Samsun’un Bafra ilçesinde restorasyon çalışmaları biten tarihi Çarşı Camisi, Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı tarafından yeniden ibadete açıldı.
Ahmet Şükrü Uluçay SAMSUN-Güney cephesindeki kitabesine göre 1852 yılında inşa edildiği tahmin edilen tarihi Çarşı Camisi, Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün kültürel ve tarihi mirasları koruma çalışmaları çerçevesinde özgün karakterleri korunarak restore edildi. Çarşı Camisi için açılış töreni düzenlendi. Açılış öncesi caminin uzman hatibi Abdullah Aslan tarafından Kur’an-ı Kerim okundu.
41’inci eser Törende konuşan Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, “Bugün aslına uygun olarak restorasyonunu tamamladığımız Bafra Çarşı Camisi’nin açılışını gerçekleştiriyoruz. Genel Müdürlüğümüzce Samsun il ve ilçelerinde 2002 ila 2023 yılları arasında 40 eserimizi ihya ettik. Bununla 41’inci ve 41 kere maşallah diyoruz. Tayyar Paşa Camisi, Emirzabey Türbesi de Bafra’da restorasyonunu tamamladığımız nadide eserlerimiz arasındadır. Samsun merkezde Büyük Cami, Yalı Cami, Bedesten, Taşhan ve Şifa Hamamı gibi belli başlı eserlerimizi de yeni nesillere miras olarak bıraktık. Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz olarak 2002 yılından 2023 yılına kadar bölge olarak 77 tane eserimizi tamamladık. Bölge Müdürlüğümüzce her ay toplam 1705 aileye kuru gıda dağıtımı, 389 öğrencimize burs, 21 yabancı öğrenciye de burs vermekteyiz” dedi.
Vefa borcu Samsun Valisi Zülkif Dağlı ise “Bugün çok hayırlı bir hizmet için bir araya geldik. Öncelikle Vakıflar Genel Müdürümüze müteşekkiriz. Samsunumuzda ne kadar çalışma yapıldığının bizzat şahidiyiz. Yapılan çalışmalar gerçekten çok büyük kaynaklar gerektiren yatırımlar. Bizlere düşen de bunları yapan atalarımıza bir vefa borcudur bu eserleri yaşatmak. Bunları da vakıflar genel müdürlüğümüzün çalışmalarıyla, kaynaklarıyla ve projeleriyle yaşatıyoruz” diye konuştu. Samsun İl Müftüsü Seyfullah Çakır tarafından yapılan duanın ardından tarihi camini açılışı gerçekleştirildi.
18 Mart Çanakkale Zaferi dolayısıyla Kavak Gençlik Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte ‘Çanakkale’ temalı birçok eser görücüye çıktı.
Furkan Abrek Ünal SAMSUN-18 Mart Çanakkale Zaferi çerçevesinde düzenlenen etkinlikte Gençlik Merkezi atölyelerinde eğitim alan öğrencilerin yaptığı ahşap yakma, takı tasarımı, resim ve rölyef çalışmaları sergilendi. Programda müzik kulübünde eğitim alan öğrenciler de çeşitli türküler seslendirdi.
Gençlik Merkezi Müdürü Deniz Konak, “Çanakkale Geçilmez” temalı serginin bir hafta boyunca ziyaretçilere açık olacağını belirterek tüm vatandaşları ziyaret etmeye davet etti. Müdür Konak, “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Kavak Gençlik Merkezimizde resim sergimize ve merkezimiz öğreticileri ile yaptığımız müzik dinletimize gelen tüm misafirlerimize teşekkürlerimi sunarım. Resim sergimiz bir hafta boyunca merkezimizde devam edecek. Tüm Kavak halkını ve öğrencilerimizi eserleri görmeye davet ediyoruz” dedi.
Etkinliğe ayrıca Kavak Belediye Başkan Vekili Abdullah Öksüz, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Osman Abanoz, Kavak Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Müdürü Ahmet Çağdaş ile Kavak Halk Eğitim Merkezi Müdürü Zekeriya Ersoy katıldı.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Saathane Meydanı’nın tarihi kimliğine uygun olarak inşa edilen ‘Sümbül Konağı’nın şehre renk katacağını söyledi. SAMSUN-Şehri tarihi ve kültürel zenginlikleriyle buluşturacak Saathane Meydanı Projesi, tüm hızıyla devam ediyor. Projeyle meydanı geçmişteki ticari fonksiyonuna yeniden kavuşturacak olan Samsun Büyükşehir Belediyesi, konseptiyle meydanın tarihi kimliğini yansıtarak ziyaretçilerin keyifli zaman geçireceği bir de kafe inşa ediyor. Atatürk Bulvarı ile Çifte Hamam Caddesi’nin kesişim noktasında yer alan Sümbül Konağı, 8 milyon 875 bin liraya mal olacak.
Kentin geleneksel mimari özelliklerini yansıtacak 200 metrekarelik arsa üzerinde iki kat olarak inşa edilen toplam 532 metrekare büyüklüğündeki Sümbül Konağı Kafe’de inşaat çalışmaları kapsamında çelik kolon montajları bitti, kiriş ve ara kayıt montajları tamamlandı ve 1. kat döşeme ve bodrum kat su basman döşeme betonu döküldü. Kentin geleneksel mimari özelliklerini yansıtacak kafenin zemin katı, Saathane Meydanı ile uyumlu düzenlenecek. Yarı açık ve açık oturma alanlarının yanı sıra terası da bulunacak kafenin dış cephesi, Karadeniz’in geleneksel evlerinden esinlenilerek ahşap ve güneş kırıcılarla detaylandırılacak. Terasıyla birlikte 93 kişi kapasiteli Sümbül Konağı Kafe, donanım ve özellikleriyle Samsun’un simgelerinden biri haline gelecek. Geçen yıl ekim ayında başlanan ve yüzde 31’i tamamlanan konağın ağustos ayında hizmete girmesi planlanıyor.
