Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Hisarcıklıoğlu: Ülkemizin 60 yıllık hayalini gerçekleştiriyoruz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ülkemizin 60 yıllık hayalini gerçekleştiriyoruz. Tarihimizde ilk defa, fikri mülkiyet haklarının tamamı ülkemize ait olan, doğuştan elektrikli bir otomobil üretiyoruz. Seneye TOGG’u yollarda görmeye başlıyoruz” dedi.

SAMSUN-
Samsun Üniversitesi’nde öğrenci ve akademisyenlere “Girişimcilik, Liderlik ve Türkiye’nin Teknoloji Hamlesi” konulu konferans veren Hisarcıklıoğlu, iyi bir girişimci olmanın yolunun ortaklık kültürünü geliştirmekten geçtiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, “Bizim kültürümüzde ‘icat çıkarma’ deyimi çoktur. Lakin devir icat çıkarma devri. Devir, eski köye yeni adet getirme devri. Sermayeniz bir garaj, bir de bilgisayar. Dijital dönemdeyiz. Dijital dönüşümle birlikte yeni ihtiyaçlar da ortaya çıkıyor. Firmalar her işi kendi yapmak yerine bireysel girişimcilerle ortak çalışmaya başladılar” diye konuştu.

“Dünyanın en büyük şirketleri teknolojiden çıkıyor”

Zuckerberk, Elon Musk ve Jack Ma gibi girişimcilerin ortak özelliklerine değinerek konuşmasını sürdüren Hisarcıklıoğlu, “Günümüzün büyük şirketleri teknoloji şirketleridir. Genç girişimciler ve şirketleri artık sıkça görünüyor. Zuckerberk, bugün piyasa değeri 1 trilyon dolar olan Facebook’u 23 yaşında kurarken, Whatsapp 55 çalışanıyla 24 milyar dolarlık marka değerine ulaştı. Elon Musk adında bir girişimcinin kurduğu ve dünyanın en değerli otomotiv şirketi olan Tesla, diğer tüm otomotiv şirketlerinin toplamından daha değerli. Bir bilgisayar, iyi bir fikir ve azimle, kendi işimizi kurmak mümkün. Bunlar başka ülkede olur ama bizde olmaz gibi düşünceye kapılabilirsiniz. Fakat geçen sene, tam 129 Türk girişimine, yurt dışından 1,3 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu yatırımları alan şirketlerin çoğunu da sizler gibi üniversite öğrencisi veya okulu yeni bitirmiş gençler kurdu. Şimdi bunlar için, ‘kodlama bilmek filan lazım’ diyen olur. Bizim Ankara ETÜ mezunu bir kardeşimiz, Hediye Sönmez, memleketine döndü ve babasının tarlasındaki narenciyeyi internetten tüm ülkeye satmaya başladı. Yani demem o ki, fırsatlar çok” şeklinde konuştu.

“Ülkemizin 60 yıllık hayalini gerçekleştiriyoruz”

Elektrikli ve otonom araçlarının otomotiv sektörüne girmek için bir fırsat olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Araba dediğimiz cihaz dönüşüyor. Türkiye için hem bir pazara giriş fırsatı hem de otomotiv yan sanayimizin bu dönüşümün dışında kalmaması tedbir alma mecburiyeti doğdu. İşte biz Türkiye’nin otomobili TOGG’a bu vizyonla başladık. Ülkemizin 60 yıllık hayalini gerçekleştiriyoruz. Tarihimizde ilk defa, fikri mülkiyet haklarının tamamı ülkemize ait olan, doğuştan elektrikli bir otomobil üretiyoruz. Ülkemizin yeşil dönüşüm sürecine ve mobilite ekosistemine katkı sağlıyoruz. Bursa Gemlik’teki üretim tesislerimiz de İnşallah bu sene sonunda faaliyete geçiyor. Seneye de TOGG’u yollarda görmeye başlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bizim zenginliğimiz bütün farklılıklara rağmen bu coğrafyada birlikte yaşamak”

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu kazanmak için ötekileştirmemek gerektiğine dikkat çekerek “Hepimiz aynı değiliz. Her birimiz farklı yaratılmışız. İnsan düşündüğü için diğer canlılardan ayrılır. Farklı düşünenler, fikirler çarpışsın ki ortaya güzel şeyler çıksın. Zenginlikler farklılıklardan çıkar. Etnik kökenimiz, mezhebimiz farklı olabilir ama bizim zenginliğimiz bu coğrafyada birlikte yaşamak. Birbirinizi sevin. Severseniz iyi görünürsünüz, mutlu olursunuz” dedi. Türkiye’nin zor bir coğrafya olduğunu vurgulayan Başkan Hisarcıklıoğlu, bu zorluğun “Ben değil, biz varız” düşüncesini gerektirdiğini belirterek konuşmasını tamamladı.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

TAB Gıda, 2023 yılı finansal sonuçlarını açıkladı

TAB Gıda, 2023 yılı sonunda 81 şehirde 1615 restorana ulaşarak büyümesini sürdürdü. 2023 yılında sistem genelinde satış hacmini yüzde 106 artışla 25 milyar 136 milyon TL’ye ulaştırdı.

