Lazer tedavisiyle hastaların saç teli kadar incecik bir düzeltmeyle gözlüklerinden kurtulduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Aylin Kılıç, “Lazer ile gözün ön yüzeyini mikronlar derecesinde şekillendiriyoruz. Böylece hastalarımız ağrısız, acısız ve kısa süren bir işlemin ardından gözlüklerinden kurtulmuş oluyor. Ancak her sağlıklı göz, lazer için ideal değildir. Örneğin; korneası doğuştan ince olanlar, yüksek hipermetrobu olanlar lazere uygun değildir” dedi.
İSTANBUL-Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Aylin Kılıç, gözlük veya kontakt lensten kurtulmak için kullanılan refraktif cerrahi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Aylin Kılıç, lazer tedavisinin gözün ön taraftaki tabakasına yapılan bir işlem olduğunu belirterek, “Gözün ön yüzeyini mikronlar derecesinde şekillendiriyoruz ve bu da ağrısız, acısız bir işlem oluyor. Hastalar saç teli kadar incecik bir düzeltmeyle gözlüklerinden kurtuluyorlar ve yapılan işlem çok kısa sürüyor. Refraktif cerrahiyi genel olarak 2 başlıkta inceleyebiliriz. İlki Femtosaniye lazer dediğimiz göze bıçak değdirmeden bıçak etkisi yapıp, hiç dokunmadan gözü kesebiliyoruz. Kısaca bıçakla dokunmadan çok ince bir tabaka alabiliyoruz. İkincisi ise excimer lazer de gözü şekillendirip inceltiyoruz ya da belirli bölgeleri astigmatın derecesine göre daha çok atış yaparak lazerle astigmattan kurtarıyoruz. Böylelikle hastalarımızı gözlüklerinden kurtarmış oluyoruz” dedi.
“Operasyon öncesi kontakt lens kullanmayın” Lazer operasyonu öncesinde göz kuruluğunun olmaması gerektiğine dikkati çeken Doç. Dr. Aylin Kılıç, “Lazer operasyonunun ilk aşamasında çok iyi bir teknolojiyle bıçaksız olarak gözün ön tarafından bir tabaka ayırıyoruz. Bu ayırdığımız tabaka yaklaşık 12 saniyede işlem yapılarak sonuçlanıyor. Bunu kaldırdıktan sonra bir şapka gibi alt kısmına excimer lazerle lazer atışları yapıyoruz, gözü şekillendirip ilk aşamada ayırdığımız tabakayı geri kapatıyoruz. Her sağlıklı göz, lazer için ideal anlamına gelmez. Örneğin korneası doğuştan ince olanlar, yüksek hipermetrobu olanlar lazere uygun değildir. İdeal gözlerde kornea kalınlığı iyi olmalı, gözün ön yüzeyinde tamamen düzenli bir astigmat olmalı, göz kuruluğu açısından hastalarımız avantajlı olmalı. Operasyondan önce hastaların göz kuruluğunun olmamasına önem verdiğimiz için kontakt lens kullanmalarını istemiyoruz, bu konuda çok hassasız. İşlem öncesi sağlıklı bir göz istiyoruz, sağlıklı ve ideal bir göz” şeklinde konuştu.
“İleriki hayatınızda göz numarası tekrarlamıyor” Doç. Dr. Aylin Kılıç, lazer ameliyatında göz numarasının sıfırlanmasının hedeflendiğine işaret ederek, şu ifadeleri kullandı: “Sıfır diye bir göz numarası yoktur, mutlaka ölçümlerde 0.25 ila 0.50 çıkar. Biz kişiyi lazer operasyonuna uygun görüyorsak, ileriki hayatında göz numarası tekrar etmiyor, bir risk taşımıyor anlamındadır. Bizim sıfırı hedeflememize rağmen göz numarası 0.50 ila 0.75’te kalabilir. Hastalara göz numaraları hakkında operasyonla ilgili detaylı bilgi verebiliyoruz. Lazer tedavisi sürecinde gelişmeler giderek artıyor. Lazer sistemleri, enerjileri, yöntemleri değişiyor. Artık daha stabil, daha ideal görme kalitesi üzerinde çalışılıyor. İnsan gözünün en uç noktalarına da ulaşmaya çalışıyoruz. Bu konuda çok güzel ve ümit verici gelişmeler var.”
