Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Dünya

Çin üçüncü uçak gemisini suya indirdi

Çin’in üçüncü ve en gelişmiş uçak gemisi Fujian, Şanghay’daki Jiangnan Tersanesi’nde düzenlenen törenle denize indirildi.

PEKİN-
Çin, üçüncü uçak gemisi Fujian’ı sabah saatlerinde Şanghay’da bulunan Jiangnan Tersanesi’nde suyla buluşturdu. Adını Fujian eyaletinden alan uçak gemisinin Çin’de tasarlanan ve inşa edilen ilk uçak gemisi olduğu belirtildi. Batılı muadillerine rakip olacağı düşünülen, filodaki diğer uçak gemilerine göre teknik olarak daha gelişmiş olan Fujian, Çin için askeri alanda önemli bir kilometre taşı olarak görülüyor. Geminin hizmete alınacağı tarih ise henüz bilinmiyor.

Çin’in hizmette olan iki uçak gemisi daha bulunuyor. Liaoning 2012’de, Shandong 2019’da hizmete girmişti. Savunma dergisi Janes’e göre şu anda ABD 11 gemiyle açık ara en fazla uçak gemisine sahipken, onu ikişer gemiyle Çin ve İngiltere izliyor.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2012’de iktidara geldiğinden bu yana Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nda (PLA) büyük bir revizyona imza atarken, 2027 yılına kadar ABD ordusuna rakip olacak “tamamen modern” bir güç inşa etme sözü vermişti.

Bölgedeki Çin-ABD gerilimi

Washington yönetimi, Asya-Pasifik bölgesindeki askeri ittifaklarını güçlendirmeye çalışırken, Çin ordusunun uçak gemisi hamlesi jeopolitik gerilimlerin arttığı dönemde geldi. Çin savaş gemileri, Tayvan’ı ana karadan ayıran boğazdan defalarca geçiş yapmış, ABD ve müttefiklerinin gerçekleştirdiği devriyelere karşı gemilerden savaş uçakları havalanmıştı. Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe, geçtiğimiz hafta ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin’i Tayvan’ın bağımsızlık ilan etmesi halinde Pekin’in “bedeli ne olursa olsun savaş başlatmaktan çekinmeyeceği” konusunda uyarmıştı.

Tayvan’ı Çin’in bir parçası olarak gören Pekin yönetimi, ABD gemilerinin faaliyetlerini de adaya destek sinyali ve provokasyon olarak yorumluyor.

Dünya

Mısır’dan Gazze’deki ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına geçilmesi çağrısı

MısırGazze‘deki ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasının bir an önce başlaması çağrısında bulundu.

MISIR-Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ile Kahire’de basın toplantısı düzenledi. Abdulati açıklamasında, Gazze‘de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına geçilmesi gerektiğini belirterek, İsrailli esirlerin tamamının serbest kalmasının tek yolunun müzakere masasına geri dönmek ve ateşkes anlaşmasına bağlı kalmak olduğunu söyledi. İsrail’in Lübnan’ın güneyine yönelik saldırılarını ise ‘tehlikeli bir gerilim’ olarak nitelendiren Abdulati, bunun bölgedeki çatışmanın genişlemesine neden olacağı uyarısında bulundu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kallas da Abdulati ile Gazze’deki durumu görüştüklerini ve AB’nin iki devletli çözümden yana olduğunu ifade etti. Kallas,”İsrail’in, Gazze’de birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırılarına şiddetle karşı çıkıyoruz. Çatışmalar durmalı ve Hamas esirlerin tamamını serbest bırakmalı” dedi.