TAB Gıda, 2023 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket 2023 yılı sonunda operasyonlarını Türkiye, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde toplam 81 şehre yayarak 183 yeni restoran açtı ve 1615 restorana ulaştı. 2023’te ortalama 350 milyon müşteriye hizmet vererek 204 milyon sipariş aldı. Şirketin net satışları 2023 yılı sonunda enflasyona göre düzenlenmiş rakamlarla reel olarak yüzde 20 artış göstererek 19 milyar 988 milyon TL’ye ulaştı. Düzeltilmiş FAVÖK’ü 2023 yılında, enflasyona göre düzenlenmiş rakamlara oranla yüzde 83 artarak 4 milyar 321 milyon TL’ye yükseldi. 2023 yılı net karı, enflasyona göre düzenlenmiş rakamlara göre, bir önceki yıla oranla yüzde 33 artarak 2 milyar 458 milyon TL’ye ulaştı. Dijitalleşme ve yeni teknoloji yatırımlarının hızını artıran şirket, müşteri deneyimini üst seviyeye taşıyacak çeşitli uygulamaları devreye aldı.

“Şirket olarak halka arz döneminde yatırımcılarımızla paylaştığımız öngörülerin ötesinde bir performans sergilemenin memnuniyetini yaşıyoruz”

TAB Gıda’nın 2023 yılındaki operasyonel ve finansal başarısının stratejik hedeflere titizlikle bağlı kalmalarının, finansal dengeyi ve disiplini koruyarak karlı büyümeye odaklanmalarının bir sonucu olduğunu dile getiren TAB Gıda Co-CEO’su Özgür Çetinkaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin hızlı servis restoran sektöründeki lider konumumuzu daha da güçlendirdik. 2023 yılında hem dijitalleşmeye hem de yeni restoran açılışları ve restoran yenilemelerine 1,5 milyar TL’ye yakın yatırım yaptık. Sistemimize 183 yeni restoran ekleyerek 1615 restorana ulaştık. Restoranlarımızın 928’ini TAB Gıda olarak kendimiz, 687’sini ise franchise girişimcilerimiz ile birlikte yönetiyoruz. Franchise operasyonlarımız dahil 22 bini aşkın çalışana istihdam sağlıyoruz. Kadın çalışan sayısında Türkiye’nin lider şirketleri arasındayız. Her gün birlikte daha da güçlenerek büyümeye devam ediyoruz. Enflasyona göre düzenlenmiş gelirlerimiz, geçen yıla kıyasla yüzde 20 reel artışla 19 milyar 988 milyon TL’ye ulaştı. Disiplinli finansal ve operasyonel yönetim ile kar odaklı stratejilerimiz sayesinde, enflasyona göre düzenlenmiş düzeltilmiş FAVÖK’ümüzü yüzde 83 artırarak 4 milyar 321 milyon TL’ye yükselttik. Bu dikkat çekici finansal performansımız neticesinde, net karımızı reel olarak yüzde 33 arttırarak 2 milyar 458 milyon TL’ye çıkardık. Karlılığımızdaki artışın arkasındaki en önemli güç, ekosistem şirketlerimizle oluşturduğumuz sinerjidir. Bu sayede, sektörde benzeri olmayan çevik tedarik zincirimizle ölçek ekonomisine erişim sağlıyoruz ve birim maliyetlerimizi düşürebiliyoruz. Operasyonel ve finansal karlılığımız sonucu olarak franchise taleplerinde artış görmek bizi son derece memnun ediyor ve büyümemizi hızlandırıyor.”