Bakan Işıkhan: Çocuklarımızın tedavisi için SGK geri ödeme listemize dahil edeceğiz
ANKARA-Bakan Işıkhan: SMA hastası çocuklarımızın tedavisinde kullanılan ve bildiğiniz üzere 2017 yılından bu yana geri ödemesini gerçekleştirdiğimiz ilaca ilave olarak, hastalığın tedavisinde kullanılan ve kullanım kolaylığı olan diğer bir ilacı da çocuklarımızın tedavisi için SGK geri ödeme listemize dahil edeceğiz. (DHA)
Aile hekimleri, hastalarına hastane randevusu oluşturabilecek
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile aile hekimleri artık hastalara hastane randevusu oluşturabiliyor.
Ruken KADIOĞLU-Canberk ÖZTÜRK ANKARA-SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, önceki hafta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ ile aile hekimleri tarafından reçete edilebilen ve geri ödeme listesinde yer alan ilaçların sayısı arttı. Aile hekimliği ve iç hastalıkları uzmanlarınca düzenlenebilen ilaç raporlarının da kapsamının genişletildiği düzenleme doğrultusunda bazı tansiyon ilaçları, suni gözyaşı ve göz damlaları, cilt hastalıklarında kullanılan şampuan ve kremler belirlenen sürelerde aile hekimlerince raporsuz reçete edilebilecek. Bazı kan sulandırıcıların, çölyak hastalığında kullanılan mama ve gıdaların, mevsimsel veya yıl boyu devam eden alerjik rinit tedavisinde kullanılan bazı ilaçların, lipid düşürücü ilaçlar, ilgili uzman hekimlerce koyulan ilk tanı sonrasında rapor yenilemeleri aile hekimliği uzmanlarınca yapılabilecek.
‘EN KOLAYLAŞTIRICI ŞEY RANDEVU OLDU’
Sincan Peçenek Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli aile hekimi Şah Hüseyin Söğüt, “Yönetmelik kapsamında yapılan değişiklikle bizim için asıl önemli olan şey hastalara istediğimiz zaman, istediğimiz anda hastane randevuları oluşturabiliyoruz. Daha önceden kapalı polikliniklerimiz vardı. Hasta orayı 1 ay, 1,5 ay bekliyordu randevu için. Ama artık hastaya 1 gün sonraya, aynı güne bile randevu oluşturabiliyoruz. Hastalarımız açısından en kolaylaştırıcı şey bu nedenle randevu oldu. Rutin olarak gelmeyen gitmeyen hastalar için yeni sistemde Hastalık Yönetimi Platformu (HYP) dediğimiz bir genel kontrolümüz var. Tüm hastaları çağırıp, şeker kontrollerini hem tiroid kontrollerini hem de aynı zamanda kolesterol takiplere başladık. Ekstra olarak şimdi bu son yönetmelik ile eklenen özellikle yaşlı hastalarımızın veya kalp hastalarının kullandığı damar açıcı, daha doğrusu kan sulandırıcı ilaçlarımız vardı. Bunları almak için kardiyoloji raporu gerekiyordu. Kardiyoloji raporuna istinaden yine kardiyoloji doktoru yazabiliyordu; ama artık onları biz de yazabiliyoruz. Harici olarak cildiyenin yine kullandığı özellikle akne tedavisinde kullanılan kremler vardı. Bunları da artık yazabileceğiz. Yine cildiyede kullandığımız özellikle vücut mantarında kullandığımız şampuanlarımız vardı. Onların da ödemesi şu an için artık biz yazınca kabul oluyor” ifadelerini kullandı.
