Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Kültür Sanat

Atakum Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu’ndan bahar konseri

Atakum Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu, birbirinden değerli eserleri seslendirdiği konserde müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşattı.

SAMSUN-
Atakum Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu Bahar Konseri ile sanatseverlerle buluştu. Şef Volkan Sağlam’ın yönetiminde Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde gerçekleşen konsere yurttaşlar yoğun ilgi gösterdi. Sunuculuğunu Mine Aktaş’ın üstlendiği geceye Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Av. Gülay Deveci, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Atakum İlçe Başkanı Turgay Özçelik, Samsun’da faaliyet gösteren çeşitli koroların şefleri, konser repertuarında bulunan bazı eserlerin Samsun dışında yaşayan sahipleri ile müzikseverler katıldı.

Başkan Deveci koroya eşlik etti

Konserde 55 kişilik dev koro ekibi unutulmaz Türk Sanat Müziği eserlerini seslendirirken konuklara keyifli anlar yaşattı. İki bölümden oluşan 34 eserin yer aldığı konsere sanatseverler hep birlikte eşlik etti. “Gönülden Geçeni Düşürür Dile”, “Susamış Topraklar Gibi”, “Her Eylül O Parkta” gibi eserlerin seslendirildiği gecenin sonunda Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci ve Av. Gülay Deveci koro emekçilerine plaketlerini takdim etti. Ardından Başkan Deveci ile Av. Gülay Deveci koroya katılarak konuk şeflerle birlikte “Yâr Saçların Lüle Lüle”, “Muhabbet Bağına Girdim” ve “İzmir Marşı” eserlerini söyledi. Muhteşem konsere imza atan Atakum Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu’nu tebrik eden Başkan Deveci, Şef Volkan Sağlam’a ve koroya başarılar diledi.

Şef Sağlam’a ödül kutlaması

2022 Altın Medya Yarışması’nda Yılın Bestekarı ve Türk Sanat Müziği Yorumcusu ödülünü alan Atakum Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu Şefi Volkan Sağlam’ın ödülü sahnede kutlandı. Bestesi Şef Sağlam’a ait “Yağmurlu Gecede Sokaklar Issız” eserini de Şef Sağlam konserde seslendirdi. Sağlam’ın yorumu dakikalarca alkışlandı. Konserde ayrıca koronun en büyüğü ve deneyimli koristi olan Cevat Öztürk’ün seslendirdiği iki şarkı seyirciler tarafından beğeni aldı.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kültür Sanat

Ata Sahne Sanat Merkezi, ‘Dünya Tiyatrolar Günü’nde kapılarını açtı

Samsun’un Atakum Belediyesi tarafından yapılan Ata Sahne Sanat Merkezi, “Dünya Tiyatrolar Günü”nde “Bimarhane” isimli tiyatro oyunu ile kapılarını açtı.

Furkan Abrek Ünal
SAMSUN-
Atakum Belediyesi tarafından atıl durumda olan binada yapılan Ata Sahne Sanat Merkezi için açılış töreni düzenlendi. Açılıştan önce Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci ve beraberindekiler ilk olarak, aynı binada açılan Atakum Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Temel Nacar Resim Sergisi’ni gezdi. Akabinde kurdele kesilerek merkezin açılışı gerçekleştirildi. Açılışta, Düşevi Oyuncuları tarafından “Bimarhane” isimli oyun sahneledi. Dört akıl hastasının bakış açısıyla Kurtuluş Savaşı yıllarında yaşananları sahneye taşıyan “Bimarhane” isimli oyun, davetlilerden büyük alkış aldı.

“Atakum özellikle sanat ve kültür alanında 2 büyük eser kazandı”

Programda konuşan Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, “Burası 2012 yılında başlanmış, yarım bırakılmış, çürümeye terk edilmiş bir binaydı. Karadeniz’in en çağdaş, modern, son teknoloji ile mücehhez çok amaçlı salonunu yaptık. Tiyatro, konser ve buna benzer etkinliklerin yapılabileceği, çevre düzenlemesiyle bu bölgeye değer katacak bir eser ortaya getirdik. Adı da Ata Sanat Merkezi. Atakum’da her şey adını atasından alıyor. Burası Hasan Ali Yücel Gençlik ve Bilim Merkezi’ni tamamlıyor. İkisi bir araya geldiğinde buranın sanat, kültür, üniversite kimliğinin altyapısını oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde bu 2 salon da kendini ispat etmiş olacak. Atakum’da 45 bin üniversite öğrencisi yaşıyor. 108 ülkeden 10 bin yabancı uyruklu öğrenci var. Özellikle Hasan Ali Yücel Merkezi’ne sürekli geliyorlar. Burada da diğer sanatsal etkinliklerini yapacaklar ve gittikleri yerlere de anlatacaklar. Atakum özellikle sanat ve kültür alanında iki büyük eser kazandı” dedi.

