Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Kültür Sanat

Muhtarlar halk oyunu ekibi kurdu: En büyük hayalleri oyunlarını Cumhurbaşkanı için sergilemek

Kastamonu’da muhtarlar hayata geçirdikleri proje çerçevesinde halk oyunu ekibi kurdu. Kastamonu’nun yöresel “Sepetçioğlu” halk oyunu ile gösterilere hazırlanan muhtarlar, Kastamonu’yu Türkiye’ye tanıtmayı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için halkoyunu gösterisi sergilemeyi hedefliyor.

KASTAMONU-
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, Kastamonu Belediyesi, Kastamonu İl Özel İdaresi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Muhtarlar Gelişiyor Kastamonu Değişiyor” projesi çerçevesinde, Kastamonu’da görev yapan muhtarlar halk oyunu ekibi kurdu. Kastamonu’yu, kentin yöresel “Sepetçioğlu” halk oyunu ile tüm Türkiye’ye tanıtmayı hedefleyen muhtarlar, gösteriler için hazırlıklarını sürdürüyor. Kastamonu Merkez Spor Salonunda hazırlık çerçevesinde halk oyunlarını sergileyen 12 muhtar, en büyük hayallerinin “Sepetçioğlu” halk oyununu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için sergilemek olduğunu söyledi.

“Kastamonu ilimizi ve muhtarlığı Türkiye genelinde tanıtmak istiyoruz”

İstanbul, Ankara, Çanakkale’de yöresel oyunlarını sergileyeceklerini ifade eden Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Yapıcıoğlu, bir tiyatro gösterisi için de çalışmalara başladıklarını ifade ederek, ”Muhtarlar gelişiyor, Kastamonu Değişiyor adı altındaki Kastamonu’da Muhtarlar Derneği olarak sunduğumuz projemiz hayat bulmuş olur. Bu proje çerçevesinde Kastamonu ilimizi ve muhtarlığı Türkiye genelinde tanıtmak istiyoruz. Kastamonu’da ilk kurulan muhtarlığın 81 ile yayılışını ve bu doğrultuda yine Türkiye’de ilk ve tek olan muhtarlarımızın bağımsız bir alana, konağa taşınmasında verdiğimiz mücadelenin 19 Ekim Muhtarlar günü etkinliklerinde İçişleri Bakanlığımızın tertiplemiş olduğu programda Muhtar Evi Açılışında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a da sunmuş bulunmaktayız. Yöresel oyunumuz Sepetçioğlu halk oyunu ile başladık. Çok büyük etkinliklerimizi, seminerlerimizi muhtarlarımıza veriyoruz. İstanbul, Ankara, Çanakkale’de de yöresel oyunlarımızı oynayacağız. Bu doğrultuda tiyatromuz var. Tiyatro eğitimine de başladık. Muhtar kimdir, nedir, dünü, bugünü yarını, muhtarlık hangi süreçlerden geçmiştir? Bunları işleyeceğiz. İnanın, dolu dolu geçecek ve seyircilerimizin de bu etkinliklerden memnun olacaklarını düşünüyoruz” dedi.

“Cumhurbaşkanına bu oyunu sergilemek istediğimizi belirttik”

Halk oyunu çalışmaları süreci ile ilgili de bilgi veren Yapıcıoğlu, “Bu projemizin amacı muhtarlığı ve Kastamonu’yu Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmaktır. Malum bizim yöresel oyunumuz, hiç bozulmamış Sepetçioğlu’nu oynuyoruz. 2 aydır da eğitimini alıyoruz. Gerçekten çok zorlu süreçlerden geçtik. İzlerken kolay ama oynarken çok zor bir oyun. Kıvraklık gerektiriyor. Her bir figürü ezberlememiz gerekiyor. Müziğe kulak vermeniz gerekiyor. Bundan dolayı gerçekten muhtarlarımızı tebrik ediyorum. Azimle, yılmadan çalıştılar, mücadele verdiler. Burada tabi ki biz yöresel kıyafetlerimizle oynayacağız. Bu doğrultuda muhtarlarımızla Kastamonu’nun bundan yaklaşık 100 yıl öncesinin tarihini günümüze çıkartmak istiyoruz. Amaç bu, sanatımızı öldürmemek. Bunu gençlerimize, geleceğimize taşımak. Amaç ve çalışmalarımız bunlardan ibaret. Zevkle, severek yapıyoruz. Tabii burada Kastamonu’yu anlatıyoruz. Bu da bizim için mutluluk. Muhtar evinin açılışında da Sayın Cumhurbaşkanına bu oyunu sergilemek istediğimizi belirttik. Kendileri de muhtarlar müzesi ile ilgili çok mutlu ve hoşnut kaldılar. Bizi tebrik ettiler. Bu oyunu 12 kişilik bir ekiple kurduk. 6 oyuncumuz sahnede olacak, 6 oyuncu da yedekte kalacak. Sepetçioğlu oyunumuzun duruşunu muhtarın üzerinde göstermek, amaç ve çalışma bundan ibaret” diye konuştu.

