Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

“Samsun, 3-5 yıl içerisinde yem bitkilerinde ülke genelinde söz sahibi olacak”

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak, yapılan çalışmalar neticesinde enstitünün 3-5 sene içerisinde yem bitkileri üretimi konusunda Türkiye’de söz sahibi olacağını söyledi.

Erdi Demür
SAMSUN-
Çok Yıllık Buğdaygil Yem Bitkileri Üretim Parselleri Tanıtım Tarla Günü etkinliği, Çarşamba Deneme İstasyonu’nda yapıldı. Protokol konuşmalarıyla başlayan etkinlikte daha sonra yem bitkisi üreten çiftçilere merada uygulamalı olarak ders verildi.

“Samsun, 3-5 yıl içerisinde yem bitkilerinde ülke genelinde söz sahibi olacak”

Yapılan çalışmalar neticesinde Samsun’un yem bitkisinde daha çok söz sahibi olacağının altını çizen Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak, “Birçok lokasyonda bölgemize hizmet vermeye çalışıyoruz. Çok yıllık yem bitkileri ile ilgili ıslah çalışmaları devam eden ve belli aşamaya gelen parsellerle ilgili üreticilere bilgiler vereceğiz. Çok yıllık bitkilerde tohum tedariki ya da üretimden kaynaklanan firmaların girmediği tür ve çeşitlerde sorun var. İnşallah yaptığımız çalışmalar neticesinde meyvelerini alırız. Son 2-3 yılda birimimizin tarla bitki birimi altındaki çayır-mera birimi personel olarak da çok yeterli durumda. Çoğu enstitüdeki bölümden daha vasıflı ve daha çok sayıda personelimiz var. Bunun da bir karşılığı olması gerekiyor. Enstitümüz, bundan 3-5 sene sonra ülkemizde Türkiye çapında yem bitkileri, çayır-mera gibi konularda söz sahibi olacak” dedi.

“600 bin dekar alanda yem bitkisi ekiliyor”

Samsun’un yem bitkisi üretimi konusunda kendisine yettiğini ve başka şehirlere de ihraç ettiğini ifade eden Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “İlimizde yem bitkisiyle ilgili ekilişlerimiz 600 bin dekar alanda yapılıyor. Hemen hemen kaba yem ihtiyacını karşılayan hatta silaj mısır olarak binlerce ton ihraç eden bir şehiriz. Çorum, Amasya ve Doğu Karadeniz’e yem bitkisi gönderiyoruz. Biz var olan yem bitkilerimize enstitümüzün de tescilini yaptığı ürünleri bir sonraki çiftçilerimize dağıtacağımız tohumluklar arasında yer almasını isteyeceğiz. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden geçtiğimiz dönem 133 ton almıştık, sonbaharda da 61 ton almıştık. Bunların tamamını üretmek üzere çiftçilerimize veriyoruz. Kaba yem bitkileri üretiminde Samsun’da üniversite, enstitü ve müdürlüğümüz çok güzel iş çıkartıyoruz. Yaptığımız çalışmaların ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Toplantıda yetkililer tarafından verilen bilgilerde ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Atıl haldeki bu alanların değerlendirilmesi, mera ıslahlarında ihtiyaç duyulan tohumluk materyallerin karşılanması, çok yıllık karışım yem bitkisi ekilişleri konusunda çiftçilerin bilinçlendirilmesi, bölgemizde ihtiyaç duyulan tohumluğun üretilmesi ve kurulacak demonstrasyon çalışmaları ile çiftçilere ulaştırılması için ıslah çalışması devam eden çok yıllık buğdaygil türlerimizin tohumlukları üretilerek sorumluluk alanımızda bulunan illerde demonstrasyonlar kurulmaktadır. Bugün burada bu tarla gününün yapılmasına gerekçe olan parsellerde bu amaçla 2019 yılında 5 da domuz ayrığı ve 12 da kamışsı yumak üretim parseli tesis edilmiştir. Bu parsellerden 2021 yılında 350 kg domuz ayrığı ve 800 kg kamışsı yumak tohumluk materyal üretilmiş üretilen tohumluk materyallerin bir bölümü 5 ilimizde 18 çiftçide 90 da alanda kurulan demonstrasyonlarda geri kalan kısmı ise Samsun, Tokat ve Kastamonu illerimizde Mera Islah ve Amenajman Projelerinde tesis edilen suni meralarda kullanılmıştır. Çok yıllık bugdaygil yem bitkisi türlerinde üretim parsellerimiz 2022 yılında artırılmış ve toplamda 30 dekar alana çıkarılmıştır. Bu alanlardan 2022 yılında yaklaşık 600 kilo domuz ayrığı ve bin kilo kamışsı yumak ve 2023 yılında ise bin kilo domuz ayrığı ve 1500 kilo civarında kamışsı yumak tohumluk materyal üretilmesi hedeflenmektedir.”

