Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Teknoloji

Düşük maliyetli ısı yalıtım buluşu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) akademisyenleri tarafından üretilen maliyet ve yalıtımda mevcut ürünlere göre avantajı bulunan ’düşük maliyetli ısı yalıtım buluşu’ ticari bir firmaya lisanslandı.

Ünsal Karka
SAMSUN-
Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) iş birliğinde Patent Farkındalık Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Vekili Cemil Başpınar tarafından 2017-2021 yılları arasında Samsun’da en fazla patent başvurusu yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne ödül verildi. OMÜ’de en fazla patent başvurusu olan ve patent tesciline sahip olan akademisyen Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz’e ise Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal tarafından ödül takdim edildi.

Çalıştayda ayrıca patenti Doç. Dr. Mustafa Özbey ve Yüksek Lisans Öğrencisi Uğur Karakurt’a ait olan “Hafif Köpük Beton İçerisine Dolgu Malzemeleri Isı Yalıtım Plakası ve Blok Duvar Malzemeleri” buluşunun bir şahıs firmasına lisanslanması için imzalar atıldı. Ürünün maliyet ve yalıtımda mevcut ürünlere göre avantajı bulunduğu belirtildi.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “OMÜ için son 3 yılı zikredersem, 2018’de 3, 2019’da 1, 2020’de yok ve 2021’de 10 tane patenti var üniversitemizin. 10 patentle başvurmuş 8’inde ödül almış son 1 yıl içerisinde. Bu yıl içerisinde de beklediğimiz hedef olarak ortaya koyduğumuz şey 14 veya 15 tane patent başvurusu. Ne kadar gerçekleştirebiliriz bunu yılın sonunda göreceğiz ama en azından kendi başarı ve başarısızlığımızı ölçebileceğiz somut bir kriterimiz var” dedi.

“Avrupa’nın ve dünyanın bu anlamda en aktif ülkelerinde bir tanesiyiz”

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Vekili Cemil Başpınar, “2005, 2006 yılları Türkiye’nin yerli patent başvurusu anlamında üçerli rakamlarda olduğu yıllar. Yani 1000 sayısının altında olduğu bir dönem. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye yerli patent başvuru olarak 2021 yılında yaklaşık 8 bin 500 rakamına ulaşmış durumda. Yine 190 bine ulaşan marka başvurusu ve 69 bin tasarım başvurusunun yapıldığı bir ülkeyiz. Avrupa’nın ve dünyanın bu anlamda en aktif ülkelerinde bir tanesiyiz. Son yayınlanan rapora göre Türkiye patent başvurularında dünyada 14’ncü, marka başvurularında 7’nci ve tasarım başvurularında 4’üncü sırada yer alıyor” diye konuştu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Teknoloji

Jandarma Genel Komutanlığı’na 3’üncü GÖKBEY teslim edildi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından üretilen 3’üncü GÖKBEY helikopteri, Jandarma Genel Komutanlığı envanterine katıldı.

ANKARA-Jandarma Genel Komutanlığı‘nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Ailemiz büyüyor, gururumuz katlanıyor, 3’üncü GÖKBEY‘imiz aramıza katıldı. Jandarma Genel Komutanlığı envanterinde yerini alacak olan 3’üncü GÖKBEY’imizin teslim alınma süreci tamamlandı. Üreten ülkemizin nişanesi, gururumuz GÖKBEY’lerimiz ile çok daha güçlüyüz. Vatana, millete ve Jandarma Havacılık Komutanlığımıza hayırlı, uğurlu olsun” denildi. (DHA)

Okumaya devam et

Dünya

Uzayda mahsur kalan astronotların Dünya’ya dönüşü bir kez daha ertelendi

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) aylardır mahsur kalan iki ABD’li astronotun dönüşünün en erken Mart 2025’e ertelendiğini duyurdu.

