Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin detaylarını paylaştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hedefimiz; 81 ilimizde ve tüm ilçelerimizde 2023-2028 arasını kapsayan 5 yıllık süreçte 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin iş yeri yaparak milletimizin istifadesine sunmaktır. Vatandaşlarımız, toplamda 608 bin lira fiyata sahip 2 artı 1 konutlarımıza, aylık 2 bin 280 liradan başlayan taksitlerle ve 240 ay vadeyle sahip olabileceklerdir. Aynı şekilde, toplam 850 bin lira fiyata sahip 3 artı 1 konutların ödemesi 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle, 240 ay vadeyle yapılabilecektir” dedi.

Hülya Keklik
ANKARA-
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de gerçekleşen Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Sosyal Konut Projesi tanıtım töreninde konuştu.

Geçtiğimiz 20 yılda, Türkiye’yi konut üretiminde asırlık hizmetlerle, eserlerle, projelerle buluşturduklarını kaydeden Erdoğan, “TOKİ vasıtasıyla, hiçbir ülkenin hayal dahi edemeyeceği bir atılımla, yüzde 90’ı sosyal konut olmak üzere, tam 1 milyon 170 bin konut inşa ettik. Ülkemize, çağın tüm ihtiyaçlarıyla donatılmış dev hastaneler, on binlerce iş yeri, binlerce kamu binası, Avrupa standartlarının da fevkinde stadyumlar, her kesimden insanımız için yüzlerce sosyal ve kültürel tesis kazandırdık. Şehri şehir yapan en önemli unsurlar olan doğal, tarihi ve kültürel mirasımızı korumaya özel önem verdik. Bizi mazimizle buluşturan, yüksek mimari değer taşıyan evlerimizi, dükkânlarımızı, meydanlarımızı en emin şekilde geleceğe taşıyacak adımları attık” dedi.

45 ilde halen devam eden çalışmalarla, 80 tarihi meydanın kültürel değerlerine uygun olarak yeniden ülkeye kazandırıldığını belirten Erdoğan, “Konya’da, Yeni Mevlâna Meydanı’mızla, tarihi yeniden gün yüzüne çıkarıyoruz. Edirne’de, Mimar Sinan’ın emaneti Selimiye Camii ve çevresini, tıpkı eski günlerinde olduğu, yeniden ayağa kaldırıyoruz. Bursa’da, Ulu Camii’yi de içine alan Tarihi Çarşıyı ve Hanlar Bölgesini ihya ediyoruz. Selçuklu şehri Bitlis’imizde, köprülerimizi, hanlarımızı, medreselerimizi, meydanımızı, içerisine bir de millet bahçesi koyarak düzenliyoruz. Başkentimizin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesini; havuzu, parkları, yeşil alanları, anıt ağaçları ve tarihi binalarıyla, özgün ve yemyeşil bir yaşam alanı olarak şehrimize kazandırıyoruz. Aynı şekilde Ankara Hergelen Meydanı, Erzurum Tarihi Meydanı, Yozgat Çapanoğlu Camii, Kastamonu Nasrullah Camii Çevresi ile Zonguldak, Muş, Kütahya, Isparta, Bingöl, Afyon ve Kayseri’de yenileme projelerimizi,“Tarihe vefa, geçmişe saygı” anlayışıyla aralıksız sürdürüyoruz. Bunun yanında, Kızılcahamam Çarşısı’ndan Konya Alaaddin Caddesi’ne, Antakya Kurtuluş Caddesinden Trabzon Çaykara Tarihi Binalarına ve Beypazarı Sanatçılar Caddesine kadar yüzlerce sokakta güzelleştirme, cephe yenileme çalışması yürütüyoruz” açıklamasında bulundu.

Milyonlarca fidanla desteklenen yeşil alanlarıyla, gençlerin yoğun olarak kullandığı Millet kıraathaneleriyle 455 millet bahçesini de hızla inşa ettiklerini bildiren Erdoğan, “Vatandaşlarımız tarafından sahiplenilen millet bahçelerimiz, Türkiye’nin “Yeşile Saygılı Şehircilik Vizyonu”nun örnekleri olarak uluslararası şehircilik ödüllerine layık görülmüştür. Tüm bu çalışmalarla TOKİ, sadece bina yapan bir kurum olmanın ötesine geçerek, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli sosyal hizmet yapıları arasına girmiştir. Tabii bunlarla yetinmedik, 2012 yılında toplamda 6,5 milyon yapıyı içeren tarihimizin en büyük kentsel dönüşümünü başlattık. Elbette tüm bu büyük dönüşümün sahibi de, muhatabı da, yararlanıcısı da milletimizdir. Bugün de, sizlerin huzurunda, sosyal konut odaklı şehircilik atılımlarımıza yeni bir halka daha eklemenin mutluluğu içindeyiz” diye konuştu.

