Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Millet ev almaya koşuyor…

TÜİK verilerine göre geçen yıla göre ipotekli evlerin %61 artması, konut kredisi başvurularının her geçen gün arttığını gösteriyor.

Öznur COŞKUN-SAMSUN
Samsun’da faaliyet gösteren Sezer Gayrimenkul Danışmanlık Şirketi Sahibi Salih Sezer, insanların, kira derdinden kurtulmak ya da bir mülk edinmek için konut ilanlarına bakarak bütçelerine en uygununu seçmeye çalıştığını, bu nedenle konutlarını ipotek ettirerek kredi aldıklarını söyledi.

Günümüzde çoğu kişinin, kira ödemek yerine ev sahibi olmak istediğini, bunun da akıllıca olduğunu ifade eden Salih Sezer, en düşük kiranın 3 bin lira olduğu günümüzde kredi ile ev almanın karlı olduğunu kaydederek, “Bunun için de belirli peşinatla birlikte konut kredisine başvurarak, hem ev sahibi oluyorlar hem de çocuklarına miras bırakılabilecek bir varlığa sahip oluyorlar. Ancak, finans kurumları genel olarak konut değerinin %90’ına kadar kredi verebiliyor. Eğer konut kredisi için yeterli peşinat yoksa, kalan miktar ihtiyaç kredisi olarak tamamlanabilir” dedi. Sezer, kredi borcu tamamen bittikten sonra banka tarafından konulan ipoteğin kaldırılmasıyla tapuya kavuşulduğunu dile getirdi.

Bütün resmi süreçlerde olduğu gibi konut kredisi için de 18 yaşını doldurmuş, 70 yaşını da geçmemiş olmak gerektiğini vurgulayan Salih Sezer, şöyle devam etti:

“Konut kredisi için bankanız tarafından konut ve sizinle ilgili istenen belgeleri eksiksiz olarak iletmeniz gerekmektedir. Ayrıca kredi notunuza da dikkat etmelisiniz. Başvurunuzun olumlu sonuçlanma ihtimalini arttırmak için kredi notunuzu 1500’den yukarıda tutmanız gerekiyor. Bu yüzden kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlığı, şu andaki mevcut borcunuzun durumu, kredi kullanım yoğunluğunuz gibi parametrelere dikkat etmelisiniz.

İhtiyacınız olan konut kredisi miktarını ödeyebilecek aylık ya da yıllık gelirinizi ispat ediyor olmanız da diğer şartlardan biridir. Eğer satın almayı düşündüğünüz konutun veya konut projesinin anlaşmalı bankası mevcut değilse, konutun inşa durumunun büyük bir kısmının tamamlanmış olması ve iskanının olması da gerekmektedir.”

Konut Kredisi için Hangi Belgeler İsteniyor?

Konut kredisi için belirli şartlar istense de, başvuru işlemleri sanıldığı gibi karmaşık değildir. Belirli kredi uygunluk testlerinden sonra bankaların internet şubelerinden ya da fiziki şubelerden işlemler gerçekleşmektedir. Bazı bankalar ek belgeler istese de genel olarak istenen belgeler şunlardır;

  • Banka tarafından sağlanan başvuru formu,
  • Nüfuz cüzdanı, pasaport ya da ehliyet belgesi,
  • İkametgah adresi,
  • Vergi levhası ya da maaş bordrosu gibi gelirinizi ispat edecek belgeler,
  • Konuta dair; iskan belgesi ve tapu fotokopisi
  • Herhangi bir şirkette çalışıyorsanız, şirketin imza sirküleri fotokopisi ve maaş hakkında herhangi bir sorun olmadığına dair ilgili yazı,
  • Serbest meslek sahibi iseniz; faaliyet belgesi, imza sirküleri, son yıllara ait gelir tablosu, ticaret sicil gazetesi kaydı, son yılları içeren kurumlar vergisi tahakkuk fişi gibi belgeler istenmektedir. Daha sonra ekspertiz raporu ile birlikte kredinize kavuşabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için kredi çekmeye karar verdiğiniz banka ile görüşebilirsiniz.

Çevre

Bursa Valiliği’nden toz taşınım uyarısı

Bursa Valiliği tarafından vatandaşlara toz taşınımı uyarısı yapıldı.

BURSA-
Bu gece 23:59’a kadar sürmesi beklenen meteorolojik olayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yapılan son değerlendirmelere göre; Çarşamba günü bölge genelinde (Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik) toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımı nedeni ile görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Okumaya devam et

Çevre

Tokat’ta 191 konut zarar gördü, 2 bin yıllık köprüde çatlak bile yok

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.

Yasin Kıras – Yunus Çiftci
TOKAT-
Tokat, aynı gün içinde üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde çatlaklar oluştu. Ancak ilçe merkezinde bulunan ve halen çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. 2 bin yıllık tarihi yapı, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
Öte yandan, depremin etkileri gün ağarırken dronla havadan görüntülendi.

Okumaya devam et

Çevre

Deprem uzmanından uyarı: Tokat’ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı

Gazi Üniversitesi DEMAR (Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ın da üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda beklenen büyük şiddetli depremin hala olmadığını kaydetti.

Muhammed Musab Gümüşer – Tolga Başer
ANKARA-
Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ta meydana gelen ve Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum gibi çevre illerde de hissedilen 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arslan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Bingöl çevresinde birleşen Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın birbirleri üzerinde sürekli hareket halinde olduğunu kaydederek, “Son 1 ayda özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın her iki ucunda hareketlenmeler mevcut. 4’ün üzerinde çok fazla sayıda deprem oldu. Hem Doğu bölgesinde özellikle Adıyaman’ın biraz daha ilerisinde depremler oldu hem de hattın batı ucunda yani Yunanistan’da 4’ün üzerinde depremler oldu. Dolayısıyla bu fay hattının üzerinde bir hareketlenmenin olduğu çok net bir şekilde ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı’nın, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na doğru 9 metre kaydığını kaydeden Arslan, yukarıya doğru meydana gelen hareket sonucu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kırılmalar meydana geldiğini ve Tokat’ın da bu hat üzerinde olduğunu kaydetti.

Arslan, iki hattın birleştiği noktalarda bulunan Bingöl, Erzincan, Bitlis ve Muş çevresinde stres birikimi yaşandığını kaydetti. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ortaya çıkan jeolojik verilere değinen Arslan, 10 yıl içerisinde bu hat üzerinde 7.0 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüzde 90 olduğuna dikkati çekti.

“Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır”

Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu belirten Arslan, sözlerine şöyle devam etti:
“Ne zamana kadar? Periyodu doluncaya kadar. Kahramanmaraş depreminin periyodu 450 ila 500 yıl civarındadır. Dolayısıyla da Pazarcık bölgesinde fayın tekrar kırılması için 450 yıla daha ihtiyacımız var ancak buradaki kırık meydana geldiğinde hem Elazığ ve Bingöl’e doğru olan bir bölgede hem de Hatay’ın daha güneyinde olan bölgelerde gerilme birikmesi meydana geldi. 9 metreye ileriye doğru giden hareket, Malatya civarında durdu. Sonra bu hareket bir türlü devam edecek, kırılmayı tamamlayacak.”

“Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz”

Bingöl civarında büyük şiddetli depremin hala olmadığını ifade eden Arslan, “İki fay hattının buluştuğu kavşak nokta olan Bingöl’de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca 7.0 ila 7.5 büyüklüğündeki depremi beklememek çok hata değil ama zamanlamasını söyleyebilmek çok zor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kesinlikle 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.