Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Genel

Bakan Çavuşoğlu: Tahıl anlaşmasının geniş kapsamlı bir ateşkesin ve barış planının temelini oluşturabileceğini düşünüyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temasları çerçevesinde geldiği Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da Malezyalı mevkidaşı Saifuddin Abdullah ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Tahıl anlaşmasının geniş kapsamlı bir ateşkesin ve barış planının temelini oluşturabileceğini düşünüyoruz” dedi.

KUALA LUMPUR-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’daki resmi temaslarını sürdürüyor. Malezya Dışişleri Bakanı Saifuddin Abdullah ile düzenlenen ortak basında toplantısında konuşan Bakan Çavuşoğlu, “Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantıda birçok ikili hususu ele aldık. Ancak dün Kamboçya’nın başkentinde ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı için bir araya geldik. Bu vesileyle Malezya’ya bize vermiş oldukları devam eden destek için teşekkür etmek istiyorum. Bu ASEAN ile kurumsal ilişkilerimizi güçlendirmeye yardımcı oluyor. Malezya bu bölgede son derece kilit bir aktör. Sayın başbakanın ziyareti sırasında da ilişkimizi geniş kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine çıkardık. Bu çerçevede hükümetler, üniversiteler ve şirketler arasında 15 belge imzalandı. Bu da aynı zamanda ilişkilerimizin ne kadar çeşitli ve geniş olduğunu gösteriyor. Yani sadece hükümet değil, ayın zamanda özel sektör, üniversiteler ve farklı kurumlar arasında da işbirliği var. Aynı zamanda parlamentolar arası işbirliğimizi de geliştireceğiz. Bu çerçevede, Malezya tarafından bu grupların kurulmasını bekliyoruz. Malezya bizim ASEAN bölgesindeki en büyük ticaret ortağımız. Geçtiğimiz yıl ticaret hacmimiz ortalama yüzde 50 oranında artış gösterdi. Bu yılın ilk yarısında 2.42 milyar dolara ulaştık. Yine yüzde 50 bir artış var. Bizim aleyhimize bir dengesizlik var ama bunu daha dengeli hale getirmek için çalışmalarımızı devam ettirmeliyiz. 5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedefimiz var. Ancak bu hedefin aslında bu yıl erişilebilecek olduğunu görüyoruz. Bu da tabii ki çok daha dengeli bir ticaret üzerinde çalışmamız gerektiğini gösteriyor. İlişkilerimizi, mevcut serbest ticaret anlaşmamızı genişleterek devam ettireceğiz. Bunu da çok kısa bir süre içinde imzalamayı planlıyoruz. Savunma sanayisindeki işbirliği de son derece önemli. Şirketlerimiz ve ilgili kurumlar, uzun dönemli işbirliğinin farklı alanlarda yatırım, teknoloji transferi, ortak üretim ve deneyim paylaşımı şeklinde geliştirilmesi üzerinde çalışıyorlar. Yine finans ve teknoloji üzerinde, uzay ve uydu teknolojileri üzerinde de çalışmaya devam edeceğiz. Ulaştırma, enerji ve turizm, yine bizim işbirliğimizi geliştirebileceğimiz başka alanlar. Bu konuda işbirliğimizi artırabileceğimizi ifade etmek istiyoruz. Turkovac aşısı Malezya’nın önümüzdeki dönemlerde kullanımına sunulacak. Aşı teknolojisinin transferi, deneyim paylaşımı ve ortak aşı üretimiyle ilgili çalışmalarımız devam edecek” dedi.

“Afganistan halkına insani yardımı artırma konusunda görüş alışverişinde bulunduk”

Bakan Çavuşoğlu görüşmelerde terör konusuna da değinildiğini ifade ederek, “Bugün ayrıca terörizmle mücadelenin özellikle FETÖ ve FETÖ bağlantılı terörist faaliyetlerin ne kadar önemli olduğu konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Bu çerçevede İslam ümmetinin lehine olacak, İslamofobi ile mücadele, Afganistan ve Filistin’deki durum gibi birçok farklı konuyu da ele alma fırsatı bulduk. Bugün Afganistan halkına insani yardımı artırma konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Çok daha farklı alanlarda birlikte hareket edebiliriz. Hem bölgesel hem de uluslararası örgütler nezdinde olabilir. Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT), Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ve bununla birlikte diğer uluslararası örgütlerle işbirliğimizi artırabiliriz. Önümüzdeki günlerde geniş kapsamlı stratejik ortaklık çerçevesinde işbirliğimizi artırabileceğimize inanıyorum” açıklamasında bulundu.