2019 yılında, önce 50 bin adetlik, ardından 100 binlik adetlik iki sosyal konut projesi başlatıldığını hatırlatan Erdoğan, ”Hep söylediğimiz gibi, bizim muharrik kuvvetimiz millettir. Bu projelere 81 ilimizin her köşesinden 2 milyonu aşkın vatandaşımızın başvurması, bizi daha büyük adımlara yöneltmiştir. Hem yapılacak konut sayısını artırmaya, hem de kampanyayı sürekli hale getirmeye karar verdik. İşte bu tanıtım töreniyle, ülkemizin her yerinde yüzbinlerce yeni sosyal konutun, konut arsasının ve iş yerinin inşa sürecini başlatıyoruz. Başvuruları yarın itibariyle başlayacak ve Ekim ayı sonuna kadar sürecek bu projelerin ilk temelini de yılbaşında atıyoruz. Amacımız, ilk etap konutlarını azami 2 yıl içinde bitirip, hak sahibi vatandaşlarımıza teslim etmektir. Yatay mimari esasıyla, depreme dayanaklı şekilde inşa edeceğimiz bu projeler, zemin artı 4 veya zemin artı 5 kat yüksekliğinde olacaktır. Projelerimizi, mahalle kültürünü, komşuluk ilişkilerini gözetecek, yeşili hâkim kılacak bir anlayışla hayata geçiriyoruz” dedi.

“Hedefimiz 5 yıllık süreçte 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin iş yeri yaparak milletimizin istifadesine sunmaktır”

Bu kampanyanın, sayısı ve kalitesi bakımından, dünyadaki en büyük konut yatırımını ifade etmekte olduğunun altını çizen Erdoğan, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına böyle küresel ve tarihi önemde bir kampanyayla girmekten gurur duyuyoruz. Hedefimiz, 81 ilimizde ve tüm ilçelerimizde, 2023-2028 arasını kapsayan 5 yıllık süreçte; 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa,50 bin iş yeri yaparak, milletimizin istifadesine sunmaktır. Böylece, 2003 başından itibaren ürettiğimiz sosyal konut sayısını 2 milyona, diğer projelerle birlikte, bunların içerisinde oturan vatandaş sayımızı da 10 milyonun üzerine çıkarmış olacağız” ifadelerini kullandı.

Projenin ve bu kapsamda yapılacak konutlar ile iş yerlerinin ismini de ‘ilk evim’ ve ‘ilk iş yerim’ olarak belirlendiğini ifade eden Erdoğan, ”Bu projenin büyüklüğünü anlatmak için şöyle bir örnek vermekte fayda görüyorum. Tanıtımını yaptığımız 500 bin konut hedefi sayısı, iş yerleri ile birlikte düşünüldüğünde, hane sayısı bakımından; İstanbul’un dörtte birine, Ankara’nın yarısına, Kocaeli’nin tamamına eşitken, Bilecik, Bitlis, Bolu, Bingöl, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane ve Hakkâri’nin toplamına denktir” dedi.

Bu büyüklükteki bir projenin, yaklaşık 900 milyar liralık yatırım değeri demek olduğunu kaydeden Erdoğan, “Çarpan etkisiyle, 2 trilyon liradan fazla ekonomik hareketliliğe yol açacak bir projeyi bugün sizlerle paylaşıyoruz. Böylesine devasa bir yatırım, ülkenin tamamında ev ve kira fiyatlarını düşüreceği gibi vatandaşlarımızın konuta erişimini de kolaylaştıracaktır. Esasen Türkiye, Avrupa ve Amerika gibi yerlerle kıyaslandığında, konut sahipliği oranının en yüksek olduğu ülkelerin başında gelmektedir. Bu kampanya, özel sektör yatırımlarında yol açacağı hareketlilikle birlikte değerlendirildiğinde, ülkemizdeki konut sahipliği oranını daha da artıracaktır. “Dünyada mekân, ahirette iman” diyen bir millete yapılabilecek en büyük hizmetin bu olduğuna inanıyorum” açıklamasında bulundu.

