Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Dünya

Almanya Başbakanı Scholz’den yeni yılda “enerji tasarrufu” çağrısı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yeni yıl mesajında halkı enerji tasarrufu yapma çağrısında bulunurken, Ukrayna’ya yardımı sürdüreceklerini belirtti.

Mahmut Tosun
BERLİN-
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yeni yıl mesajı yayımladı. Almanya ve Avrupa için zor bir yılın sona erdiğini ifade eden Başbakan Scholz, yeni yıla güvenle ve yüksek enerjiyle girme çağrısında bulundu. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşına karşı Almanya, Avrupa Birliği ve NATO’nun uyum içerisinde güç gösterdiğini kaydetti. Almanya’nın iyi ve güvenli bir gelecek için hızla çalışan güçlü bir ülke olduğunu vurgulayan Scholz, “Özellikle zor zamanlarda güçlerini birleştiren bir ülkeyiz. Şehirde veya taşrada, yaşlı veya genç, varlıklı veya az varlıklı, burada doğmuş veya sonradan gelmiş hiç kimseyi geride bırakmadığımız bir ülke” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’ya daha fazla destek sözü

Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Avrupa’nın ortasında emperyalist bir savaş yürüttüğünü ve bu dönüm noktasında ciddi bir sınav verildiğini, aynı zamanda birçok insanın savaştan endişe duyduğunu ifade etti. Ukrayna ile dayanışma gösterdiklerinin altını çizen Scholz, “Bu gibi günlerde bile Rus bombalarından ve roketlerinden nefes alamayan Ukraynalılara sempati duyuyoruz. Hepimiz bu savaşın sonuçlarını günlük hayatımızda hissediyoruz, süpermarkette, akaryakıt istasyonunda alışveriş yaparken veya elektrik ya da gaz faturasını öderken” dedi. Scholz, “Ancak 2022 yalnızca savaş, ıstırap ve endişeden ibaret olmadı. Ukraynalılar anavatanlarını savunuyorlar. Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Scholz, AB ve NATO’nun daha önceki bazı krizlerde olduğu gibi bölünmediğini, aksine uzun süredir olduğundan daha fazla birlik olduğuna dikkat çekti. Schoz, “Yazın Rusya doğal gaz vanasını kapattığında Almanya pes etmedi. Çünkü kendimize şantaj yapılmasına izin vermeyeceğiz. 2022 yılının hikayesi uyum, güç ve aynı zamanda güven” ifadelerini kullanarak Almanları 2023’te aynı çizgide devam etme çağrısı yaptı.

“Önümüzdeki aylarda enerji tasarrufu önemini koruyacak”

Mesajında kendi kurduğu hükümete de övgüde bulunan Scholz, “Geçen yıl artan fiyatlara herkesin ayak uydurabilmesi için büyük yardım paketleri hazırlandı. Dayanışmamız en büyük varlığımızdır. Mühendisler ve vasıflı işçiler, sıvılaştırılmış gaz dağıtımı için yeni yüzer terminali ve gerekli hatları 200 günden daha kısa sürede inşa etti. Önümüzdeki haftalarda ve aylarda Lubmin’de, Stade’de ve Brunsbüttel’de daha fazla likit gaz terminali faaliyete geçecek. Bu çabalarla ülkemizi ve Avrupa’yı uzun vadede Rus gazından bağımsız hale getiriyoruz. Bu kışı da iyi stoklanmış gaz depolama tesisleri ve son aylarda enerji tasarrufu için gösterdiğimiz ortak çaba sayesinde atlatıyoruz. Önümüzdeki aylarda bu (enerji tasarrufu) önemini koruyacak” dedi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Asayiş

Rusya’daki terör saldırısında ölü sayısı 60’ın üzerine çıktı

Rusya’nın başkenti Moskova’da Crocus Belediye Binası’nda yer alan konser salonuna düzenlenen terör saldırısında ölü sayısı 60’ı aşarken 100’den fazla yaralı da hastanelerde tedavi altında bulunuyor.

Erhan Altıparmak
MOSKOVA-
Rusya’nın başkenti Moskova’da Crocus Belediye Binası içerisinde yer alan bir konser salonuna maskeli kişiler tarafından terör saldırısı düzenlendi. Makineli silahlarla çevreye ateş açan kişiler birçok sivili hedef alırken konser salonunda büyük panik yaşandı. Birçok kişi binadan kendi çabalarıyla kurtulurken bölgeye gönderiler kolluk kuvvetleri, ambulans ve itfaiye ekipleri kısa süre içinde çalışma başlattı. 100’den fazla kişi binadan tahliye edilirken ağır yaralılar ve olayda yaşamını yitirenlerin cesetleri binadan çıkarıldı. Rusya Soruşturma Komitesi olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyururken 60’dan fazla kişinin saldırı sırasında öldüğünü duyurdu. Öte yandan Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, saldırı sırasında 5’i çocuk olmak üzere toplam 115 kişinin hastanelerde tedavi alında bulunduğunu belirtti.

Saldırıya tepkiler dinmiyor

Beyaz Saray, saldırı nedeniyle başsağlığı diledi ve ABD’nin acil durum hakkında önceden bilgisi olmadığını söyledi. Washington, olayın Kiev’in eylemleriyle ilgili olmadığını belirtti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin terör saldırısına verdiği tepkinin soru işaretleri yarattığını kaydetti.

