Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Dünya

Çavuşoğlu: Savaşın açlık krizini daha da kötüleştirmemesi için uluslararası iş birliğine ihtiyacımız var

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna’nın üretim ve ihraç imkanlarındaki düşüşün küresel gıda güvenliğini doğrudan etkileyeceğini belirterek, “Bu savaşın açlık krizini daha da kötüleştirmemesi için uluslararası iş birliğine ihtiyacımız var” dedi.

NEW YORK-Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, New York’ta ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in ev sahipliğinde düzenlenen Bakanlar düzeyindeki Küresel Gıda Güvenliği Eylem Çağrısı (Global Food Security Call to Action) Toplantısına katıldı. Bu girişim için ABD’li mevkidaşı Blinken’a teşekkür eden Çavuşoğlu, “Dünya bir açlık kriziyle karşı karşıya. Dünya Sağlık Teşkilatı 800 milyondan fazla insanın hala açlıkla karşı karşıya olduğunu tahmin ediyor. Çatışmalar açık ara bu durumun en büyük sebebi. Dünyanın açlık çeken insanlarının yaklaşık yüzde 60’ı çatışma alanlarında yaşıyor. Her yeni çatışma, insanları açlığa iten yeni bir dalgayı tetikliyor. Her iki ülke de ana küresel gıda tedarikçilerinden olduğu için özellikle Rusya-Ukrayna çatışması ve Rusya’nın saldırganlığı büyük bir güçlük yaratıyor. Bu ülkelerin üretim ve ihraç imkanlarındaki düşüş, küresel gıda güvenliğini doğrudan etkileyecek. Bu savaşın açlık krizini daha da kötüleştirmemesi için uluslararası iş birliğine ihtiyacımız var. Bu, çatışmaların barışçıl çözümü için neden birlikte çalışmamız gerektiğiniz gösteren bir başka sebep” dedi.

Türkiye, Akdeniz Bakanlar Diyaloğu’na eş başkanlık yapacak

Çavuşoğlu, “Politikalarımızın merkezinde insani bir yaklaşım var. Bugün karşılaştığımız krizlerde de bu yaklaşım geçerli. BM’nin Türkiye’den gerçekleştirdiği insani operasyonlarını hem personel yerleşimi hem de yardım dağıtımı için kolaylaştırıyoruz. Gıda güvenliğini sağlamak için Genel Sekreter’in (Antonio Guterres) insani koridorlar oluşturma çabalarını destekliyoruz. BM ile birlikte tahıl taşıyan Ukrayna gemilerinin güvenli geçişini sağlamak için çalışıyoruz. Tüm bu insani konularda bir Temas Grubu kurmak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

İtalya’nın gıda güvenliğine ilişkin Akdeniz Bakanlar Diyaloğu oluşturma girişimini memnuniyetle karşıladığını belirten Çavuşoğlu, “Değerli dostum Bakan Luigi Di Maio’nun daveti üzerine etkinliğe eş başkanlık edeceğiz” dedi.

Çavuşoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Tüm bu çabalara rağmen daha yapılacak çok şey olduğunu biliyoruz. Bugün Türkiye’nin Küresel Gıda Güvenliği Eylem Çağrısı’nı desteklemek için 6 maddelik bir paketi uygulayacağını duyurmaktan mutluluk duyuyorum. En çok etkilenen ülkelere tohum ve teknik uzmanlık yardımı sağlayacağız. En çok etkilenen ülkelere fayda sağlamak için ulusal ticareti kolaylaştırma önlemleri üzerinde çalışacağız. Mülteciler için gıda yardımı dahil farklı türlerde yardımlar sağlayacağız. Taahhütlerin uygulanmasında ortaklarımızla eşgüdüm yapmaya hazırız. FAO-Türkiye Ortaklık Programı üzerinden toplanan fonlar ve imkanlar gıda güvenliğiyle ilgili çabalara aktarılacak. Son olarak BM Gıda Sistemleri Zirvesindeki taahhütlerimize bağlılığımızı yeniden teyit ediyor, uluslararası örgütlerle iş birliğimiz güçlendiriyoruz.”

“Türkiye harekete geçmeye hazır”

Çavuşoğlu, “1932 ve 1933 yıllarında Holodomor’daki kitlesel kıtlık nedeniyle Ukrayna’da yaklaşık 8 milyon, bölgede ise yaklaşık 10 milyon insan hayatını kaybetti. Ancak kıtlığın 21. yüzyılda yeri ve bahanesi yok. Bugün temellerini attığımız eylemler, ortaya çıkan krizin etkilerini hafifletecek, tarımı iyileştirecek ve hayatlar kurtaracak. Türkiye harekete geçmeye hazırdır, isteklidir ve Küresel Gıda Güvenliği için Yol Haritası-Eylem Çağrısını desteklemektedir” şeklinde konuştu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dünya

İngiliz Bakan Cameron: Gazze’ye deniz koridorunun başlaması aylar sürer

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi üzerinden Gazze Şeridi’ne yardım götürmek için planlanan deniz koridorunun bütünüyle başlamasının aylar süreceğini söyledi.