“Türkiye savaşın başından bu yana son derece yoğun çaba sarf ediyor”

Ülkeler arasındaki ziyaretlerin öneminden bahseden Bakan Çavuşoğlu, “Karşılık gerçekleştirmiş ve gerçekleştireceğimiz ziyaretler bizim ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracak. Bu çerçevede seviyeyi geniş kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine çıkardık. Bizim tabii ki işbirliğimizi arıtabileceğimiz birçok farklı alan da var” dedi. İstanbul’da imzalanan tahıl anlaşmasının ardından Odessa Limanı’ndan yola çıkan ilk tahıl gemisiyle ilgili de konuşan Bakan Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğiyle ve aynı zamanda Genel Sekreter Guterres’in desteği ile gerçekleşti. Kendileri de bu imza töreninde hazır bulundular. Odessa, Yuzhne ve Çornomorsk limanlarını kapsayan bir anlaşma. Buradaki gemilerin geçişi uzaktan takip edilecek ve gerekli kontroller limanda gerçekleştirilecek. Ortak Koordinasyon Merkezi’nin İstanbul’da kurulmasına takiben ilk gemi İstanbul’a doğru Odessa’dan yola çıktı. Lübnan’a giden gemi mısır taşıyor. Ortak kontroller, İstanbul yakınında gerçekleştirildi. Şu anda da gemi Lübnan’a doğru ilerlemekte. Bu ilk gemiydi. Bunun sürdürülebilir olması gerçekten önemli. Bu anlaşmanın süresi 4 ay. Dolayısıyla herhangi bir itiraz olmazsa uzatması otomatik olarak gerçekleşecek. Bunun karşılığında Rusya gübre dahil olmak üzere kendi tahıllarını ve bununla ilgili ürünlerini ihraç edebilecek. Bu da anlaşmanın bir parçası olarak gerçekleştirildi. Tabii ki bunlar her iki ülkenin ticaretini kolaylaştırıyor. Bunun sürdürülebilir olması gerekli. Bu akışı sağlamak için herkesin sorumlu bir biçimde davranması ve taahhütlerini yerine getirmesi gerekiyor. Durum kırılgan. Ukrayna’daki çatışma devam ediyor. Her iki tarafta çatışmaya devam ediyor. Tahıl anlaşmasının geniş kapsamlı bir ateşkesin ve barış planının temelini oluşturabileceğini düşünüyoruz Türkiye bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde savaşın başından bu yana son derece yoğun çaba sarf ediyor. Bununla ilgili çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Uluslararası toplumun desteğiyle de bu çabalar sürecek” ifadelerini kullandı.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

TCMB: Enflasyonda Ramazan ayına özgü unsurların etkisinin belirgin olduğu gıda fiyatları öne çıkmıştır

Merkez Bankası PPK özetinde Şubat ayı tüketici enflasyonu artışında ücret ve geriye doğru endeksleme davranışının devam eden yansımalarının hissedildiği hizmet fiyatlarının yanı sıra Ramazan ayına özgü unsurların etkisinin belirgin olduğu gıda fiyatlarının öne çıktığı ifade edildi. Bu dönemde özellikle kırmızı et ve bağlantılı işlenmiş et ürünleri ile çiğ süt referans fiyat artışının yansımalarının izlendiği süt ve süt ürünleri fiyatlarında artış oranının belirgin olduğuna işaret edildi.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini yayımladı. Özette, Şubat ayı enflasyonunda ücret ve geriye doğru endeksleme davranışının devam eden yansımalarının hissedildiği belirtildi. Raporda Ramazan ayına özgü unsurların etkisinin belirgin olduğu gıda fiyatlarının öne çıktığı ifade edildi.
Metinde şu ifadeler yer aldı:

“Küresel büyüme görünümü yatay seyretmekte, işgücü piyasalarındaki sıkılık ise devam etmektedir. Türkiye’nin dış ticaret ortaklarının ihracat paylarıyla ağırlıklandırılan küresel büyüme endeksinin 2023 yılı dördüncü çeyrek yıllık büyümesi yüzde 1,76 olarak gerçekleşerek bir önceki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında yatay bir seyir izlemiştir. 2024 yılı ilk çeyreğine ilişkin tahminler ise yüzde 1,85 düzeyindedir. Bu çerçevede, küresel ekonomide geçen yılın üçüncü çeyreğinde yaşanan yavaşlamanın son çeyrekte de devam ettiği ve küresel iktisadi faaliyetin zayıf seyrini sürdürdüğü değerlendirilmektedir. Bununla birlikte, gerek ihracat ağırlıklı küresel büyüme görünümü gerekse ocak ve şubat ayı PMI verileri, iktisadi faaliyette 2023 yılı son çeyreğine göre ılımlı bir toparlanmaya işaret etmektedir. Enflasyonda kalıcı düşüş sağlamak amacıyla sıkı para politikalarının sürdürülmesi ve jeopolitik risklerin varlığı 2024 yılında küresel iktisadi faaliyetin seyri açısından öne çıkan risk faktörleri olarak görülmektedir.