Bu devasa sosyal konut projenin ilk etabını oluşturan 250 bin sosyal konutu, 100 bin konut arsasını ve 10 bin iş yerini, 2 yılda bitirerek hak sahiplerinin kullanımına sunmayı planladıklarını söyleyen Erdoğan, ”Konutu, arsası ve iş yeriyle toplam 360 bin bağımsız birimden oluşan projemizin bu ilk etabı dahi, Cumhuriyet tarihimizin en büyük, en kapsamlı sosyal konut atılımıdır. İlk etap konutlarımızdan;50 binini İstanbul’da, 18 binini Ankara’da,12 bin 500’ünü İzmir’de,10 binini Gaziantep’te, 8 bin 650’sini Bursa’da, 7 bin 500’ünü Konya’da,4 bin 500’ünü Kayseri’de inşa edeceğiz. Diğer illerimizde de nüfuslarına göre değişen sayılarda konut inşası gerçekleştireceğiz” açıklamasında bulundu.

Şehit yakınları, gaziler, engelliler, emekliler ve gençlere özel kontenjan

Konut projesinde çeşitli kesimlere pozitif ayrımcılık yaparak, kontenjanlar belirlendiğini anımsatan Erdoğan, proje detaylarına ilişkin “Buna göre; şehit yakınları ve gazilere, ilk etabın yüzde 5’e denk gelen 12 bin 500 konut, engelli vatandaşlarımıza, yine yüzde 5’e karşılık gelen 12 bin 500 konut, emekli vatandaşlarımıza ise, yüzde 20’ye denk düşen 50 bin konut kontenjan ayırıyoruz. Bu projemizde ilk defa gençlerimiz için de 18. 30 yaş arası özel bir kontenjan oluşturduk. Projemizdeki konutların yüzde 20’sine denk gelen 50 binini de, yarınlarımızın teminatı gençlerimize tahsis ettik” dedi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Genel

Samsun’da iç sularda av yasağı 1 Nisan’da başlıyor

 Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun’da iç sularda av yasağının 1 Nisan’da başlayacağını hatırlatarak, “Sürdürebilir avcılığın sağlanması, ekosistemin koruması için her balığa en az bir kere üreme hakkı verilmesi ancak av yasaklarının getirilmesi ile mümkündür” dedi.

SAMSUN-
İl Müdürü Sağlam, Samsun’da su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacı ile tüm göl, gölet, baraj gölleri, akarsu, çay, dere gibi tüm iç sularda su ürünleri avcılığının 1 Nisan-30 Haziran 2024 tarihleri arasında yasaklandığını söyledi. Sağlam, “Artan nüfus ve gelişen ihtiyaçlar doğal kaynakların daha fazla kullanılmasına, doğal balık stoklarının olumsuz etkilenmesine neden olmaktayken, sürdürebilir avcılığın sağlanması, ekosistemin koruması için her balığa en az bir kere üreme hakkı verilmesi ancak av yasaklarının getirilmesi ile mümkündür. Su ürünleri av yasağı denetimleri il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerinde görevli teknik personel, emniyet ve jandarma personeli ile belediye zabıtaları tarafından yapılmakta olup, ticari ve amatör su ürünleri avcılığı yapan vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için su ürünleri av yasaklarına uymaları hem kendi menfaatleri hem de su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır” ifadelerine yer verdi.

“Yasak öncesi avlanan balıkların stok tespitinin yapılması gerekiyor”

