Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Samsun Büyükşehir Belediyesi araç filosuna 45 yeni kamyon

Samsun Büyükşehir Belediyesi, kentin altyapı yatırımlarında kullanmak üzere bünyesine kattığı 45 kamyonu, törenle hizmete aldı. Teslim töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, satın aldıkları araçları ez az 20 yıl kullanacaklarını belirterek, hizmet maliyetini üçte bire indirip 7 kat verimlilik elde edeceklerini ifade etti.

Furkan Abrek Ünal
SAMSUN-
2023 hedefleri kapsamında Samsun’u gelecek vizyonuna hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, 17 ilçedeki 946 mahallenin yol ve içme suyu sorunlarını çözmeye devam ediyor. İş makinesi ve kamyonları kiralamanın, yatırımlarda belediyeye yüksek maliyet getirmesi üzerine araçları satın alma yoluna giden belediye, 45 kamyon daha satın aldı.

Aksaray’da fabrikada üretilen damperli ve kar bıçaklı kamyonlar için Batı Park alanında teslim töreni düzenlendi. Törende kürsüye gelen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir maliyetin azaldığını, verimliliğin arttığını söyledi.

Şehrin kaybedecek vakti yok

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, geleceğe yürüyen Samsun’un kaybedecek vakti olmadığının altını çizdi. Her yatırımın ve hizmetin daha iyisini yapmak zorunda olduklarını ifade eden Başkan Demir, “Altyapı hizmetlerine 2019 yılı temmuz ayında başlamıştık. 946 mahallemiz. İsimleri okusak 3 saatte bitmez. Seçim kampanyasında halkımıza 5 yılda yol ve içme suyunda bütün kırsal altyapıyı bitirme sözünü vermiştik. 401 mahallemizde içme suyu problemi vardı. 2023 yılı sonuna bu vaadimizi yerine getiriyoruz. Bunu da bu ekiplerimizle yapıyoruz. Bu bir başarı hikayesidir. Geçen sene 80 iş makinesi satın alarak makine parkımızı güçlendirmiştik. Bugün de damperli ve kar bıçaklı 45 kamyonumuzu hizmete alıyoruz. Hayırlı olsun” dedi.

“3 yılda kendini amorti ediyor”

Araç kiralamak yerine neden satın almayı tercih ettiklerini de anlatan Başkan Demir, “Burası önemli. Halkımızın bilmesi lazım. Kiralasaydık KDV hariç ayda araç başına 50 bin TL ödeyecektik. 12 ayda 600 bin TL, iki yılda 1 milyon 200 bin TL yapar. 3 yıllık kira parası aracın maliyetine denk geliyor. Sonunda araç yine vatandaşın. Zaten kira öder gibi taksite bağlıyoruz. 3 yıl kira öder gibi ödeyeceğiz. Araçlar da bizim oluyor. Yeni kamyonların bize maliyeti 1 milyon 100 bin TL. En az 20 yıl da kullanacağız. Dolayısıyla 7 kat verimlilik elde etmiş oluyoruz. İşte aradaki fark budur. Geçen sene 80 tane iş makinesi satın alarak makine parkımızı güçlendirmiştik. Buna rağmen hala kiralık kullandığımız araçlar oluyor. Ancak gelecek vizyonumuz çerçevesinde plan ve programlarımıza göre bu kiralık araçların yerine satın almaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

TEKNOFEST’e hazırlık

Başkan Demir konuşmasının devamında, “Seçim kampanyasında halkımıza 5 yılda yol ve içme suyunda bütün kırsal altyapıyı bitirme sözünü vermiştik. 401 mahallemizde içme suyu problemi vardı. 2023 yılı sonuna bu vaadimizi yerine getiriyoruz. Tüm ekiplerimizle başarı hikayesi yazıyoruz. Bölgenin merkezi olan Samsun’da yeni açılımlar sağlayan örnek bir belediyecilik yapmaya gayret ediyoruz. 17 ilçedeki altyapı yatırımları firmaya yaptırsaydık en az 3 kat fark maliyeti olacaktı. Eskiden olduğu gibi firmalara ihale etseydik, planladığımız yatırımlarımızın 3’te ikisini yapamayacaktık. 20 liraya mal edeceğimiz işi biz daha düzgün ve kaliteli olarak 3’te bir fiyatına, 8 liraya yapıyoruz. Onun için SASKİ ile birlikte kırsal alt yapı çalışmalarında çok büyük mesafe kat ettik. Havaalanını TEKNOFES’ te hazırlıyoruz. Orada 70 dönüm arazi 1.5 metre dolacak. 300 bin metreküp malzeme lazım. Bu yeni kamyonlarımızla birlikte gece vardiyasına geçiyoruz” şeklinde konuştu.

“Ülkemizin sayılı belediyeleri arasındayız”

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram ise araç sayısı bakımından ülkenin sayılı belediyeleri arasında yer aldıklarını söyledi. Bayram, “Belediyecilik hizmetlerinde, kaliteli alt yapı için başkanımızın çizdiği vizyon çerçevesinde plan ve programlarımızı yaparak çalışmalarımıza başlamıştık. 213 araçla yılda bin 200 km civarında yol yapmamız gerekiyordu. 173 adet kiralayarak sayıyı 386’ya çıkardık. Zaman içinde kiralık araç bulmadaki zorluklar sebebiyle programlarda aksaklıklar yaşanmaya başlanması ve maliyetlerin artması sebebiyle yeni araç aldık. Araç sayımız 504’e ulaştı. Kırsal alt yapının tamamlanması, kent içi trafiğin düzenlenerek çağdaş standartların üzerine çıkılmasında, tüm ekiplerimizle gayretle çalışıyoruz. Dönem sonunda Samsun, çok iyi bir noktada olacak“ diye konuştu.

Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye ve Tanzanya arasında yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi

Türkiye-Tanzanya İş Forumu’nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “İki ülke arasından yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi. Geçen yıl 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimizin 1 milyar dolar hedefini yakalaması konusunda tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç sektörü gibi önemli fırsatlar bulunuyor” dedi.

Uğur Çetin – İsmail Coşkun
İSTANBUL-
Türkiye Tanzanya İş Forumu Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan’ın katılımı ile gerçekleşti. Forumda konuşan Bolat, “İki ülke arasında 1 milyar dolar ticaret hacminin belirlendi. Geçen yıl 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimizde söz konusu 1 milyar dolar hedefini yakalaması konusunda tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç sektörü gibi önemli fırsatlar bulunuyor. Tanzanya tarafı ise altın, elmas, kömür, kaju ve pamuk gibi bizlere tedarik edeceği çok önemli tarımsal ürünler var” dedi.

“Türkiye ve Tanzanya arasında yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi”

Türkiye ve Tanzanya’nın birbirine sunduğu çok önemli fırsatların olduğunu belirten Bakan Bolat, “Bu fırsatların arasında tarım, tekstil-giyim, ilaç gibi sektörler büyük önem taşıyor. Tanzanya tarafında ise altın, elmas, kömür, kaju ve pamuk gibi bizlere tedarik edeceği çok önemli tarımsal ürünler var. Türkiye-Tanzanya arasında 2023 yılında 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimiz bu yıl 1 milyar dolar olarak belirlendi. İki ülke arasında çifte vergilendirilmenin önlenmesi anlaşması için maliye bakanlıklarına talepte bulunacak. Daha hızlı aksiyon alabilmek adına JETCO yeni nesil ekonomik taslak anlaşma metinlerini gönderip hızlandırma gerçekleştireceğiz. Müteahhitlik hizmetleri noktasında Tanzanya önemli fırsatlar sunmakta. Şu ana kadar 6.4 milyar dolarlık 14 adet projeyi üstlenen Türk müteahhitlerini tebrik ediyoruz. Türk müteahhitler Tanzanya’da yeni projeler üstleneceklerdir. Bu forum inşallah Türkiye-Tanzanya arasında hem siyasi alanında hem de ekonomik ticaret konusunda yeni bir dönüm noktası olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Ekonomi

Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile mart ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar TL oldu.

Ali Canberk Özbuğutu
İSTANBUL-
Mart ayı itibarıyla Türkiye’de kredi kartı sayısı 121,4 milyon, banka kartı sayısı 192,0 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 93,3 milyon adet oldu. 2023 yılının Mart ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 17’lik, banka kartı adedinde yüzde 10’luk, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 23’lük artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise 406,7 milyon adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artış gösterdi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2024 Yılı Mart ayı verilerini açıkladı. Buna göre, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile mart ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar TL oldu. Kartlı ödemelerin 991,8 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken 167,8 milyar TL’sinde banka kartları, 21,8 milyar TL’sinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 138, banka kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 71 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 157 oldu.

Toplam ödeme adedi yüzde 25 arttı

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile mart ayında yapılan toplam ödeme adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 1,45 milyar adet oldu. Kartlı ödemelerin 817,7 milyon adedi kredi kartları ile yapılırken 518,2 milyon adedinde banka kartları, 116,9 milyon adedinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartları ile yapılan ödeme adetlerinde büyüme oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27, banka kartları ile yapılan ödeme adetlerinde yüzde 15 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödeme adetlerinde ise bu oran yüzde 59 oldu.

İnternetten kartlı ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 135 artarak 355 milyar TL’ye yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 30 oldu.

Mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4’ü temassız

İnternetten kartlı ödeme adedi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 219,6 milyon adede yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 16 oldu.
Kartlarla yapılan temassız ödeme adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artarak 916 milyon adet oldu. Temassız ödeme tutarı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 155 artarak 327,2 milyar TL oldu. Mart ayında mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4’ü temassız gerçekleşti.

Okumaya devam et

Ekonomi

Yurt dışı borçlanması yaparak aylık bağlatacaklara kolaylık

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Müracaatta bulunan vatandaşlarımız ‘Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesine’ ek olarak sunulması gereken ‘3201 Sayılı Kanuna Göre Aylık Talebinde Bulunanlara Mahsus Beyan ve Taahhüt Belgesini’ artık e-Devlet üzerinden verebilecek” dedi.

Burak Can Ekizoğlu
ANKARA-
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yurt dışı borçlanması yaparak aylık bağlanması müracaatında bulunan sigortalıların işlemlerinin kolaylaştırılabilmesi için e-Devlet üzerinden yeni bir işlem başlattıklarını bildirdi.

Bakan Işıkhan, “Müracaatta bulunan vatandaşlarımız ‘Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesine’ ek olarak sunulması gereken ‘3201 Sayılı Kanuna Göre Aylık Talebinde Bulunanlara Mahsus Beyan ve Taahhüt Belgesini’ artık e-Devlet üzerinden verebilecek” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar daha ayrıntılı bilgiyi “https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tahsis-talep-taahhut-beyan” adresinden ulaşabilecek.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.