün tramvayı kullanmak zorunda olan üniversite öğrencisi Burak Tüzer, ulaşım zamlarının en çok öğrencileri etkilediğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin öğrencilere yönelik zamları karşılaması gerektiğini dile getiren Tüzer, “Biz zamların etkilerini çok fazla görüyoruz. Mesela örnek vermek gerekirse, bugün sabah tramvayı kullandım. Tek basımda 3.50 TL ücret kesti. Şimdi bunu her seferinde günde iki defa yaptığımızı düşünürsek çok basit bir hesapla günlük hayatta ne kadar zorlandığımızı anlayabilirsiniz. İstanbul’da öğrencilere yönelik zamların geri alınmasını destekliyorum. İlk baştan yanlış verilmiş bir karardı. Eskişehir’de en azından öğrencilerin zamları geri çekilebilirse biz çok rahatlarız. Böyle bir şey olmasını da çok isterim” ifadelerini kullandı.

“Eskişehir’de ulaşım şu an çok pahalı”

Zamların ardından uzun süredir toplu ulaşımı kullanmadığına değinen üniversite öğrencisi Ufuk Aygün, artık fiyatları takip edemediğini söyledi. Aygün, “Eskişehir’de ulaşım şu an çok pahalı. En son 2.50 TL’ye biniyorduk. Şimdi kaç para olduğunu bile bilmiyorum. Tam ücretin 6 TL olduğunu biliyorum. Bu çok sıkıntılı bir durum. Büyükşehir Belediyesi’nin zamları geri çekmesini istiyorum. Sonuçta Eskişehir öğrencilerden oluşan bir şehir ve bunu kesinlikle yapmaları gerekiyor” sözlerini kullandı.

Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye ve Tanzanya arasında yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi

Türkiye-Tanzanya İş Forumu’nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “İki ülke arasından yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi. Geçen yıl 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimizin 1 milyar dolar hedefini yakalaması konusunda tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç sektörü gibi önemli fırsatlar bulunuyor” dedi.

Uğur Çetin – İsmail Coşkun
İSTANBUL-
Türkiye Tanzanya İş Forumu Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan’ın katılımı ile gerçekleşti. Forumda konuşan Bolat, “İki ülke arasında 1 milyar dolar ticaret hacminin belirlendi. Geçen yıl 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimizde söz konusu 1 milyar dolar hedefini yakalaması konusunda tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç sektörü gibi önemli fırsatlar bulunuyor. Tanzanya tarafı ise altın, elmas, kömür, kaju ve pamuk gibi bizlere tedarik edeceği çok önemli tarımsal ürünler var” dedi.

“Türkiye ve Tanzanya arasında yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi”

Türkiye ve Tanzanya’nın birbirine sunduğu çok önemli fırsatların olduğunu belirten Bakan Bolat, “Bu fırsatların arasında tarım, tekstil-giyim, ilaç gibi sektörler büyük önem taşıyor. Tanzanya tarafında ise altın, elmas, kömür, kaju ve pamuk gibi bizlere tedarik edeceği çok önemli tarımsal ürünler var. Türkiye-Tanzanya arasında 2023 yılında 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimiz bu yıl 1 milyar dolar olarak belirlendi. İki ülke arasında çifte vergilendirilmenin önlenmesi anlaşması için maliye bakanlıklarına talepte bulunacak. Daha hızlı aksiyon alabilmek adına JETCO yeni nesil ekonomik taslak anlaşma metinlerini gönderip hızlandırma gerçekleştireceğiz. Müteahhitlik hizmetleri noktasında Tanzanya önemli fırsatlar sunmakta. Şu ana kadar 6.4 milyar dolarlık 14 adet projeyi üstlenen Türk müteahhitlerini tebrik ediyoruz. Türk müteahhitler Tanzanya’da yeni projeler üstleneceklerdir. Bu forum inşallah Türkiye-Tanzanya arasında hem siyasi alanında hem de ekonomik ticaret konusunda yeni bir dönüm noktası olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Ekonomi

Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile mart ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar TL oldu.

Ali Canberk Özbuğutu
İSTANBUL-
Mart ayı itibarıyla Türkiye’de kredi kartı sayısı 121,4 milyon, banka kartı sayısı 192,0 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 93,3 milyon adet oldu. 2023 yılının Mart ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 17’lik, banka kartı adedinde yüzde 10’luk, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 23’lük artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise 406,7 milyon adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artış gösterdi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2024 Yılı Mart ayı verilerini açıkladı. Buna göre, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile mart ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar TL oldu. Kartlı ödemelerin 991,8 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken 167,8 milyar TL’sinde banka kartları, 21,8 milyar TL’sinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 138, banka kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 71 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 157 oldu.

Toplam ödeme adedi yüzde 25 arttı

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile mart ayında yapılan toplam ödeme adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 1,45 milyar adet oldu. Kartlı ödemelerin 817,7 milyon adedi kredi kartları ile yapılırken 518,2 milyon adedinde banka kartları, 116,9 milyon adedinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartları ile yapılan ödeme adetlerinde büyüme oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27, banka kartları ile yapılan ödeme adetlerinde yüzde 15 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödeme adetlerinde ise bu oran yüzde 59 oldu.

İnternetten kartlı ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 135 artarak 355 milyar TL’ye yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 30 oldu.

Mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4’ü temassız

İnternetten kartlı ödeme adedi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 219,6 milyon adede yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 16 oldu.
Kartlarla yapılan temassız ödeme adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artarak 916 milyon adet oldu. Temassız ödeme tutarı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 155 artarak 327,2 milyar TL oldu. Mart ayında mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4’ü temassız gerçekleşti.

Okumaya devam et

Ekonomi

Yurt dışı borçlanması yaparak aylık bağlatacaklara kolaylık

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Müracaatta bulunan vatandaşlarımız ‘Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesine’ ek olarak sunulması gereken ‘3201 Sayılı Kanuna Göre Aylık Talebinde Bulunanlara Mahsus Beyan ve Taahhüt Belgesini’ artık e-Devlet üzerinden verebilecek” dedi.

Burak Can Ekizoğlu
ANKARA-
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yurt dışı borçlanması yaparak aylık bağlanması müracaatında bulunan sigortalıların işlemlerinin kolaylaştırılabilmesi için e-Devlet üzerinden yeni bir işlem başlattıklarını bildirdi.

Bakan Işıkhan, “Müracaatta bulunan vatandaşlarımız ‘Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesine’ ek olarak sunulması gereken ‘3201 Sayılı Kanuna Göre Aylık Talebinde Bulunanlara Mahsus Beyan ve Taahhüt Belgesini’ artık e-Devlet üzerinden verebilecek” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar daha ayrıntılı bilgiyi “https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tahsis-talep-taahhut-beyan” adresinden ulaşabilecek.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.