Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

TMO Genel Müdürü Güldal: TMO olarak her zaman olduğu gibi üreticimizin dostuyuz, yanındayız

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde katıldığı buğday hasadında açıklamalarda bulunarak “TMO’nun uygulamış olduğu fiyatlar piyasadaki en değerli ve en yüksek fiyatlar. TMO olarak her zaman olduğu gibi üreticimizin dostuyuz, yanındayız” dedi.

Ömer Faruk Karataş – İbrahim Çakmak
KONYA-
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde gerçekleştirilen bölgenin ilk buğday hasadına katıldı. Ahmet Gürdal’a Konya İl Tarım Müdürü Ali Ergin, TMO Konya Başmüdürü Mustafa Yılmaz, Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut eşlik etti. 185 dekarlık alanın hasadına Genel Müdür’ün bizzat bindiği biçer aracı ile başlandı.

“Ekmeklik buğday ikinci grup alımımız 7 bin 450 lira arpa alımımız 6 bin 200 TL’ye ulaştı”

Buğday ve arpa alım fiyatlarına dair bilgilendirmelerde bulunan Ahmet Güldal, “İklimsel şartlardan dolayı yaklaşık 2-3 haftalık öteleme ile hasat gerçekleştiriliyor. TMO olarak değerli fiyatları üreticilerimize açıklamış olduk. Özellikle son güncellemeden sonra arpaya 200 TL buğdaya 400 TL güncellemeden sonra ekmeklik buğday ikinci grup alımımız 7 bin 450 lira arpa alımımız 6 bin 200 TL’ye ulaştı. 2022 yılında yeni bir uygulamamız var. Üreticilerin TMO’yu tercih etmesi noktasında bir farkındalık, değişiklik yaptık. Bunu da buğdayda Bin TL arpada 500 TL’lik prim uygulamasını hayata geçirdik. Bu da üreticilerimizi oldukça önemli derecede etkilemiş oldu. Başlangıçta sonbahar döneminde ödemeyi planladığımız Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ödenmesi planlan bu alım primi güncelleme ile birlikte takip eden ayda ödenmesi planlandı. Yani Haziran ayında hasat yapmış olan ve TMO’ya ürünlerini teslim etmiş olan üreticilerimiz Temmuz ayında primlerini alacaklar. Temmuz ayında hasat yapanlarda bir sonraki ay ürünlerinin karşılığı ellerine geçmiş olacak” dedi.

“Tarım ve Orman Bakanlığı 19,5 milyon ton, arpada 8,5 milyon ton rekolte açıklamıştı. Bu rekolteleri gerçekleşeceğini düşünüyoruz”

Bu sene üretimin arttığını söyleyen Güldal, “TMO’ya ciddi bir ürün akışının geldiğini görüyoruz. Bundan da büyük memnuniyet duyuyoruz. Hasat dönemi bereketli geçiyor. Verim noktasında yağışlar ürünü geciktirdi ama verime etkisi çok iyi oldu. Doğu Anadolu bölgelerinde hasat başlayan bölgelere baktığımızda geçen yılın çok üzerinde bir verim görüyoruz. Diğer bölgelerde de verimliliğin gayet iyi olduğunu görmekteyiz. Tarım ve Orman Bakanlığı 19,5 milyon ton, arpada 8,5 milyon ton rekolte açıklamıştı. Bu rekolteleri büyük ölçüde gerçekleşeceğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

“TMO olarak her zaman olduğu gibi üreticimizin dostuyuz, yanındayız”

TMO’nun ürünlere hak ettiği değeri vereceğinin altını çizen Güldal, “TMO’nun uygulamış olduğu fiyatlar piyasadaki en değerli ve en yüksek fiyatlar. TMO olarak her zaman olduğu gibi üreticimizin dostuyuz, yanındayız ve onların ürünlerinin en iyi şekilde değerlendirilmesi içinde tüm arkadaşlarımız faaliyetlerine devam edeceklerdir” dedi.

“11 Temmuzdan itibaren kesintisiz ay sonuna kadar tüm iş yerlerimiz faal ve hizmet vermeye açık şekilde görev yapacaklar”

Hasat döneminin bayrama denk gelmesine rağmen 2 günlük tatilin ardından TMO ofislerinin hizmete devam edeceğini söyleyen Güldal, “Hasadın bayram dönemine ve bayramdan sonraki günlere tesadüf ediyor. Biz bu anlamada üreticinin mağduriyet yaşamaması adına bayramın birinci ve ikinci günleri bayramlaşmalar bittikten sonra 11 Temmuzdan itibaren kesintisiz ay sonuna kadar tüm iş yerlerimiz faal ve hizmet vermeye açık şekilde görev yapacaklar” diye konuştu.

Hasat başlangıcının ardından TMO Genel Müdürü Güldal ve beraberindeki heyet önce Cihanbeyli Ziraat Odasını ziyaret ederek esnaflarla sohbet etti. Genel Müdür daha sonra TMO Konya Başmüdürlüğünü ziyaret ederek buradaki personelle görüş alışverişinde bulundu. Daha sonra Çumra’ya hareket eden Genel Müdürü Güldal, Aslidaş Lisanslı Depoculuk’ta incelemelerde bulundu. Son olarak Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesine geçen Güldal, Kan Lidaş Lisanslı Depoculuk ile TK Lidaş Lisanslı Depoculuk’ta incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,5830 liradan, euro ise 34,8670 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,5810 liradan alınan dolar 32,5830 liradan, 34,8650 liradan alınan euro ise 34,8670 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,50 liradan, euro ise 34,56 liradan satılmıştı.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.