Denizli’de Pamukkale Belediyesinin üreticilere yem ve tohum desteği sağlamak adına hayata geçirdiği projede, belediyeye ait arazide ilk buğday hasadı gerçekleştirildi.
Atilla Özer DENİZLİ-Pamukkale dünyanın önemli turizm merkezlerinden biri konumunda iken, ilçenin büyük bir kesimi tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Toplam 61 mahalle bulunan Pamukkale ilçesinde, 31 mahallede halk geçimini tarım ve hayvancılıkla sürdürüyor. Bu noktada Pamukkale Belediyesi, tarım ve hayvancılığa yönelik de önemli projeleri hayata geçirmeye devam ediyor.
İlçede besicilik yapan vatandaşların yaz aylarındaki en büyük problemlerinden birisi olan karasinek sorununa kimyasal içermeyen yapışkan ip yöntemi ve periyodik olarak yapılan ilaçlamalar ile çözüm üreten Pamukkale Belediyesi, şimdi de çiftçilere ve hayvancılıkla uğraşan ilçe halkına yem ve tohum desteği sağlamak adına önemli bir adım attı. Belediyeye ait arazide ilk buğday hasadı gerçekleştirildi.
“Gelecek yılın hasadı vatandaşa destek olacak” Pamukkale Belediyesi’ne ait arazi gerçekleştirilen ilk hasadı gerçekleştiren Belediye Başkanı Avni Örki, buradan elde edilen ürünleri tohumluk olarak kullanacaklarını ve gelecek yıl daha geniş arazilere ekim yaparak ilçedeki vatandaşlara tohum ve yem desteği sağlayacaklarını belirtti. Başkan Örki, “Buradan elde ettiğimiz tohumlukların daha sonrasında diğer arazilerimizde dikimini ekimini gerçekleştireceğiz. Oradan elde edilecek ürünlerimizi de hayvancılık yapan vatandaşımızla paylaşacağız. Yine üretimlerini yapan çiftçilerimizle de tohumluk olarak da paylaşmış olacağız. İlk hedefimiz tohumlarımızı elde etmekti. Çok şükür bugün geldiğimiz noktada o tohumlarımızı hasat ediyoruz. İkinci aşamamız önümüzdeki sene itibariyle daha geniş alanlarda en az 150 dönümlük olmak üzere, hedefimiz bin dönümlük arazilerde bu ekimlerimizi gerçekleştirmeyi istiyoruz. Hem böylelikle bir takım atıl kalmış hazine arazilerini tarıma kazandırmış olacağız. Hem de belediyemiz vasıtasıyla da hayvancılık yapan vatandaşlarımıza da samanıyla, buğdayıyla, arpasıyla yem desteği sağlamış olacağız” diye konuştu.
“Pamukkale Belediyesi olarak hayvancılıkla, çiftçilikle uğraşan vatandaşlarımızın, emekçi kardeşlerimizin her birisinin yanındayız” diyen Başkan Örki, şöyle konuştu: “Bugün, geçtiğimiz aylarda o ilk tohumları toprakla buluşturduğumuz arazimizde ilk hasadımızı gerçekleştiriyoruz. Bu arazi belediyemize ait bir arazi. Yaklaşık 8 dönümlük arazide çiftçilerimizin yapmış olduğu bu faaliyeti gerçekleştirelim. Buradan elde edeceğimiz tohumlarımızı, ürünlerimizi tohumluk olarak saklayalım ve önümüzdeki sene itibariyle de ekim alanlarımızı daha da artıralım ve çiftçimizin üretim sürecinin içinde bizde yer alalım istedik. Önümüzdeki yıl da, çiftçimize, hayvancılıkla uğraşan vatandaşımıza destek sağlayabilmek adına bu yıl ilk olarak tohumlarımızı aldık”
Hazine ve Maliye Bakanlığı: Güncel gelişmeler istişare edilmiştir
ANKARA-Hazine ve Maliye Bakanlığı: Finansal İstikrar Komitesi, Bakanımız Mehmet Şimşek başkanlığında bugün toplanmıştır. Toplantıda, dünya ve Türkiye makroekonomik görünümü kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiştir. Ayrıca, bankacılık, sermaye piyasaları ve sigortacılık sektörüne ilişkin güncel gelişmeler istişare edilmiştir. (DHA)
TÜİK: Tavuk eti, yumurta ve içme sütü üretimi şubatta azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayında aylık tavuk eti, tavuk yumurtası ve içme sütü üretim miktarlarının azaldığını açıkladı.