“Sümbül Konağı tamamlayacak” Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, meydanın tarihi kimliğini ve estetik konseptini, Sümbül Konağı Kafe Projesi ile tamamlayacaklarını söyleyerek, “Belediye kavşağımızın köşesinde daha önce imar izni verilerek yüksek katlı bina yapılmış. Orayı kamulaştırarak kaldırdık. Şimdi oranın yerine Saathane Meydanı’nın misyonunu tamamlayıcı nitelikte Sümbül Konağı inşa ediyoruz. Çalışmaların yüzde 31’i tamamlandı. Kafeterya olarak işletilecek konağın inşaatının hızla bitirilip vatandaşların hizmetine sunmayı hedefliyoruz” dedi.
Cumhuriyet’in 100’üncü yılına hazırlanan Seddülbahir Kalesi, 18 Mart’ta ziyarete açılacak
Çanakkale Boğazı’nı geçmek isteyen itilaf devletlerinin 3 Kasım 1914’te ilk bombaladığı yer olan Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki ilk şehitlerin verildiği Seddülbahir Kalesi’nde 1 asır sonra ayağa kaldırmak için başlatılan restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlandı. Seddülbahir Kalesi’nin Cumhuriyetin 100’üncü yılında Çanakkale Deniz Zaferi’nin kutlanacağı 18 Mart’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ziyarete açılması planlanıyor.
Mustafa Suiçmez ÇANAKKAE-IV. Mehmet’in annesi Hadice Turhan Sultan tarafından yaptırılan kale, 17. yüzyıl kalesidir. Tarihin en kanlı savaşları arasında yer alan ve Mehmetçiğin kahramanlığı sayesinde ‘Çanakkale Geçilmez’ destanının yazıldığı Çanakkale Savaşları’nda, Gelibolu Yarımadası’ndaki Seddülbahir Kalesi, boğazın güvenliğinde çok önemli rol oynadı. 108 yıl önce ‘yedi düvel’e karşı Mehmetçik ile beraber karşı koyan kale, isabet eden top atışlarıyla gazi oldu.
Çanakkale Boğazı’nı geçmek isteyen itilaf devletlerinin gemilerinden atılan top mermileri ile büyük hasar alan Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Seddülbahir Kalesi, aradan geçen bir asırlık zaman diliminde doğa şartları nedeniyle zarar gördü. Harap haldeki kaleyi ayağa kaldırıp, açık hava müzesi haline getirmek için Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca 2015 yılında başlatılan restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlandı. Seddülbahir Kalesi Müzesi ziyarete açıldığında, ziyaretçiler kalenin 17. yüzyıldan bugüne kadarki tarihi hakkında bilgilendirilecek. Çanakkale Savaşları’nın ilk şehitlerinin yer aldığı kabristanı ziyaret edip, 1915 Çanakkale Savaşları’nın bu kalede yaşanan kısımlarını, o dönemin savaş malzemelerini, belgelerini inceleyebilecek. Müze uygulamaları; teşhir tanzim, ek yapılar, elektromekanik, aydınlatma, altyapı ve peyzaj işlerinin sonunda açık hava müzesine dönüşecek olacak Seddülbahir Kalesi’nin Cumhuriyetin 100’üncü yılında Çanakkale Deniz Zaferi’nin kutlanacağı 18 Mart’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ziyarete açılması planlanıyor.
“Çanakkale Tarihi Alanı dünyanın en çok ziyaret edilen açık hava müzesi haline gelecek” Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Çanakkale Tarihi Alandaki Gazi mekanlardan birisi olan boğazın muhafızlarından birisi olan o tarihi kale Seddülbahir Kalesi uzun ve çok özenli bir restorasyon çalışmasının sonucunda açılacak hale geldi. İnşallah bu çok önemli restorasyonun, bu çok önemli mekan tarihi mekan 18 Mart günü Sayın Cumhurbaşkanımızın da teşrifleriyle hizmete açılacak. Bu Seddülbahir Kalesi bu gazi mekan, bu tarihi mekan çok ayrı bir öneme sahip, özellikle uzun yıllar tarih boyunca Çanakkale Boğazı’na muhafızlık yapmış olması, Çanakkale Savaşları sırasında gazi bir mekan olması, büyük fedakarlıklara kahramanlıklara sahne olup, şahitlik etmiş olması, o büyük kahramanların Mehmetçiklerimizin, Mustafa Kemal’imizin ayak izleri barındırıyor olmasa, ayrıca bir hanımefendi, bir kadın sultan tarafından da yapılmış olması Seddülbahir Kalesi’ni daha ayrı bir önemli hale getirdi. Gerçekten Seddülbahir Kalesi tam Çanakkale Boğazı’nın girişinde ilk şehitleri verdiğimiz büyük mücadelelere sahne olmuş, önemli tarihi olaylar şahitlik yapmış bir gazi mekandır. Çok özel bir restorasyon oldu, inanıyorum ki bu önemli açılıştan sonra da tüm Türkiye’de ve dünyada özel bir merak uyandıracak ve burası gelen ziyaretçilerle dolup taşacak. Biz Tarihi Alan Başkanlığı olarak bütün gazi mekanlarımızı, tarihin emanetler olanı tarihi mekanları elden geçirip, ayağa kaldırıp ziyarete açık hale getiriyoruz ve çok yakın bir zaman içerisinde inşallah Çanakkale Tarihi Alanı dünyanın en çok ziyaret edilen açık hava müzesi haline gelecek” dedi.