MISIR DIŞİŞLERİ BAKANI, LÜBNANLI VE İRANLI MEVKİDAŞLARIYLA BÖLGESEL İSTİKRARI GÖRÜŞTÜ

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, Lübnanlı ve İranlı mevkidaşlarıyla yaptığı iki ayrı telefon görüşmesinde bölgedeki son gelişmeleri ele aldı. Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Abdulati Lübnan Dışişleri Bakanı Yusuf Recci ile gerçekleştirdiği görüşmede Lübnan devletine, ulusal kurumlarına ve güvenlik sorunları karşısında istikrarına verdikleri desteği bir kez daha vurguladı. Bakan ayrıca Lübnan halkının güvenlik, emniyet ve istikrarını tehdit edebilecek her türlü eylemi reddettiklerini yineledi. Lübnan’ın güneyinde ateşkes anlaşmasına uyulması gerektiğinin önemine işaret eden Abdulati, İsrail güçlerinin tam ve koşulsuz olarak geri çekilmesi ve Lübnan ordusunun Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararını eksiksiz uygulamasının sağlanması çağrısında bulundu. Bakan, bu kararın ‘herhangi bir ayrım olmadan tüm taraflarca tam ve eş zamanlı olarak uygulanması gerektiğini’ vurguladı.

Abdulati, İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi ile yaptığı görüşmede de bölgedeki son gelişmeleri ele aldı. Gazze, Lübnan ve Yemen’de tırmanan gerilimin kontrol altına alınması gerektiğini belirten bakan, bölgede bu kritik aşamada itidalli davranılması ve halihazırda gergin olan durumu daha da kötüleştirebilecek herhangi bir adımdan kaçınılması gerektiğinin altını çizdi. (DHA)

Okumaya devam et

Dünya

Güney Kore’de çıkan orman yangınında 2 itfaiyeci hayatını kaybetti

Güney Kore‘nin Ulsan şehrinde çıkan orman yangınlarına müdahale eden 2 itfaiye personelinin hayatını kaybettiği bildirildi.

GÜNEY KORE-Güney Kore‘nin Ulsan şehrinde yerel saatle 15.26’da orman yangını çıktı. Şiddetli rüzgarların söndürme çalışmalarını zorlaştırdığı yangında 2 itfaiye personeli hayatını kaybetti. Yetkililer, itfaiyecilerin kimliklerinin henüz belirlenmediğini belirterek, ölüm nedenlerinin araştırılacağını kaydetti.

Yaklaşık 300 hektarlık alanı kül eden yangının yüzde 60’ının kontrol altına alındığını ifade eden yetkililer, yangından etkilenen yüzlerce kişinin güvenli bölgelere tahliye edildiğini açıkladı.

Güney Kore hükümeti, Ulsan şehri ve güneydoğu bölgelerinde çıkan orman yangınları nedeniyle ulusal afet durumu ilan etti. (DHA)

Okumaya devam et

Dünya

Çin, ‘denizaltı uzay istasyonu’ inşa ediyor

Çinli bilim insanları, Güney Çin Denizi’ni keşfetmek için mürettebatlı ‘denizaltı uzay istasyonu‘ inşa ettiklerini açıkladı.

ÇİN-Çin, Güney Çin Denizi’nin 2 bin metre derinliğinde konumlanacak ‘denizaltı uzay istasyonu‘ projesine onay verdi. Araştırma istasyonunun yaklaşık 2030 yılında hizmete gireceği ve metan hidrat ile nadir minerallerin keşfi için kullanılacağı kaydedildi.

Çin Bilim Akademisi Güney Çin Denizi Okyanus Bilimi Enstitüsü, projenin, Hong Kong’un kuzeybatısındaki liman kenti Guangzhou’da yürütüldüğünü belirterek, ‘Soğuk Sızıntı Ekosistemi Araştırma Tesisi’nin inşasını beş yıl içinde tamamlamayı umduklarını bildirdi.

Güney Çin Denizi Okyanus Bilimi Enstitüsü müdürü ve projenin lideri Li Chaolun yaptığı açıklamada, “Tesis, insanlı uzay görevlerinden ve derin deniz denizaltılarından gelen teknolojilerin yanı sıra madencilik operasyonlarından gelen yaşam destek sistemlerini de içeriyor. Bu, su altında bulunan bilim insanlarının 30 güne kadar nispeten rahat bir ortamda çalışabilmelerini sağlıyor” dedi.

Araştırmacılar tarafından ‘denizaltı uzay istasyonu’ olarak adlandırılan bu yapı, özellikle ‘soğuk kaynaklar’ olarak bilinen deniz tabanı çıkışlarını incelemek için kullanılacak. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.