Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Sahte balı önlemek için “barkod sistemi”

Samsun Arıcılar Birliği Başkanı Rasim Kaplan, sahte balın önüne geçmek için arıcılarda barkod sistemi kullandıklarını ve her arıcıya üretim kapasitesi kadar barkod verildiğini söyledi.

Erdi Demir-Cem Güngörmüş
SAMSUN-
Gerçeğinden ayırmanın oldukça zor olduğu ‘sahte bal’ konusu bir süredir Türkiye gündeminde yer alıyor. Sahte balın sadece Türkiye’nin sorunu olmadığını ve dünya genelinde sahte balla ilgili birçok mücadelenin verildiğini ifade eden Başkan Rasim Kaplan, aldıkları önlemler hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

“Her arıcıya üretim kapasitesi kadar barkod vereceğiz”

Arıcılara üretim kapasitesi kadar barkod verileceğini ve üretilen ballara barkod yapıştırılacağını ifade eden Rasim Kaplan, “Yapay ve sahte balla mücadele ile ilgili devletimiz çalışıyor. Raflardan alınan ve balların yüzde 80’inin sahte çıktığı haberlerini bizler de gördük. Bunları, ‘arıcılar piyasaya sürüyor’ diye lanse etmek doğru değil. Piyasa yapay bal sürülüyor, sınırlardan kaçak bal giriyor, bunlarla ilgili devlet mücadele ediyor. Birlik olarak biz de gerekli çalışmaları yapıyoruz, bakanlığımız da gerekli çalışmaları yapıyor. Sahte ve yapay balı önlemek için üreticilerin kovanlarına taktığımız plaka gibi ürettikleri bal kadar da teneke bazında ürettiyse tenekelere, çerçeve ürettiyse çerçevelere barkod vereceğiz. Bunlar bakanlık ve birlik kontrolünde verilecek. Her arıcıya üretim kapasitesi kadar barkod vereceğiz. Üretici bin barkod alıp, 3 bin barkod kullandıysa bu dikkat çekecek. Orada bir sahtecilik olduğu anlaşılacak. Örneğin bin arısı olan bir arıcı 20 kilo bal üretebilir. Ona o kadarlık barkod vereceğiz. Üretici ürününe barkodu yapıştıracak. Paketlemeye kadar sorumluluk üreticide. Paketlemeden sonra üründe rafta bir sorun çıkarsa, paketleyicinin bala dışarıdan bir şey kattığı ortaya çıkmış olacak” dedi.

“Barkod uygulaması büyük oranda sahte balın önüne geçebilir”

Piyasada barkodsuz bal satılmaması ile sahte balların da büyük oranda önüne geçebileceğini belirten Kaplan, “Barkod uygulaması büyük oranda sahte balın önüne geçebilir. Balın üreticiden paketlemeye kadar takibi var. Bunun sorumluluğu üreticide. Samsun’da bunu uyguluyoruz. Uygulayan illerimiz de var ama zorunlu hale gelmedi. Biz bu modelin zorunlu hale gelmesini her görüşmemizde yetkililere öneriyoruz. Sahte balı gerçek baldan ayırmak çok zor. Özellikle gözle ayırmak daha da zor. Geçen hafta Çambalı Kongresi yapıldı. Orada dünyaya sahte balla ortak mücadele vurgusu yapıldı. Dünya Arıcılar Birliği Genel Başkan Yardımcısı kongrede, ‘Sahte bal sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sorunu’ dedi. Biz bal üretiminde Çin’den sonra dünya 2’nsiyiz. O yüzden balımıza sahip çıkmalı ve sahte balın önüne geçmeliyiz” diye konuştu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

ATO Başkanı Baran: Ticaretin önündeki en büyük engel enflasyon

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) düzenlediği “Enflasyon Düzeltmesi, Enflasyon Muhasebesi Midir?” adlı panelde enflasyon düzeltmesi uygulamasının avantajları, dezavantajları ve hukuki boyutları ele alındı.

Oğuzhan Halil Özbek
ANKARA-
ATO Meclis Salonu’nda ATO, İstanbul Gedik Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Atılım Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen panele ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kesik, Ankara Vergi Dairesi Başkanı Yüksel Duman ile Ankara Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Şeref Acar, ATO Meclis ve Komite Üyeleri ile çok sayıda mali müşavir izledi.

“Sattığımız ürünü yerine koyamıyoruz”

ATO Başkanı Baran, konuşmasında enflasyonun sadece Türkiye’de değil dünyada ticaretin sağlıklı işlemesini engelleyen nedenlerden biri olduğuna dikkat çekerek, “Ticaretin önündeki en büyük sıkıntı belirsizlik ortamı, belirsizliğin de nedeni enflasyon. Sattığımız bir ürünü aynı fiyattan yerine koyamıyoruz. Sattığımız ürünü yeniden alırken satış fiyatının bile üzerinde almaya başladık. Ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Görünürde yüksek karlar elde ediyoruz ve bu görüntü nedeniyle hak etmediğimiz vergilerle karşı karşıyayız. Çok para kazandığımız görüntüsü gerçek değil, sanal bir karlılıkla karşı karşıyayız. Bu fiktif kar nedeniyle vergiyle muhatap olmamamız gerekiyor” dedi.

