Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

“Dünyanın sürdürülebilir olması gerekiyor”

İstanbul Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun kararıyla her yıl ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanan ‘Dünya Habitat Günü’ dolayısıyla Balıkesir’de düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak katıldı. Sürdürülebilir bir dünyaya dikkatleri çeken Hakan Bahadır, “Biz bu gibi projelerle çevre, geri dönüşüm ve iklime sahip çıkacağız. Çatışmaları da önleyeceğiz. Dünyanın sürdürülebilir olması gerekiyor. Bu sürdürülebilirliği gençlerle beraber Bahçelievler’den başlayarak Türkiye’de Cumhurbaşkanımızın önderliğinde başaracağımızı öngörüyorum” dedi.

Emrah Elmas
BALIKESİR-Balıkesir’de Dünya Habitat Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak katılan Başkan Bahadır, “1996’da 26 yıl önce Habitat Zirvesi İstanbul’da yapılmıştı. 26 yıl sonra Türkiye’ye gelmesi gurur verici ve Anadolu’muzun, Marmara Bölgesi’nin şehri Balıkesir’de olması Türkiye Cumhuriyeti’mizin her ilinin geliştiğini, ayrı özelliklerinin olduğunu gösteriyor. Ben sevinçliyim. 26 yıl sonra Habitat’ın Türkiye’de toplanması ve onca yabancı delegasyonun gelmesi çok güzel” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un destekleriyle iklimle alakalı fikirlerin Bahçelievler’de uygulandığını ifade eden Bahadır, “İklimle alakalı bir panel yaptık ve daha sonra bakanlığın adı değişti. İklim bilincini aldık. Geçen yıl Türk ekipleri Antarktika’ya gitti. 10-15 gün önce bir açıklama yaptılar. Isının bir derece artması, dünyadaki su seviyesinin yaklaşık 3-5 santimetre artırıyor. Bu ortak bir sorundur. Biz bunu özümseyip Türkiye için ne yapabiliriz? Her ülkenin bunu yapması gerekir. Biz zamanında Paris Antlaşması’nı imzaladık Cumhurbaşkanımızın talimatları ile. Diğer ülkeler bunu yapmadı. İklim konusunda çok dikkatli olmamız lazım. Onun öncesinde çevresel atıklar ve geri dönüşümle ilgili çok çalışma yapmamız lazım. Belli bir seviyeye vardık şu anda. Eskiden Türkiye’de bu bilinç yoktu. Herkes ‘Almanya’ya gittim çöpleri ayrı ayrı kutulara atıyorlar’ derdi” diye konuştu.

Gençlere yönelik projelerinden bahseden Bahadır, “Bu işte hep gençlerin olmasını istiyoruz. Bizim bir başkan danışmanlığı projemiz var. Lisedeki her sınıftan bir arkadaşımızı sınıf başkanı değil, fahri olarak belediye başkan danışmanı olarak seçtiriyoruz. Kendileri seçiyor, biz karışmıyoruz. Bu siyasi bir çalışma değil. Tabii ki bizim AK Parti’den olduğumuz biliniyor ama buradaki bakış açımız ve gençlerden istediğimiz şu, ‘Siz belediye başkanı olsaydınız gençlere ne yapardınız?’ Bunun yayılmasını istiyoruz. Bu projemiz Cumhurbaşkanımız tarafından kabul edilmiş bir proje. İlk etapta siyasi olarak algılayanlar oldu ancak şimdi sınıflardaki herkes belediye başkanı danışmanı olmak istiyor. Bu kişilere biz kart veriyoruz. Başkanlık katına her zaman gelebiliyorlar. Konserlere, sosyal tesislere gelebiliyorlar ve indirim hakları var. Kendi görüşlerini bize iletiyorlar. Biz de gençlere ne yapmamız gerektiğini onlardan aldığımız fikirler ile yapmaya çalışıyoruz. Biz gençlerimiz ile kadınlarımızla, dezavantajlı kişiler ile çevre, geri dönüşüm ve iklime sahip çıkacağız. Çatışmaları da önleyeceğiz. Bu günün bir teması da o. Zengin-fakir ayrımını kaldırıp dünyanın sürdürülebilir olması gerekiyor. Bizim bunu gençlerle beraber Bahçelievler’den başlayarak Türkiye’de Cumhurbaşkanımızın önderliğinde başaracağımızı öngörüyorum” dedi.

