Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Samsun’da 800 dönüm üzerine bin 608 iş yerinden oluşan dev sanayi sitesi inşa ediliyor

Samsun’da 800 dönüm alan üzerine bin 608 iş yerinden oluşan dev sanayi sitesi inşa ediliyor.

Furkan Abrek Ünal
SAMSUN-
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, bin 526 dükkan ve 82 ticari birimin bulunacağı Toybelen Sanayi Sitesi’nin yüzde 60’ının bittiğini ve 2023 yılı içerisinde Türkiye’nin en büyük sanayi dönüşümünün fiili olarak esnafın da alana taşınmasıyla gerçekleşmiş olacağını söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın desteği ile TOKİ tarafından inşa edilen Toybelen Sanayi Sitesi’nde çalışmalar hızla devam ediyor. Canik ilçesinde bulunan Gülsan Sanayi Sitesi esnafının taşınacağı Toybelen Sanayi Sitesi’nde incelemelerde bulunan Başkan Demir, “Samsun’da Türkiye’nin en büyük sanayi dönüşümü gerçekleşiyor” dedi.

Deniz manzaralı sanayi sitesi

Toybelen Sanayi Sitesi’nin kurulduğu alanın adeta bir şehir gibi olacağını belirten Başkan Demir, “2019 seçimlerinden sonra lansmanını yapmıştık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katkılarıyla TOKİ aracılığıyla ihale edilmiş bir alandır. bin 526 tane sanayi dükkanı, 82 tane de çeşitli ticari amaçla kullanılacak alanlar var. Şu anda inşaat alanı yüzde 60’a yaklaştı. 800 dönüm üzerine kurulu bir sanayi alanıdır. 2023 yılı içerisinde Türkiye’nin en büyük sanayi dönüşümünü fiili olarak esnafın da buraya taşınmasıyla gerçekleşmiş olacaktır. Toybelen Sanayi Sitesi ise deniz manzaralı Türkiye’de ilk sanayi sitesidir. Burada da bir şehir doğuyor artık. Buranın çevresini ve etrafının yollarını açıyoruz. Samsun şu anda dışarıdan ciddi anlamda göç alıyor. Biz de alt yapıları en güzel şekilde yetiştiriyoruz” diye konuştu.

Gülsan’ın uygulama projesi bitti

Gülsan Sanayi Sitesi’nde kamulaştırma çalışmalarına başladıklarını açıklayan Demir, “Gülsan’da yapılacak çevre düzenlemesinin uygulama projesi bitti. Burası 252 dönüm büyüklüğünde. Esnafı Toybelen’e taşıdığımızda o 252 dönümü de Doğupark alanı ile birlikte tamam 650 dönümlük alanı tam Samsun’un kalbinde müthiş bir yeşil alana dönüştüreceğiz. Buna 100 dönümlük Millet Bahçesi’ni de dahil edeceğiz. 7’den 70’e herkesin çok güzel zaman geçirebileceği, eğitim, kültür ve ticari alanların da yer alacağı projeyi Samsun’a kazandıracağız” şeklinde konuştu.

İlkadım’da ve Canik’te toplu konutlar bitmek üzere

Kentsel dönüşümün de hızla devam ettiğini anlatan Başkan Demir, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Samsun’daki kentsel dönüşümü sadece bir cepheden değil topyekun bir çalışma başlattık. Özellikle bizim Canik ilçemizde ve İlkadım merkez ilçemizde yaygın bir şekilde neticeye ulaştıracak projeler ihale edildi. Canik’te 700 konut, İlkadım’da da bin 404 konut şu anda inşası bitmek üzeredir. 2019’dan sonra projelendirildi, ihale edildi, başladı ve şu anda bitiyor.”

Ekonomi

EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, EYT düzenlemesinden en çok SSK’lı çalışanların yararlandığını belirterek, 2023 yılında emekli olan 2 milyon yüz 193 bin kişinin yklaşık 1 milyon 925 bin SSK’lı olduğunu ifade etti.

Kemal Diri – Berkay Hasan Karayakas
ANKARA-
Yaklaşık bir yıl önce TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yürürlüğe giren emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışanlar emeklilik hakkı kazanmıştı. EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesinden sonra merak edilen SGK 2023 yılı istatistikleri de geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Buna göre 2023 yılında SSK kapsamında 1 milyon 925 bin, BAĞ-KUR kapsamında 183 bin, Emekli Sandığı kapsamında da 86 kişiye yaşlılık aylığı bağlandı. Yaşlılık aylığı bağlanan toplam kişi sayısı 2 milyon 193 bin 791 oldu. Açıklanan istatistikleri İhlas Haber Ajansı’na değerlendiren Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, en az memur kesiminin emekli olduğunu açıkladı.

“2 milyon 193 bin emeklinin yaklaşık 1 milyon 800 bini EYT’li”

EYT düzenlemesiyle 2023 yılı sonu itibariyle 2 milyon yüz 193 bin kişinin emekli olduğunu belirten Karakaş, “Fakat 2 milyon yüz 193 bin kişinin tamamı EYT’li değil. Çünkü SGK’nın istatistiklerine baktığımız zaman önceki yıllara genel olarak 380 binle 440 bin arası zaten emekli çıkması söz konusu. Dolayısıyla bu ortalama rakam 440 bin civarı dediğimiz taktirde 2023 yılında emekli olanların sayısı da 2 milyon 193 bin olduğuna göre bu durumda 1 milyon 750 binle 1 milyon 800 bin arası EYT’li 2023 yılında emekli oldu” şeklinde konuştu.

