Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Dünya

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö: Erdoğan ile yeni bir görüşme yapmaya hazırım

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Finlandiya’nın NATO üyeliğine başvurusu hakkında, “Erdoğan ile yeni bir görüşme yapmaya hazırım” dedi.

Aylin Albayrak
HELSİNKİ-
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine sıcak bakmadığı açıklamalarından sonra bu sözlere şaşırdığını belirtti. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ile Finlandiya’nın NATO üyeliğine başvuracağını bir basın toplantısı sırasında duyuran Niinistö’ya Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının Finlandiya için endişe oluşturup oluşturmadığı soruldu. Niinistö yaptığı açıklamada, “Açıkçası bu beni şaşırttı çünkü yaklaşık bir ay önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir telefon görüşmesi yaptım. Ve aslında, NATO üyeliğine başvurumuzu olumlu olarak değerlendireceğini söyledi. Kendisine teşekkür ettim. Ancak bunlar dün duyduklarımızdan farklıydı. Bence şu anda ihtiyacımız olan şey, net bir cevap. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gündeme gelen sorunlar hakkında yeni bir görüşme yapmaya hazırım” şeklinde konuştu.

“Sürecin hızlı olmasını sağlamaya çalışacağız”

Başbakan Marin ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Onay sürecinin mümkün olduğu kadar kısa ve sorunsuz geçmesini umuyoruz. Bu nedenle, pek çok NATO üyesi ülkeyle, bahar aylarında sürecimizi ve NATO’ya katılma yeteneklerimizi tartıştık. Bu yüzden, önümüzdeki birkaç ay içinde bu sürecin mümkün olduğunca sorunsuz ve hızlı olmasını sağlamaya çalışacağız. Finlandiya’nın veya İsveç’in NATO üyeliği konusunda herhangi bir sorun olacağına dair NATO’dan herhangi bir belirti görmedik. NATO ile zaten bağlantılı olan tüm yeteneklere sahibiz. Ve biz NATO’nun yakın ortağıyız. Ancak bazı sorulara ilişkin belirli açıklamalar gördük. Bu tartışmaları ülkelerle ve bakanlarla yapmamızın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Diğer liderlerle de çok sakin bir şekilde her konuyu tartışıyoruz ama sorun çıkacağını sanmıyorum” dedi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dünya

İngiliz Bakan Cameron: Gazze’ye deniz koridorunun başlaması aylar sürer

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi üzerinden Gazze Şeridi’ne yardım götürmek için planlanan deniz koridorunun bütünüyle başlamasının aylar süreceğini söyledi.

LONDRA-
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, dünyanın birçok ülkesi bölgeye insani yardım ulaştırmak için yeni yollar arıyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in bugün Güney Kıbrıs üzerinden Gazze’ye deniz yoluyla insani yardım koridoru açılacağını duyurmasının ardından İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron açıklama yaptı. Cameron, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi üzerinden Gazze Şeridi’ne yardım götürmek için planlanan deniz koridorunun bütünüyle başlamasının aylar süreceğini söyledi. ABD öncülüğündeki planı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Cameron, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki İsrail limanı Aşdod’a derhal yardım girmesine izin verilmesi çağrısında bulunarak, “Gemiler bugün Kıbrıs’tan Aşdod’a yardım götürebilir” dedi. Güney Kıbrıs’a götürülecek yardımın ön incelemesinde İngiltere’nin rol oynayacağını kaydeden Cameron, “Gerekirse yardımın sağlanması ve ulaştırılmasında da rol oynayabiliriz” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Dünya

ABD’deki ön seçimlerde kritik gün: Süper Salı

ABD’de partilerin başkan adaylarının belirlenmesi için en fazla ön seçimin yapıldığı ‘Süper Salı’da Cumhuriyetçi Parti 15, Demokrat Parti ise 16 eyalette seçim düzenleyecek.

WASHINGTON-
ABD’de seçim için kritik bir öneme sahip ‘Süper Salı’da seçmenler Kasım ayında düzenlenecek başkanlık seçiminde sandıkta kimi görmek istediklerine karar verecek. Partilerin başkan adaylarının belirlenmesi için en fazla ön seçimin gerçekleştirileceği ülkede, Cumhuriyetçi Parti 15, Demokrat Parti ise 16 eyalette ön seçime girecek.

ABD’de 1976’dan bu yana Süper Salı olarak nitelendirilen önemli günde seçmenler, başkan adayını belirleyecek seçiciler kurulu delegelerine oy verecek. Toplam delege sayısının üçte birinden fazlasının bugün seçilecek olması nedeniyle Süper Salı kritik bir önem taşıyor. Cumhuriyetçi Parti’den başkan adayını belirleyecek 874 delege, Demokrat Parti’den ise bin 420 delege bugün seçilecek.

Öte yandan, Demokratların aday adayı ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhuriyetçi Parti’nin aday adayı Donald Trump’ın adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Süper Salı Trump’ın rakibi Nikki Haley’nin son şansı olarak görülürken, ön seçimlerdeki tek zaferini Washington’da kazanan Halley’in bugünün ardından seçimden çekilmesi bekleniyor.

Donald Trump’ın şu ana kadar gerçekleştirilen ön seçimlerde 273, rakibi Nikki Haley’in ise 43 delege kazandı.

Okumaya devam et

Asayiş

Rusya, Odessa’da apartmanı vurdu: 3 ölü, 8 yaralı

Rus ordusunun Ukrayna’nın Odessa kentinde bir apartmanı hedef aldığı saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı.

ODESSA-
Rusya, Ukrayna’ya saldırılarını 3. yılda sürdürüyor. Rus ordusu insansız hava aracıyla (İHA) gece saatlerinde Ukrayna’nın farklı bölgelerini hedef aldı. Ukrayna Devlet Acil Servisinden yapılan açıklamada, Odessa kentinde bir İHA’nın isabet ettiği binada 3 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin de yaralandığı belirtildi.

“Daha fazla hava savunma sistemi ve hava savunma füzesi hayat kurtarır”

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Rusya sivillere karşı savaşını sürdürüyor. Rusya, Harkov, Odessa ve Sumy bölgesindeki şehirlere Shahed insansız hava araçlarını kullanarak saldırı düzenledi. İHA’lardan biri Odessa’da bir apartmana isabet ederek 18 daireyi yok etti. Ortaklarımızdan daha fazla hava savunma sistemi yardımına ihtiyacımız var. Halkımızı Rus teröründen etkili bir şekilde korumak için Ukrayna hava kalkanının güçlendirilmesi gerekiyor. Daha fazla hava savunma sistemi ve hava savunma füzesi hayat kurtarır” ifadelerini kullandı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.