LONDRA-
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, dünyanın birçok ülkesi bölgeye insani yardım ulaştırmak için yeni yollar arıyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in bugün Güney Kıbrıs üzerinden Gazze’ye deniz yoluyla insani yardım koridoru açılacağını duyurmasının ardından İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron açıklama yaptı. Cameron, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi üzerinden Gazze Şeridi’ne yardım götürmek için planlanan deniz koridorunun bütünüyle başlamasının aylar süreceğini söyledi. ABD öncülüğündeki planı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Cameron, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki İsrail limanı Aşdod’a derhal yardım girmesine izin verilmesi çağrısında bulunarak, “Gemiler bugün Kıbrıs’tan Aşdod’a yardım götürebilir” dedi. Güney Kıbrıs’a götürülecek yardımın ön incelemesinde İngiltere’nin rol oynayacağını kaydeden Cameron, “Gerekirse yardımın sağlanması ve ulaştırılmasında da rol oynayabiliriz” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Dünya

ABD’deki ön seçimlerde kritik gün: Süper Salı

ABD’de partilerin başkan adaylarının belirlenmesi için en fazla ön seçimin yapıldığı ‘Süper Salı’da Cumhuriyetçi Parti 15, Demokrat Parti ise 16 eyalette seçim düzenleyecek.

WASHINGTON-
ABD’de seçim için kritik bir öneme sahip ‘Süper Salı’da seçmenler Kasım ayında düzenlenecek başkanlık seçiminde sandıkta kimi görmek istediklerine karar verecek. Partilerin başkan adaylarının belirlenmesi için en fazla ön seçimin gerçekleştirileceği ülkede, Cumhuriyetçi Parti 15, Demokrat Parti ise 16 eyalette ön seçime girecek.

ABD’de 1976’dan bu yana Süper Salı olarak nitelendirilen önemli günde seçmenler, başkan adayını belirleyecek seçiciler kurulu delegelerine oy verecek. Toplam delege sayısının üçte birinden fazlasının bugün seçilecek olması nedeniyle Süper Salı kritik bir önem taşıyor. Cumhuriyetçi Parti’den başkan adayını belirleyecek 874 delege, Demokrat Parti’den ise bin 420 delege bugün seçilecek.

Öte yandan, Demokratların aday adayı ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhuriyetçi Parti’nin aday adayı Donald Trump’ın adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Süper Salı Trump’ın rakibi Nikki Haley’nin son şansı olarak görülürken, ön seçimlerdeki tek zaferini Washington’da kazanan Halley’in bugünün ardından seçimden çekilmesi bekleniyor.

Donald Trump’ın şu ana kadar gerçekleştirilen ön seçimlerde 273, rakibi Nikki Haley’in ise 43 delege kazandı.

Okumaya devam et

Asayiş

Rusya, Odessa’da apartmanı vurdu: 3 ölü, 8 yaralı

Rus ordusunun Ukrayna’nın Odessa kentinde bir apartmanı hedef aldığı saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı.

ODESSA-
Rusya, Ukrayna’ya saldırılarını 3. yılda sürdürüyor. Rus ordusu insansız hava aracıyla (İHA) gece saatlerinde Ukrayna’nın farklı bölgelerini hedef aldı. Ukrayna Devlet Acil Servisinden yapılan açıklamada, Odessa kentinde bir İHA’nın isabet ettiği binada 3 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin de yaralandığı belirtildi.

“Daha fazla hava savunma sistemi ve hava savunma füzesi hayat kurtarır”

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Rusya sivillere karşı savaşını sürdürüyor. Rusya, Harkov, Odessa ve Sumy bölgesindeki şehirlere Shahed insansız hava araçlarını kullanarak saldırı düzenledi. İHA’lardan biri Odessa’da bir apartmana isabet ederek 18 daireyi yok etti. Ortaklarımızdan daha fazla hava savunma sistemi yardımına ihtiyacımız var. Halkımızı Rus teröründen etkili bir şekilde korumak için Ukrayna hava kalkanının güçlendirilmesi gerekiyor. Daha fazla hava savunma sistemi ve hava savunma füzesi hayat kurtarır” ifadelerini kullandı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.