Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Sokak hayvanları için CAHİDE Vakfı kuruldu

Türkiye’deki sokak hayvanlarının yaşam şartlarını iyileştirmek için çalışma yürütecek olan CAHİDE Vakfı Gaziantep’te kuruldu. Vakfın Başkanı Avukat Cengiz Bayram, “CAHİDE Vakfı olarak sokak hayvanlarının hayatına katkı sağlamak için çalışacağız” dedi.

GAZİANTEP-Gaziantep’te yıllardan beri kimsesiz sokak hayvanlarının yardımına koşan Canlı Hayatı İyileştirme Derneği’nin (CAHİDE) vakıflaşmaya ilişkin yürüttüğü çalışmalar tamamlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre CAHİDE Vakfı resmen kurulmuş oldu. Kurucu Başkanı Avukat Cengiz Bayram olan vakıf, CAHİDE Derneği ile birlikte sokak hayvanlarına ilişkin çalışmalar yürütecek.

“Sokak hayvanlarının yaşamına katkı sağlamak”

Vakfın kuruluş amacına ilişkin Resmi Gazetede, “Başta sokak hayvanlarının yaşamlarını iyileştirmek olmak üzere, tüm hayvanları, sokak çocuklarını, yaşlıların ve bununla ilişkili olarak hekim ve veteriner hekimlerin yaşamlarını iyileştirmek ve hepsini bir araya getirerek onların yaşamlarına gücü ölçüsünde katkı sağlamaktır” ifadeleri kullanıldı.

Vakfın çalışmalarını sonlandırması durumunda arta kalan mal ve haklarının TEMA Vakfına devredileceği kararda belirtildi. Vakıf ayrıca Gaziantep’in Oğuzeli ilçesindeki 20 bin metrekarelik Türkiye’nin en büyük hayvan barınaklarından olan hayvan barınağıyla öne çıkıyor.

Yıllardan beridir CAHİDE Derneği çatısı altında sokak hayvanlarıyla ilgili çalışma yürüttüklerini hatırlatan Avukat Cengiz Bayram, vakfın sokak hayvanları için kurulduğunu belirtti. Vakfın çalışmalarını CAHİDE Derneği ile birlikte yürüteceğini aktaran Bayram, “CAHİDE Vakfı olarak sokak hayvanlarının hayatına katkı sağlamak için çalışacağız” dedi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevre

Ölü yunuslar kıyıya vuruyor, sebebi şok etti

Kocaeli’nin farklı bölgelerinde ölü olarak kıyaya vuran yunuslarla ilgili Kocaeli Veterinerler Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, “Üzülerek yunuslara kurşun sıkıldığını görüyorum” dedi.

Ardacan Uzun – Cihan Atik
KOCAELİ-
Son olarak, Kocaeli Körfezi’nin Karamürsel sahilinde vatandaşlar suyun üzerinde hareketsiz olarak fark ettikleri yunusu kıyıya çıkardı. Baş kısmından yaralandığı görülen yunusun öldüğü anlaşıldı. Yunusu cep telefonu ile kaydeden vatandaşın ‘Vurmuşlar abi’ dediği de görüntüye yansıdı. Kocaeli Veterinerler Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, kıyıya vuran yunuslara nasıl müdahale edilmesi gerektiğini açıkladı ve ortaya çıkabilecek tehlikeleri açıkladı.

“Öldüyse hiç dokunulmaması gerekiyor”

