TEKNOFEST kapsamında yapımına başlanan “Samsun Çocuk Üniversitesi” hızla yükseliyor. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, T3 Vakfı sınavlarıyla öğrenci kabul edecek Samsun Çocuk Üniversitesi’nde eğitim alacak ortaöğretim öğrencilerinin ders aldıkları alanlarda lisans düzeyinin üstünde bir seviyeyi yakalayacaklarını söyledi.
Erdi Demür SAMSUN-TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, 30 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında Samsun’da yapılacak. TEKNOFEST hazırlıklarını sürdüren Samsun’da Samsun Çocuk Üniversitesi’nin inşaatı hızla devam ediyor. Atakum ilçesi Emek Park’a yapılan Çocuk Üniversitesi’nde çocuklar bilim ve teknoloji alanında eğitim alacaklar. Başkan Mustafa Demir, birçok bilim merkezinin yapımına hızla devam edildiğini belirtirken, Atakum’da yapımı devam eden Çocuk Üniversitesi’nde eğitim alacak ortaöğretim öğrencilerinin ders aldıkları alanlarda lisans düzeyinin üstünde bir seviyeyi yakalayacaklarını ifade etti.
“Samsun en mükemmel bilim merkezlerine kavuşmuş olacak” Bilim merkezlerinin tamamlanması ile birlikte en mükemmel bilim merkezlerine sahip şehirlerden biri olacaklarının altını çizen Başkan Mustafa Demir, “Çocuk Üniversitesi’nin, Atakum’da Alparslan Bulvarı’na cephe Emek Park’ta inşasına başlandı. TEKNOFEST’e yetiştirmeye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra İl Emniyet Müdürlüğü’nün arkasına ‘Bilim Merkezi’ yapıyoruz. Diğer ilçelerimizde de Bilim Merkezi inşaatları devam ediyor. Bunlara ek olarak Tekkeköy’deki Samsun Bilim Merkezi’nin yapımı da sürüyor. 2022 yılının sonuna doğru da oranın tamamlanmasını hedefliyoruz” dedi.
“Çocuk Üniversitesi’ni bitiren ortaöğretim öğrencileri lisansüstü seviyeyi yakalayacak” Çocuk Üniversitesi’nin önemine değinen Mustafa Demir, “Öğrenciler Çocuk Üniversitesi ve diğer bilim merkezlerinde her türlü eğitimi alacaklar. Çocuk Üniversitesi’ne sınavla giriliyor. Ortaöğretimde T3 Vakfı’nın yaptığı sınavlarla beraber öğrenciler 3 yıl boyunca Çocuk Üniversitesi’nde eğitim alacaklar. Orayı bitirdiklerinde ilgi duydukları ve ders aldıkları alanlarda neredeyse lisans düzeyinin üstünde bir seviyeyi yakalamış olacaklar” diye konuştu.
“Ülkemiz de Karadeniz’deki bilgi teknolojisi gelişiminden istifade edecek” Karadeniz Bölgesi’nin bilgi teknolojilerinde büyük mesafe kat etmesinin ülkeye de büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Demir, şunları söyledi:
“TEKNOFEST, İstanbul’un dışında Gaziantep’ten sonra 2. kez Anadolu’da Samsun’da gerçekleştirilecek. Gaziantep’te pandemi sürecinde yapılmıştı. Samsun’da 1,5 milyonun üzerinde katılım bekliyoruz. Samsun merkezli TEKNOFEST bölge gençliği ve insanları üzerinde müthiş bir etki yapacak. Bilgi ve teknolojiye dayalı tüm sistemlerde öğrencilerimiz büyük bir mesafe kat edecek. Karadeniz bilgide, teknolojide, teknoloji üretmede gençlerimizle birlikte bir ivme yakalayacak. Ülkemiz de bundan büyük çapta istifade edecek.”
Haluk Görgün: ASELSAN’ımız, savunma sanayiimizin yüz akı oldu, olmaya da devam ediyor
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Askeri Elektronik Sanayi’nin (ASELSAN) 49’uncu kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, “ASELSAN’ımız, savunma sanayiimizin yüz akı oldu, olmaya da devam ediyor” dedi.