Kültür Sanat

Osmanlı’da bir devre adını veren ‘Köprülüler’ memleketi Samsun’da yaşatılıyor

Osmanlı’da ‘Köprülüler Devri’ olarak bir döneme adını veren Vezirköprülü sadrazamlar, Samsun Müzesi’nde yaşatılıyor.

Erdi Demir
SAMSUN-
Köprülü ailesinin kurucusu Köprülü Mehmed Paşa aslen Arnavutluk asıllı. Devşirme olarak Enderun’a yerleştirilen paşa, Samsun’un Köprü ilçesinden bir hanımla evlendi ve burayı ikinci memleketi olarak gördü. Sadrazamın Osmanlı’da daha önceden görülmemiş yetkileri elinde toplamasının ardından ilçenin Köprü olan adı, Vezirköprü olarak adlandırılmaya başlandı.

17’nci yüzyılda Osmanlı’da Kösem Sultan’ın etkin olduğu ve 4. Mehmet’in 6 yaşında tahta çıktığı dönemde devletin başına getirilen Köprülüler, Osmanlı’yı içinde bulunduğu kaotik ortamdan çıkartıp, tekrar şaşalı günlerine geri döndürmüştü. Osmanlı’da bir döneme adını verecek kadar hizmetlerde bulunan Vezirköprülü sadrazamlar Köprülü Mehmed Paşa, Oğlu Fazıl Ahmet Paşa ve damadı Kara Mustafa Paşa’nın 27 yıl boyunca devlet yönetiminin elinde bulundurması Samsun Müzesi’nde ziyaretçilere aktarılıyor. Müzede, 3 sadrazamın balmumu heykellerinin yanı sıra bilgilendirme yazıları, Osmanlı dönemine ait savaş malzemeleri ve araç gereçleri de sergileniyor.

Samsun Müzesi’nde kendilerine ayrılan köşede Köprülü ailesi hakkında, “17. yüzyıl ortalarından itibaren saltanata önemli vezir ve sadrazamlar yetiştirmişti. Köprülü ailesinin kurucusu olan Köprülü Mehmed Paşa’nın 1656 tarihinden itibaren kesintisiz olarak oğlu Fazıl Ahmet Paşa, damadı Kara Mustafa Paşa ile birlikte 27 yıl boyunca devlet yönetimini elinde bulundurmuştu. Kara Mustafa Paşa’nın Viyana yenilgisi adeta Köprülü ailesi için de bir dönüm noktası olmuştur. Aile bu tarihten itibaren hiçbir zaman eski gücünü elde edememiş olsa da Abaza Siyavuş Paşa, Köprülü Fazıl Mustafa Paşa, Amcazade Hüseyin Paşa, Köprülüzade Numan Paşa ve Abdullah Paşa da sadrazamlık makamına yükselen aile üyeleridir. Kars ve İstanbul milletvekillikleri, dışişleri, devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı da yapan edebiyatçı, edebiyat tarihçisi ve Türkolog olan Ord. Prof. Dr. Mehmet Fuat Köprülü (1890-1966) de bu aileden gelmektedir” ifadeleri yer alıyor.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği müzede ayrıca Köprülü ailesi ile ilgili olarak, “17. yüzyıl başlarından itibaren Osmanlı’da değişim ve dönüşüm faaliyetleri kısa süreli çalkantılar yaşanmasına yol açmıştır. 17. yüzyıl ortalarından itibaren mutlak otoriteyi ele geçiren Köprülü Mehmed Paşa saray içerisindeki konumunu güçlendirirken Anadolu, Balkanlar ve Orta Doğu’da büyük imar faaliyetlerinde bulunmuştur. Bu şekilde hem kendinden sonraki aile fertlerine zengin vakıflar bırakmış, hem de halk nazarında devlet otoritesinin gücünü yansıtmayı amaçlamış olmalıdır. Köprülü Mehmed Paşa’nın ilk olarak imar faaliyetinde bulunduğu yer Vezirköprü’dür. Burada önce bir konak, han, arasta, namazgah ile Kedeğre/ Köpri kasabasının su yollarının tamiri, çeşmeler yaptırmıştı. Gümüşhacıköy, Turhal, Hekimhan, Safranbolu, Bilecik, Bozcaada, İstanbul ve Balkanlarda cami, mescit, namazgah, medrese, han, hamam, mektep, sebil ve çeşmeler yaptırdığı kitabe, vakfiye ve arşiv belgelerinden öğrenilmektedir” bilgileri yer alıyor.