ABD-NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) aylardır mahsur kalan iki ABD’li astronotun dönüşünün en erken Mart 2025’e ertelendiğini açıkladı. Bu gecikme, astronotların planlanan tarihte Dünya’ya dönemeyeceği anlamına geliyor. Butch Wilmore ve Suni Williams haziran ayında UUİ’ye ulaştı. Plana göre astronotlar istasyonda 8 gün kalacaktı. Ancak Boeing’in Starliner itki sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle NASA, dönüş planlarını tamamen değiştirmek zorunda kaldı. NASA, neredeyse 9 aydır uzayda olan astronotların en erken Mart 2025’de dönebileceğini ifade etti. (DHA)

Okumaya devam et

Teknoloji

Bayraktar TB2 1 milyon uçuş saatini aştı

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen ve Türk havacılık tarihinde ilklere imza atan Bayraktar TB2 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) 1 milyon uçuş saatini başarıyla tamamladı.TB2 SİHA, envantere girdiği 10 yıllık süreçte 1 milyon saati aşan ilk ve tek milli hava aracı oldu.

İbrahim YILDIZ
İSTANBUL-Dünyanın en büyük SİHA şirketi olarak ABD’li, İsrailli ve Çinli rakiplerini geride bırakan Baykar, elde ettiği ihracat başarısı sayesinde Türkiye’yi dünya SİHA pazarının yüzde 65’ine sahip bir konuma taşıdı. Bu başarıda önemli bir rol oynayan Bayraktar TB2 SİHA’lar, 1 milyon saatlik uçuş süresi boyunca gökyüzünde yaklaşık 150 milyon kilometre mesafe katetti. Milli SİHA’lar gökyüzündeki bu uzun yolculuk sırasında, 40 bin 75 kilometre olan dünyanın çevresini tam 3 bin 744 kez dolaşmaya eşdeğer mesafe katetti.

TÜRKİYE’Yİ DÜNYA LİDERLİĞİNE TAŞIDI

Milli SİHA Bayraktar TB2’nin Libya, Dağlık Karabağ ve Ukrayna gibi çatışma bölgelerindeki başarısıyla Türkiye, küresel SİHA pazarında lider konuma geldi. Türkiye 2021 itibarıyla SİHA ihracatında Amerika, İsrail ve Çin’i geride bırakarak dünyanın en büyük tedarikçisi oldu. Bayraktar TB2, yüksek teknolojisi, uygun maliyeti, hızlı teslimat süreci ve sahada kanıtlanmış etkinliğiyle dünyanın dört bir yanında birçok ülkenin tercihi haline geldi. ABD merkezli düşünce kuruluşu CNAS’ın (Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi) raporuna göre, Türkiye küresel SİHA ihracatının yüzde 65’ini gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza attı. Türkiye’nin yenilikçi üretim yaklaşımı, askeri alanın yanı sıra stratejik diplomasi ve uluslararası güvenlik dengelerindeki lider aktör konumunu güçlendirdi.

NATO VE AB ÜLKELERİ SEMALARINDA

Bayraktar TB2 SİHA’lar, dünyada birçok noktada rekabete dayalı bir sürecin sonunda ülkelerin envanterlerine giriyor. 2023’te de Kuveyt Savunma Bakanlığı’nın yürüttüğü rekabete dayalı sürecin kazananı Bayraktar TB2 SİHA oldu. Bayraktar TB2 SİHA’lar yapılan demo faaliyetlerinde Amerika, Avrupa ve Çinli rakiplerini geride bırakarak kazandı. Böylece Baykar, Kuveyt Savunma Bakanlığıyla önemli bir ihracat sözleşmesi imzaladı. Diğer yandan milli SİHA’ların görev yaptığı coğrafyalar da artmaya devam ediyor. 19 Kasım 2024’te Zagreb’te imzalanan anlaşma neticesinde Hırvatistan’a gerçekleştirilen ihracatla Bayraktar TB2 SİHA’lar, Kasım 2024 itibariyle NATO üyesi 6 ülke ile AB üyesi 4 ülkenin envanterine girmiş oldu.

2014’TE ENVANTERE GİRDİ

Türkiye’nin milli SİHA sistemlerini üreten Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen, teknik özellikleri ve katıldığı operasyonlar değerlendirildiğinde kendi sınıfında dünyanın en iyisi olarak gösterilen milli SİHA Bayraktar TB2, 2014 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterine girdi. 2015’te silahlandırılan insansız hava aracı şu anda TSK, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT tarafından operasyonel olarak kullanılıyor. Bayraktar TB2 SİHA, güvenlik güçleri tarafından 2014’ten beri yurt içinde ve sınır ötesinde terörle mücadelede etkin olarak görev alıyor. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.