ANKARA-Savunma Sanayii Başkanı Görgün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfımızın kuruluşu ASELSAN‘ımızın, 14 Kasım 1975’te başlayan yerli ve milli teknolojiler geliştirme yolculuğunda 49’uncu yaşına ulaşmasının heyecanını hep birlikte yaşıyoruz. Yarım asırdır ülkemizin bağımsızlığı için teknolojiler geliştiren, geniş bir alanda çözümler sunan ASELSAN’ımız, savunma sanayiimizin yüz akı oldu, olmaya da devam ediyor. Geçmişten günümüze ASELSAN’ımıza katkı sağlayan tüm çalışma arkadaşlarımıza şükranlarımı sunar, ASELSAN’mızın 49’uncu kuruluş yıl dönümünü en içten dileklerimle kutlarım” dedi.(DHA)
Hürjet, Ankara’da ilk kez ses hızı üzerinde uçuş gerçekleştirecek
Ankara Valiliği, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş tarafından geliştirilen Hürjet’in Ankara’da ses hızı üzerinde ilk uçuşunu gerçekleştireceğini, bu nedenle vatandaşların telaşa kapılmamaları konusunda uyarıda bulundu.
Ankara-Valiliğin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş tarafından planlı ve kontrollü olarak, kalkış ve iniş için Mürted Hava Meydanı kullanılmak suretiyle Hürjet uçağımız, ilk kez ses hızı üzerinde uçuş gerçekleştirecektir. Herhangi bir tedirginlik yaşamamaları ve telaşa kapılmamaları için vatandaşlarımızın bilgisine sunulur” ifadelerine yer verildi.(dha)
Orman yangınlarına karşı yapay zeka destekli erken uyarı sistemi geliştirdiler
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Gürsoy ve öğrencisi İzzet Ersoy tarafından, İngilizce ismi ‘Forest Fire Danger Assessment System’ (FoFİDAS) olan ‘Orman Yangın Tehlikesi Değerlendirme Sistemi’ adlı yapay zeka destekli bir erken uyarı sistemi geliştirildi. FoFİDAS’ın yüzde 95 doğruluk payıyla çalıştığını belirten Doç. Dr. Önder Gürsoy, “Hem harita mühendisliğinin kullandığı coğrafi bilgi, uzaktan algılama teknolojilerini hem de yapay zeka ve derin öğrenme gibi yöntemleri bir araya getirerek bir yangın tehlike risk değerlendirme sistemi oluşturduk” dedi.
Alperen YILDIZ SİVAS-SCÜ Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Gürsoy ve öğrencisi İzzet Ersoy, orman yangınlarının yol açtığı kayıplardan etkilenerek yangına müdahale süresini en aza indirmeyi amaçlayan FoFİDAS isimli yapay zeka destekli bir erken uyarı sistemi geliştirdi. İzzet Ersoy’un Doç. Dr. Önder Gürsoy danışmanlığında ve Dr. Öğretim Üyesi Emre Ünsal’ın yapay zeka desteğiyle yüksek lisans tezi olarak yayınlanan çalışması, yaklaşık 2,5 yıl süren hazırlık sonrasında hayata geçti.
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ortamında kurulan sistem, makine öğrenmesi algoritması kullanılarak test edildi ve yüzde 95’lik doğruluk elde edildi. Önceki yıllarda yaşanan ve felaketle sonuçlanan yangınların büyük çoğunluğu, sistem tarafından oluşturulan haritalardaki yüksek ve çok yüksek riskli alanlarda kaldığı görüldü. Yükseklik, eğim, bakı, arazi örtüsü, ağaç kapalılığı, ağaç gelişme çağları, sıcaklık, nem, rüzgar hızı, yağış, yollara uzaklık, yerleşim yerlerine uzaklık ve tarım alanlarına uzaklık gibi 13 farklı parametreye ait bilgilerin işlenmesiyle çalışan sistem, bölgeye ait yangın risk haritasını oluşturuyor.
Orman yangınlarından kaynaklanan zararları en aza indirmeyi hedeflediklerini belirten Doç. Dr. Önder Gürsoy, “Hem harita mühendisliğinin kullandığı coğrafi bilgi, uzaktan algılama teknolojilerini hem de yapay zeka ve derin öğrenme gibi yöntemleri bir araya getirerek bir yangın tehlike risk değerlendirme sistemi oluşturduk. Yangınla mücadele ekiplerinin basit, hızlı ve etkin şekilde kullanabileceği yaklaşık yüzde 90-95 doğrulukta veri sunan, bunu görsel olarak da bize sağlayan bir sistem oluşturduk.
Bir tehlikeyi fark ederseniz buna müdahale edeceğiniz zamanı da ayarlayabilirsiniz. Yangınla mücadele ekiplerinin daha çok odaklanacakları bölgeleri meteorolojik verilerle dinamik bir şekilde yapmaları da bu çalışmayla birlikte daha kolay olacaktır. Yangının çıkma potansiyelinin en fazla olduğu bölgelere ne kadar çok odaklanılırsa, hem yangını önleme hem de bir yangın oluşumunda hızlı bir şekilde müdahale ederek kayıpları felaket boyutuna ulaşmadan engellemiş olacaklar” diye konuştu.(DHA)