Çekirdek enflasyonun ve enflasyon beklentilerinin yüksek seviyeleri, küresel enflasyonun bir süre daha merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyretmeye devam edeceğini ima etmektedir. 2023 yılında enflasyonda görülen keskin düşüşe rağmen birçok ülkede, özellikle hizmet enflasyonundaki katılık dikkat çekmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde faiz indirimleri parasal sıkılığı koruyacak şekilde sürdürülürken, gelişmiş ülke merkez bankalarının da 2024 yılı içerisinde faiz indirimlerine başlamaları beklenmektedir. Ancak, merkez bankalarının son dönem iletişimleri ve ABD ocak ve şubat enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi sonucunda piyasa fiyatlamaları önceki PPK dönemine kıyasla daha temkinli bir indirim patikasına işaret etmektedir. GOÜ’lere yönelen portföy akımları, ocak ayı başından itibaren görülen yavaşlamanın ardından, risk iştahındaki olumlu seyre bağlı olarak son haftalarda yeniden artış göstermiştir.

Parasal ve Finansal Koşullar

Bir önceki PPK döneminden bu yana toplam kredi büyümesinde ivmelenme gözlenmiştir. Bireysel kredilerin 4 haftalık ortalama büyüme oranları önceki PPK toplantısı haftasından bu yana artarak, yüzde 4,12 seviyesinde gerçekleşmiştir. İhtiyaç kredilerinde ve bireysel kredi kartlarında bu oran sırasıyla yüzde 4,59 ve yüzde 5,34 seviyesindedir. Taşıt kredileri ise yüzde 0,59 azalarak yılbaşından bu yana sergilediği zayıf seyrine devam etmiştir. Diğer taraftan, Türk lirası ve kur etkisinden arındırılmış yabancı para ticari kredilerin aynı dönemde 4 haftalık ortalama artış oranları sırasıyla yüzde 3,34 ve 1,28 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Mart ayı içinde yapılan düzenlemelerle finansal koşullar sıkılaştırılmış, para politikası aktarımı desteklenmiştir. Bu kapsamda, Türk lirası ticari ve ihtiyaç kredileri için aylık büyüme kısıtları yüzde 2’ye düşürülmüş, uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla büyüme kısıtlarının aşılması durumunda menkul kıymet tesisine ek olarak zorunlu karşılık tesisi getirilmiştir. Kredi kartı nakit çekim ve kredili mevduat hesaplarında uygulanacak azami faiz oranları ihtiyaç kredi faizleri ile uyumlu olarak yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseltilmiştir. Öte yandan, Türk lirası mevduatın desteklenmesi amacıyla, tüzel kişiler için Türk lirası pay artış hedefi getirilmiş, gerçek kişi Türk lirası pay artış hedefleri mevcut eğilimler çerçevesinde kalibre edilmiş ve hedeflere ulaşılamaması durumundaki komisyon oranları artırılmış, yenileme ve Türk lirasına geçiş hedefini sağlayan bankalar için zorunlu karşılık tesisi üzerinden faiz ödemesi (katılım bankaları için indirim uygulaması) vadesiz ve 1 aya kadar vadeli mevduatı kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Türk lirası cinsinden yükümlülükler için 14 günlük dönemde ortalama olarak tesis edilen zorunlu karşılık tutarının bir kısmının bloke olarak tutulmasına karar verilmiştir.

Finansal koşulları sıkılaştırıcı yönde atılan adımların da etkisiyle Türk lirası ticari kredi faizleri ve ihtiyaç kredisi (Kredili Mevduat Hesabı-KMH hariç) faizleri önceki PPK toplantı haftasından bu yana sırasıyla 6,27 puan ve 15,3 puan artarak, yüzde 59,6 ve yüzde 76,0 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde sınırlı artış gösteren konut kredisi ve taşıt kredisi faizleri 15 Mart 2024 itibarıyla sırasıyla yüzde 42,7 ve yüzde 43,1 olarak gerçekleşmiştir. Mart ayı PPK kararı ve alınan makroihtiyati tedbirler ile kredi büyümesinde dengelenme öngörülmektedir.

Okumaya devam et

Genel

Samsun’da iç sularda av yasağı 1 Nisan’da başlıyor

 Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun’da iç sularda av yasağının 1 Nisan’da başlayacağını hatırlatarak, “Sürdürebilir avcılığın sağlanması, ekosistemin koruması için her balığa en az bir kere üreme hakkı verilmesi ancak av yasaklarının getirilmesi ile mümkündür” dedi.