Salon hakkında bilgi

Ata Sahne Sanat Merkezi, Atakum Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü tarafından yeniden modern, çağın şartlarına uygun ve Atakum’un ihtiyaç duyduğu şekilde projelendirildi ve yapımı tamamlandı. Merkez içerisinde tiyatro, konser ve sanat etkinliklerinin düzenlenebileceği akustik ve profesyonel ses ışık sistemi projeleri ile gerekliliklerinin tümü karşılanmış olan 550 kişilik konferans salonu, kitap sergisi ve satışı için kullanılacak ve imza günler gibi etkinliklerin düzenlenebileceği sergi salonu, uygun sayıda ve yeterlilikte sanatçı soyunma odaları, teknik ve idari ofislerin yer aldığı, tüm faaliyetler için uygun fuaye alanları yer alıyor.

Okumaya devam et

Kültür Sanat

Karadeniz’in dibinden tarih çıktı

Kerpe koyunda yürütülen Karadeniz’in ilk bilimsel su altı kazısında ulaşılan tarihi eserler, her dönem tarih sahnesindeki yerini alan ve “Kalpe” ismiyle bilinen bölgenin saklı kültür hazinesini bir kez daha gözler önüne serdi. Milattan önce 4. yüzyıldan, milattan sonra 12. yüzyılına kadar uzanan onlarca tarihi eserin çıkarıldığı Kerpe, bu yıl tamamlanması planlanan projeyle dalış turizmine yeni bir ivme kazandıracak “su altı arkeoparkı” olacak.

Aslı Aktaş – Cihan Atik
KOCAELİ-
Kocaeli’nin Karadeniz’e açılan Kandıra ilçesinde bulunan Kerpe; Helenistik dönemden beri bereketli iklimiyle bilinen, Helen dilinde “çanak, çömlek, testi, küp” anlamına gelen “Kalpe” ismiyle ön plana çıkarak, her dönemde ticari bir merkez oldu. Roma, Bizans ve Ceneviz dönemlerinde gemilerin uğrak noktası olan Kerpe koyu, Osmanlı döneminde de İstanbul’un odun, kömür ve tomruk gibi ihtiyaçlarını karşıladı.

Türkiye’nin Karadeniz kıyılarındaki ilk bilimsel sualtı kazısı Kerpe’de yapıldı

Her dönem aktif ticari hayatı dolayısıyla tarih sahnesindeki yerini alan Kerpe’de, Antik Kalpe Limanı’na ait mendirek kalıntılarının büyük çoğunluğunun su altında bulunması dolayısıyla 2020’de su altı kazı çalışmaları başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izinleri doğrultusunda, Kocaeli Müze Müdürlüğünce yürütülen bu çalışma, Türkiye’nin Karadeniz kıyılarındaki ilk bilimsel sualtı kazısı olarak büyük yankı uyandırdı.

Suyun altından tarih çıktı

Yaklaşık 2 bin metrekarelik bir alana dağılmış kalıntılara ulaşmak için dalış yapan kazı ekibi, karadan 80 metre uzakta, 4 metre derinlikte geçmişin izlerine rastladı. Milattan önce 4. yüzyıldan, milattan sonra 12. yüzyıla kadar uzanan tarihi gün yüzüne çıkaran ekipler, antik limana ait 2 mendirek parçası ve çokça amfora (iki kulplu antik döneme özgü çömlek) kalıntılarını suyun altından çıkardı. Bu eserler, Kocaeli Arkeoloji Müzesinde “Karadeniz’in Sessiz Limanı: Kalpe” adı verilen sergiyle tarihseverlerin seyrine sunuldu. Müzeye gelen misafirlere, Kocaeli Müze Müdürlüğü Çukurbağ Arkeolojik Kazı Ekibi eşlik ederek, kazılar ve çıkan tarihi eserler hakkında bilgi veriyor.

