Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Türkiye’nin ilk ağaç müzesi ziyaretçilerini mest ediyor

Yalova’nın Termal ilçesinde kurulan Türkiye’nin ilk ağaç müzesi “Atatürk Arboretumu” ziyaretçilerine eşsiz güzellikler sunuyor.

Erhan Erdoğan
YALOVA-
Termal Kaplıcaları İşletmesi’nde Atatürk’ün tarafından yaptırılan ağaç müzesi ünlü Fransız mimar Henri Prost tarafından planlandı. Arboretumun peyzajını ise başbahçıvan Pandelli Roketas yaptı. 125 bin metrekarelik ağaç müzesinde Türkiye ve dünyanın dört bir yanından getirilen bin 39’u yerli, 805’i yabancı olmak üzere toplam bin 844 ağaç ve 370 tüylü palmiye yer alıyor.

Ağaç müzesinde yer alan 63 türdeki geniş ve iğne yapraklı ağaç sundukları eşsiz manzarayla ziyaretçilerini büyülüyor.

400 kişilik bahçıvan ekibi çalıştı

Sağlık Bakanlığı’na ait Termal Kaplıcaları İşletme Müdür Yardımcısı Ümit Gürbüzoğlu, kaplıcalara ait 3 bin 600 hektar alan içinde bin 80 hektar alanının hamamlar, havuzlar, otel ve restoranlardan oluştuğunu söyledi. Kalan diğer kısmın ormanlık olduğuna dikkati çeken Gürbüzoğlu, “Atatürk 19 Ağustos 1929’da buraya geldiğinde, buranın ihyasına başlamasıyla başlıyor. Dolmabahçe Sarayı’nın bahçıvanı Pandelli ustayı buraya getiriyor. Aynı zamanda 400 kişilik bir bahçıvan ekibiyle geliyorlar. Buradaki bütün yabani otlar temizleniyor. Belirli ülkelerden ağaçlar getirildikten sonra dikimi yapılıyor. Şu anda da bütün ağaçlarımız tescilli. Aynı zamanda burası tarihi orman statüsünde olduğu için ağaçlara izinsiz hiçbir şekilde müdahale edilemiyor. Bakımları yapılırken bile özel izin alınıyor.”

Yangında oteli yerine ağaç kurtarıldı

Gürbüzoğlu, geçmişte yaşanan bir yangında otel yerine ağacın kurtarıldığını dile getirerek şöyle konuştu:

“Aynı zamanda tescilli 118 yaşında olan çınar ağaçlarımız da mevcut. Çınar Otel ve Çınar Kafe’ye adını veren bir ağacımız mevcut. Çınar Otel yanmaya başlıyor. Hemen buradaki görevliler Pandelli ustayı arıyorlar. O da diyor ki oteli bırakın onu tekrar yapabiliriz ağacı kurtarın diyor ve herkes ağacı sulamaya devam ediyor. Ağaç bu şekilde kurtuluyor. Daha sonra Çınar Otel tekrar yapılabiliyor.”

Gürbüzoğlu, Termal’in kaplıca sularının yanı sıra eşsiz doğası nedeniyle de turistlerin tercih edildiğini sözlerine ekledi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevre

Kızılırmak alarm veriyor: Baraj sularının çekildiği alanda koyunlar otluyor

Kırıkkale’den geçen Türkiye’nin en uzun nehri Kızılırmak’ta kuraklık tehlikesi alarm veriyor. Baraj sularının çekildiği alanda da koyunların otladığı görüldü.
Hasan Ay


KIRIKKALE-
Kırıkkale’de karsız ve yağmursuz geçen bir kış mevsiminin ardından bahar yüzünü göstermeye başladı. Hava sıcaklıklarının yükseldiği kentte, kuraklık tehlikesi alarm veriyor. Türkiye’nin en uzun nehri Kızılırmak’ın beslediği Kapulukaya Barajı’nda da su seviyesi düştü. Karaahmetli köyünde çiftçilik ve besicilik yapan Türkyılmaz ailesi, su seviyesinin düşmesi ile baraj yatağında küçükbaş hayvanlarını otlatıyor.

Sivas ilindeki Kızıldağ’ın yamacından doğup Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun’dan geçerek Karadeniz’e dökülen Kızılırmak’ta da su seviyesi düştü. Bin 355 kilometre uzunluğundaki ırmakta adacıklar ortaya çıktı. Besicilik yapan Ali Türkyılmaz, baraj suyunun yaklaşık 50 metre kadar çekildiğini belirterek, kış mevsiminde de yeterli miktarda kar ve yağmurun yağmadığını söyledi.

“Bu işin sonu ne olacak bilmiyorum”

Çiftçilerin de kuraklıktan etkileneceğini ifade eden Türkyılmaz, “Daha önce baraj seviyesi çok yüksekti, şimdi çok azaldı. Kar, yağmur yağmadı. Baraj suyu 50 metre çekildi. Bu işin sonu ne olacak bilmiyorum. Daha önce baraj suyu yola kadar çıkıyordu, şu an çok düştü. Bir taraftan da ekim yapılıyor, nohut ekiyorlar. Bu tarafa da pancar ekecekler. Nasıl sulama yapılacak, bilmiyorum” dedi.

Okumaya devam et

Çevre

Samsun’da zirai don uyarısı

Samsun Valiliği, iç ve yüksek kesimlerde hafif ve orta kuvvette zirai don beklendiği uyarısında bulundu.

SAMSUN-
Valilikten yapılan açıklamada, “23 Mart Cumartesi akşam saatlerinden, 25 Mart Pazartesi sabah saatlerine kadar bölgemizin iç ve yüksek kesimlerinde hafif, yer yer orta şiddette don hadisesi beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı başta zirai faaliyetlerle uğraşan çiftçiler olmak üzere ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir” denildi.

Okumaya devam et

Çevre

Mart ayının son günlerinde kar sürprizi

Samsun’da Mart ayının son günlerinde kar sürprizi yaşandı, yüksek kesimler beyaza büründü.

Furkan Abrek Ünal
SAMSUN-
Meteorolojiden Samsun içinde yapılan son değerlendirmede “Bölge genelinde havanın çok bulutlu ve aralıklı yağışlı geçeceği, yağışların kıyı kesimlerde yağmur, iç ve yüksek kesimlerde ise karla karışık yağmur ve kar yağışı şeklinde olacağı tahmin edilmektedir” denildi. Dün gece ise Atakum ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunan bin 350 rakımlı Kocadağ, Salıpazarı Havza, Kavak ve Ladik ilçelerinin yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu. Yağan karla birlikte, Samsun’un seyir terası konumundaki Kocadağ’ın yüksek kesimleri beyaz örtüyle kaplandı, ortaya kartpostallık görüntüler çıktı.

Haftaya havalar ısınıyor

Meteorolojiden alınan bilgiye göre Samsun’un 5 günlük hava tahmini ise şöyle:
23 Mart Cumartesi günü 10 derece yağmurlu, 24 Mart Pazar günü 14 derece parçalı, 25 Mart Pazartesi günü 20 derece yağmurlu, 26 Mart Salı 16 derece yağmurlu ve 27 Mart Çarşamba 16 derece parçalı bulutlu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.