“Dijitalleşme ve yeni teknolojilere yatırımlarımızı artıracağız”

2023 yılında dijitalleşmeye ve yeni teknolojilere yaptıkları yatırımları daha da hızlandırdıklarını ve dijitalleşme konusunda kaydettikleri ilerlemenin de büyümede önemli katkısı olduğunu ifade eden Özgür Çetinkaya, “2023 yılında dijitalleşme yatırımlarımızın bir parçası olarak restoranlarımızda self-servis kioskları devreye almaya başladık. Bu kiosklar, müşteri sipariş sürecini basitleştirerek bekleme sürelerini azalttı ve müşteri deneyimini zirveye taşıdı. Yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz pazarlama faaliyetleriyle müşterilerimizin markalarımıza olan bağlılığını pekiştirdik ve mevsimsel kampanyalarımız aracılığıyla yenilikçi ürünlerimizi müşterilerimizle buluşturduk. Ekip olarak sergilediğimiz çevik performans sayesinde, müşterilerimize üstün hizmet sunmanın yanı sıra, stratejik büyüme ve karlılık konusundaki yatırımcılarımıza verdiğimiz taahhütleri de yerine getirdik. 2023’te aldığımız kararlar ve hayata geçirdiğimiz stratejiler, 2024 hedeflerimize ulaşmamız için sağlam bir zemin oluşturdu. Dinamik pazar koşullarına hızla uyum sağlama ve sürekli yenilikçilik yolundaki kararlılığımızı, teknoloji ve dijitalleşme alanındaki yatırımlarımızla birleştirerek sektördeki liderliğimizi sürdüreceğiz” dedi.

Okumaya devam et

Ekonomi

Balık çok alan yok

Karadeniz’de son zamanlarda sezonun en bereketli sezonu yaşanırken faklı balık çeşitleri tezgâhları süslüyor. Balıkçılar balık fiyatlarının Ramazan öncesine göre daha ucuz olmasına rağmen vatandaşın pek rağbet göstermediğini belirtirken en ucuz balık kilosu 40-50 TL’den satılan istavrit oldu.

Bekir Koca – Tolga Şahin
TRABZON-
Trabzon Balık Hali’nde farklı balık çeşitleri tezgahları süslerken balıkçılar, satışların bugünlerde durgun olmasından yakınıyor.

Ramazan’da balığa olan ilginin Ramazan öncesine göre azaldığını fiyatlarında gayet makul olduğunu belirten balıkçılar en ucuz olan istavrite bile ilginin olmadığını belirtiyorlar.
Balıkçı esnaflarından Erkan Keleş, Ramazan’da satışların durgun geçtiğini belirterek “Her şey bol. Ramazandan önce balık daha çok satılıyordu Ramazan geldi satışlar durdu. Mezgit 75 TL, istavrit 40 TL, Somon Ramazandan önce 150-200 TL idi şimdi 125 TL. Dolayısıyla fiyatlar bayağı düştü ama vatandaş yemiyor sebebini de bilmiyoruz. Balık Ramazandan önce daha bol idi daha pahalı idi Ramazan’da da bol fiyatı ise daha ucuz. En ucuz balık istavrit kilosu 40 TL” dedi.

Balıkçı esnaflarından Mehmetcan Örseloğlu, balık fiyatlarının makul olmasına rağmen vatandaşın balığı tercih etmediğini kaydederek, “Bu sezon bolluk bereket sezonu diyebiliriz. Sezon başından beri balık hiç hız kesmedi fiyatlarda gayet makul. Balık ucuz olmasına rağmen vatandaş daha çok tavuk ete yöneliyor. Balık ucuz olmasına rağmen vatandaşın tüketmemesine şaşırıyoruz. İstavrit 50 TL, mezgit 125-150 TL, sargan 250 TL, sarıkulak 75-100 TL, hamsi 100 TL, levrek 200 -300, somon 150 TL, tirsi 50 TL, kupez 50 TL, barbun 200-250 TL. Fiyatlarımız Ramazan öncesine göre aynı gayet makul “diye konuştu.

Balıkçı esnaflarından Emin Avcı ise balık çeşidinin çok olduğunu ancak alan olmadığından yakınarak“ Fiyatlarımız gayet normal. İstavrit 40-50 TL, somon 150, alabalık 125 TL, levrek, çupra 200-250 TL, mezgit 150-300 TL, yerli hamsi 150 TL, sargan 300 TL, barbun 250-300 TL. Fiyatlarımız Ramazan öncesine göre daha ucuz daha uygun. Ramazan’da balığa fazla talep yok. Genelde Ramazan’da balığa talep daha fazla olur ama bir haftadan beri fazla talep yok. Çeşit bol alan yok” ifadelerini kullandı.

Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

Dolar 32,3370 liradan, euro ise 35,1300 liradan güne başladı.

İSTANBUL-
İstanbul Kapalıçarşı’da 32,3350 liradan alınan dolar 32,3370 liradan, 35,1280 liradan alınan euro ise 35,1300 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,30 liradan, euro ise 35,17 liradan satılmıştı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.