Öte yandan, Kocaeli Müze Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Kerpe Sualtı Arkeoparkı Projesi”, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) Destek Programı çerçevesinde kabul edildi. Projenin hayata geçmesiyle, Türkiye’de ilk kez gerçek eserlerin sergilendiği bir su altı arkeoparkı yapılacak. Bu sayede turizm potansiyeli artacak bölge, dalış turizmine de açılacak.

Cumhuriyet’in 100. yılına özel sergi

İhlas Haber Ajansı (İHA) Muhabirine açıklamalarda bulunan Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izinleri doğrultusunda başlattıkları su altı kazı çalışmasında önemli eserlere ulaştıklarını anlattı. Elde ettikleri kültür varlıklarını Cumhuriyet’in 100. yılına ithafen Kocaeli Arkeoloji Müzesinde sergilediklerini ifade eden Gedük, “Karadeniz’in Sessiz Limanı: Kalpe” adı verilen serginin bölgedeki su altı tarih zenginliğini vurgulamak amacıyla gerçekleştirildiğini vurguladı.

“Çıkan kültür varlıkları ciddi kronoloji veriyor”

Serkan Gedük, Kerpe koyunda yürütülen bu çalışmanın, Türkiye’nin Karadeniz kıyılarındaki ilk bilimsel sualtı kazısı olduğunu ve bu sebeple büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Karadeniz’in Antik Çağ’dan Osmanlı dönemine kadar doğu ve batı dönemindeki ticari ilişkilerini vurgulaması açısından da son derece kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede de, su altı kazıları sırasında çıkan kültür varlıklarını müzemizde kronolojik olarak ve birtakım canlandırmalarla sergilemeye çalışıyoruz. Kazı çalışmaları sırasında milattan önce 4’üncü yüzyıldan, milattan sonra 12’inci yüzyıla kadar tarihlenen ciddi kronoloji veren ticari amfora kalıntılarından, kırmızı astarlı seramiklere, kandillere, lüle parçalarına, Osmanlı dönemine ait bir takım kültür varlıklarına, bölgede belirlediğimiz batık kalıntılarına kadar aslında birçok su altı kültürel mirasını yansıtan kültür varlıklarını tespit ettik” dedi.

Okumaya devam et

Kültür Sanat

Şehr-i Canik Ramazan Serüveni başlıyor

 Canik Belediyesi’nin ödüller, geleneksel Ramazan şenlikleri ve etkinliklerle dolu programı Şehr-i Canik Ramazan Serüveni başlıyor.

HAMİDE GONCA

SAMSUN-Geleneksel Ramazan şenliklerinin yer aldığı, Hacivat ve Karagöz gösterileri, akrobasi gösterileri, ikramlar, müzikal oyunlar ve ödüllü yarışmaların gerçekleştirileceği Şehr-i Canik Ramazan Serüveni programlarında çocuklar ve gençler için birbirinden özel etkinlikler düzenlenecek. Şehr-i Canik Ramazan Serüveni programlarıyla çocukları ve gençleri geleneksel Türk Ramazan şenlikleriyle tanıştırmayı amaçladıklarını ifade eden Canik Belediye Başkanı ve Adayı İbrahim Sandıkçı, “Canik’te geleneksel Ramazan kültürümüzü sürdürecek, çocuklarımızı ve gençlerimizi hediyelerle buluşturacağız” dedi.

Her gün farklı bir mahallede

Şehr-i Canik Ramazan Serüveni program çadırında 7’den 70’e tüm vatandaşları ağırlayacaklarını ifade eden Başkan İbrahim Sandıkçı, “İlçemizde geleneksel hale getirdiğimiz Şehr-i Canik Ramazan Serüveni programlarımızda, çocuklarımız ve gençlerimiz için birbirinden özel etkinlikler düzenleyeceğiz. Her gün farklı bir mahalleye kuracağımız Şehr-i Canik Ramazan Serüveni etkinlik çadırında çocuklarımız ve gençlerimiz için sahne gösterileri, ödüllü yarışmalar ve birçok farklı etkinlik gerçekleştireceğiz. Çocuklarımızın ve gençlerimizin unutulmaz bir Ramazan ayı geçirmelerine vesile olacağız” şeklinde konuştu.

Canik Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, Şehr-i Canik Ramazan Serüveni program çadırının belirlenen günlerde farklı mahallelere kurulacağı bildirilirken, vatandaşların etkinlik takvimi ile ilgili detaylı bilgiye Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı ve Canik Belediyesi sosyal medya hesapları üzerinden ulaşabileceği kaydedildi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.