Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Murzioğlu: Çok güçlü bir enerjiye sahibiz

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TSO) yeni meclisi ilk toplantısını yaptı. Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Şehrimizin kalkınmasına hizmet edecek yeni işler için çok güçlü bir enerjiye sahibiz. Şehrimizin kalkınması için, sürdürülebilir bir ihracat grafiği için, marka şehir olabilmek için bu dönemde de var gücümüzle çalışacağız” dedi.

SAMSUN-
3 Kasım’da yapılan seçimde oluşan Samsun TSO Meclisi ilk toplantısını gerçekleştirdi. M. Rifat Hisarcıklıoğlu Toplantı Salonu’nda yapılan toplantının açılışını ise meclisin en yaşlı üyesi Hamdi Güler gerçekleştirdi. Hayırlı, uğurlu olması temennisiyle meclis üyelerine iyi çalışmalar dileyen Güler, daha sonra ise toplantıyı yönetmek üzere divana Samsun TSO’nun yeniden seçilen Meclis Başkanı Haluk Akyüz’ü davet etti.

Akyüz: “Ortak paydamız Samsun”

Meclis toplantısı, saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Meclis Başkanı Haluk Akyüz, meclis üyelerine sırayla mazbatalarını teslim etti. Meclis toplantısını geçen günlerde vefat eden Samsun TSO’nun eski Meclis Başkanı Fahrettin Ulusoy’u anarak başlatan Haluk Akyüz, “Bu dönem 40 meslek grubundan toplam 95 meclis üyemizle bu çatı altında hep birlikte çalışacağız. Aramızda 27 yeni arkadaşımız var. İyi bir uyum ve dinamizm yakalayarak başarılı çalışmalara imza atacağımıza inanıyorum. Bizler bugün burada 11 bin 500 üyenin temsilcisi olarak bulunuyoruz. Hepimizin ortak paydası Samsun. Temsil ettiğimiz her bir üyemizin sorumluluğunu hakkıyla taşımanın tek yolu birlik ve beraberlikten taviz vermemektir. Zira, birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır. Bu bağlamda birlik ve beraberliğimizi daha güçlü kılmak için gerek meslek grupları halinde gerekse genel katılımlı olarak çalışmalarımızı istişare etmek, farkındalık oluşturmak adına pek çok faaliyet ve organizasyon düzenleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Murzioğlu: “Seçim sürecimizi iyi bir katılımla tamamladık”

Yapılan seçimlerde 4’üncü kez yönetim kurulu başkanı seçilerek güven tazeleyen Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu da söz alarak yeni meclise seslendi. 2022-2026 çalışma döneminin iş dünyası için hayırlı, uğurlu olması temennisiyle sözlerine başlayan Başkan Murzioğlu, “121 yıllık tarihe sahip odamızın bugüne gelmesinde binlerce kişinin emeği var. Odamızın tarihine, itibarına yakışır bir hassasiyetle yürüttüğümüz seçim sürecimizi iyi bir katılımla tamamladık. Demokratik bir ortamda tamamladığımız odamız organ yenileme seçimleri sonucu oluşan komitelerimiz, meclisimiz ve yönetim kurulumuz ile birlikte Samsun’un kalkınması adına birlikte gayret etmek üzere büyük bir sorumluluk almış bulunuyoruz. Hepiniz kendi sektörleriniz içinden ilgili komite üyelerimizin sizlere duyduğu güven çerçevesinde seçilerek geldiniz. Camiamızı temsil eden böylesi saygın bir kuruluşun meclis üyesi olarak oda tarihinde yer almak çok kıymetli. Hepinizi en samimi duygularımla bir kez daha tebrik ediyorum. Bu çok önemli bir görev. Bu bağlamda bize gösterilen güven de çok büyük. Hep birlikte bu güvene layık olmaya çalışacağız. Bu vesileyle gösterdikleri teveccüh için tüm üyelerimize teşekkürü borç biliyorum” diye konuştu.

“Çok güçlü bir enerjiye sahibiz”

Konuşmasında güç birliğine dikkati çeken Murzioğlu, “Odamızın yönetimine geldiğimiz günden bu yana, Karadeniz bölgesindeki lider ve öncü rolümüzü muhafaza etmek ve odamızı Karadeniz havzasında etkin bir uluslararası aktör haline getirmek vizyonuyla hareket ediyor, üyelerimizin ve bölgesinin ihtiyaçları doğrultusunda politikalar üreterek, ekonomik ve sosyal bakımdan bölgesel ve ulusal kalkınmaya destek sağlamak misyonuyla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Samsunumuzun iş dünyasının en büyük çatı kuruluşu olan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası olarak, üye odaklı hizmet anlayışıyla kanunla verilen görevlerimizin yanı sıra, üyelerimizin rekabet edebilirliklerine güç katmak ve kapasitelerini geliştirmelerine destek olmak amacıyla projeler yürütüyor, üyelerimizin ticari hak ve menfaatlerini korumak adına girişimlerde bulunuyoruz. Kentimizin kalkınması bağlamında bugüne ortaya koyduğumuz tüm çalışmalar bu anlayışın ürünüdür. Bu dönem aramızda 27 yeni meclis üyemiz var. Biz son on üç yılda şehrimizin kalkınmasına hizmet eden çok kıymetli işlere imza attık. Her geçen gün çıtayı çok daha yüksek bir noktaya taşıdık. Evet, çıta çok yüksek ama bizim bu şehre olan tutkumuz da bir o kadar kuvvetli. Dolayısıyla şehrimizin kalkınmasına hizmet edecek yeni işler için çok güçlü bir enerjiye sahibiz. Şehrimizin kalkınması için, sürdürülebilir bir ihracat grafiği için, marka şehir olabilmek için bu dönemde de var gücümüzle çalışacağız. Meclis Başkanımızın da dediği gibi birlikte rahmet var. El birliği, güç birliği yapmak durumundayız. 40 meslek komitemiz var. Her birinden sektörlerinin gelişimine ilişkin beklenti içinde olmalarını, çalışmalar yapmalarını istiyoruz. 95 meclis üyemiz var. Bu kürsüyü demokratik bir şekilde kullanmalarını icraata destek olmalarını, yön vermelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,5830 liradan, euro ise 34,8670 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,5810 liradan alınan dolar 32,5830 liradan, 34,8650 liradan alınan euro ise 34,8670 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,50 liradan, euro ise 34,56 liradan satılmıştı.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.