SAMSUN-
İl Müdürü Sağlam, Samsun’da su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacı ile tüm göl, gölet, baraj gölleri, akarsu, çay, dere gibi tüm iç sularda su ürünleri avcılığının 1 Nisan-30 Haziran 2024 tarihleri arasında yasaklandığını söyledi. Sağlam, “Artan nüfus ve gelişen ihtiyaçlar doğal kaynakların daha fazla kullanılmasına, doğal balık stoklarının olumsuz etkilenmesine neden olmaktayken, sürdürebilir avcılığın sağlanması, ekosistemin koruması için her balığa en az bir kere üreme hakkı verilmesi ancak av yasaklarının getirilmesi ile mümkündür. Su ürünleri av yasağı denetimleri il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerinde görevli teknik personel, emniyet ve jandarma personeli ile belediye zabıtaları tarafından yapılmakta olup, ticari ve amatör su ürünleri avcılığı yapan vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için su ürünleri av yasaklarına uymaları hem kendi menfaatleri hem de su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır” ifadelerine yer verdi.

“Yasak öncesi avlanan balıkların stok tespitinin yapılması gerekiyor”

İç sularda sazan, kadife, siraz, yayın, tatlı su kefali ve diğer balık türlerinin avlanmasının yasak kapsamında olduğuna değinen İl Müdürü Sağlam, “Av yasağının başlaması ile birlikte balıkçılarımızın kayıklarını karaya çekmeleri zorunludur. Av yasağının sona ereceği 1 Temmuz 2024 tarihine kadar balıkçı teknelerinin iç sulara açılması, gerek teknelerde gerekse kıyıda av araç ve gereçlerinin bulundurması da yasak kapsamında olduğu unutulmamalıdır. Av yasağının başlaması ile birlikte yasaktan önce avlanılan balıkların en geç 3 gün içerisinde il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine stok tespitinin yaptırılmasını takiben satışı yapılabilecektir. Tespiti yapılmayan ürünlerin nakline ve pazarlanmasına izin verilmeyecek ve ilgililer hakkında yasal işlem başlatılacaktır. Stok tespiti yaptırılan balıkların satışında ‘stok tespit belgesi’ bulundurulmalı ve bu balıkların 7 gün içinde satışının gerçekleştirilmesi veya işlenmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Balıkçıların ve vatandaşların bu yasaklara dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çeken Sağlam, denetimlerin çok yönlü olarak yapılacağını, yasak dönemde avcılık yapanların ihbar edilmesi gerektiğini kaydetti. Sağlam, yasak ve sınırlandırmalara uymayanlar hakkında ‘Su Ürünleri Kanunu’ gereğince idari para cezası uygulanacağını da sözlerine ekledi.

Okumaya devam et

Genel

Başkan Demirtaş’tan “Büyüklerimiz Bize Yük Değilsiniz” uygulaması

Samsun’un İlkadım Belediye Başkanı ve Adayı Necattin Demirtaş, “Büyüklerimiz Bize Yük Değilsiniz” uygulaması ile halk pazarlarında yürümekte zorluk çeken 65 yaş üstü yaşlıları elektrikli mopedlerle evlerine bırakacaklarını söyledi.

HAMİDE GONCA
SAMSUN-
İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmaya yarayan çalışmalara devam ediyor. Başkan Demirtaş, bu sefer de halk pazarlarında alışveriş yapan yaşlıların ulaşım sorununa el attı. Demirtaş, yürümekte zorlanan ve yorulan 65 yaş üstü yaşlıları 3 tekerlekli mopedlerle evlerine kadar bırakacaklarını ifade etti.

“Büyüklerimiz Bize Yük Değilsiniz”

Büyüklerin ve yaşlıların bir yük değil nimet olduğunu ifade eden Başkan Demirtaş, “Bu anlayışla hizmet etmeye, şehrimizi inşa ederken hayatın her alanına dokunan çalışmalarımızla da insanımızı ihya etmeye çalışıyoruz. Yaşlılarımızın gönüllerini ve hayır dualarını alıyoruz. Zor durumda ve yardıma muhtaç vatandaşlarımıza destek olmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz inşallah. Bu şiarla Büyüklerimiz Bize Yük Değilsiniz uygulamamızla ilçede kurulan halk pazarlarında yürümekte zorluk çeken 65 yaş üstü eli öpülesi büyüklerimizin pazar alışverişleri sonrası elektrikli 3 tekerlekli mopedlerle evlerine bırakacağız. Sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket ediyoruz. Sosyal politikalarımızda önceliğimiz her zaman ilçe halkımız oldu. İnsan ve toplum odaklı projeler üretiyoruz. Vatandaşlarla sürekli fikir alışverişinde bulunuyoruz. Ortak akılla projelerimizi hayata geçiriyoruz. Huzur içerisinde yaşanacak bir İlkadım inşa etmenin kaygısı içerisindeyiz” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.