Baran, enflasyonun iş dünyasını etkileyen sonuçlar ortaya çıkardığını, krediye ulaşmakta ve neredeyse tek ödeme aracı haline gelen kredi kartı konusunda sorun yaşadıklarını anlattı. Baran, “Hep birlikte geçici olan bu sıkıntılara katlanıp, en kısa sürede enflasyon derdinden ve beraberindeki sorunlardan uzaklaşmayı bekliyoruz” dedi.

Enflasyon muhasebesinin sanal karları görünür hale getirerek vergi yükünü azaltacağı ümidiyle talep edildiğini kaydeden Baran, “Bütün amaç yıllardan beridir söylediğimiz gibi verginin tabana yayılarak adaletli hale gelmesi” diye konuştu.

Baran, Başkent, Atılım ve İstanbul Gedik Üniversiteleri ile birlikte gerçekleştirdikleri panelin enflasyon muhasebesi konusunda iş dünyasının daha fazla bilgilenmesine katkı sağlamasını hedeflediklerini anlattı. Baran, “Ekonomik büyüme ve gelişmeyi sağlayabilmek için verginin iş dünyasının rekabet düzeyini yükseltecek ve ekonomik büyümeye zemin hazırlayacak bir nitelikte ve oranda olması gerektiği kanaatindeyiz” dedi. Baran, panelin üyelerin yararlanması amacıyla yayın haline getirileceğini de kaydetti.

Panelin açılışına Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serkan Eryılmaz da bir mesajla katıldı.

“Borçsuz ve teknik iflası olmayan firma neredeyse yok”

Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nalan Akdoğan, Ankara YMMO E. Başkanı Yeminli Mali Müşavir Sakıp Şeker, İstanbul Gedik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yeminli Mali Müşavir Nazmi Karyağdı ve ATO 65 No’lu Danışmanlık Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Yeminli Mali Müşavir Soner Ülgen birer sunum yaptı. Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saygılıoğlu, ATO Başkanı Baran’ın bir iş adamı olarak enflasyon muhasebesi konusunda iş adamlarının beklentisini yalın bir şekilde aktardığını ifade ederek, 2024 yılında devletin indirim, istisna ve muafiyetler yoluyla 2,3 trilyon lira vergiden vazgeçtiğini söyledi. Enflasyon muhasebesi uygulamasının borçlu firmalara vergi yükü çıkartabileceğine dair görüşler olduğunu aktaran Saygılıoğlu, “Borçsuz firma yok, teknik iflası olmayan firma neredeyse yok. Bu konuların ilerleyen süreçte iş dünyasının, dolayısıyla siyasetin de önüne geleceğini tahmin ediyorum” dedi. Saygılıoğlu, konuşmasında vergi affı uygulamalarını da eleştirdi.

Okumaya devam et

Ekonomi

Konut satışları mart ayında ülke genelinde yüzde 0,1 azaldı

Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu.

İSTANBUL-
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Mart ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. Konut satışlarında İstanbul 19 bin 40 konut satışı ve yüzde 18,1 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u 9 bin 523 konut satışı ve yüzde 9,0 pay ile Ankara, 6 bin 413 konut satışı ve yüzde 6,1 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 23 konut ile Ardahan, 42 konut ile Bayburt ve 55 konut ile Hakkari oldu.

Konut satışları Ocak-Mart döneminde yüzde 1,3 azaldı

Konut satışları Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 azalışla 279 bin 604 olarak gerçekleşti.

İpotekli konut satışları 12 bin 880 olarak gerçekleşti

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49 azalış göstererek 12 bin 880 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 12,2 olarak gerçekleşti. Ocak-Mart döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 53,0 azalışla 27 bin 622 oldu.

Mart ayındaki ipotekli satışların, 3 bin 105’i; Ocak-Mart dönemindeki ipotekli satışların ise 6 bin 569’u ilk el satış olarak gerçekleşti.

Diğer satış türleri sonucunda 92 bin 514 konut el değiştirdi

Türkiye genelinde diğer konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,3 artarak 92 bin 514 oldu. Toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 87,8 olarak gerçekleşti. Ocak-Mart döneminde gerçekleşen diğer konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,3 artışla 251 bin 982 oldu.

İlk el konut satış sayısı 34 bin 399 olarak gerçekleşti

Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı, Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 artarak 34 bin 399 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 32,6 oldu. İlk el konut satışları Ocak-Mart döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2 artışla 88 bin 256 olarak gerçekleşti.

İkinci el konut satışlarında 70 bin 995 konut el değiştirdi

Türkiye genelinde ikinci el konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 azalış göstererek 70 bin 995 oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı yüzde 67,4 oldu. İkinci el konut satışları Ocak-Mart döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,0 azalışla 191 bin 348 olarak gerçekleşti.

Yabancılara Mart ayında bin 778 konut satışı gerçekleşti

Yabancılara yapılan konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,9 azalarak bin 778 oldu. Mart ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,7 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 652 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla 618 konut satışı ile Antalya ve 151 konut satışı ile Mersin izledi.

Yabancılara yapılan konut satışları Ocak-Mart döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48,0 azalarak 5 bin 685 oldu.

Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,4850 liradan, euro ise 34,7090 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,4830 liradan alınan dolar 32,4850 liradan, 34,7070 liradan alınan euro ise 34,7090 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,51 liradan, euro ise 34,59 liradan satılmıştı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.