Saldırı başta Türkiye olmak üzere Mısır, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, İtalya, Sırbistan, Almanya, Lüksemburg, Katar, Küba, Filistin, Bolivya, İran, Suudi Arabistan, Fransa, Tacikistan, Meksika, Kolombiya, Avusturya, Suriye, Slovakya, Moldova, İsrail , Bahreyn, Yunanistan, Arjantin , Norveç , Belçika , Hollanda, Şili, Karadağ, İskoçya, Ekvador, Peru, Macaristan, Fransa, Uruguay, Panama, Fas, Yeni Zelanda, Guatemala, İrlanda, Mali, Tunus gibi birçok ülke tarafından kınandı. Birleşmiş Milletler (BM) olayla ilgili üzüntü duyduklarını belirtirken Rusya Dışişleri Bakanlığı saldırının BM tarafından da kınanmasını istedi.

Rusya Soruşturma Komitesi saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyururken Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), saldırıyı gerçekleştiren bazı kişilerin yakalandığı ve olayla ilgili incelemelerin sürdürüldüğünü duyurdu.

Okumaya devam et

Dünya

Arap bakanlardan İsrail-Gazze arasındaki “tüm sınır kapılarının açılması” çağrısı

Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden bakanlar, insani yardımın ulaştırılabilmesi için İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki tüm sınır kapılarının açılması yönünde ortak çağrıda bulundu.

KAHİRE-
Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faisal bin Farhan, Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Thani, Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Uluslararası İşbirliği Bakanı Rim el-Haşim ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh’in dün Kahire gerçekleştirdikleri Gazze konulu toplantının ardından ortak bildiri yayımlandı. Mısır Basın Enformasyon Kurumu tarafından yapılan açıklamada, “İsrail’in Gazze’de devam eden savaşını ele almak ve ateşkes ile insani yardıma erişime olan acil ihtiyacı vurgulamak üzere perşembe günü Kahire’de üst düzey bakanlar toplantısı düzenlendi. Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden bakanlar, insani yardımın ulaştırılabilmesi için İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki tüm sınır kapılarının açılması yönünde ortak çağrıda bulundu. Ortak bildiride, kapsamlı ve acil bir ateşkes sağlanmasının yanı sıra insani yardıma erişimin artırılmasına yönelik acil ihtiyaç vurgulandı. Bakanlar, Gazze’de kıtlıkla karşı karşıya olan 2 milyondan fazla Filistinlinin acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla İsrail tarafından Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2720 sayılı kararının tam olarak uygulanmasının önündeki tüm engellerin kaldırılması çağrısında bulundu. Bakanlar, Filistinlileri topraklarından çıkarmaya ve Filistin davasını tasfiye etmeye yönelik her türlü girişimi reddettiklerini bir kez daha ifade etti” denildi.

Bakanlar ayrıca Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) tam destek sağlanması çağrısında bulunurken, İsrail’in Kudüs’ün tarihi ve hukuki statüsünün yanı sıra İslam ve Hıristiyan dünyasının kutsal mekanlarını değiştirmeyi amaçlayan yerleşimler ve diğer faaliyetler de dahil olmak üzere adil bir barış ihtimalini baltalayan tek taraflı eylemlerden kaçınmasının önemine dikkat çekti. Bakanlar, iki devletli çözümün uygulanmasının ve uluslararası kararlara göre Filistin devleti kurulmasının gerekliliğini yineledi.

Gazze Şeridi ile İsrail arasında Erez geçişi de dahil olmak üzere 6 sınır kapısı bulunurken, şu anda Gazze Şeridi’ne gönderilen yardımlar sadece Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı ve İsrail’in kontrolü altındaki Kerem Şalom Sınır Kapısı üzerinden bölgeye ulaştırılıyor.

Okumaya devam et

Dünya

İngiliz Bakan Cameron: Gazze’ye deniz koridorunun başlaması aylar sürer

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi üzerinden Gazze Şeridi’ne yardım götürmek için planlanan deniz koridorunun bütünüyle başlamasının aylar süreceğini söyledi.

LONDRA-
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, dünyanın birçok ülkesi bölgeye insani yardım ulaştırmak için yeni yollar arıyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in bugün Güney Kıbrıs üzerinden Gazze’ye deniz yoluyla insani yardım koridoru açılacağını duyurmasının ardından İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron açıklama yaptı. Cameron, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi üzerinden Gazze Şeridi’ne yardım götürmek için planlanan deniz koridorunun bütünüyle başlamasının aylar süreceğini söyledi. ABD öncülüğündeki planı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Cameron, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki İsrail limanı Aşdod’a derhal yardım girmesine izin verilmesi çağrısında bulunarak, “Gemiler bugün Kıbrıs’tan Aşdod’a yardım götürebilir” dedi. Güney Kıbrıs’a götürülecek yardımın ön incelemesinde İngiltere’nin rol oynayacağını kaydeden Cameron, “Gerekirse yardımın sağlanması ve ulaştırılmasında da rol oynayabiliriz” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.