Okumaya devam et

Kültür Sanat

Samsun’da Turizm Haftası kutlamaları

Samsun’da Turizm Haftası dolayısıyla anıta çelenk bırakıldı.

Furkan Abrek Ünal
SAMSUN-
15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası etkinlikleri Samsun’da Atatürk Onur Anıtı’na çelenk koyma töreni ile başladı. Anıta çelenk sunumu ile başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Akabinde İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Hasan Kılıçarslan yaptığı konuşmada, “Bu yıl 47’ncisi kutladığımız Turizm Haftası dolayısıyla bir araya geldik. Samsun’da turizm sektörünün geliştirilmesiyle ilgili valiliğimiz önderliğinde büyükşehrin ve tüm sektörlerin katılımıyla turizm master planı uygulaması yapıldı. Bakanlığımız ve ilimizin yöneticileriyle ilimizde turizm sektörünün ileriye götürülmesi için hızlı bir çalışma içerisindeyiz. Turizm sektörü ülkemizde ve dünyada artık bacasız sanayi olarak nitelendiriliyor. Her geçen gün ülkemiz bu konuda ciddi anlamda potansiyelini artırarak dünyada iyi bir yere geldi ve liderliğe oynamaktadır. İlimiz de bu bağlamda turizmdeki yerini almak için çaba içerisindedir. Her geçen gün turistik yerleri daha verimli hale getirerek bu çalışmalar gayretli bir şekilde sürmektedir” dedi.
Tören toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Okumaya devam et

Kültür Sanat

Ata Sahne Sanat Merkezi, ‘Dünya Tiyatrolar Günü’nde kapılarını açtı

Samsun’un Atakum Belediyesi tarafından yapılan Ata Sahne Sanat Merkezi, “Dünya Tiyatrolar Günü”nde “Bimarhane” isimli tiyatro oyunu ile kapılarını açtı.

Furkan Abrek Ünal
SAMSUN-
Atakum Belediyesi tarafından atıl durumda olan binada yapılan Ata Sahne Sanat Merkezi için açılış töreni düzenlendi. Açılıştan önce Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci ve beraberindekiler ilk olarak, aynı binada açılan Atakum Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Temel Nacar Resim Sergisi’ni gezdi. Akabinde kurdele kesilerek merkezin açılışı gerçekleştirildi. Açılışta, Düşevi Oyuncuları tarafından “Bimarhane” isimli oyun sahneledi. Dört akıl hastasının bakış açısıyla Kurtuluş Savaşı yıllarında yaşananları sahneye taşıyan “Bimarhane” isimli oyun, davetlilerden büyük alkış aldı.

“Atakum özellikle sanat ve kültür alanında 2 büyük eser kazandı”

Programda konuşan Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, “Burası 2012 yılında başlanmış, yarım bırakılmış, çürümeye terk edilmiş bir binaydı. Karadeniz’in en çağdaş, modern, son teknoloji ile mücehhez çok amaçlı salonunu yaptık. Tiyatro, konser ve buna benzer etkinliklerin yapılabileceği, çevre düzenlemesiyle bu bölgeye değer katacak bir eser ortaya getirdik. Adı da Ata Sanat Merkezi. Atakum’da her şey adını atasından alıyor. Burası Hasan Ali Yücel Gençlik ve Bilim Merkezi’ni tamamlıyor. İkisi bir araya geldiğinde buranın sanat, kültür, üniversite kimliğinin altyapısını oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde bu 2 salon da kendini ispat etmiş olacak. Atakum’da 45 bin üniversite öğrencisi yaşıyor. 108 ülkeden 10 bin yabancı uyruklu öğrenci var. Özellikle Hasan Ali Yücel Merkezi’ne sürekli geliyorlar. Burada da diğer sanatsal etkinliklerini yapacaklar ve gittikleri yerlere de anlatacaklar. Atakum özellikle sanat ve kültür alanında iki büyük eser kazandı” dedi.

Salon hakkında bilgi

Ata Sahne Sanat Merkezi, Atakum Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü tarafından yeniden modern, çağın şartlarına uygun ve Atakum’un ihtiyaç duyduğu şekilde projelendirildi ve yapımı tamamlandı. Merkez içerisinde tiyatro, konser ve sanat etkinliklerinin düzenlenebileceği akustik ve profesyonel ses ışık sistemi projeleri ile gerekliliklerinin tümü karşılanmış olan 550 kişilik konferans salonu, kitap sergisi ve satışı için kullanılacak ve imza günler gibi etkinliklerin düzenlenebileceği sergi salonu, uygun sayıda ve yeterlilikte sanatçı soyunma odaları, teknik ve idari ofislerin yer aldığı, tüm faaliyetler için uygun fuaye alanları yer alıyor.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.