Toplantıda konuşmalarından ardından Yüksek Ziraat Mühendisleri Kadir İspirli, Dr. Fatih Alay ve Dr. Necda Çankaya merada üreticilere yem bitkisi yetiştirilmesi konusunda uygulamalı olarak bilgi verildi. Toplantıya ayrıca Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Dr. Ali Korkmaz da katıldı.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Rekabet Kurulu’nda META hakkında geçici tedbir kararı

Rekabet Kurulu, META hakkında Threads ve Instagram uygulamalarını bağlamak suretiyle hâkim durumunu kötüye kullandığı şüphesi üzerine başlatılan soruşturmada geçici tedbir kararı verdi.

Ali Canberk Özbuğutu
İSTANBUL-
Rekabet Kurumu, META hakkında başlatılan soruşturmada geçici tedbir kararı ve günlük 4,8 milyon lira ceza uygulanmasına karar verildiğini duyurdu. Kurumun internet sitesinde yayımlanan karara göre, META’nın, Instagram hesaplarına dayalı Threads profili oluşturan kullanıcıların verilerini, kullanıcılara onay seçeneği sunmaksızın birleştirmesinin; soruşturma tamamlanana kadar telafisi güç zararlara yol açacağı değerlendirildiği bildirildi.
Mevcut bulgular çerçevesinde; Instagram ve Threads arasındaki veri aktarım mekanizması neticesinde oluşabilecek veri birleştirme davranışının engellenmesi yönünde geçici tedbir uygulanmasına karar verildiği belirtildi.

META’ya günlük 4,8 milyon lira ceza

Öte yandan META’nın Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetlerinden topladığı verileri birleştirerek sosyal ağ hizmetleri ile çevrim içi görüntülü reklamcılık pazarlarında faaliyet gösteren rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı ve pazara giriş engeli oluşturduğu tespit edilmiş ve bazı yükümlülükler getirilmişti.

2021 yılında başlatılan soruşturmada; Facebook,Instagram ve WhatsApp hizmetlerinden toplanılan verileri birleştirmek suretiyle hakim durumunu kötüye kullandığına, META ekonomik bütünlüğü hakkında 346 milyon 717 bin 193 TL idari para cezası uygulanmasına ve META’ya, ihlalin giderilmesi ve pazardaki etkin rekabetin tesis edilmesi için yükümlülükler getirilmesine karar verilmişti.

Bahsi geçen yükümlülüklerin yerine getirilmesi için belirlenen süre 9 Aralık 2023 tarihinde sona erdi. META tarafından nihai olarak Kuruma sunulan öneriler yeterli bulunmadı. Bu nedenle META’ya tanınan sürenin dolmasıyla birlikte, META hakkında günlük 4 milyon 796 bin 152 TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Kurul, META’nın Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetleri arasında verilerinin birleştirilmesine uyum tedbiri kapsamındaki yükümlülük uygulanmadan önce onay veren kullanıcılardan yeniden onay almasını istedi.

Onay ekranı ise; kullanıcıları doğrudan onaylamaya yönlendirmemeli, kullanıcıların reddetmesi halinde de uygulamayı kullanabileceklerine yönelik bilgilendirmeleri içermeli ve onay vermek istemeyen kullanıcılara da aynı kolaylıkta bu imkânı sağlaması gerektiği bildirildi.

Okumaya devam et

Ekonomi

Konut fiyatları Ocak ayında yıllık bazda yüzde 68 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 68, reel olarak ise yüzde 1,4 oranında arttı.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2024 yılı Ocak ayı Konut Fiyat Endeksi (KFE) verisini yayımladı.

Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan KFE, Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 2,3 oranında artarak 1190,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 68 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 1,4 oranında artış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,3, 2,4 ve 2,8 oranlarında artış gözlendi. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 54,5, 85,6 ve 70,4 oranlarında artış gösterdi.

Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

Dolar 32,3020 liradan, euro ise 35,1710 liradan güne başladı.

İSTANBUL-
İstanbul Kapalıçarşı’da 32,3000 liradan alınan dolar 32,3020 liradan, 35,1690 liradan alınan euro ise 35,1710 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,21 liradan, euro ise 35,14 liradan satılmıştı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.