“2 milyon yüz 193 bin emeklinin 1 milyon 925 bin SSK’lı”

EYT düzenlemesiyle emekli olanların çoğunun SSK’lı olduğunu ifade eden Karakaş, “SGK verilerine göre 1 milyon 925 bin SSK’lı emekli var. Bu oran Bağ-Kur’da 182 bin civarında olduğu görülmekte. Memurlarda ise 86 bin civarında emekli var. Bu rakamlara baktığımız zaman EYT’den en çok faydalanan kesimin özellikle SSK’lıların, işlerinin olduğunu söyleyebiliriz. Bağ-Kur’lar neden emekli olmadıklarına baktığımız zaman, prim borçlarından Emekli olamadıklarını söyleyebiliriz. Her ne kadar çok cazip şartlarla prim yapılandırması yapmış olsa bile özellikle esnaf kesimi borçlarının ödeyemediğinden dolayı emekli olamadı” diye konuştu.

Karakaş, Bağ-Kur SSK prim eşitlemesi ile 9000 bin olan Bağ-Kur prim gün sayısının 7200 güne indirilmesiyle Bağ-Kur’lu emekli sayısının artacağını da sözlerine ekledi.

“EYT’den en az yararlanan memurlar”

EYT düzenlemesinde en az yararlanan kesimin memurların olduğunu dile getiren Karakaş, “Neredeyse EYT’den emekli olan memur sayısı yok gibi. 2 milyon 193 bin olan toplam emeklilerin içerisinden memur emeklisi olan 86 bin kişiye baktığımızda son derece az olduğunu görüyoruz. Çünkü memurlar ikramiyelerine çok büyük bir etki yaptığından, 3600 ek göstergeyi beklemelerinden, seyyanen zammın emekli maaşlarına yansımaması ve hem çalışırken aldıkları maaşla emekli olduktan sonra aldıkları maaş arasında bir uçurumun olması nedeniyle emekli olmaya sıcak bakmıyorlar” ifadelerine yer verdi.

“1 milyondan fazla EYT’li daha emekli olabilir”

Karakaş, 2025 ocak ayına kadar 1 milyondan fazla EYT’linin daha emekli olabileceğine vurgu yaptı. Karakaş, “Bunun da nedeni SSK’lı EYT’liler 25 yıllık sigortalılık süresini beklediklerinden dolayı emekli olamamışlardı. 25 yıllık sigortalılık süresinin dolacak olması ve ayrıca memurlara 3600 ek göstergenin verilmesi ile matrah bazında düzeltmeler olması bunu başlıca nedenleri arasında. Yine Bağ-Kur prim indirimi yani pirim gününün 9000 binden 7200 güne düşmesi halinde 1 milyona yakın Bağ-Kur’lu esnafın faydalanması göz önünde bulundurulduğu zaman bu rakam 1 milyonun çok üzerinde olacağı söylenebilir” açıklamasında bulundu.

Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

Dolar 32,3110 liradan, euro ise 34,9690 liradan güne başladı.

İSTANBUL-
İstanbul Kapalıçarşı’da 32,3090 liradan alınan dolar 32,3110 liradan, 34,9670 liradan alınan euro ise 34,9690 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,27 liradan, euro ise 34,90 liradan satılmıştı.

Okumaya devam et

Ekonomi

ING’den emeklilere 15 bin TL’ye varan nakit promosyon fırsatı

ING Türkiye, emeklilere yönelik koşulsuz nakit promosyon tutarını yükseltti. Emekli maaşını ING Türkiye’ye taşıyan emekliler, maaş tutarına göre 15 bin TL’ye varan ek koşulsuz nakit promosyon kazanıyor.

İSTANBUL-ING Türkiye, emeklilere yönelik koşulsuz nakit promosyon tutarını yükseltti. Bankadan yapılan açıklamaya göre emekli maaşını ING Türkiye’ye taşıyan emekliler, maaş tutarına göre ek koşulsuz 12 bin TL’ye varan nakit promosyon elde edebiliyor. Maaşını ilk defa ING’ye taşıyanlar, vadesiz hesaplarına bağlı verecekleri otomatik fatura talimatlarına 3 bin TL’ye varan ek nakit promosyon kazanarak toplamda 15 bin TL’ye varan nakit promosyon fırsatından yararlanabiliyor. Emekliler, ING Mobil’de yer alan Cebimdeki Danışman sayesinde görüntülü görüşme ile danışmanlara uzaktan bağlanarak, e-Devlet Kapısı üzerinden veya ING şubelerine gelerek emekli maaşlarını taşıyabiliyor. Yeni emekliler ve EYT ile emekli olanlar da emekli maaş promosyonundan faydalanabiliyor.

15 bin TL’ ye kadar nakit promosyon imkanı

Bankadan yapılan açıklamaya göre, 12 bin TL’ye varan ek koşulsuz nakit promosyonundan 28 Mart 2024-30 Nisan 2024 tarihleri arasında emekli maaşını 3 yıl boyunca ING’den alma taahhüdü veren, mevcut ve yeni müşteriler yararlanabiliyor. Emekli maaşını ING’den almaya başlayanlar, 1 aylık toplam gelir tutarları, 10 bin TL’ye kadar ise 5 bin TL, 10 bin TL- 15 bin TL arası ise 8 bin TL, 15 bin veya 20 bin TL arası ise 10 bin TL, 20 bin TL ve üzeri ise 12 bin TL ek koşulsuz nakit promosyon almaya hak kazanıyor. Ayrıca, 28 Mart 2024-30 Nisan 2024 tarihleri arasında ING Türkiye’den ilk kez emekli maaşını alacak olan ve bu tarihler arasında ilk kez nakit promosyonu vadesiz hesaplarına yatan emekli maaş müşterileri, 3 adet ve üzerinde verecekleri her otomatik fatura talimatına 600 TL, toplamda da en fazla 3 bin TL ek nakit promosyon kazanabildiği belirtildi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.