‘ARTIK HERKES AİLE HEKİMİNİ TANIYOR’
Yönetmenliğin avantajlarını anlatan Söğüt, “Artık hastalar sürekli bir polikliniğe, sonra diğer polikliniğe, diğer yere gidip gelmek yerine kendilerine en yakın aile hekimliklerine gidip, oradan tüm ilaçlarını yazdırıp alacaklar. Önceden bunun için randevu almaları gerekiyordu, gitmeleri gerekiyordu. Doktora, hastanedeki hekim arkadaşa yazdırıp sonra tekrar gelip bizden yazdırabiliyorlardı. Ama şimdi direkt hasta bunu biz yazınca alabiliyor ve mağduriyet ortadan kalkıyor. Yani hasta yılda bir defa veya 6 ayda bir gerekli uzman kontrolüne istinaden süreklilik arz ederek bize gelirse hem daha rahat, hem daha konforlu bir hayat sürmüş olacak. Çünkü birçok kişi aile hekimlerini tanımıyordu, bilmiyordu. Artık herkes aile hekimini biliyor. Aile hekimine gitmek zorunda olduklarını biliyor. Gittikleri zaman da tüm işlerin görüldüğünü, yani kan tahlilleri olsun gerek ilaçların temini olsun sorun yaşamıyorlar. Ek olarak şu an kronik hastalarımızda, suni gözyaşı dediğimiz özellikle 40 yaş üstü göz kuruluğu çok yoğun görülüyor, yeni neslin de ekrana çok maruz kalmasından dolayı göz kuruluğu başlıyor. Randevu bulamamak böyle durumlarda biraz sıkıntılıydı, şimdi direkt gelip aile hekimi ile konuşup, gerekli tedaviyi yapabilecekler. Kronik hastalık olarak tansiyon hastalarımıza ARB grubu dediğimiz tansiyon ilaçları da yazılabilecek artık. Hastaların tansiyon takibinin kontrol altına alınacağını düşünüyoruz. Bizim açımızdan, aile hekimlikleri açısından, hastalığın takibi ve hastalığın tedavisi daha kolay olacak” diye konuştu. (DHA)
Sağlık Bakanlığı: 18 ilaç geri ödeme listesine alındı
Sağlık Bakanlığı, 1’i geleneksel bitkisel tıbbi ürün, 1’i özel tıbbi amaçlı gıda, 5’i kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar olmak üzere toplam 18 ilacın daha Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) geri ödeme listesine alındığını açıkladı.
ANKARA-Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, 2 gün önce Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sağlık Bakanlığı‘ndan yapılan yazılı açıklamada, hastaların ilaca erişimini kesintisiz sağlamak, alternatif tedavi seçeneklerinin sayısını çoğaltmak için çalışmaların sürdürüldüğü belirtilerek, “Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde geri ödeme listesindeki ilaçlar yeniden güncellendi. Listeye 8’i ithal, 10’u imal olmak üzere 18 ürün daha eklendi. Listeye eklenen ilaçlar arasında halk arasında tavşan memesi olarak bilinen bir bitkiden elde edilen ürün de bulunuyor. Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürün (GBTÜ) Ruhsatı bulunan bu ürün, kronik venöz yetmezliğe eşlik eden ödem ve semptomlarının tedavisinde hekim reçetesiyle kullanılıyor. Geri ödeme listesine alınan bir diğer ürün ise özel beslenme gerektiren şartlarda, yine hekim reçetesiyle kullanılan, özel tıbbi amaçlı gıda” ifadelerine yer verildi.
‘5 KANSER İLACI DAHA GERİ ÖDEME LİSTESİNDE’
Kanser tedavisinde kullanılan 5 ilacın daha Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan son değişiklikle geri ödeme listesine eklendiği aktarılan açıklamada, “Bu ilaçlardan 3’ü multiple myelom (bir tür kemik iliği kanseri), 1’i prostat kanseri, 1’i ise cilt kanseri tedavisinde kullanılıyor. Otizm ve Smith-Magenis Sendromu’nda (davranışı, duyguları ve öğrenme süreçlerini etkileyen bir tür gelişimsel bozukluk) kullanılan bir ilaç da geri ödeme listesindeki yerini aldı. Listede ayrıca; şizofreni tedavisinde, böbrek hastalığında, HIV tedavisinde ve Transtiretin Amiloidoz (vücuttaki çok sayıda organ ve dokuyu etkileyebilen bir hastalık) tedavisinde kullanılan ilaçlar da bulunuyor” denildi.
‘BAZI İLAÇLARIN ENDİKASYONU GENİŞLETİLDİ’
Listedeki bazı ilaçlarda ise geri ödeme kapsamına alınan endikasyonların (bir ilacın hangi hastalıklara ve hangi biçimde uygun olacağını veya bir operasyonun hangi koşullarda gerekli olduğunu ifade eden bir terim) genişletildiği kaydedilerek, “Bu kapsamda; bir ilacın kardiyojenik şok (kalbin yeterli miktarda kan pompalayamadığı durumlarda doku ve organlar kanla beslenemediğinde aniden ortaya çıkan, yaşamı etkileyen bir durum) tedavisinde geri ödemesinin yapılmasına karar verildi. Listede daha önce var olan bir ilacın kullanım şartı, 18 ve üstü yaştaki Atopik Dermatit (kronik iltihaplı bir cilt hastalığı) hastalarının kullanımına sunuldu” ifadeleri kaydedildi. (DHA)