ANKARA-TÜİK, Şubat 2025 dönemine ilişkin kümes hayvancılığı ile süt ve süt ürünleri üretimi verilerini açıkladı. Buna göre; bir önceki aya göre tavuk eti üretimi yüzde 6,4 oranında azalarak 218 bin 260 ton, tavuk yumurtası üretimi de yüzde 6,4 oranında azalarak 1 milyar 547 milyon 93 bin adet oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise tavuk yumurtası üretimi yüzde 10,8 azaldı, kesilen tavuk sayısı yüzde 5,8 arttı, tavuk eti üretimi yüzde 8,2 arttı. Ocak-şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 10,4 azaldı, kesilen tavuk sayısı yüzde 8,8 arttı, tavuk eti üretimi yüzde 11,5 arttı.
Şubat ayında bir önceki aya göre ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı yüzde 8,9 oranında azalarak 857 bin 821 ton oldu. İçme sütü üretimi ise yüzde 11,9 oranında azalarak 132 bin 720 ton olarak gerçekleşti. Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,4 azaldı, ocak-şubat döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 azaldı.
Ayrıca, şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, inek peyniri üretimi önemli bir değişiklik göstermedi, ayran ve kefir üretimi yüzde 6,9 arttı, yoğurt üretimi yüzde 4,6 arttı, içme sütü üretimi yüzde 0,6 azaldı, tereyağı ve sadeyağ üretimi yüzde 1,5 azaldı. Ocak-şubat döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, inek peyniri üretimi yüzde 0,6 azaldı, ayran ve kefir üretimi yüzde 5,9 arttı, yoğurt üretimi yüzde 3,6 arttı, içme sütü üretimi yüzde 1,4 azaldı, tereyağı ve sadeyağ üretimi yüzde 0,4 arttı. (DHA)
Elektrikli araç şarj istasyonu destek programına başvurular başladı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, elektrikli araç kullanımının yaygınlaştırılması ve Türkiye’nin sürdürülebilir ulaşım hedeflerine katkı sağlanması amacıyla ‘Elektrikli Araçlar Hızlı Şarj Altyapısı Destek Programı 2’nci Çağrısı’ kapsamında yeni başvuru döneminin başladığını duyurdu.
ANKARA-Bakan Kacır, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, ‘Elektrikli Araçlar için Hızlı Şarj Altyapısı Destek Programı’ ile Türkiye’nin her şehrinde hızlı şarj istasyonları kurulmasını desteklediklerini belirtti. Kacır, “Birinci çağrı döneminde 81 şehrimizin tümünde hızlı şarj istasyonları kuruldu. Ülke geneline yayılan yaklaşık 12 bin hızlı şarj, toplam 30 bine yakın şarj noktası ile elektrikli araç sahipleri ülkemizin tamamında kesintisiz seyahat imkanına sahip. İlan ettiğimiz 2’nci çağrı ile; özellikle nüfus yoğunluğunun daha az olduğu bölgelere de şarj ünitesi kurulumu gerçekleştirilmesini, elektrikli araç kullanımının tüm ülke sathında yaygınlaşmasını hızlandırmayı amaçlıyoruz. Türkiye’yi yenilikçi teknolojilerin öncü ülkelerinden biri haline getirecek adımlar atmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
HIZLI ŞARJ ALTYAPISI GÜÇLENİYOR
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; elektrikli araç kullanıcılarına kesintisiz, eşit ve erişilebilir bir şarj ağı sunulması ve temiz enerji dönüşümüne ve karbon emisyonlarının azaltılmasına katkı sağlanması hedefleniyor. 2’nci çağrı ile özellikle nüfus yoğunluğu ve mobilitenin daha düşük olduğu bölgelere de şarj ünitesi kurulumu gerçekleştirilerek, tüm Türkiye’de elektrikli araç şarj altyapısının dengeli bir şekilde dağılımı, elektrikli araç kullanımının tüm ülke sathında yaygınlaşması ve her bölgede eşit erişim sağlanması amaçlanıyor.
1’inci çağrı döneminde Türkiye genelinde 35 farklı proje desteklenmiş ve 81 il ve 400 ilçede şarj istasyonları kurulmuştu. (DHA)