Kocaeli Veterinerler Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, “Son zamanlarda yunusların kıyılarımıza vurduklarını görüyoruz. Bunun iki ana temel nedeni bulunuyor. Birincisi; yoğun virüs ve bakteri enfeksiyonlarına bağlı olarak hastalık geçirmeleri, diğer nedeni ise yaralanmaları. Kendilerini güvenli bir limanda hissederek, kıyıya vurabilmektedirler. Kıyıya vuran bir yunusu suya itmememiz gerekiyor. Hastalıklı veya yaralı bir hayvanı ölüme terk etmiş oluyoruz. Müdahaleden kaçınılması gerekiyor çünkü virüs ve bakteri taşıyabilir, insanlara bulaştırabilir. Can havliyle insana zarar verebilirler. Yüzgeciyle, kuyruğuyla yada ısırarak insanlara zarar verebilirler. Yapılması gereken ilk şey belediyelerimizden veteriner hekim desteği istemek olmalı. Acil bir müdahale yapılması gerekiyorsa mutlaka eldiven kullanılması gerekiyor. Canlı ise suyla teması sağlanabilir, yan veya sırt üstü yatıyorsa, karın üstü yatırılarak daha iyi solunum gerçekleşmesi sağlanmalıdır. Yunuslar suyla temas etmediği zaman derileri çabuk kuruyabilen hayvanlardır bu sebeple çabuk dehidrasyona girebilirler. Islak havlu veya tişört varsa bununla üzerleri ıslatılmalıdır. İşlem esnasında solunum aralığı ve yüzgeçler hayvanın nefes alması için kapatılmaması gerekiyor. Öldüyse hiç dokunulmaması gerekiyor, profesyonel ekipten, belediye ekiplerinin gelmemesi sağlanmalıdır” dedi.

“Yunuslara kurşun sıkıldığını görüyorum”

Mehmet Bostancı “Üzülerek yunuslara kurşun sıkıldığını görüyorum, bu kişilerin insanlıktan uzak olduğunu düşünüyorum. ‘Hayvanı sevmeyen insanı sevemez’ sözünü hatırlatmak istiyorum. 15 gün önce Kefken Sahiline yunuslarımız vurdu. Darıca ve Karamürsel’de yakın zamanda Körfez’e yunuslar vurdu. Yunuslar hastalıktan veya yaralanma sebebiyle kıyıya vurabilmektedir” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Çevre

Kızılırmak alarm veriyor: Baraj sularının çekildiği alanda koyunlar otluyor

Kırıkkale’den geçen Türkiye’nin en uzun nehri Kızılırmak’ta kuraklık tehlikesi alarm veriyor. Baraj sularının çekildiği alanda da koyunların otladığı görüldü.
Hasan Ay


KIRIKKALE-
Kırıkkale’de karsız ve yağmursuz geçen bir kış mevsiminin ardından bahar yüzünü göstermeye başladı. Hava sıcaklıklarının yükseldiği kentte, kuraklık tehlikesi alarm veriyor. Türkiye’nin en uzun nehri Kızılırmak’ın beslediği Kapulukaya Barajı’nda da su seviyesi düştü. Karaahmetli köyünde çiftçilik ve besicilik yapan Türkyılmaz ailesi, su seviyesinin düşmesi ile baraj yatağında küçükbaş hayvanlarını otlatıyor.

Sivas ilindeki Kızıldağ’ın yamacından doğup Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun’dan geçerek Karadeniz’e dökülen Kızılırmak’ta da su seviyesi düştü. Bin 355 kilometre uzunluğundaki ırmakta adacıklar ortaya çıktı. Besicilik yapan Ali Türkyılmaz, baraj suyunun yaklaşık 50 metre kadar çekildiğini belirterek, kış mevsiminde de yeterli miktarda kar ve yağmurun yağmadığını söyledi.

“Bu işin sonu ne olacak bilmiyorum”

Çiftçilerin de kuraklıktan etkileneceğini ifade eden Türkyılmaz, “Daha önce baraj seviyesi çok yüksekti, şimdi çok azaldı. Kar, yağmur yağmadı. Baraj suyu 50 metre çekildi. Bu işin sonu ne olacak bilmiyorum. Daha önce baraj suyu yola kadar çıkıyordu, şu an çok düştü. Bir taraftan da ekim yapılıyor, nohut ekiyorlar. Bu tarafa da pancar ekecekler. Nasıl sulama yapılacak, bilmiyorum” dedi.

Okumaya devam et

Çevre

Samsun’da zirai don uyarısı

Samsun Valiliği, iç ve yüksek kesimlerde hafif ve orta kuvvette zirai don beklendiği uyarısında bulundu.

SAMSUN-
Valilikten yapılan açıklamada, “23 Mart Cumartesi akşam saatlerinden, 25 Mart Pazartesi sabah saatlerine kadar bölgemizin iç ve yüksek kesimlerinde hafif, yer yer orta şiddette don hadisesi beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı başta zirai faaliyetlerle uğraşan çiftçiler olmak üzere ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir” denildi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.