Çevre

Bursa Valiliği’nden toz taşınım uyarısı

Bursa Valiliği tarafından vatandaşlara toz taşınımı uyarısı yapıldı.

BURSA-
Bu gece 23:59’a kadar sürmesi beklenen meteorolojik olayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yapılan son değerlendirmelere göre; Çarşamba günü bölge genelinde (Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik) toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımı nedeni ile görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Okumaya devam et

Çevre

Tokat’ta 191 konut zarar gördü, 2 bin yıllık köprüde çatlak bile yok

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.

Yasin Kıras – Yunus Çiftci
TOKAT-
Tokat, aynı gün içinde üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde çatlaklar oluştu. Ancak ilçe merkezinde bulunan ve halen çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. 2 bin yıllık tarihi yapı, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
Öte yandan, depremin etkileri gün ağarırken dronla havadan görüntülendi.

Okumaya devam et

Çevre

Deprem uzmanından uyarı: Tokat’ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı

Gazi Üniversitesi DEMAR (Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ın da üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda beklenen büyük şiddetli depremin hala olmadığını kaydetti.

Muhammed Musab Gümüşer – Tolga Başer
ANKARA-
Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ta meydana gelen ve Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum gibi çevre illerde de hissedilen 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arslan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Bingöl çevresinde birleşen Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın birbirleri üzerinde sürekli hareket halinde olduğunu kaydederek, “Son 1 ayda özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın her iki ucunda hareketlenmeler mevcut. 4’ün üzerinde çok fazla sayıda deprem oldu. Hem Doğu bölgesinde özellikle Adıyaman’ın biraz daha ilerisinde depremler oldu hem de hattın batı ucunda yani Yunanistan’da 4’ün üzerinde depremler oldu. Dolayısıyla bu fay hattının üzerinde bir hareketlenmenin olduğu çok net bir şekilde ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı’nın, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na doğru 9 metre kaydığını kaydeden Arslan, yukarıya doğru meydana gelen hareket sonucu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kırılmalar meydana geldiğini ve Tokat’ın da bu hat üzerinde olduğunu kaydetti.

Arslan, iki hattın birleştiği noktalarda bulunan Bingöl, Erzincan, Bitlis ve Muş çevresinde stres birikimi yaşandığını kaydetti. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ortaya çıkan jeolojik verilere değinen Arslan, 10 yıl içerisinde bu hat üzerinde 7.0 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüzde 90 olduğuna dikkati çekti.

“Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır”

Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu belirten Arslan, sözlerine şöyle devam etti:
“Ne zamana kadar? Periyodu doluncaya kadar. Kahramanmaraş depreminin periyodu 450 ila 500 yıl civarındadır. Dolayısıyla da Pazarcık bölgesinde fayın tekrar kırılması için 450 yıla daha ihtiyacımız var ancak buradaki kırık meydana geldiğinde hem Elazığ ve Bingöl’e doğru olan bir bölgede hem de Hatay’ın daha güneyinde olan bölgelerde gerilme birikmesi meydana geldi. 9 metreye ileriye doğru giden hareket, Malatya civarında durdu. Sonra bu hareket bir türlü devam edecek, kırılmayı tamamlayacak.”

“Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz”

Bingöl civarında büyük şiddetli depremin hala olmadığını ifade eden Arslan, “İki fay hattının buluştuğu kavşak nokta olan Bingöl’de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca 7.0 ila 7.5 büyüklüğündeki depremi beklememek çok hata değil ama zamanlamasını söyleyebilmek çok zor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kesinlikle 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.