İç sularda sazan, kadife, siraz, yayın, tatlı su kefali ve diğer balık türlerinin avlanmasının yasak kapsamında olduğuna değinen İl Müdürü Sağlam, “Av yasağının başlaması ile birlikte balıkçılarımızın kayıklarını karaya çekmeleri zorunludur. Av yasağının sona ereceği 1 Temmuz 2024 tarihine kadar balıkçı teknelerinin iç sulara açılması, gerek teknelerde gerekse kıyıda av araç ve gereçlerinin bulundurması da yasak kapsamında olduğu unutulmamalıdır. Av yasağının başlaması ile birlikte yasaktan önce avlanılan balıkların en geç 3 gün içerisinde il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine stok tespitinin yaptırılmasını takiben satışı yapılabilecektir. Tespiti yapılmayan ürünlerin nakline ve pazarlanmasına izin verilmeyecek ve ilgililer hakkında yasal işlem başlatılacaktır. Stok tespiti yaptırılan balıkların satışında ‘stok tespit belgesi’ bulundurulmalı ve bu balıkların 7 gün içinde satışının gerçekleştirilmesi veya işlenmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Balıkçıların ve vatandaşların bu yasaklara dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çeken Sağlam, denetimlerin çok yönlü olarak yapılacağını, yasak dönemde avcılık yapanların ihbar edilmesi gerektiğini kaydetti. Sağlam, yasak ve sınırlandırmalara uymayanlar hakkında ‘Su Ürünleri Kanunu’ gereğince idari para cezası uygulanacağını da sözlerine ekledi.

Okumaya devam et

Genel

Başkan Demirtaş’tan “Büyüklerimiz Bize Yük Değilsiniz” uygulaması

Samsun’un İlkadım Belediye Başkanı ve Adayı Necattin Demirtaş, “Büyüklerimiz Bize Yük Değilsiniz” uygulaması ile halk pazarlarında yürümekte zorluk çeken 65 yaş üstü yaşlıları elektrikli mopedlerle evlerine bırakacaklarını söyledi.

HAMİDE GONCA
SAMSUN-
İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmaya yarayan çalışmalara devam ediyor. Başkan Demirtaş, bu sefer de halk pazarlarında alışveriş yapan yaşlıların ulaşım sorununa el attı. Demirtaş, yürümekte zorlanan ve yorulan 65 yaş üstü yaşlıları 3 tekerlekli mopedlerle evlerine kadar bırakacaklarını ifade etti.

“Büyüklerimiz Bize Yük Değilsiniz”

Büyüklerin ve yaşlıların bir yük değil nimet olduğunu ifade eden Başkan Demirtaş, “Bu anlayışla hizmet etmeye, şehrimizi inşa ederken hayatın her alanına dokunan çalışmalarımızla da insanımızı ihya etmeye çalışıyoruz. Yaşlılarımızın gönüllerini ve hayır dualarını alıyoruz. Zor durumda ve yardıma muhtaç vatandaşlarımıza destek olmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz inşallah. Bu şiarla Büyüklerimiz Bize Yük Değilsiniz uygulamamızla ilçede kurulan halk pazarlarında yürümekte zorluk çeken 65 yaş üstü eli öpülesi büyüklerimizin pazar alışverişleri sonrası elektrikli 3 tekerlekli mopedlerle evlerine bırakacağız. Sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket ediyoruz. Sosyal politikalarımızda önceliğimiz her zaman ilçe halkımız oldu. İnsan ve toplum odaklı projeler üretiyoruz. Vatandaşlarla sürekli fikir alışverişinde bulunuyoruz. Ortak akılla projelerimizi hayata geçiriyoruz. Huzur içerisinde yaşanacak bir İlkadım inşa etmenin kaygısı içerisindeyiz” dedi.

Okumaya devam et

Ekonomi

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeneceği tarih belli oldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Emekli vatandaşlarımızın bayram ikramiyesi ödemeleri Ramazan Bayramı öncesinde 2 Nisan ile 5 Nisan tarihleri arasında banka hesaplarına yatırılacaktır” dedi.

Mehmet Kalay
ANKARA-
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilerin Ramazan Bayramı ikramiyelerinin ödenme tarihlerini açıkladı. Buna göre, ikramiyeler 2 ile 5 Nisan tarihleri arasında hesaplara yatırılacak.

4A (SSK) kapsamında gelir ve maaş alanların ödeme günü 17 ve 18 olanlara 2 Nisan’da; 19, 20, 21 ve 22 olanlara 3 Nisan’da; 23,24,25 ve 26 olanlara 4 Nisan’da ödeme yapılacak.

4B (Bağ-Kur) kapsamında gelir ve maaş alan vatandaşların ikramiyeleri 5 Nisan tarihinde hesaplarına yatırılacak.

4C kapsamında her ayın 1’i ile 5’i arasında maaş alan emeklilerin ise 1 ve 2 olanlara 2 Nisan; 3,4 ve 5 olanlara aylıkları ile birlikte aynı günde olmak üzere 3-5 Nisan tarihinde bayram ikramiyeleri ödenecek.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.