Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Kredi kartıyla vergi ödemede limitin 200 bin liraya yükseltilmesine teşekkür ziyareti

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ve beraberindeki heyet, kredi kartıyla vergi ödemede limitin 200 bin liraya yükseltilmesi nedeniyle Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar’a teşekkür ziyareti gerçekleştirdi.

Mustafa Cenik
ANKARA-
ATO Başkanı Gürsel Baran, ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay, ATO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi M. Ülkü Karakuş, ATO Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Fatih Çetinkaya, Süleyman Ekinci, Halil İlik, Nuh Acar, Ali Yıldız ve ATO 62 No’lu Gayrimenkul Danışmanlık Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Kenan Bayram ile Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar’ı ziyaret etti. Ziyarette, dünyadaki ve ülke gündemindeki gelişmelerin reel sektöre yansımaları hakkında bilgi veren Baran, “Dünya ekonomisinde pandemi ve ardından başlayan savaşın etkileriyle bir dizi sorun yaşanırken Türkiye’de de bunların etkileri ve yansımaları yaşanıyor” dedi.

Ankara Ticaret Odası olarak kredi kartıyla vergi ödeme konusunu gündeme getirdiklerini ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 50 bin TL’lik limitle uygulamanın başlatıldığını hatırlatan Baran, “Limit önce 100 bin TL’ye şimdi de 200 bin TL’ye yükseltildi. Bu düzenlemeler için teşekkür ediyor, limitin kaldırılması talebimizi tekrarlıyoruz” dedi. Baran, kredi kartıyla ödeme yapmanın vergi mükellefleri için avantajlı olduğunu da söyledi.

Baran konuşmasında, Ankara Ticaret Odası’na kayıtlı 160 bin üyenin 67 meslek komitesinde yer alan temsilcileri tarafından ortaya konan sektörel sorunları ve çözüm önerilerini aktardı. Aynı sektörde girdi ve nihai ürünlerde farklı olan KDV oranlarının uygulamada sıkıntı yaşanmasına neden olduğunu belirten Baran, “KDV ile ilgili bütün sorunların ortadan kalkması için tek oranlı KDV kullanımına geçilmesini öneriyoruz. Böylelikle kayıt dışı önleneceği gibi işletmelerin rekabet gücü artarken, Hazine ve Maliye Bakanlığımızın iadelerden kaynaklı iş yükü azalacaktır” ifadelerini kullandı.

İletilen konu başlıkları

Sektörel planlamanın önemine de değinen Baran, ülke kaynaklarının verimli kullanımı için işyerleri açılmadan önce ihtiyaç analizi yapılması konusuna dikkat çekti. Baran ve beraberindeki heyetin ziyaretinde Gelir İdaresi Başkanı Bayraktar’a ilettiği konu başlıkları şu şekilde:

“Yurtdışından ithal edilen ve gıda üretiminde kullanılan ham soya yağının KDV oranının, fullfat-küspe ve soya olarak satışa sunulan hallerindeki gibi indirilmesi ve yüzde 1 olarak uygulanması.

Yüzde 90’ı ithal olan ambalaj maddelerinin yüzde 18 olan KDV’sinin indirilerek, ürünlerde KDV’nin sadeleştirilmesi ve enflasyonla mücadeleye katkı sağlanması.

Konut üretim maliyetlerini aşağı çekerek fiyatların fahiş şekilde yükselmesine engel olmak amacıyla konut üretiminde kullanılan inşaat malzemelerindeki KDV’nin de konutta uygulanan KDV ile aynı ve tek oranlı olarak kullanılması.

Enflasyon oranı dikkate alınarak işletmelerin sermaye kaybının önüne geçmek için enflasyon muhasebesi sistemine geçilmesi.

Son günlerde kamuoyunun gündeminde yer alan internet üzerinden konut satış ve kiralamalarında ortaya çıkan spekülasyonların sona ermesi için gayrimenkul alım satım ve kiralamalarında Taşınmaz Yetki Belgesi olmayanların çalışmasının önüne geçilmesi için sektörün denetlenmesi.

Konut satışlarında fiyatlardaki oynaklığın önüne geçebilmek için Taşınmaz Yetki Belgesi bulanan işletmelerle, gayrimenkul satımı yapanlar arasında aracılık sözleşmesi imzalanmasının zorunlu tutulması.

Tapu harçlarının düşürülmesi.
Kamu müteahhitliği sektöründe birikmiş KDV’lerin kısa sürede iadesi.
İnşaatlarda, inşaat maliyetinin yüzde 1,5’una tekabül eden yapı denetim maliyetlerinin aşağı çekilmesi için konuyla ilgili vergi ve harçların sadeleştirilmesi.”

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Ekonomi

TESK Başkanı Palandöken: Birinci Meclisin açılışının 104. yıl dönümünü en içten duygularımla kutluyorum

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı ve Birinci Meclisin açılışının 104. yıl dönümünü en içten duygularımla kutluyorum” dedi.

Burak Can Ekizoğlu
ANKARA-
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Palandöken, mesajında şunları kaydetti:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı 23 Nisan 1920, ‘Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır’ düşüncesi ışığında bağımsızlığımızı ve milli iradenin hâkimiyetini tüm dünyaya ilan ettiğimiz tarihtir. Mustafa Kemal, bu tarihi günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilan ederek dünya çocuklarına armağan etmiştir. Çocuklarımız ulusal egemenliğimizi nesilden nesle aktararak sürdürecek ve istikbalimizin teminatı olacaktır. Bizlere emanet edilen bu güzel ülkeyi daha yaşanabilir kılmak ve daha güzel yarınlara taşımak için çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmeli, onların geleceklerini aydınlık kılmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle sevgili çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı ve Birinci Meclisin açılışının 104. yıl dönümünü en içten duygularımla kutluyorum.”

Okumaya devam et

Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı “locals” kelimesi ile ilgili açıklamada bulundu

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek’in ABD temasları çerçevesinde bir panelde kullandığı “locals” kelimesine ilişkin açıklamada bulundu.

Doğukan Gürel
ANKARA-
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek’in ABD temasları sırasında bir panelde kullandığı “locals” kelimesinin siyasi malzeme yapılmasını eleştirdi. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’in ABD temasları çerçevesinde bir panelde kullandığı ekonomi/finans terminolojisinde yer alan ‘locals’ kelimesinin siyasi malzeme yapılmaya devam edilmesini hayretle izliyor ve bu açıklamayı zaruri görüyoruz.

Konuşmanın ilgili bölümünde Sayın Bakanımız dezenflasyonu desteklemek için programın güçlendirileceği, yapısal reformlara hız verileceği, uluslararası yatırımcıların Türk varlıklarına güçlü ilgisinin bulunduğu ve yerel yatırımcıların enflasyonun düşeceğine ikna edilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Konunun uzmanları da terminolojide rutin olarak kullanılan bu kelimenin “yerel yatırımcıları” ifade ettiğini defalarca belirtmiştir. Dolayısıyla, ekonomi ve finans çevreleri tarafından sıklıkla kullanılan ve kabul görmüş bu ifade üzerinden Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’e atfedilen tuhaf ve akıl dışı söylemler kabul edilemez.
Kasıtlı ve bilinçli bu ithamları da şiddetle kınıyoruz.”

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.